Krem z Milky Way – krem z Milky Way : 400 ml śmietanki kremówki 36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 400 g serka mascarpone, schłodzonego W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę. Gdy trochę się podgrzeje dodajemy pokrojone batoniki (nie zdejmujemy rondelka z palnika). Całość dokładnie mieszamy, dopóki batoniki(...)palnika i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy masę czekoladową na noc do lodówki. Następnego dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (małe obroty, ok 3-4 min). Frużelina malinowa: 280 g świeżych malin / mrożonych
Słodki Pomysłminut w 180°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowy blat ciasta studzimy. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Krem śmietankowy: 350 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej 5 łyżek cukru pudru lub więcej, do smaku W misce, przy pomocy miksera ubijamy serek mascarpone, kremówkę i cukier puder, aż otrzymamy gęsty
Słodki PomysłKremu Ferrero Rocher chyba nikomu nie muszę polecać. Każdy już na pewno zna to idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam(...)ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłMięciutkie, delikatne i bardzo puszyste placki z dodatkiem mascarpone. W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, mascarpone, mleko, miód, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Ciasto
Bulliomleka – 40 g drożdży świeżych – 1 jajko – 125 g cukru – 70 ml oleju rzepakowego Nadzienie serowe : – 250 g dowolnego serka śmietankowego (testowałam ricotta, mascarpone i twarożek śmietankowy, mężowi smakowało najbardziej z mascarpone, a dla nie mnie nie było zbyt dużej różnicy) – łyżka cukru pudru – łyżka mąki pszennej – około 250 g dowolnych owoców
Relaxtimeporcje. Składniki : 6 białek 300 g cukru szczypta soli 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka octu jabłkowego 7 garści jagód (borówki czernicy) 250 ml gęstej śmietany (użyłam 18%) 250 ml mascarpone cukier puder (ok. 3 łyżek) Przygotować formę do pieczenia bezy oraz papier do pieczenia z odrysowanym kołem o średnicy 25 cm lub silikonową podkładkę z zaznaczonymi na niej kołami(...)drewnianej łopatce na docelowy talerz/paterę. 4 garści jagód zagotować z łyżką wody. Pogotować kilka minut, by owoce się rozpadły, a nadmiar płynu odparował. Odstawić do schłodzenia. Śmietanę i mascarpone ubić trzepaczką lub mikserem z cukrem pudrem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać rozgotowane jagody. Wymieszać dokładnie. Masę jagodową wyłożyć do gniazda/krateru z bezy. Wyrównać powierzchnię
Weekendy w domu i ogrodzieMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300-350 g makaronu, 30 dag pieczarek, mała cebula, 2 ząbki czosnku, opakowanie pomidorów krojonych, 3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki masła, sól, pieprz ziołowy, bazylia, szczypta curry, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, cukier, 1/2 pęczka natki pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Pieczarki kroję w półplasterki, cebulę(...)dodatkiem przypraw: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, bazylii i curry. Wrzucam pomidory w puszcze, pieprz cayenne i cukier, gotuję na małym ogniu około 2-3 minuty. Następnie dodaję ser mascarpone, od czasu do czasu mieszam - zostawiam na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniamakaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka oleju, oregano, bazylia. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pora kroję w krążki, marchewkę w cienkie paseczki, paprykę wydrążam z ziaren(...)kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam i gotuję do momentu, aż ser się rozpuści. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniasię delikatną słodyczą z Waszymi gośćmi! Ja swoje tartaletki przygotowałam z masą chałwową, borówkami, truskawką i czereśnią. Skusicie się? Składniki 10-12 sztuk tartaletek (gotowych podkładów) 80 g serka mascarpone 1 chałwa waniliowa (mała) kilka truskawek garść czereśni garść borówki amerykańskiej Wykonanie Na dużym talerzu rozkładamy tartaletki. Ja do przepisu wykorzystałam gotowe podkłady. W miseczce za pomocą łyżki rozkruszamy chałwę(...)chałwy dodajemy serek mascarpone i łyżką ucieramy. Masą chałwową napełniamy tartaletki. Umyte owoce wykładamy na krem, lekko wciskając. Tartaletki schładzmy w lodówce przez ok. 30-50 min. Smacznego! Artykuł Tartaletki chałwowe z owocami letnimi pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniakostek czekolady do dekoracji 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 700 g truskawek listek mięty do dekoracji Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy(...)formie. Następnie wyciągamy ciasto z formy i przekrawamy na dwa placki. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwę przekładamy kremem i na wierzchu kremu układamy połowę truskawek (pokrojone czy całe - tutaj wasza inwencja), następnie drugi placek przekładamy kremem
Kolejny blog o gotowaniucałość dobrze zmiksować. Dodać przygotowane truskawki i wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanych papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić. Krem 250 g mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru truskawki Mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Przełożyć do woreczka z tylką (u mnie gwiazdka) i dekorować
Słodkie inspiracjepapierowym z nadmiaru wody), przyprawa do ryb Prymat, olej do smażenia, mąka do obtoczenia ryby. Składniki na sos: 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych), 3 czubate łyżeczki mascarpone, łyżka masła, 1/2 pęczka szczypiorku, papryczka chili czerwona, sól, bazylia, oregano. Przygotowanie: Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę. Z papryczki usuwam gniazda nasienne, razem ze szczypiorkiem drobno(...)bazylię. Gotuję na większym ogniu bez przykrycia około 5-7 minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował). Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym
JejKuchniabrzuchy i podniebienia nie raz. Spróbujcie koniecznie! Tarta ziołowo-pomidorowa bez pieczenia Potrzebujesz: Spód: 140g solonych krakersów 80g masła Nadzienie: 300g serka typu philadelphia (u mnie President naturalny) 125g Mascarpone 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki dowolnego pesto (u mnie z natki marchewki )/ lub 2 łyżki świeżych siekanych ziół sól i pieprz do smaku 4 średnie pomidory listki bazylii i tymianku(...)bazylii i tymianku. 4. Schłodź w lodówce ok. 30min. Smacznego! No baking herbs and tomato tart Ingredients: Bottom: 140g salted crackers 80g butter Filling: 300g philadelphia cheese 125g Mascarpone 2 garlic cloves 3 teaspoons of any pesto (I used the carrot leaves pesto ) / or 2 tablespoons of fresh chopped herbs Salt and pepper to taste 4 medium tomatoes Basil
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową(...)biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można od razu przełożyć
Ciastkozercymuśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty) spód 150 g czekoladowych ciasteczek 75 g masła 2 łyżki cukru kryształ Diamant krem 500g serka mascarpone 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 lyżki cukru pudru Diamant rabarbar 5-6 łodyg rabarbaru 500ml wody 1 szklanka cukru kryształ Diamant 1 laska wanilii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciastka kruszmy(...)laską wanilii. Rabarbart obieramy ze skórki i korimy na kawałki o szerokości naszej formy. Wrzucamy do wrzącego syropu i gotujemy 4-6 minut w zależności od grubości rabarbaru. Studzimy. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na schłodzony spód wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie układamy wystudzone kawałki rabarbaru. Można polać dodatkowo syropem. Smacznego! www.uczymyjakslodzic.pl
DefinicjaSmaku