mascarpone - 11293 przepisów (strona:274/753)

Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 321

KREM KAWOWY Z BAILEYS: 800 ml śmietany kremówki 36% 120 g cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 6 łyżek likieru Baileys 3 listki żelatyny 250 g serka mascarpone DODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty) 2 kostki miękkiego masła 3 szklanki cukru pudru WYKONANIE: BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni(...)płynnej żelatyny dodaj kawę oraz Baileys i dobrze wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając 120 g cukru pudru. Wmieszaj do ubitej kremówki mascarpone i krotko ubijaj jeszcze do uzyskania gładkiego kremu. Teraz powoli, przy włączonym mikserze, dodawaj cienką strużką płynną mieszankę z kawą i likierem (jeśli żelatyna zastygła, można ją znowu podgrzać). Zmiksuj wszystko

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 331

oleju rzepakowego 1 łyżka esencji waniliowej 60 g kakao pól łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii SKŁADNIKI NA OWOCOWĄ FRUŻELINĘ: 250 g owoców (użyłam truskawek, malin, czarnych porzeczek oraz borówek amerykańskich(...)przekrój wzdłuż na pół. KREM: Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.   W naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce mascarpone i ubij jeszcze krótko. Na koniec dodaj cukier i wanilię lub ziarenka z laski.  OWOCOWA FRUŻELINA: W garnku wymieszaj owoce z cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 278

RZUCANY (przepis z blogu Moje Wypieki): 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki cukru SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: 500 g mascarpone 2 żółtka 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki cappuccino śmietankowego w proszku 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ JEŻYNOWĄ: 400 g jeżyn 2/3 szklanki cukru 3 łyżeczki(...)Żółtka ubij na parze (ustawiając garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę aluminiową z żółtkami, tak, aby nie dotykała wrzącej wody) z cukrem pudrem na puszystą masę. Mascarpone króciutko zmiksuj w osobnej misce i wlej do niego ubite żółtka, nie przerywając miksowania.  Wsyp cappucino, zmiksuj dokładnie. Żelatynę rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i cienką strużką wlej

Słodko-Słony Świat Ilony
OBRZYDLIWIE PYSZNE BABECZKI Z GLISTAMI NA HALLOWEEN 201

pieczenia 0,5 kostki miękkiego masła 2  duże jajka 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu śmietankowego/waniliowego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru odrobina zielonego barwnika spożywczego DO DEKORACJI: lukier plastyczny + barwnik spożywczy w kolorze cielistym lub żelkowe dżdżownice (np. Haribo) WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury(...)zimne, ostrym nożem zetnij z nich wystający wierzch, tak maksymalnie 1 cm i pokrusz do osobnej miseczki. To będzie nasza "ziemia" do ozdoby babeczek. KREM: W międzyczasie przygotuj krem. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym. DEKORACJA: Z lukru plastycznego zabarwionego na cielisty kolor uformuj 10 glist lub przygotuj 10 żelkowych dżdżownic. Na każdą babeczkę nałóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowa tarta z białą czekoladą 357

talerzy znika w ekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI: - herbatniki – 1 op. - andrut – 1 szt. - masło – 1 czubata łyżka - mascarpone – 125 g - biała czekolada – 100 g - śmietana 36% – 100ml - cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała(...)foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną. Dodajemy cukier. Mieszamy na mniejszych obrotach z przestudzoną białą czekoladą roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej. Wylewamy na przygotowany ciasteczkowy spód. Dekorujemy malinami i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny

Ostra na Słodko
Serniczki Oreo z mascarpone 529

furorę swoim pojawieniem się na rynku! Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru ! Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę! SKŁADNIKI: ( na 5 foremek ) - ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch” – 150 g – cukier

Ostra na Słodko
Deser ogrodnika – krem serowo – owocowy z ciastkami Oreo 150

czas temu dogodził mi bdsklep.pl sprawia , że zachwycamy się każdym kęsem! Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami! Składniki : - waflowa miseczka – 1 szt – rabarbar – 1 łodyga – ser mascarpone – 3 łyżki – herbatniki – 2 szt – ciastka oreo – 4 szt – laska wanili – 1 szt – cukier – 2 łyżki – cukier puder(...)Rabarbar kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do garnka dodając 2 łyżki wody. Zasypujemy cukrem i gotujemy aż zrobi się mus. Odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii wydrążamy. Ziarenka dodajemy do mascarpone. Dosypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Waflową miseczkę wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę sera. Przykrywamy łyżką musu rabarbarowego. Kolejno ser … mus … ser … mus do wykończenia składników. Górę

