kremowego 50 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie galaretki malinowej 200 ml wrzątku 200 g świeżych malin wierzch: 200 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 50 g świeżych malin Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. WBić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić(...)ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny. Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć na wierzch. Zrobić wzorki grzebień do dekoracji. Wierzch udekorować pozostałymi malinami i ciasteczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeszcze tylko tydzień roboczy, i jedziemy! Nie jestem podekscytowana podróżą (dwanaście godzin
Pożeraczka, czyli raz adobrzenastępne lody! Lody żurawinowe z migdałami i białą czekoladą Składniki: (na 1 l lodów) 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny 210 g cukru 2 łyżki wody 100 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 białka 50 ml limoncello 100 g białej czekolady 50 g płatków migdałowych Żurawinę włożyć do garnka (mrożonej nie rozmrażać), wsypać 100 g cukru, wlać(...)Zdjąć miskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna i błyszcząca (około 10 minut). Mus z żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć. Masę przelać do maszyny do lodów. W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać. Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki. - opakowanie gotowego ciasta francuskiego, - 250 g serka mascarpone - kilka łyżek nutelli do smaku - maliny do dekoracji Ciasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami i układamy do nich ciasto. Pieczemy do zrumienienia(...)temp 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Serek mascarpone mieszamy z nutellą do połączenia składników. Kremem dekorujemy ciasteczka i układamy maliny. Smacznego
Malinowe Pocałunkiinnym kolorze) 8 jajek 2-3 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią barwniki Krem: 800 g śmietany kremówki 30% 50g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanka wrzątku 1 szklanka herbaty Przygotowanie biszkoptów: Upieczenie tortu zaczynamy od przygotowania biszkoptów. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem(...)kremu: Podczas pieczenia biszkoptów można zacząć przygotowywać krem. Najpierw rozpuszczamy we wrzątku żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, aż powstanie sztywna masa. Na sam koniec dodajemy nieco przestudzoną żelatynę. Jeśli krem robiliśmy w czasie pieczenia ciasta to można włożyć go na chwilę do lodówki. Wykonanie tortu: Biszkopty
Kolizje Smakówmasła 60g cukru 50g czekolady białej 50ml mleka 2 jajka karmel 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia karmel 60g cukru 80-90ml wody krem fistaszkowy 250g mascarpone 100g masła orzechowego ( wykorzystałam masło z kawałkami orzechów) 1 łyżka cukru pudru sos karmelowy 50g cukru 25ml wody 40ml śmietanki 30% 10g masła drobno pokrojone prażone orzeszki ziemne do dekoracji(...)przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić, jeśli ciasto wyrosło z lekką górką, można delikatnie ściąć wierzch, aby otrzymać równy blat KREM FISTASZKOWY - zimne mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać masło orzechowe, ponownie zmiksować do połączenia się składników - krem schłodzić SOS KARMELOWY - cukier i wodę przełożyć do rondelka, wymieszać, zagotować - ustawić najmniejszą
Smakołyki Berenikiorzechami Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Krem 250 g mascarpone 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 suszonych daktyli Do dekoracji: gorzkie kakao(...)uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc. Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem. Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy
Kulinarne przygody Gatitysezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale(...)bardzo delikatne i potrzebują dosłownie chwili na patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu
Kulinarne przygody Gatitydrugiej miseczki odlałam 1-1,5 łyżki wazowej ciasta. Wsypałam kakao i wymieszałam. Usmażyłam naleśniki, na "białym" cieście rysowałam mazgaje ciastem kakaowym. Gotowe naleśniki odstawiłam. 250 g serka mascarpone małe opakowanie cukru waniliowego 1 jajko truskawki (kilka sztuk mrożonych) łyżka masła cukier do oprószenia (opcjonalnie) Mascarpone utarłam z cukrem waniliowym i jajkiem na gładką masę. Truskawki rozmroziłam (podgrzałam
