wyjmowanym dnem): Spód: 400 g herbatników 120 g masła + 1 łyżka do nasmarowania formy Krem: 1 kubek (330 ml) śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 kubek (250 g) serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki goracej wody Dodatkowo: 5-6 świeżych fig miód (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Przygotować spód: herbatniki zmiksować(...)kremu. 2) Przygotować krem: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dobrze przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Cały czas mieszając mikserem, dodawać partiami cukier, cynamon oraz serek mascarpone, a na koniec powoli dolać wystudzoną żelatynę. 3) Krem wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać. 4) Na kremie ułożyć pokrojone w ósemki figi i odłożyć do lodówki na kilka godzin
Fitsweet.meubijam białka. Sernik w piekarniku rośnie jakieś 2cm, ale podczas studzenia opada do poziomu wyjściowego, zachowując lekką i puszystą strukturę. Bardzo zachęcam do upieczenia;) Składniki: 500g twarogu półtłustego 250g mascarpone 4 jajka 2/3 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze ciasta, można dać 3/4) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 op. budyniu waniliowego 1 płaska łyżka mąki ok 150g herbatników na spód (można(...)zmielić dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując pod koniec ubijania połowę cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać twaróg i mascarpone, zmiksować. Dodać ekstrakt, budyń i mąkę, zmiksować. W 3 turach dodawać pianę z białek za każdym razem delikatnie mieszając. Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec
Obiad gotowymasła orzechowego! Zapraszamy do kuchni 8 ciasteczek 1 h 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 130 g mąki pszennej razowej 200 g brązowego cukru 3 jajka 200 g Mascarpone 150 g masła orzechowego – u nas ze sklepu NATURO.PL 1. Masło roztopić w garnuszku. Po jego roztopieniu dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie roztopić na bardzo małym ogniu(...)wymieszać a następnie przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować. 3. Kopijki wysmarować masłem i wylać do nich ciasto. Ja użyłam 16 kopijek. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. 4. Mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. 5. Ostudzone placki z brownie przełożyć kremem. Udekorować pozostałym kremem
Ania i Marcin gotujągramów masła 82% 3/4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kardamonu szczypta soli Składniki na wierzch: 1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów) 150 gramów śmietany kremówki 36% 1 cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii i odrobina cukru pudru 6-8 fig 1 małe opakowanie pistacji płynny miód Absolutną miłością(...)trakcie pieczenia powstała "górka" - zetnij ją nożem i wyrównaj wierzch ciasta. Ubij kremówkę, dodaj do niej wanilię z cukrem pudrem lub cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników. W moździerzu rozgnieć pistacje. Pokrój figi na półksiężyce. Na wierzch ciasta wyłóż krem, na nim ułóż figi. Posyp je pokruszonymi pistacjami, polej
Garniec Magaliejajko masa orzechowa: 50 g złotego syropu 40 g grubo zmielonych orzechów włoskich 20 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem budyniowy: 110 g serka mascarpone 60 ml śmietany kremówki (38%) 1 jajko 30 g budyniu waniliowego (proszek) 25 g cukru dodatkowo: 100 g malin 3 morele Mąkę przesiać, wymiezać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a nastpęnie(...)jajko i ekstrakt umieścić w garnuszku. Zagotować, a następnie podgrzewać przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę orzechową równomiernie rozprowadzić na kruchym spodzie. Odstawić. Mascarpone, kremówkę, jajko, budyń i cukier roztrzepać tylko do połączenia składników. Wylać na masę orzechową. Na wierzchu ułożyć połówki moreli i maliny. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzewcześniej tego nie robiłam :) 2 porcje: 2 piersi kurczaka pokrojone w medaliony 2-3 garści oczyszczonych kurek 2-3 kostki mrożonego szpinaku lub ok. 100 g świeżego 2 łyżki mascarpone 2 łyżki jogurtu sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy zarumieni się z obu stron dodajemy kurki i smażymy krótko. Dodajemy szpinak(...)dusimy pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, mieszamy dokładnie potrawę, dodajemy przyprawy i odparowujemy. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy mascarpone i jogurt. Mieszamy dokładnie. Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem… lub zjadamy z przyjemnością, bez dodatków ;) Smacznego
Kucharzycabiałą czekoladą są wykwintne, smaczne, idealne po udanej kolacji. Mają wyjątkowy aromat kokosu i sprawdzą się podczas wielu okoliczności. Składniki na około 20 sztuk: 200g białej czekolady 150g serka mascarpone 50g drobnych wiórków kokosowy kokos do obtoczenia Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do ostygnięcia.... Artykuł Trufle kokosowe z białej czekolady i mascarpone pochodzi