Ostra na Słodko
Tiramisu 523

będą zachwyceni! Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * żółtko – 3 szt * cukier – 3 łyżki * mascarpone – 300 g * śmietana kremówka – 100 g * biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt * kakao * mocna kawa – ok. 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ( Jajka wyparzamy ). Żółtka ucieramy wraz(...)cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pucharki wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao. Powtarzamy do wykończenia składników. Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Podajemy mocno schłodzone! Smacznego

Ostra na Słodko
Koktajl bananowy 163

przepis na fantastyczny koktajl mleczno- bananowy z prażonym kokosem! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: * banan ( miękki i dojrzały ) – 1 szt * mleko sojowe Alpro – ok. 200 ml * serek mascarpone – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżka * wiórki kokosowe – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W mikserze umieszczamy pokrojonego banana, dodajemy serek mascarpone , mleko sojowe i cukier puder. Wszystko razem dokładnie

Ostra na Słodko
Tiramisu bez jaj. 210

więc fuj. Owszem, wersja z żółtkami jest lepsza, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, i tak było przepysznie! :) 1 opakowanie serka mascarpone (250g) ok. 200 ml śmietanki 36% kilka łyżek cukru pudru podłużne biszkopty bardzo mocna kawa (jeśli ktoś lubi osłodzona i z dodatkiem amaretto) kakao gorzkie do posypania Mascarpone miksujemy

Z butelką mleczka w tle
Tort Makowy Ajerkoniakowy 321

szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Masa ajerkoniak-owa: 330 ml śmietany kremówki 250 ml serka mascarpone biała czekolada (100 g ) ok. 1/4 szklanki advocatu ok. 2 łyżki cukru pudru ponadto: ok. 70 g płatków migdałowych       Tort Makowy Ajerkoniakowy - Sposób przygotowania: Masa ajerkoniak(...)palnika, studzimy i wkładamy do lodówki do momentu całkowitego schłodzenia, najlepiej min. 2 h. Po tym czasie ubijamy śmietankę*, wsypujemy cukier puder i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy mascarpone, na końcu wlewamy likier. Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną

Słodka Strona
Tiramisu - Cappuccino 388

tiramisu nie lubią. Tiramisu - Cappuccino -  Składniki: Cappuccino: 4 łyżeczki cappuccino 100 ml gorącej wody 50 ml mleka 2 łyżeczki cukru Masa: 330 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka cappuccino waniliowego opakowanie biszkoptów ok. 200 g kakao (ok. 3 łyżki) odrobina masła Tiramisu - Cappuccino -  Sposób przygotowania: Przygotowujemy kawę cappuccino. Odkładamy do wystudzenia. Formę(...)pieczenia (ze ściąganym pierścieniem) smarujemy masłem. Na dnie układamy biszkopty namoczone w przygotowanym cappuccino. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, łyżkę cappuccino, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Krem dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na biszkopty i posypujemy kakaem. Na to kładziemy kolejne biszkopty namoczone w kawie, wykładamy drugą część masy

Słodka Strona
Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies 239

czekolady mlecznej 50 czekolady gorzkiej 1 jajko 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 1/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli  Masa serowa: 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone 1/2 szklanki brązowego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao(...)Dokładnie rozprowadzamy po dnie. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta). Masa Serowa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką. Podpieczone brownies wyciągamy z piekarnika, brzegi smarujemy

Słodka Strona
Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką 177

kocha serniki to jest to propozycja idealna dla niego.   Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Składniki: Masa serowa: 300 g zmielonego twarogu 100 g mascarpone  1/4 szklanki brązowego cukru 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej duże jajko 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 g czekolady gorzkiej cukier waniliowy łyżka kakao 50 g czekolady(...)cukru pudru łyżka kakao 100 g herbatników łyżka kakao łyżka masła Sernik Czekoladowy z Orzechami, Kawałkami Czekolady pod Kakaową Pierzynką - Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajko i ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę i śmietankę. Na końcu dodajemy posiekane orzechy i pociętą czekoladę mleczną

Słodka Strona
Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc 445

muffinek) ciasto: szklanka mąki 110 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka łyżka mleka cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru ok. 10 łyżek wiórek kokosowych masa marcepanowa (gotowa lub z tego przepisu ) odrobina różowego/czerwonego barwnika posypka cukrowa kawałek czekolady Kokosowe Muffinki - Babeczki Zajączki(...)babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach. Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując bok każdej na kształt główki króliczka. Wkładamy do lodówki

Słodka Strona