soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę(...)małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno , dodać mascarpone i dalej ubijać aż masa będzie gładka i sztywna . Jabłka karmelizowane : Jabłka dokładnie umyć , wyciąć delikatnie gniazda nasienne , nie rozkrawać jabłek . Pokroic je na cienkie plastry (ok pół
Malinowa Kawiarenkaminutach zmniejsz temperaturę do 140 ° C i susz przez 70-80 minut . Gotową bezę ostudź w lekko uchylonym piekarniku . Dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 duże dojrzałe mango garść solonych pistacji Kremówkę ubij na sztywno , pod koniec dodając cukier puder i mascarpone . Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę. (Należy to zrobić dopiero przed
Food Squareskładniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu
w mojej kuchnizawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru 2,5 cytryny 2 jajka 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: Garść cukru waniliowego Granat Przygotowanie kremu: W misce umieszczamy cukier oraz skórkę otartą(...)wówczas białka zaczną się ścinać. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy
Kolizje Smakówłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki oleju Masa: 400 ml śmietany 36% pół szklanki cukru pudru (50 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego (wanilinowego) 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki żelatyny Polewa: 200 g czekolady (dałam mleczną, może być gorzka) 50 g masła 3 łyżki wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jajka ubijamy z cukrem. Następnie(...)Polewę trochę studzimy. Następnie robimy masę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy, dodajemy śmietankę i ostudzoną żelatynę. Miksujemy aż składniki połączą się na głodki krem. Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy, polewamy połową polewy czekoladowej, wyrównujemy
e-PrzepisyKulinarneżurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień(...)zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim strumieniem wlać ciepłą kremówkę, cały czas miksując. Dodać mascarpone i ekstrakt, połączyć. Na dno kokilek równomiernie wyłożyć mus żurawinowy, zalać kremem. Kokilki ustawić w większej blaszce, najlepiej na ściereczce (nie będą się ruszać przy przenoszeniu). Zalać wrzącą wodą
Pożeraczka, czyli raz adobrzesamo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do serka mascarpone i wymieszać łyżką, rozcierając grudki. Śmietanę
Chocolate Muffin BlogUrocze kokardki w towarzystwie pysznego, kremowego sosu. Ten przepis znalazłam jakiś czas temu i odtąd regularnie go przygotowuję. Serek mascarpone kojarzy się raczej ze słodkimi daniami, wspaniale jednak komponuje się z makaronami różnego rodzaju. Lubicie świeży makaron, mięciutkiego kurczaka i aksamitne sosy? Jeśli - tak jak ja - jesteście amatorami kuchni włoskiej ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu(...)stałe zagości na talerzach :) Używam dokładnie takiego sosu Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego kokardki (lub inne) 250 g serka mascarpone 1 puszka pomidorów włoskich, pokrojonych 1 cebula 400 g kurczaka 5 łyżek sosu słodkiego chili (lub więcej) sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę. Kurczaka pokroić na kawałki
Chocolate Muffin BlogPyszna, kremowa, lekko kwaskowata tarta na kruchym spodzie z karmelizowanymi pomarańczami, sokiem z pomarańczy, serem ricotta i mascarpone <3 Z wymienionych składników przygotujecie tartę o spodzie 24 cm. Przepis pochodzi ze styczniowego magazynu 'KUCHNIA' i zawiera niewielkie zmiany :) Zapraszam do pieczenia! (zdjęcia niestety są robione telefonem więc proszę o wyrozumiałość ;) ) Składniki na spód (forma 24 cm): 250 g mąki(...)łyżki lodowatej wody Składniki na karmelizowane pomarańcze: 1 duża pomarańcza, pokrojona w cienkie plastry 150 g cukru pudru 160 ml wody Składniki na nadzienie: 250 g ricotty 250 g mascarpone sok z 2 pomarańczy skórka z 2 pomarańczy 100 g cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artmasła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g malin (do masy mogą być mrożone) Babeczki Malinowe - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone, po czym dodajemy ok. 100 g zmiksowanych wcześniej malin i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdyby
Słodka Stronaszklanki oleju rzepakowego; - 200 g mąki pszennej; - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli; - 5 jajek Dodatkowo: - 0,5 l śmietany kremówki 36%; - 300 g mascarpone; - cukier puder do smaku i do posypania; - dużo ulubionych letnich owoców (u mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę i olej rzepakowy zagotować w rondelku, dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)blasze wysmarowanej olejem nakładać porcje ciasta i piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut. Nie otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Do schłodzonej miski wlać zimną kremówkę i dodać mascarpone ubijać do uzyskania konsystencji bitej śmietany, dodać cukier puder. Można dodać pokrojone owoce od razu, u nas każdy dodawał sobie według upodobań. Wystudzone ptysie przekroić, przełożyć bitą śmietaną i owocami, posypać
dom-agi.plkakaowy: 6 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej 6 czubatych łyżek kakao Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino (110 g) 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie cukier wedle uznania Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier(...)bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu kroimy na 3 części. Wykonanie kremu: Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody, pozostawić do przestudzenia. Serek mascarpone dokładnie zmiksować z kawą oraz cukrem. Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serkową. Gdy żelatyna już przestygnie, cały czas miksując wlewać ją do masy. Gotowy krem schłodzić
Krakowskie smaki Anicukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną(...)24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody i wsypujemy żelatynę – mieszamy
e-PrzepisyKulinarneKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 1 kubek śmietany kremówki 200- 250 g serka mascarpone 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta
Luźna Kuchniaczekolady gorzkiej; - 35 g czekolady mlecznej; Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać z podgrzaną śmietaną. Dodatkowo: – 300 ml śmietany 36 %; – 200 g mascarpone; – esencja waniliowa – 1/2 puszki moreli; – 1/3 słoiczka konfitur wiśniowych Schłodzoną kremówkę ubić z mascarpone, pod koniec ubijania dodać esencje waniliową, można dodać 16 g cukru waniliowego. Pierwszy blat ułożyć
dom-agi.pl