mascarpone - 11293 przepisów (strona:240/753)

Czekoladowy krem z mascarpone 95

krótkiej przerwie wracam do Was z prostym i mega czekoladowym kremem na bazie serka mascarpone. Początki wiosny zamiast przynieść dawkę porządnej energii, całkiem rozładowały moje akumulatory. Inspiracji na nowe posty – zero, natomiast wolne dni spędziłam na książce lub przed serialem. W końcu udało się przełamać i tak powstał ten deser, gdzie czekolada musiała […] Artykuł Czekoladowy krem z mascarpone

Pink Envelope
Tarta dyniowa z kremem mascarpone 160

szczerze to mogłabym pić bezpośrednio z dzbanka lub z kubka bez dna. Również pokusiłam się na upieczenie kolejnego dobrego placka na jesienne smuty. Tarta dyniowa z solidną porcją kremu mascarpone z dodatkiem cynamonu, była naszą słodką przegryzką na zakończenie października. Coraz to dłuższe wieczory […] Artykuł Tarta dyniowa z kremem mascarpone pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Limonkowy deser lodowy z serkiem mascarpone i słomką ptysiową 127

rozpływająca się jak klasyczne lody. Polecam! Kto spróbuje? (Litrowy pojemnik po lodach, u mnie o wymiarach 12 x 19 cm) 200 ml śmietanki 30-36% 100g serka mascarpone   3 łyżki cukru pudru (płaskie)   1 łyżka miodu (około 20g) 3 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki Dodatkowo: 50g słomki ptysiowej (użyłam w cukrze Brześć(...)Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone uprzednio zmiksowanym z miodem oraz sokiem i skórką z limonki. Na końcu do masy wmieszać słomkę ptysiową przełamaną na 3-4 części. Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce. Najlepiej, aby deser przed podaniem postał z 2 minuty w temperaturze pokojowej

Di gotuje
Jogurtowy sernik na zimno z borówkami i jagodami 191

szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 łyżek żelatyny 100 ml gorącej wody 200 ml śmietanki 30% 2 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych) Polewa jagodowa: 250 g serka mascarpone 4 łyżki jagód (świeżych lub mrożonych) 3 łyżki cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)schodzoną śmietankę, a następnie dodajemy ją do jogurtu. Delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy borówki, mieszamy. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Wkładamy do lodówki. Serek mascarpone łączymy z jagodami, cukrem i aromatem waniliowym. Miksujemy składniki blenderem tak aby polewa miała gładką konsystencję. Polewamy nią sernik. Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki aby mocno stężał

Qchnia po prostu
Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami 107

cukru 100g masła   1 jajko   1 łyżka miodu   1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka Krem: 200 ml śmietanki 30-36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki miodu Dodatkowo: owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka)   Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem(...)osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut). Przygotować krem.  Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z miodem oraz z serkiem mascarpone. Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu. Całość. Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu. Ciasto porządnie schłodzić w lodówce. (Najlepiej przez całą

Di gotuje
Krem chałwowy z orzeszkami w karmelu. I kilka słów o orzeszkach… 133

idealna jako panierka do mięs. Musicie spróbować Składniki: (na 2 porcje, ilość zwiększamy w zależności od potrzeb) 50 g chałwy waniliowej 100 ml śmietanki 30% (z lodówki) 125 g mascarpone mała garść orzeszków Beskidzkie w karmelu + do dekoracji 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: borówki, ciasteczko Przygotowanie: Do miski przekładamy chałwę, warto ją wcześniej podzielić na mniejsze kawałki. Dodajemy mascarpone

Słodkie okruszki
Tort bezowy z owocami lata 153

białek (ok. 525 g) 750 g cukru duża szczypta soli 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki 36 % 200 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyża cukru pudru z wanilią Dodatkowo: 750 g ulubionych owoców * PRZYGOTOWANIE Bezowe blaty Białka ubij na  sztywno  ze szczyptą soli. Następnie dodawaj  powoli(...)pamiętając, aby ubijać je przed samym pieczeniem. (Mój piekarnik radzi sobie np. z dwoma blachami jednocześnie, a trzecią piekę osobno). Bita śmietana Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serem mascarpone i cukrem pudrem. Podziel ją na 3 porcje.  Tort bezowy przełóż bitą śmietaną przed samym podaniem! Pierwszy upieczony i wystudzony blat bezowy posmaruj bitą śmietaną i ułóż część owoców

