łyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao Masa daktylowa: 300 g daktyli suszonych 200 g masła orzechowego 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki dowolnego mleka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżka masła orzechowego Wykonanie: Spód: Do misy blendera(...)daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy. Masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli razem z dodatkiem mleka. Na spód wyciągnięty z lodówki wykładamy najpierw masę daktylową, następnie rozsmarowujemy masę orzechową, a na wierzch
Kuchnia MagdaLenyblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie przydusić. Wstawić do lodówki na godzinę. Przygotowanie masy serowej – kremówkę ubić na sztywno. Odstawić na później. Za pomocą miksera zmiksować serki mascarpone razem z mleczkiem skondensowanym. Mieszać na średnich obrotach około 5 minut. Sparzyć dwie limonki, osuszyć i zetrzeć skórkę. następnie wycisnąć sok z limonek, musimy uzyskać 1/2 szklanki. Podczas ubijania powoli wlewać(...)obroty 3,5, czas 30 sekund do 1 minuty, ale radzę nie zamykać otworu na miarkę i kontrolować stan ubijania wyjąć śmietanę do miseczki do naczynia miksującego dodać serki mascarpone, mleko skondensowane, ubijać obroty 3, czas 5 minut wycisnąć sok z limonek, 1/2 szklanki, wyparzyć dwie limonki i zetrzeć z nich skórkę nadal ubijać obroty 3 i powoli wlewać
Kuchnia Pokoleńprzy kupnym może wyjść Wam jasny krem (mój jest prawie biały, bo użyłam dziś likieru o smaku adwokata), żółty odcień uzyskacie dodając domowego adwokata 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła lub margaryny 1 jajko Dodatkowo: po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki na spód perełki(...)kruche spody powinny być łanie zarumienione. Nasze kruche spody odstawiam do przestudzenia i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu (do płynnej konsystencji). Kremówkę mieszamy z zimnym serkiem mascarpone, a następnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy. Kruche spody smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki
Słodkie okruszkijakiego:( Jeśli jesteście fanami pieczarek, to myślę, że takie koszyczki powinny Wam zasmakować. 1 op. ciasta francuskiego 1 cebula 8-10 dużych pieczarek 1 małe jajko 3 łyżki mascarpone 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki suszonego tymianku szczypta mielonej słodkiej papryki sól, pieprz masło Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło(...)wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy na rumiano. Pod koniec doprawiamy je szczyptą mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Studzimy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy mascarpone, kwaśną śmietanę oraz jajko. Doprawiamy mielonym tymiankiem i w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy większe kółka. Wykładamy nimi wgłębienia foremki na muffiny. Na każde kółko ciasta francuskiego dajemy
Smaki Na Talerzułyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 600 g śmietany kremówki 36% 400 g serka mascarpone 4 łyżki syropu klonowego Solony karmel: 110 g białego cukru 45 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60 g śmietany kremówki 36% 1/2 łyżeczki soli Ponadto: 35 g płatków migdałowych(...)jeszcze na 30 sekund na palniku cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, dodać sól, wymieszać i wystudzić do temperatury pokojowej. Wykonanie kremu: Składniki powinny być schłodzone. Śmietankę i serek mascarpone przełożyć do miski i ubić na sztywno, pod koniec dodając syrop klonowy. Wykończenie ciasta: Ciasto przekroić na trzy równe blaty i przełożyć kremem. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem
maniapieczeniawymiarach 22-26 cm i podwoić składniki. Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych(...)kremu. Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dla utrwalenia dodajemy 2 fixy śmietanowe
Ciastkozercyporcji w słoiczkach ok. 140 ml): Spód: 120 g ciasteczek owsianych (tutaj ciasteczka owsiane Bonitki z Biedronki) 1/4 kostki (50 g) masła Masa serowa: 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki (60 ml) gorącej wody Solony karmel: 3/4 szkalanki (150 g) cukru 1/2 szklanki(...)Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać, nałożyć po równo do słoiczków/szklanek i delikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej i mieszać do uzyskania gładkiej masy. 3) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Fitsweet.mepieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania(...)suchego patyczka. 7) Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy. 8) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód, ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 9) Gotową babkę udekorować kremem (za pomocą łyżki), ziarnami granatu i listkami mięty w dniu podania (upiec można np.: dzień wcześniej). Babkę z nałożonym kremem przechowywać w lodówce
