następnie kolejno pogrubiać je. Suszyć 2,5 - 3h. Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blaszkach do całkowitego wystudzenia. Bezy można przygotować dzień wcześniej. Krem kokosowy: 250 g schłodzonego serka mascarpone 170 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 90 g wiórek kokosowych 6 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone. Dalej ubijać, aż masa mocno zgęstnieje
maniapieczeniastopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino 5 łyżek drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Żelatynę rozpuścić 2/4 gorącej wody. Dokładnie wymieszać aby nie utworzyły(...)się grudki, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Gdy kremówka będzie już gotowa dodajemy do masy serek mascarpone i mieszany. Następnie dodajemy kawę i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy
Krakowskie smaki Aniwyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni. Krem kokosowo-tiramisu: 550 ml śmietany kremówki 36% 330 gram serka mascarpone 1,5 szklanki wiórek kokosowych 7 łyżek likieru tiramisu 3/4 szklanki cukru pudru(szklanka 250 ml) Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, nadal ubijać. Następnie należy dodać serek(...)mascarpone i na małych obrotach miksera delikatnie wymieszać całość. Do masy dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy tylko do połączenia się składników
Krakowskie smaki Aniżelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody 290 ml cukru 24 ml soku z cytryny 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody 750 gram serka mascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie należy dodać sok z cytryny i mąkę, wymieszać i zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do gorącego sosu(można niewielką(...)było grudek i dopiero dodać do reszty sosu). Całość schłodzić i pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie sos malinowy wymieszać z 750 grami serka mascarpone
Krakowskie smaki Animieszaniny jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Krem czekoladowo wiśniowy: 300 gram czekolady gorzkiej dobrej jakości 500 ml kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 5 łyżek przesianego cukru pudru 300 gram wiśni zalanych spirytusem (należy to wykonać na tydzień przed robieniem masy, wiśnie zalewamy tak aby alkohol w całości je przykrywał) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić(...)kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. W misce na sztywno ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Gdy kremówka będzie gotowa dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Na sam koniec dodajemy lekko odciśnięte z alkoholu wiśnie, całość mieszamy do połączenia się składników. Spirytus z wiśni można wykorzystać
Krakowskie smaki Anipieczenia, samo dno i pieczemy około 18-20 minut w temperaturze 175 stopni bądź do suchego patyczka. Krem orzechowo-kawowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania serka mascarpone każdy po 250 gram 4 kieliszki wódki orzechówki 200 gram posiekanych orzechów włoskich 6 łyżek kawy cappuccino orzechowej 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej(...)minimalnej ilości gorącej wody, dokładnie mieszamy aby nie pozostało grudek, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do gotowej kremówki dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Następnie dodajemy kawę, orzechy i wódkę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie możemy przekładać tort
Krakowskie smaki Anipatyczka. Gdy biszkopt będzie upieczony upuszczamy go na podłogę z wysokości około 60 cm, studzimy w w uchylonym piekarniku. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 500 gram serka mascarpone 100 gram gorzkiej czekolady około 300 gram malin 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno (po przekręceniu miski ma z niej nie wypadać), pod koniec(...)dodać przesiany cukier puder oraz serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać. Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim
Krakowskie smaki Anitortem to wygląda całkiem przyzwoicie;) Po rozwinięciu posta ukaże się zdjęcie, dozwolone od lat 18- nastu ;) Składniki: 100 gram czekolady gorzkiej 250 ml śmietany kremówki 36 % 250 gram serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mascarpone a na sam koniec startą
Krakowskie smaki Aniczasie biszkopt (w tortownicy) upuścić z wysokości około 60 cm i wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Krem kokosowy: 200 ml śmietany kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu Ponadto: 50 gram gorzkiej czekolady Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie(...)dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy na delikatnych obrotach miksera. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i syrop , mieszamy do połączenia się składników. Masy wystarczy do dwukrotnego przełożenia biszkoptów. Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 części, pierwszą z nich ułożyć na paterze nasączyć przygotowanym wcześniej syropem kokosowym, następnie wyłożyć
Krakowskie smaki Aniokoło 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem: 130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym 500 ml śmietany kremówki 500 gramów serka mascarpone 6 łyżek cukru drobnego do wypieku 4 łyżeczki żelatyny 1/4 zimnej wody Wykonanie: Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia. Kawę (proszek) i cukier wymieszać dokładnie(...)serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, cały czas miksując dodawać stopniowo serek. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną delikatnie wmiksować do masy. p.s Przepis na biszkopt oraz inspiracja kremu pochodzą ze strony Moje Wypieki Smacznego
Krakowskie smaki Anirozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników
Krakowskie smaki Aniserka mascarpone 15 dag kruchych podłużnych biszkoptów 2 łyżki cukru pudru kawa rozpuszczalna kakao, migdały w płatkach lub zmielone, krokant orzechowy i inne…według uznania aromat lub alkohol (według uznania) Zaparzyć mocną kawę w ¼ filiżanki. Biszkopty pokruszyć, np. wałkiem lub blenderem. Wsypać do miski, dodać zimną kawę, wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać mascarpone, wymieszać łyżką lub mikserem
Humanistka w kuchniRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy
Humanistka w kuchniposłodzenie weekendu :) Zapraszam! Przepis na opakowanie andrutów 225g Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Andruty 225g 270g czekolady gorzkiej 60-70% 300ml kremówki 30% tł. 3,5 łyżki serka mascarpone 1,5 łyżki miodu 100g zmielonych migdałów 50 g. drobno pokrojonych suszonych jagód goji bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: 1/ Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy(...)serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem smarujemy pierwszy wafel nakładając kolejny i tak aż do ostatniego. Kroimy, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy całymi jagodami goji i podajemy lub podajemy po wyjęciu z lodówki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnawiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem(...)godzin. Polewa: Chałwę pokruszyć, podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić i przestudzić. Schłodzonę kremówkę ubić z mascarpone na puszysty krem. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Ciasto czekoladowe przekroić na pół w poziomie. Na paterze ułożyć połowę ciasta, wyłożyć połowę kremu i połowę frużeliny. Przykryć bezą, wyłożyć pozostały
Pożeraczka, czyli raz adobrze