bastalenastartej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 650 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka(...)rozpoczynamy od połączenia żelatyny wraz z kawą. Mieszankę zalewamy wrzątkiem i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy mikserem śmietanę kremówkę wraz z serkiem mascarpone, aż do utworzenia sztywnej masy. Dodajemy cukier oraz przestudzoną kawę. Miksujemy aż składniki połączą się. Wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszy blat wkładamy do tortownicy i nasączamy mocną kawą
Kolizje Smakówmini serniczków): 100 g mieszanki Felix + kilka orzechów do ozdoby (orzechy nerkowca + orzeszki ziemne w miodzie) 2 łyżki masła 200 g sera z wiaderka 150 g serka mascarpone 2 łyżki pasty tahini 50 g cukru do wypieków 2 jajka 200 ml śmietany 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii czekolada mleczna do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA(...)masę o konsystencji mokrego piasku. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno wykładamy orzeszki z masłem (ok. 1/2 łyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką. 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego
My Culinary Artdzieci cieszą się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny 1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek wykonanie: Dynię obieramy ze skory, pozbawiamy ją pestek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około(...)cebulą przekładam do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki krem. Otrzymamy dość gęsty mus, która należy przełożyć do garnka i rozrzedzić go bulionem. Możemy dodać łyżkę mascarpone dla lepszego smaku. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chilli. Podajemy posypaną tymiankiem
Przysmaki Karolkipopisowe rustykalne tartaletki, ale trochę inne bo tartaletki z musem czekoladowymi i orzechami , wyglądające podobnie jak z tego przepisu nadziewane musem czekoladowym. Jako masę na mus postanowiłam wykorzystać serek mascarpone,, śmietankę 36 %, mleczną i gorzką czekoladę oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali i bardzo(...)tartaletke nakłuwamy widelcem.. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C bez termoobiegu i pieczemy 15 minut. Studzimy. Mus przygotowujemy z mieszanki 150 ml śmietany 36 % z 3 łyżkami serka mascarpone (ubijamy) i rozpuszczonej czekolady (50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady). Mus nakładamy do środka tartaletek. Tartaletki posypujemy siekanymi orzeszkami ziemnymi i kawałeczkami suszonej żurawiny. Zalecam schłodzić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwona papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 duża cebula, pokrojona w grube plastry - 100 g sera feta - 1 mozzarella - 2 łyżki mascarpone - oliwa extra vergine - 250 ml sosu pomidorowego typu passata - puszka pomidorów krojonych - suszone oregano - suszona bazylia - sól - żaroodporne naczynie (20x30cm) Zaczynamy od nastawiania wody na makaron, który następnie gotujemy(...)gotujemy na małym ogniu. Zgrillowane warzywa, mozarellę oraz fetę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich łyżkę oliwy, oregano i bazylii, oraz dwie czubate łyżki mascarpone. Mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Zawartość garnuszka przelewamy do naczynia żaroodpornego. Napełniamy muszle farszem warzywnym i układamy na sosie pomidorowym. Muszle mają się w nim zanurzyć
W mojej holenderskiej kuchniJagody z mascarpone to błyskawiczny deser idealny na upały. Świetnie smakuje i robi się go w 5 minut. Korzystamy z darów lasu i jemy jagody. Do deseru wystarczy garść jagód na osobę, trochę sera mascarpone, słodkiej śmietanki, listki mięty i gotowe. SKŁADNIKI (4 porcje) 4 garście jagód 6 łyżek stołowych mascarpone 3 łyżki stołowe śmietanki 30% listki mięty WYKONANIE Mascarpone(...)mieszamy dokładnie ze śmietanką. W małych szklankach układamy warstwami – jagody i mascarpone ze śmietanką. Dekorujemy listkami bazylii. Smacznego
OstryKęsłyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 7 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 150 ml wody, lekko ciepłej Ponadto: 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dowolne miękkie owoce, pokrojone (np. śliwki, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, nektarynki, maliny, porzeczki, figi, truskawki ...) syrop klonowy , do polania Mąkę(...)wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na spód o średnicy 16 cm, można podsypać lekko mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut. Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane syropem klonowym
Moje domowe kucharzenie