Food Square
Czekoladowa chmurka z owocami 169

Składniki:  300 g czekolady (ja dałam 2 mleczne i 1 gorzką)  150 g masła 6 jajek 100 g cukru Dodatkowo: 250 ml śmietanki 30 % ( zimnej) 250 g mascarpone (zimnego) ok. 3-4 łyżki cukru pudru  świeże owoce n. truskawki, wiśnie, borówki, maliny, morele i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175 C. Przygotować tortownicę(...)minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem. Przygotowanie kremu: Mocno schłodzoną śmietankę wlać do misy miksera, dodać mascarpone, cukier puder i powoli zacząć ubijać stopniowo zwiększając obroty miksera. Wyłożyć krem na ciasto i ułożyć pokrojone owoce. Smacznego 😊 źródło: klik

Słodka Strefa
Rurki z kremem 157

kwaśnej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 białko - brązowy cukier demerara Krem: - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 250 g serka mascarpone (też schłodzony) - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone(...)termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy i mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach robota. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Ostudzone rurki nadziewamy kremem z obu stron. Oprószamy cukrem pudrem. U w a g a: Cały czas korzystam

mojewypiekiinietylko
Rolada z kremem porzeczkowym 143

szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 400 g czarnych porzeczek 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 250 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30 % Przygotować roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żołtka ubić z cukrem do białości. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec(...)gotować aż porzeczki się nieco rozpadną i odparują sok, który puściły. Następnie całość zmiksować blenderem, nie musi być idealnie na gładki mus, mogą być małe kawałeczki. Wystudzić. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać wystudzone porzeczki. Zmiksować dokładnie. Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę. Wstawić do lodóki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Ciasto szachownica + film – proste i smaczne 113

przez 35 minut. Po szczegółowe wykonanie ciasta, kremu i przełożenie zapraszam na youtube:     Składniki na krem: ½ litra śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ubić. Ubijając partiami dodawać serek mascarpone. Dodatkowo: Marmolada z malin 1 rządek gorzkiej czekolady Przełożenie ciasta: Biszkopt przeciąć na połowę. Jedną

Przepisy Babci
Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki 121

komponuje. Jego słodkość i konsystencja zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb. Na końcu podałam Wam przykłady wykorzystania kremu. Polecam. 250g serka mascarpone 330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu) 3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki) sok z 1 cytryny skórka(...)cytryny   Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone - uprzednio zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z cytryny. Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Tu możecie zerknąć na przykładowe wykorzystanie kremu: Ekspresowy tort bezowy - klik .  Cytrynowy całusek - klik

Di gotuje
Pianka Oreo, czyli kolejne autorskie ciasto bez pieczenia 463

przygotowaniu.  Delikatna i puszysta pianka z kawałkami markiz wprost rozpływa się w ustach! Spróbujecie? Polecam. (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)  150g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30-36% 2-3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 opakowanie markiz typu Oreo (około 135g) 1 galaretka krystaliczna (na 500 ml wody; u mnie truskawkowo-waniliowa) Dodatkowo(...)rozpuścić w 500 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć).   Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Nie przerywając miksowania - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać uprzednio przełamane na 4-5 części markizy.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą

Di gotuje
Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami 160

pomysł na popularne tureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości! Gorąco polecam(...)oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 200 g borówek amerykańskich * PRZYGOTOWANIE Rolada szpinakowa leśny mech Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania

Food Square
Szybki deser z borówkami i serkiem mascarpone 208

Składniki: 4 szklanki borówek 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Borówki płuczemy w  zimnej wodzie i suszymy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i na wolniejszych obrotach miksera mieszamy. Do pucharków wsypujemy borówki, przykrywamy warstwą kremu

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania