serwetki itp Oczywiście tort też był różowy. Różowy tort z malinami składniki: przepis na biszkopt klik składniki na masę: 90 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 500 g serka mascarpone 2 śmietanki kemerowski (po 250 ml każda) 6 łyżek Grenadiny około 5 łyżek cukru pudru 120 g mrożonych malin wykonanie: Po upieczeniu biszkopt odwracamy "do góry nogami" i przecinamy(...)talerzu do tortów i spinamy obręczą tortownicy. Kremówkę ubijamy mikserem, dodajemy do niej cukier puder. Następnie odkładamy 10 łyżek ubitej kremówki do osobnej miski. Do pozostałej części dodajemy serek mascarpone i Grenadinę. Dokładnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko przestygnie dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę. Po wymieszaniu nakładamy masę czekoladową na dolny krążek
Przysmaki Karolkimielonych migdałów 60 g cukru 25 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wiśniówki 12 wiśni bez pestek do dekoracji 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka Grenadiny wiórki czekoladowe 6 wiśni wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Złotka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy do nich mąkę, migdały, proszek do pieczenia(...)każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady
Przysmaki Karolkipoprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna. Flan z marchewki składniki: 400 g marchewki 2 jajka 100 g serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek wykonanie: Obraną marchewkę kroimy w plasterki równej grubości. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą na tyle by przykryć(...)marchewki. Dodajemy kurkumę i sól, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej. Uwagi: Przepis jest na 4 małe kokilki
Przysmaki Karolkinaczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy przez chwile mascarpone
Przysmaki Karolkimałe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości(...)około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce pokrojonej w słupki
Przysmaki Karolkiczekoladowej. Miłej zabawy, bo tak najlepiej opisać przygotowania Cake Pops :) Składniki na 12 sztuk: 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe) 50 gr serka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone
Zabawa smakiemłyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 350 g serka mascarpone 150 g żółtego sera, startego na dużych oczkach ulubione nachos 2 łyżki oliwy Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać zmieloną(...)dnie żaroodpornego naczynia o średnicy 25 centymetrów (naczynie powinno być szerokie, jednak dosyć niskie, aby nabierając chipsem zapiekankę przebrnąć przez wszystkie warstwy :D ) równo rozsmarować serek mascarpone. Na ser wyłożyć wystudzone wcześniej mięso, a całość posypać żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Zapiekankę podawać z ulubionymi nachos oraz piwkiem. Smacznego
Zabawa smakiemmielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Wierzch: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30% ok 150g kajmaku z puszki 50g czekolady gorzkiej lub deserowej *** Na spodzie foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników (moja blaszka(...)skończeniu pieczenia, a następnie ponownie umieszczamy ciasto w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach *** *** Gdy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy wierzchnią warstwę. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu *** *** Dodajemy kajmak i mieszamy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą *** *** Całość wykładamy na serniku, wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce czekoladę *** *** Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemmasy makowej 250 g zmielonego twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczaneej 1 łyżka mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 2 jajka Masa serowa 700 g zmielonego twarogu 200 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej otarta skórka i sok z 1 pomarańczy 250 g cukru 3 jajka Galaretka z żurawiny 500 g żurawiny, u mnie mrożona 200 g cukru 2 łyżki kokosowych wiórków(...)Wyłożyć masę na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Zmielony twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, otartą skórka i sokiem z pomarańczy. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Wylać masę serową na podpieczony spód. Piec sernik
codojedzeniamąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA CZEKOLADOWA 500 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki nalewki czekoladowej (opcjonalnie) GALARETKA 2 galaretki wiśniowe 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda) 360 g wiśni z kompotu (waga po odsączeniu) DODATKOWO posypka czekoladowa(...)przestygnięcia, a następnie do schłodzenia w lodówce. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka z czekoladą się odpowiednio się schłodzą. Schłodzoną śmietankę czekoladową ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy likier czekoladowy (opcjonalnie). Gotową masę dzielimy na dwie części, jedną z nich wykładamy na galaretkę z wiśniami, dokładnie rozsmarowujemy. Wierzch
Przepiski.plłyżki cukru 6) szczypta soli Krem cynamonowy 1) 150 g serka mascarpone 2) 100 ml śmietanki 36% lub 30% 3) 1-2 łyżeczki cynamonu 4) 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto do ostudzenia. 2. Przygotowujemy krem: W wysokim naczyniu umieszczamy serek mascarpone i śmietankę oraz cynamon i cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. 3. Spód tarty smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie przy pomocy rękawa
Na kulinarnym poligoniełyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 gram maku mielonego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru Masa chałwowa: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 gram serka mascarpone 250 gram chałwy waniliowej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - typu crema 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny dodatkowo: 4 łyżki powideł śliwkowych(...)piekarniku, wyciągamy i studzimy zupełnie. Po przestudzeniu ciasto ponczujemy obficie wodą z cytryną i cukrem. Po nasączeniu całą powierzchnię smarujemy powidłami śliwkowymi. Masa: W misce umieszczamy jednocześnie śmietankę, mascarpone, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Miksujemy na wysokich obrotach, do powstania gęstego kremu, wystarczy około 2 minut ubijania. Odkładamy mikser i wsypujemy do masy drobno pokruszoną chałwę
Kronika Piekarnikajajek 160 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 500 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady mlecznej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie) 1 śmietan-fix WKŁADKA DARE 6 białek 180 g drobnego cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g orzechów włoskich(...)wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka będzie odpowiednio schłodzona. Schłodzoną śmietankę z dodatkiem czekolady przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. POLEWA Czekoladę rozpuszczamy w śmietance kremówce w tak zwanej kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia
Przepiski.plcukru 160 g suchego maku mielonego 150 g mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM Z BRZOSKWINIAMI 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 60 ml wody puszka brzoskwiń w syropie DODATKOWO sos czekoladowy do lodów (opcjonalnie do dekoracji) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie BISZKOPT MAKOWY Białka oddzielamy(...)kosteczkę i przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru soku. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, miksujemy do połączenia składników. 1/4 masy odkładamy na bok, a do reszty dodajemy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie
Przepiski.plprzygotowaniem. Koniecznie wypróbujcie! CIASTO MICHAŁEK PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej tortowej 5 jajek (temp. pokojowa) 140 g cukru 40 g kakao szczypta soli Masa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g cukierków Michałków 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielamy(...)Pieczemy przez ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy go na 2 blaty. Masa Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem i krótko miksujemy tylko do połączenia. 1/3 masy przekładamy do osobnego naczynia
Alle Dobre!