który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci każdego solenizanta :) Biszkopt(...)papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę ubić. Po łyżce dodawać cukier puder i miksować krótko. Dodać serek i zmiksować. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji
Chocolate Muffin Blogmąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko Krem z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 g śmietany kremówki 36% 200 g serka mascarpone Grapefruit curd: 230 g obranego ze skórki i błonek grejpfruta (ok. jeden duży grejpfrut) 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek) 3 łyżki(...)tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone. Do kremu stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując do momentu uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Na wystudzony spód tarty wyłożyć krem z białej czekolady, wyrównać. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie
Nastoletnie Wypiekanieprzed miksowaniem). Używajmy drobnego cukru i pieczmy w niskiej temperaturze, aby wysuszyć bezę. Składniki: 10 białek 2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli 250g serka mascarpone 330ml śmietany 36% cukier waniliowy Owoce według uznania sok z wyciśniętych malin płatki migdałowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu kiedy piana zaczyna być gęsta(...)godziny. Uwaga- beza może popękać. Najważniejsze, aby w środku była dobrze wysuszona i nie mokra. Studzimy przy lekko otwartym piekarniku. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do serka mascarpone dodajemy partiami śmietanę i łączymy składniki (należy szybko je zmiksować, aby nie zmieniły konsystencji na płynną). Dół bezy wykładamy na paterę i smarujemy 1/2 masy. Wykładamy ulubione owoce i przykrywamy górną warstwą
ChilliJemyciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z wiórkami kokosowymi oraz likierem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę
Domowy Smak Jedzeniazostaną polecam zrobić pyszną bezę :) Spróbujcie :) Składniki: 9 żółtek (użyłam dużych prosto od kury) duże opakowanie ciastek biszkoptowych do tiramisu pół szklanki wody kakao 3 opakowania serka mascarpone (po 250g) 240g cukru 300ml espresso (w oryginale było 250ml, ale okazało się zbyt małą ilością) 60ml syropu amaretto (w oryginale alkohol) 70g cukru (w oryginale 90g) Przygotowanie: Kawę rozpuścić(...)około 2 minuty). Syrop powoli małym ciurkiem wlewać do żółtek, cały czas ubijając jajka. W ten oto sposób masa jajeczna powinna podwoić swoją objętość i być bardzo puszystą. Serek mascarpone przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy szpatułką, aby konsystencja była jednolita. Dodajemy delikatnie partiami do żółtek i mieszamy (serek należy jedynie połączyć z jajkami, aby się nie rozwodnił). W dużym
ChilliJemycukru pudru 190 g mąki pszennej 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 100 g białej czekolady dodatkowo: 2 łyżki liofilizowanych truskawek 3 truskawki Masło rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowej barwy i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę, proszek(...)Ostudzić. 50 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę, przełożyć do miseczki. Zalać czekoladę gorącą kremówką, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połaczyć. Powoli wlewać czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. Wyciskać na babeczki. Liofilizowane truskawki zmielić lub rozetrzeć na pył. Przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki ekstraktu waniliowego 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cynamonu 4-5 szt goździków ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego 4 łyżki wody 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę ok. 2 cm. Do rondla lub na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy!!. Zmniejszamy ogień(...)dnie pucharków wykładamy warstwę biszkoptów i polewamy sosem karmelowym, następnie wykładamy gruszki. Gruszki przykrywamy warstwą ricotty, i posypujemy orzechami. Proces powtarzamy do wyczerpania składników. 7. Wierzch dekorujemy ubitym serkiem mascarpone i posypujemy wiórkami czekoladowymi
vaniliowoczekoladowacukru 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta soli masa śmietanowa: 250ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (może być więcej) 1 śmietan-fix 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Białka(...)przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić przez chwilkę cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan-fix i ubić aż śmietana będzie gęsta. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i szybko zmiksować aż śmietanka połączy się z serkiem. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Truskawki przekroić na pół. Na jeden blat biszkoptu wyłożyć cały krem śmietanowy
Amatorka kuchennaorzechy laskowe Krem orzechowy: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 200 g Nutelli 1 łyżeczka kakao Krem śmietankowy: 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru * PRZYGOTOWANIE Babeczki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie porcje po 1,5 szklanki. Masło utrzyj na biały puch, następnie zacznij dodawać cukier(...)tylką w kształcie gwiazdki i ozdób kremem wystudzone babeczki. Krem śmietankowy Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier puder i połącz ze śmietaną. Zacznij dodawać po łyżce mascarpone, nieprzerywając miksowania. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na krem orzechowy. Udekoruj orzechami laskowymi. Babeczki przechowuj w lodówce. Przed podaniem wyjmij
Food Squarewody Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady, posiekanej 80 g masła 3/4 szkl. śmietanki kremówki 30% 1 1/2 szkl schłodzonej śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone Poncz: 1/2 szkl słodzonej herbaty 2 kieliszki (40 ml) likieru Amaretto Dodatkowo: słoiczek dżemu brzoskwiniowy 100 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych pralinki Rafaello do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie(...)rozpuszczenia się składników. W razie potrzeby podgrzać przez chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę 36% ubić na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone. Do śmietanki z serkiem wlać rozpuszczoną czekoladę i od razu zmiksować, aż składniki się połączą. Ważne by czekolada nie była ciepła- może to skutkować zwarzeniem się kremu! Tak przygotowany krem
Nastoletnie Wypiekaniezieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził. Tiramisu sanguinello Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 25 ml amaretto 60 g cukru pudru 3 żółtka 2 białka nasączenie: 50 ml delikatnej czarnej herbaty (aromatyzowanej pomarańczą) 50 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta z 1 czerwonej(...)posypać cukrem, zalać alkoholem i odstawić do lodówki. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać alkohol, zmiksować. Dodać mascarpone, połączyć. Na końcu partiami dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. W herbacie z sokiem maczać biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Na wierzch wyłożyć krem. Schłodzić w lodówce 3 godziny. Przed podaniem tiramisu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemrożonych 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem(...)żelatynę. Gdy mikstura lekko przestygnie wykładamy ją na spód mazurka i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa malinowa lekko się zetnie wykładamy na nią masę czekoladową. Czekoladę wraz z masłem i mascarpone roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową rozprowadzamy na malinach. Gdy jest jeszcze świeża dekorujemy za pomocą malin i migdałów
Przysmaki Karolkiwymiarach 34x9 cm) spód: 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą(...)minut w 180 st. C. Po tym czasie usunąć kamyki i papier. Piec kolejnych 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mascarpone zmiksować z czekoladą, następnie dodać skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować. Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;) Składniki : 200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy) 1 serek mascarpone 100 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru konfitura brzoskwiniowa 8 niewielkich balonów trochę oleju roślinnego Przygotowanie : Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, balony nadmuchaj do wielkości gęsiego jaja, zwilż(...)chwilę do zamrażarki). Po wyjęciu odetnij "ogonek" w balonie i delikatnie odklejaj balonik od miseczki czekoladowej. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dokładając pod koniec po trochu serek mascarpone. Gotowa masą napełnij foremki czekoladowe, dodaj łyżeczkę konfitury brzoskwiniowej na kształt żółtka. Ps.: Składniki są liczone na 6 szt deseru a 2 z 8 baloników są liczone gdyby któraś foremka
Mechanik w kuchniPyszny deser dla dzieci nie tylko na Wielkanoc. Biszkopty, serek mascarpone oraz słodkie brzoskwinie to idealne połączenie. Składniki 1 serek mascarpone ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 2-3 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru pudru kolorowa masa cukrowa 1 łyżeczka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty