zjazdy rodzinne. TRUSKAWKOWIEC BEZ PIECZENIA PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: blaszka 24×24 cm Składniki Masa śmietankowa : 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny + 60 ml wody Masa śmietankowa z czekoladą : 330 ml śmietanki kremówki 30% 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny(...)wykładamy folią spożywczą. Następnie układamy warstwę biszkoptów. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Do naczynia wlewamy 500 ml śmietanki kremówki, dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Całość ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę. 1/2 przygotowanej masy wykładamy na biszkopty. Truskawki kroimy na pół
Przepiski.plherbatnikach, a jego sercem są dwie masy: truskawkowa i śmietankowa. Składniki Spód: herbatniki masło Mus truskawkowy: truskawki galaretka truskawkowa Masa śmietankowa: 1 śmietanka 30% (250 ml) 200 g mascarpone galaretka cytrynowa Przygotowanie Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą herbatnikową wyłożyć spód tortownicy. Truskawki zblendować. Podgrzać chwilę mus i dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w niecałej szklance wody. Odstawić(...)lekkiego stężenia. Śmietankę zmiksować z mascarpone i dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody. Masy wylewać na przemian do tortownicy. Na koniec ułożyć truskawki. Autor przepisu: Anita Artykuł Zebra śmietankowo-truskawkowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyStracciatella: truskawki (500 g) galaretka truskawkowa (proszek 77 g) galaretka malinowa (proszek 77 g) galaretka cytrynowa (proszek 77 g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) cukier puder (2 łyżki) serek mascarpone (500 g) czekolada deserowa posiekana (180 g) Mus truskawkowy: truskawki (500 g) galaretki truskawkowe (2 opakowania = 154 g) Dekoracja: śmietanka kremówka 36% (150 ml.) cukier puder (1 łyżka) truskawki (według(...)doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wsypujemy galaretki. Mieszamy. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem 1 minutę. Dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy około minuty. Następnie dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Jeszcze chwilkę mieszamy do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zwarzyć) . Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę
RITA food channelłyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny na wierzch 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (lub mniej), schłodzonej łyżka cukru pudru opakowanie mascarpone świeże owoce: borówki, maliny, winogrona Robimy! W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej(...)Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Śmietanę ubijamy i mieszamy z mascarpone. Wystudzoną bezę napełniamy ubitą śmietaną i dekorujemy owocami Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Wiosenna beza first appeared on Latosiowy
LatosiowydomWylepiam masą ciasteczkową spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 2 łyżeczki żelatyny 150 ml mleka 250 g mascarpone 250 g mielonego twarogu 180 g ulubionej czekolady 150 g słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka cukru waniliowego 180 ml śmietanki 30% Dodatkowo (opcjonalnie): 50 g ulubionej czekolady posiekanej na małe kawałki(...)Przygotowanie: 180 g czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, czyli w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do napęcznienia. Mascarpone, twaróg, cukier waniliowy i mleko skondensowane miksuję do uzyskania gładkiej masy. Cały czas miksując dodaję lekko przestygniętą rozpuszczoną czekoladę. Żelatynę zalewam niewielką ilością gorącej wody i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Do rozpuszczonej żelatyny
Słodki sentymentminut, grzałka góra-dół. Przygotowujemy papier do pieczenia, obsypujemy cukrem pudrem i przekładamy gotowy biszkopt. Zawijamy biszkopt z papierem i pozostawiamy do ostudzenia. Krem: 200g śmietanki 30% 150g serka mascarpone 50g cukru pudru Ubijamy na sztywną masę. Wykładamy na ostudzony biszkopt. Dodajemy przekrojone na pół truskawki, zawijamy roladę i wkładamy na 2h do lodówki. Roladę należy szczelnie owinąć papierem(...)pieczenia, aby boki nie zrobiły się suche. Wyciągamy roladę, odkrajamy boki, posypujemy cukrem pudrem, ozdobnie dajemy truskawki. Autor przepisu: Karolina Artykuł Rolada z serkiem mascarpone i truskawkami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypewnością wywrze efekt wow na wszystkich gościach. Polecam! Składniki: Ciasto: 6 jajek 150g cukru szczypta soli 50ml oleju 110g mąki 25g kakao Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 300ml śmietanki kremówki 30-36% 100g cukru pudru Dodatkowo: 100ml mleka do nasączenia ciasta 1 puszka masy kajmakowej 4 batoniki snickers garść orzeszków ziemnych 100g gorzkiej czekolady 100ml słodkiej śmietanki(...)ściereczkę, tak aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie odrywamy papier od ciepłego ciasta *** *** Ciasto rolujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu – nie za długo aby krem się nie zważył *** *** Ciasto odwijamy i nasączamy mlekiem *** *** Dwie łyżki kremu
