Krem straciatella: 500 ml śmietany 36% 90 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Krem kawowy: 350 ml bardzo mocnej, zaparzonej kawy 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok. 15 herbatników ok. 16-18 podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki kakao 250 ml zaparzonej kawy 50 ml wódki(...)rozłożenia na dnie blaszki warstwy herbatników, układając je dosyć ciasno jeden obok drugiego. Przygotuj masę kawową. Śmietanę ubij na sztywno. Gdy będzie gęsta i puszysta, dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier i ponownie zmiksuj masę, aby była jednolita. Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody i odstaw na kilka chwil, aby spęczniała. Następnie rozpuść ją gorącej kawie, mieszając energicznie. Kawę
okolicepalnika.plszklanka zawiera 130 g mąki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM : 400 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 1-2 zagęstniki do śmietany 250 g mascarpone dowolne owoce do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Szpinak rozmrażamy, oblewamy wodę i miksujemy go z olejem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno, nastepnie dodajemy żółtka i cukier(...)temperaturze 180 % C. Biszkopt przecinamy na dwie polówki, górną część kruszymy aby powstała kruszonka do posypania ciasta. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy zagęstniki i mascarpone. Dalej miksujemy. Na pierwszą część ciasta wykładamy śmietanę, na to posypujemy kruszonkę i układamy owoce. Przed podaniem ciasto chłodzimy kilka godzin. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: (forma 25x35 cm) Herbatniki kakaowe 200 g Herbatniki jasne 200 g Śmietanka 30 % 600 ml Serek mascarpone 500 g Cukier puder pełna łyżka Wafelki w czekoladzie 6 po 35 g Dżem z czarnej porzeczki 250-300g + opcjonalnie żelatyna łyżka, woda gorąca 40 ml Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie rozmieszać i odstawić do przestudzenia. Żelatynę możemy(...)całkowicie pominąć podczas przygotowywania ciasta. Dodajemy ją tylko jeśli chcemy, aby krem był bardziej stabilny. Śmietankę ubić w cukrem pudrem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodawać partiami serek mascarpone. Cały czas ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Łyżeczkę lub dwie ubitego kremu dodać do płynnej żelatyny szybko rozmieszać i dodać do kremu. Zmiksować całość przez chwilę. Krem podzielić na dwie mniej
Kulinarne przygodysoli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 30-36% 250ml serka mascarpone pół szklanki rozpuszczonej galaretki cytrynowej (z kolejnego punktu) 2 łyżki cukry pudru Banany w galaretce: 5-6 dojrzałych bananów 2 łyżki soku z cytryny 3 galaretki cytrynowe 4 szklanki wrzątku(...)ciasto i smarujemy sokiem z cytryny *** *** Pół szklanki ostudzonej galaretki odkładamy do kremu. Pozostałą galaretkę wylewamy delikatnie na ciasto i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem *** *** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części. jedną część kremu wykładamy
Blog z ApetytemPIECZENIA . PRZEPIS NA CIASTO PORZECZKOWIEC BEZ PIECZENIA Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas przygotowania : 20 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody ok. 36 herbatników kakaowych 1 słoik dżemu porzeczkowego 2 garści wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żelatynę rozpuszczamy(...)odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru na wysokich obrotach. Kiedy śmietanka będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy do połączenia składników. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Następnie układamy
Przepiski.pljagody, borówki, itp. – świeżych lub mrożonych 3 galaretki o smaku owoców leśnych (lub jagodowe, malinowe) 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 2-3 kropelki różowego/fioletowego barwnika spożywczego *** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny(...)przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy *** *** Na wystudzone kruche ciasto wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitego, gęstego kremu – nie za długo, aby masa nam się nie zważyła *** *** Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę i całość umieszczamy w lodówce *** *** Beza
Blog z Apetytemśmietankowej masy. Co nam trzeba? 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej na masę: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru Owoce do dekoracji – u mnie borówki dodatkowo dałam krokant z orzechów brazylijskich Robimy! Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli(...)stopni na minutę. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni. Pieczemy 45 min. Wyłączamy i zostawiamy jeszcze na godzinę. Wyjmujemy. Zimną kremówkę ubijamy i gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone z cukrem- chwilkę jeszcze ubijamy. Schładzamy. Wypełniamy nasze krążki, posypujemy borówkami i krokantem. Bezy są kruche, w środku lekko ciągnące. Pychota!! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Mini
Latosiowydompudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych dodatkowo kilka łyżeczek ulubionej konfitury do posmarowania blatów figi skórka otarta z pomarańczy orzeszki ziemne Wykonanie W rondelku rozpuszczamy masło, wodę, cukier, czekoladę(...)przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą. Mascarpone mieszamy z kremem z orzeszków (mieszałam łyżką). Masę wykładamy na blat wysmarowany konfiturą, przykładamy kolejny blat ciasta, lekko docisakmy. Kremem smarujemy także wierzch torcika. Gotowy torcik dekorujemy świeżą figą, orzeszkami
Raj dla Podniebieniajajka 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki kakao 80 g mąki pszennej masa serowa 500 g zmielonego twarogu tłustego 500 g zmielonego twarogu półtłustego 200 g serka mascarpone 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki sok z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy 1 laska wanilii (ziarenka) skórka otarta z 1/2 cytryny 3/4 szklanki rodzynków 2 łyżki(...)połączenia się składników. Masa powinna byc lekka i puszysta. Masę czekoladową przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa : zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy mascarpone i wbijamy jajka. Miksujemy ok. 5 min na średnich obrotach. Wsypujemy cukier puder. Jeżeli masa będzie zbyt “sucha”, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki. Rodzynki moczymy w kilku łyżeczkach
Raj dla Podniebieniapłaskie łyżki kakao 100 – 120 g herbatników 1 łyżka oleju kokosowego masa 1 kg twarogu zmielonego (500g półtłustego i 500g tłustego) 2 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki serka mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód(...)Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i miksujemy. Wbijamy po jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy po kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy na najwolniejszych obrotach. Masę przekładamy na schłodzony spód chałwowy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy
Raj dla Podniebieniasama, dlatego postanowiłam, że cytrusami dodam mu smaku i zapachu. Przepis jest prosty, więc śmiało próbujcie! Składniki 1,2 kg twarogu półtłustego 3 spore łyżki ricotty 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 36% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka skórka otarta z 1 cytryny + wyciśnięty sok sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki likieru kokosowego dekoracja (agrest, borówka(...)misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy, z cytryny i otartą z niej skórkę. Miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce ricottę, mascarpone, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch, tak, aby na powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się
Raj dla Podniebieniatabliczki białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej 0,5 szklanki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 duże jajka 2 łyżki serka mascarpone Zmielony twaróg przełóż do misy miksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej
Raj dla Podniebienia