naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone
Przysmaki Karolkimałe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości(...)około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce pokrojonej w słupki
Przysmaki Karolkiczekoladowej. Miłej zabawy, bo tak najlepiej opisać przygotowania Cake Pops :) Składniki na 12 sztuk: 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe) 50 gr serka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone
Zabawa smakiemłyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 350 g serka mascarpone 150 g żółtego sera, startego na dużych oczkach ulubione nachos 2 łyżki oliwy Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać zmieloną(...)dnie żaroodpornego naczynia o średnicy 25 centymetrów (naczynie powinno być szerokie, jednak dosyć niskie, aby nabierając chipsem zapiekankę przebrnąć przez wszystkie warstwy :D ) równo rozsmarować serek mascarpone. Na ser wyłożyć wystudzone wcześniej mięso, a całość posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Zapiekankę podawać z ulubionymi nachos oraz piwkiem. Smacznego
Zabawa smakiemmielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Wierzch: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% ok 150g kajmaku z puszki 50g czekolady gorzkiej lub deserowej *** Na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników (moja blaszka(...)skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach *** *** Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy wierzchnią warstwę. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu *** *** Dodajemy kajmak i mieszamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą *** *** Całość wykładamy na serniku, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę *** *** Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemmasy makowej 250 g zmielonego twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczaneej 1 łyżka mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 2 jajka Masa serowa 700 g zmielonego twarogu 200 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej otarta skórka i sok z 1 pomarańczy 250 g cukru 3 jajka Galaretka z żurawiny 500 g żurawiny, u mnie mrożona 200 g cukru 2 łyżki kokosowych wiórków(...)Wyłożyć masę na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Zmielony twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, otartą skórka i sokiem z pomarańczy. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Wylać masę serową na podpieczony spód. Piec sernik
codojedzeniamąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA CZEKOLADOWA 500 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki nalewki czekoladowej (opcjonalnie) GALARETKA 2 galaretki wiśniowe 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda) 360 g wiśni z kompotu (waga po odsączeniu) DODATKOWO posypka czekoladowa(...)przestygnięcia, a następnie do schłodzenia w lodówce. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka z czekoladą się odpowiednio się schłodzą. Schłodzoną śmietankę czekoladową ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy likier czekoladowy (opcjonalnie). Gotową masę dzielimy na dwie części, jedną z nich wykładamy na galaretkę z wiśniami, dokładnie rozsmarowujemy. Wierzch
Przepiski.plłyżki cukru 6) szczypta soli Krem cynamonowy 1) 150 g serka mascarpone 2) 100 ml śmietanki 36% lub 30% 3) 1-2 łyżeczki cynamonu 4) 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do ostudzenia. 2. Przygotowujemy krem: W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone i śmietankę oraz cynamon i cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. 3. Spód tarty smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie przy pomocy rękawa
Na kulinarnym poligoniełyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 gram maku mielonego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru Masa chałwowa: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 250 gram chałwy waniliowej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - typu crema 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny dodatkowo: 4 łyżki powideł śliwkowych(...)piekarniku, wyciągamy i studzimy zupełnie. Po przestudzeniu ciasto ponczujemy obficie wodą z cytryną i cukrem. Po nasączeniu całą powierzchnię smarujemy powidłami śliwkowymi. Masa: W misce umieszczamy jednocześnie śmietankę, mascarpone, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Miksujemy na wysokich obrotach, do powstania gęstego kremu, wystarczy około 2 minut ubijania. Odkładamy mikser i wsypujemy do masy drobno pokruszoną chałwę
Kronika Piekarnikajajek 160 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie) 1 śmietan-fix WKŁADKA DARE 6 białek 180 g drobnego cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g orzechów włoskich(...)wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka będzie odpowiednio schłodzona. Schłodzoną śmietankę z dodatkiem czekolady przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. POLEWA Czekoladę rozpuszczamy w śmietance kremówce w tak zwanej kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia
Przepiski.plcukru 160 g suchego maku mielonego 150 g mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM Z BRZOSKWINIAMI 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 60 ml wody puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO sos czekoladowy do lodów (opcjonalnie do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie BISZKOPT MAKOWY Białka oddzielamy(...)kosteczkę i przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru soku. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, miksujemy do połączenia składników. 1/4 masy odkładamy na bok, a do reszty dodajemy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie
Przepiski.plprzygotowaniem. Koniecznie wypróbujcie! CIASTO MICHAŁEK PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej tortowej 5 jajek (temp. pokojowa) 140 g cukru 40 g kakao szczypta soli Masa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g cukierków Michałków 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielamy(...)Pieczemy przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy go na 2 blaty. Masa Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem i krótko miksujemy tylko do połączenia. 1/3 masy przekładamy do osobnego naczynia
Alle Dobre!przelicznik na inne formy znajdziesz tutaj ) Spód: 90 g herbatników 50 g roztopionego masła Masa serowa: 450 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 250 g mascarpone 150 g śmietany kwaśnej 100 g cukru (1/2 szklanki) 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 100 g czekolady białej roztopionej 2 jajka 20 g mąki pszennej (2 łyżki) 20 g skrobi ziemniaczanej(...)Gotową mieszankę Przesyp na tortownicę, wyrównaj i lekko dociśnij łyżką Masa serowa: Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół), przygotuj również kąpiel wodną Do miski przełóż twaróg, mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier i zmiksuj do połączenia Dodaj skórkę cytrynową i białą czekoladę, zmiksuj Następnie dodaj jajka, po każdym miksując do połączenia Na koniec wsyp mąki i ponownie zmiksuj do połączenia
Słodki Blogproszku do pieczenia 150 g brązowego cukru 1 łyżka pasty waniliowej płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki zmielonych goździków Krem marcepanowy: 150 g mascarpone 150 g marcepanu 200 g śmietanki 30% parę kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Jak zrobić babeczki marchewkowe Rozpocznij od przygotowania ciasta na babeczki. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj obrane marchewki(...)suchego patyczka. Po upieczeniu, odstaw je do ostudzenia. Kiedy babeczki stygną, przygotuj krem do ich dekoracji. Marcepan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie zmiksuj go z mascarpone i aromatem migdałowym, tak aby powstała jednolita masa. W osobnej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietankę. Następnie zacznij dodawać do niej partiami masę marcepanową i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem marcepanowy
okolicepalnika.plŚNIEŻKA – PRZEPIS Składniki: BISZKOPT 160 g mąki pszennej 140 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 80 g wiórek kokosowych 50 g białej czekolady 1 śmietan-fix 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo 400 g draży śmietankowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty. Śmietankę kremówkę (schłodzoną) przekładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone oraz cukier poder. Całość ubijamy na wysokich obrotach na puszystą masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kasy lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach
Przepiski.pl