AleTorcikświeżych lub mrożonych) -3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) -3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % schłodzonej -250 g serka mascarpone, schłodzonego -3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: -3 białka, w temperaturze pokojowej -150 g cukru -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej -50 g płatków migdałów Przygotowanie --> Kruche ciasto: --> Wszystkie składniki(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto, wyrównujemy, chłodzimy w lodówce. --> Krem śmietankowy: --> Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywny krem (w połowie ubijania dodajemy serek mascarpone). Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Kremy nie ubijamy zbyt długo, żeby nie dopuścić do zważenia. Przygotowany krem wykładamy na galaretkę z malinami. --> Beza z migdałami: --> Białka ubijamy
Marta GotujeTaka niby tarta. Smak zaskakujący a to zaledwie kilka składników. Pyyycha. Składniki: 350 ml śmietany 30% serek mascarpone 250 g 2 galaretki z owoców leśnych 1 opakowanie borówek (chyba 250 g) biszkopty okrągłe Rozpuszczam 1 galaretkę z owoców leśnych w 1,5 szkl gorącej wody. Ostawiam do wystygnięcia. Miksujemy śmietanę 30%, gdy jest już zmiksowana dodaję serek mascarpone. Miksuję krótko
MojaQchnia.plznajdziecie też na filmik u na Youtube). Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych(...)kremu. Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dla utrwalenia dodajemy 2 fixy śmietanowe
Ciastkozercyłyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruchy blat: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 2 łyżki białego rumu 5 łyżek cukru pudru/ksylitolu Skladniki na poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki na glazurę jeżynową(...)minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sito. Około 150 g pulpy jeżynowej wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną, resztę przeznaczyć na dodatek do kremu mascarpone z dodatkiem cukru ubić ze śmietaną kremówką na puszystą masę. Podzielić krem na 2 porcje. Do jednej wmieszać rum, do drugiej dodać kilka łyżek pulpy jeżynowej składanie tortu: ułożyć na paterze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo prosty i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Smakiem i wyglądem zachwyci każdego. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% lub 36% 150 g białej czekolady 1 opakowanie świeżych malin Listki świeżej mięty Cukier puder Sposób przygotowania: Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego(...)minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i wstawiamy jeszcze na 15 minut. Przygotowujemy masę. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ją przestudzamy i następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową. Gotową masę przekładamy na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy świeże maliny. Dekorujemy listkami świeżej mięty i opruszamy delikatnie cukrem pudrem
CookMagilości cukru i nie skracajcie czasu ubijania białek z cukrem, bo beza może się nie udać. Krem jest łatwy i szybki w przygotowaniu, nie wymaga oddzielnego ubijania śmietanki i mascarpone. Wszystkie składniki miksujemy jednocześnie. Sos malinowy z powodzeniem zastąpicie konfiturą malinową. Bezy można upiec kilka dni wcześniej. SKŁADNIKI / 10 sztuk MINI BEZY 2 białka szczypta soli(...)drobnego cukru do wypieków KREM 100 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii SOS MALINOWY 250 g malin 2-3 łyżki cukru (w zależności jak kwaśne są maliny) DODATKOWO: świeże borówki, maliny, płatki migdałów (uprażone na suchej patelni), listki mięty, cukier puder do posypania WYKONANIE BEZY: Piekarnik nagrzewamy
cool and mintymożecie zestawić go z dowolnymi owocami. Zachęcam was do spróbowania, bo jestem przekonana, że gdy raz spróbujecie, będziecie chcieli więcej. Składniki: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 250 g mascarpone 4 jajka duże 170 g masła 160 g miałkiego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z połowy cytryny 80 g budyniu śmietankowego Wykonanie: 1. Ser mielimy a następnie łączymy(...)mascarpone . Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy proszek budyniowy. Wlewamy sok z cytryny. Wszystko dobrze ze sobą łączymy, miksując na niskich obrotach. 2. Masę serową przekładamy do reszty i miksujemy do połączenia składników. 3. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać połowę masy. Borówki obtaczamy w mące
vaniliowoczekoladowastarczyło. Polecam lody jeżynowe, są pyszne kremowe i w pięknym kolorze. składniki: 600 g jeżyn 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Jeżyny zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Mascarpone przełożyć do miski i zmiksować. Następnie dodać mleko zagęszczone oraz przetarte jeżyny. Ponownie całość zmiksować. Śmietankę
Monia miesza i gotuje