cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 150 g serka mascarpone 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g stopionego masła 4 jajka + białko 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ziarenka z 1/2 laski wanilii CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN +chłodzenie(...)ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. 4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka + białko, rozpuszczone masło i mąkę. Miksujemy do połączenia składników. 5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy ziarenka z laski wanilii, a do drugiej
My Culinary Artskładniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy ubitą śmietankę, posiekane orzechy oraz do smaku posiekane listki mięty, mieszamy i schładzamy w lodówce. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę smarujemy olejem i grillujemy(...)ruszcie z obu stron. Grillujemy ok. 5 -10 min., aż będą gorące. Przekładamy na talerz, nakładamy krem z mascarpone i polewamy syropem klonowym. Podajemy od razu. Smacznego
Domowy Smak JedzeniaPtysie jagodowe Składniki: (na 6-8 ptysi) 125 ml wody 65 g masła 85 g mąki pszennej 2 jajka nadzienie: 350 g jagodowego curdu dodatkowo: 100 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając(...)kształcie dużej gwiazdy, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia okrągłe ptysie, zachowując odstępy (ptysie mocno urosną). Piec w 200 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić na kratce. Mascarpone, kremówkę i cukier waniliowy ubić na sztywno. Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdy. Ptysie przekroić na pół w poziomie, wycisnąć krem na brzegach, środki wypełniając curdem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołożyć coś na wierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy. Nadzienie: 125 g mascarpone 80 g jogurtu greckiego łyżeczka cukru dowolne owoce Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami. SMACZNEGO
Moja Galeria Smakuchcemy przekroić biszkopt dwukrotnie to należy upiec go w tortownicy o średnicy 23-24 cm lub zwiększyć ilość składników do tortownicy o średnicy 26 cm. Przełożenie: 500 g mascarpone, schłodzonego 900 ml śmietany 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii 2 galaretki z owoców leśnych słoik wiśni wydrylowanych Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę według przepisu(...)opakowaniu, jednak rozpuszczamy ją w połowie sugerowanej ilości wody. Wylewamy ją do foremki, wyłożonej folią spożywczą. Na następny dzień kroimy w kostkę. W misie miksera umieszczamy mascarpone, śmietanę, cukier puder, ziarenka wanilii i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Nie za długo, żeby masa nie zważyła się. Wykonanie: Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie
Moja Galeria Smakuproszkiem do pieczenia. Zmiksować. Przelać do formy. Piec około 35 minut w 180 stopniach. Masa karmelowa: 1 puszka (400g) masy kajmakowej 250 ml śmietany 30% 200 g sera mascarpone 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać partiami ser mascarpone. Miksując, dodać masę kajmakową. Łyżkę masy dodać do żelatyny, wymieszać
Moja Galeria SmakuWstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki. Krem: 500 g mascarpone 300 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: słoiczek
Moja Galeria Smakukrakowskich restauracji. Uważam, że jest mistrzowski i wart podzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Na deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru 250 g serka mascarpone 1 podwójne espresso 40 ml likieru kawowego (np. Kahlúa) 12 podłużnych biszkoptów 500 g świeżych malin gorzkie kakao do dekoracji listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Oddzielamy białka od żółtek(...)miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki cukru. Ubijamy mikserem do czasu, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się jaśniejsza i puszysta. 2. Do masy dodajemy porcjami serek mascarpone cały czas miksując. Pod koniec miksowania dodajemy likier kawowy. 3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami pianę do masy z żółtek i serka, delikatnie mieszamy
W kuchni Katiespód: 175 g ciasteczek Oreo 60 g masła w temperaturze pokojowej Składniki na tortownicę 19 cm: 400 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie w temperaturze pokojowej 100 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 160 g brązowego cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej nasionka z 1/2 laski wanilii 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g truskawek, pociętych w ćwiartki(...)tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Ciasteczka z masłem wysypujemy na spód i dokładnie przyklepujemy. Odstawiamy na bok. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i nasionka wanilii umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników, po czym przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypujemy owoce i lekko je dociskamy
My Culinary ArtBISZKOPT 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO 200 g czekolady mlecznej koszyczek malin KREM 350 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 100 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki żelatyny 200 g czekolady białej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić(...)lodówki aby czekolada z malinami stężała. Krem Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować. Na końcu do kremu dodać żelatynę i ponownie wszystko razem
RAROSSAszklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka (125 ml) 1/2 łyżeczki soli Krem kokosowy: 1 szklanka wiórków kokosowych 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej listonic_type='fooddrink(...)sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż tak, aby powstały cztery blaty (można odciąć czubki, jeśli powstały). Serki, mascarpone, jogurt i ekstrakt miksujemy na wolnych obrotach dosypując powoli cukier puder. Na końcu dorzucamy trzy czwarte szklanki wiórków i mieszamy (zostawiając 1/4 szklanki do posypania wierzchu). Próbujemy masę, czy jest
Poezja smakumąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy
My Culinary Artnazwie, które bardzo mi smakują. SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. Masa żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, żelatynę rozpuścić również w ¾ szklanki gorącej wody, odsatwić do przestygnięcia. Serek mascarpone, jogurt cukier puder oraz chłodną żelatynę wymieszać, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao, do kolejnej cukier waniliowy, do 3 tężejącą galaretkę malinową. Wszystkie części dokładnie wymieszać. Tężejącą
RAROSSApolecam tę imprezę, dziś i jutro trwa od 11 do 19. Naprawdę warto! Dla wszystkich plackowych potworów, plackożerców, placko-łasuchów itd. proponuję kolejny, ciekawy przepis na placki z serka mascarpone, który nadaje im interesującego smaku i subtelności. Są tak pyszne, że zostają zjedzone w okamgnieniu! W dodatku sos bananowy uwydatnia ich finezyjny charakter. Musicie spróbować! Wychodzi ok. 4-5 porcji(...)Składniki na placki: - 220g mąki orkiszowej - 125g sera mascarpone - 125ml mleka - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: - 2 łyżki pasty kokosowej lub kremu kokosowego* (stała część mleczka kokosowego wytrącona po wcześniejszym włożeniu do lodówki) - 2 banany *jeżeli nie mamy pasty czy kremu kokosowego, można zmiksować 2-3 banany na mus, a będzie równie pyszne
Be Fit Be Strongwyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C. przez ok 12-15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę lodową: 500 g serka mascarpone 130 g cukru pudru 1 laska wanilii wykonanie: Mascarpone miksujemy z cukrem i nasionkami z wanilii. Następnie masę przekładamy do wyłożoną folią spożywczą płaskiego, np. prostokątnego naczynia. Wkładamy do zamrażarki
Domowy Smak Jedzenia