Fitsweet.meszklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: około 100 g salami, 500 g pieczarek, 2 większe cebule, 150 g tartej mozzarelli, 100 g mascarpone. Składniki sosu pomidorowego: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobina wody, oregano, sól, pieprz. Dodatkowo: olej do podsmażenia pieczarek, mąka (potrzebna przy wałkowaniu ciasta) sól, oregano. Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy dokładnie mieszam(...)umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut w 250 stopniach (termoobieg + grzałka góra-dół
JejKuchniamięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych w 0,5 szklanki wrzątku, łyżeczka żelatyny rozpuszczona(...)nalewki miętowej wymieszanej z ¾ szklanki przegotowanej wody. Kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Upieczony wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty. Cukier oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, cały czas miksując dodawać mascarpone, aż wszystkie składniki się połączą następnie wlać napar i ponownie wymieszać. Z białek ubić na sztywną pianę następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Krem podzielić na 3 części
RAROSSAduszki czy potworki . A także strasznie smaczne przekąski na słono ;) Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + serek mascarpone, kuwertura czekoladowa lub polewa Halloween Babeczki Mumie – jak to zrobić? Po upieczeniu babeczki odstawiamy do przestudzenia. Lukier przekładamy do woreczka strunowego i wyciskamy na papier do pieczenia kulki(...)tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i pokrywamy nią babeczki ( jak to zrobić
Ciastkozercykawałek przyjdzie Wam z olbrzymią trudnością (żeby nie było, że nie ostrzegałem). ;) * SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 12x26 cm Sernik z masłem orzechowym : 400 g tłustego twarogu 100 g mascarpone 100 g masła orzechowego 100 % 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krakersowy spód: 150 g krakersów 40 g masła Solony karmel z orzechami(...)Krakersowy spód Krakersy zmiel na proszek za pomocą blednera i dodaj rozpuszczone masło . Masą wyłóż spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Sernik z masłem orzechowym Wszystkie składniki: twaróg, ser mascarpone, masło orzechowe, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną umieść w blenderze lub malakserze i zmiksuj na gładko. Masę wylej na krakersowy spód. Sernik piecz przez 45-50 minut
Food Squareprostu „straciły”;)). 2 cukinie 3 ząbki czosnku 2 cebule 1 pęczek koperku 1,5 l bulionu 2 duże ziemniaki 2 jajka 2-3 łyżki serka mascarpone 100 g boczku w plastrach cytryna płatki chilli lub szczypta ostrej mielonej papryki sól, pieprz cukier Umyte cukinie razem ze skórką trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy(...)drobno siekamy, połowę dodajemy do cukinii. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem, dodając pod koniec mascarpone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny i szczyptą płatków chilli lub ostrej papryki. Wsypujemy resztę koperku. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy
Smaki Na TalerzuPOTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: większa pierś kurczaka, 3 łyżki masła, sól, pieprz chili cayenne, bazylia, oregano, 1-2 łyżeczki cukru, puszka krojonych pomidorów, opakowanie serka mascarpone (250 g), 4 duże pieczarki, 2 duże ząbki czosnku, mała cebula. Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno siekam. Pieczarki obieram i kroję w półplasterki, a umytego i osuszonego kurczaka w niedużą(...)pieczarki, smażę razem jeszcze przez około 5-7 minut. Do mięsa wlewam pomidory, doprawiam solą, szczyptą cayenne, bazylią, oregano i cukrem. Gotuję razem przez 3 minuty. Na koniec dodaję mascarpone, sos gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaSkładniki: Beza* – 3-4 zimnych białek – 200g cukru Masa – 125 ml śmietany 30% lub 35% – 125 serka mascarpone – 1 łyżka cukru – 3 figi – 3 łyżki płynnego miodu – 1 łyżeczka soku z cytryny – ziarenka wyłuskane z 1 laski wanili Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni (góra – dół). Białka ubijamy w metalowej misce na sztywną pianę(...)się wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. Bezę można przygotować dzień wcześniej. Masę przygotowujemy np. godzinę przed podaniem tortu. W misce ubijamy śmietanę, serek mascarpone oraz dodajemy łyżkę cukru. Miksujemy do połączenia składników. Masę wykładamy na bezę i układamy na niej przekrojone na ćwiartki figi. Polewamy sosem ( łuski wanili wymieszane z miodem i łyżeczką soku
I LOVE LIFE