Blog z ApetytemKrem budyniowy: 20 dag masła 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Krem kokosowy: 250 ml kokosowej śmietanki 22% 200 ml śmietany kremówki 10 dag serka mascarpone 10 dag białej czekolady Dodatkowo: 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania 3 łyżki tartej gorzkiej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania kremu kokosowego: Dzień wcześniej(...)ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę, po 3 minutach dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Schłodzić i wstawić na całą nic do lodówki. Następnego dnia, do masy dodać zimny serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem. Krem budyniowy: Budnie rozpuścić w ¾ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, doprowadzić do wrzenia , wlać rozrobiony proszek budyniowy i ugotować gęsty budyń
Wanilia i Kardamonmniejszych. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g zimnego masła jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego 400-500 g truskawek Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko(...)minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż. Ostudzić. Krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijać aż masa będzie gęsta i kremowa. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt. Spody do tarty napełniać kremem i udekorować truskawkami
Smakołyki Asibiałek w temperaturze pokojowej 300 g. cukru drobnego do wypieków szczypta soli 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 200 g. mocno schłodzonego serka mascarpone 200 g. mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii Do dekoracji: około 300 g. pokrojonych truskawek kilka borówek (opcjonalnie) listki mięty Piekarnik rozgrzej(...)zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę jeszcze 3 godziny. Upieczona beza będzie chrupiąca na zewnątrz i miękka, delikatna w środku. Bezę ostrożnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Mascarpone i śmietankę miksuj na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii aż utworzy się sztywny krem. Kremem i truskawkami udekoruj wierzch zimnej bezy
Delicious Placeszklanka cukru 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy: 5 jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. 2. Kolejno cały czas ubijając dodajemy żółtka, jedno(...)połączenia i wykładamy na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki, by mus jabłkowy stężał. 6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na mus jabłkowy. 7. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. 8. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Jabłecznik królewski z bitą śmietaną pochodzi
Alle Dobre!Cieżko poprzestać na jednym kawałku. Jeśli lubicie takie słodkości, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. ROLADA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g sera mascarpone 24 biszkopty podłużne 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kakao do posypania Przygotowanie 1. Kawę rozpuszczalną zalać wrzącą wodą, wymieszać i odstawić do wystudzenia. 2. Śmietankę kremówkę ubić(...)cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty. 3. Biszkopty namoczyć w zaparzonej wcześniej kawie i ułożyć na arkuszu foli spożywczej, jeden obok drugiego, tak aby utworzyły prostokąt 3×8. 4. Na biszkopty wyłożyć 3/4 kremu (pozostała część będzie potrzebna do późniejszej dekoracji rolady). 5. Zwinąć w roladę pomagając sobie folią i wstawić do lodówki
Alle Dobre!pieczenia ½ szklanki drobnego cukru cukier waniliowy 3 małe jajka niecałe pół szklanki oleju 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu(...)tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe
Kuchnia MagdaLenypieczenia ½ szklanki drobnego cukru cukier waniliowy 3 małe jajka niecałe pół szklanki oleju 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu(...)tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe
Kuchnia MagdaLenysmak zostaje długo w pamięci. Składniki: Tiramisu: 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi –można kupić min w sklepie Kuchnie Świata 3 żółtka 350 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka posłodzonego naparu z mocnej kawy espresso 90 ml rumu kakao do oprószenia Frużelina wiśniowa: 450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek(...)oddzielić białka od żółtek. Do szklanej misy wlać żółtka, dodać cukier puder, zmiksować końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą parą wodną. Śmietankę i serek mascarpone ubić razem na gęsty krem, stopniowo miksując na niskich obrotach dodawać po łyżce masy jajecznej,zmiksować do połączenia. Biszkopty przełamać na 2-3 kawałki, maczać
Wanilia i Kardamon