mascarpone - 11293 przepisów (strona:276/753)

Mazurek wiśniowy z kremowym mascarpone, frużeliną wiśniową i bezami 155

ciasta: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 200 g zimnego masła lub margaryny 2 żółtka. Składniki na masę wiśniową: 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki frużeliny wiśniowej bez wiśni 2 łyżki cukru pudru Na wierzch do przybrania: Wiśnie z frużeliny 16 – 20 małych pokruszonych bezików Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić(...)boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C Przygotować masę do mazurka: Serek mascarpone utrzeć z frużeliną i cukrem pudem na gładką jednolitą masę a następnie całość wyłożyć na wystudzonym spodzie. Wierzch mazurka przybrać wiśniami z frużeliny i pokruszonymi wiśniami. Ciasto można przechowywać

Na słodko lub wytrawnie
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 250

wiórki kokosowe i likier. Wymieszać. Krem czekoladowy: 380 - 400 g (puszka) czekoladowej masy krówkowej o smaku truflowym (zawiera alkohol) lub masy czekoladowej i 2 łyżeczki wódki 1000 g serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 czubate łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Serek wymieszać dokładnie z masą truflową. Jeśli mamy masę czekoladową, należy dodać do niej 2 łyżeczki wódki(...)puder i kakao. Dobrze wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i delikatnie wmieszać do masy. Biały krem do dekoracji:  250 g serka mascarpone  2łyżki cukru pudru Serek wymieszać z cukrem na gładką masę. Poncz: 400 ml mocnej kawy 100 ml likieru Amaretto oraz:  300 g wiśni z kompotu, konfitury

maniapieczenia
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 303

soli opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej Składniki „mokre”: 1 szklanka mleka 1 duże jajko // 2 małe jajka ½ szklanki oleju roślinnego Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone opakowanie śmietanki 36% 3 łyżeczki cukru podru 3 krople aromatu waniliowego   Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia): Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki(...)babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy. Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu

PastelFood
(nie)całkiem kryzysowy deser truskawkowy 154

składników również jest przez pół. Żeby tego było mało dziwnym trafem z szafki wybyła połowa herbatników. Cóż było robić? Efekt starań poniżej:) Składniki: 30 dkg truskawek 1/2 małego serka mascarpone 10 ml śmietany 30% 1/2 paczki herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki sosu balsamicznego na bazie octu balsamicznego garść bazylii garść melisy Przygotowanie: Herbatniki połamałam(...)masłem. Herbatniki z masą ułożyłam na spód żaroodpornego naczynia i zapakowałam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. W między czasie ubiłam śmietanę, do której wmiksowałam serek mascarpone. Na końcu dodałam łyżkę cukru oraz posiekana melisę i bazylię. Powstałą masę wyłożyłam na podpieczone i przestudzone herbatniki. Na górę poukładałam pokrojone na ćwiartki truskawek. Sos balsamiczny (u mnie

Magiczna kuchnia Darii
Tiramisu na dzień Taty 172

zgodne z zamówieniem tiramisu truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić nim został pożarty:) Składniki: opakowanie biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych) opakowanie mascarpone małe opakowanie śmietany 30% 2 płaskie łyżki cukru 30 dkg truskawek kakao do posypania szklanka mocnej, zimnej kawy Przygotowanie: Ubijam smietanę z cukrem, pod koniec ubijania dodaje po łyżce mascarpone

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 132

łyżki miodu 2 łyżki brązowego cukru 2 żółtka 300 ml śmietany kremówki 100 masła 2 łyżki kako szczypta soli Do dekoracji: Wiśnie w spyrytusie Bita śmietana z serkiem mascarpone PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę(...)rano mąż stwierdził że już jest gotowy:) Przed podaniem deser delikatnie wyciągam z keksówki i zdejmuje folię. Pokroiłam na około centymetrowe plastry i podałam z łyżka kremówki wymieszanej z mascarpone (bez cukru) oraz z wiśniami ze spyrytusu domowej roboty.  Wbrew obawom deser nie był ani tłusty w smaku ani zbyt słodki

Magiczna kuchnia Darii
Tort pomarańczowo - dyniowy / Orange pumpkin cake 163

brązowego cukru' 400 gram mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta kardamonu, cynamonu i soli krem 150 ml śmietany kremówki 150 gram serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 wyfiletowana pomarańcz polewa 1/2 gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki PRZYGOTOWANIE Dynię kroję na kawałki  i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)Pomarańczę myję i obkrawam ze skórki i filetuję nad miseczką. Wyfiletowane cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodaję po łyżce serka mascarpone. Kiedy śmietana połączy się z serkiem dodaję pomarańcz wraz z sokiem i całość delikatnie mieszam. Polewa: Do miseczki wlewam śmietanę do której dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Miseczkę stawiam

Magiczna kuchnia Darii
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 246

czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego  . Możemy pozwolić sobie na troszkę więcej słodyczy :) Karnawałowe wypieki nierozłącznie kojarzą się z pączkami . Na początek małe pączuszki na bazie serka mascarpone. Z delikatną nutką pomarańczy i cynamonową posypką. Delikatne i wilgotne . Składniki : 250 g serka mascarpone 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka z pomarańczy

Malinowa Kawiarenka
Ciasto bananowo-marchewkowe 192

przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu). Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady orzechy włoskie do dekoracji Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę. Miksujemy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto bananowe 215

zimnej wody 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączenia: 100 ml mocnej kawy masa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30% 250 g mascarpone łyżka cukru pudru łyżka konfitury pomarańczowej 3 banany 2 łyżki soku z cytryny polewa: 120 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao łyżka cukru pudru Na początek przygotowujemy ciasto(...)piekarnika ale pieczemy do „suchego patyczka”). Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym nasączamy kawą. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder). Dodajemy mascarpone i konfiturę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Banany kroimy w plasterki i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy je do masy i delikatnie mieszamy. Masą pokrywamy ciasto i całość

Mienta blog
Tiramisu 176

składniki * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej kawy * 3 łyżeczki żelatyny * ciemne kakao Sposób przygotowania Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę. Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą. (Można też(...)utrzeć żółtka na zimno, ucierając do momentu, aż masa będzie jasna i dość sztywna.) Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z żółtkami. Następnie do żółtek dodawać serek mascarpone, ucierając na kremową masę. W trakcie ucierania, dodać 4 łyżki likieru migdałowego. 2 białka ubić na sztywno ze szczypta soli i delikatnie wymieszać z masą. Do głębokiego talerza wlać kawę, dodać

Mix smaku
Sernik na zimno z brzoskwiniami 159

składniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa * 500 g mascarpone * 500 g serka śmietankowego * 250 ml śmietany kremówki * 120 g cukru pudru * 3 łyżki żelatyny dodatkowo * 1 puszka brzoskwiń w syropie * 1 paczka małych okrągłych biszkoptów * 1 łyżka żelatyny Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka(...)Piec w temp.180 stopni około 20 min. Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. masa Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Dodać do masy 6 łyżek syropu brzoskwiniowego i zmiksować. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie połączyć

Mix smaku
Na dobry początek roku 187

Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych. Sernik karmelowy z sosem toffi składniki; 200 g ciasteczek korzennych 90 g masła 250 g serka mascarpone 500 g twarogu śmietankowego 4 jajka sos toffi 150 g cukru 150 ml śmietany 50 g masła Wykonanie Ciasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy do nich roztopione masła i mieszamy. Wykładamy nimi(...)toffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Ciasto „Tulipan” 469

upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z: - 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) - 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody - 250g serka mascarpone - 3 łyżek cukru pudru Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje). Wierzch

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania