600g truskawek, umytych, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki 3 truskawkowe galaretki 900ml gorącej wody Krem śmietanowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią Spód: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i schłodzone masło zetrzeć na tarce(...)patrz FILM . Krem śmietanowy: 10. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą
Mała Cukierenkaszklanka proszek do pieczenia – 3 łyżeczki Mus truskawkowy: truskawki – 1,5-2 kg galaretka truskawkowa – 3 opakowania Masa śmietanowa: śmietana kremówka 30% – 500 ml serek mascarpone – 500 g cukier puder – 4 łyżki żelatyna – 2 łyżki wrzątek – 100 ml Przygotowanie 1 Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować na papkę. 2. Jajka(...)biszkopta ściąć wierzch. Następnie wyłożyć na niego przestygniety mus truskawkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 6. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie. 7. Gotową śmietankę rozprowadzić po zastygniętym musie truskawkowym. 8. Z odciętej góry biszkoptu wyskubać zieloną część ciasta i obsypać nią
Alle Dobre!Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem Oreo: 500 ml śmietanki 30% 250 ml mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 16 ciasteczek Oreo Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Następnie dodaję ¼ szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszam(...)całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone, cukier puder i żelatynę i delikatnie miksuję do połączenia się składników. Ciasteczka Oreo kruszę i dodaję do kremu, delikatnie mieszam. Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu. 1 blat białego biszkoptu nasączam, wykładam połowę kremu Oreo, przykrywam biszkoptem kakaowym, nasączam, wykładam mus czekoladowy, przykrywam białym blatem, nasączam, wykładam krem Oreo, przykrywam ostatnim białym
Słodki sentymentMoja córcia wyrasta na prawdziwą mistrzynię. Te lody to jej pomysł i wykonanie. Także prezentuję Wam lody Latosiowej junior! Co nam trzeba? 250 g Mascarpone 250ml śmietany 30% 500g truskawek 5 łyżek cukru Robimy! Truskawki gotujemy na średnim ogniu, aż nie wypuszczą soku, następnie schładzamy i odstawiamy do lodówki. Mascarpone cukier i śmietanę ubijamy, aż masa zrobi się kremowa
Latosiowydomszklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 130 gramów masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka krem truskawkowy 150 gramów truskawek 250 gramów serka mascarpone 100 ml. słodkiej śmietanki minimum 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka żelatyny Do garnka wlewamy wodę dodajemy tłuszcz i zagotowujemy. Na wrzątek wsypujemy mąkę wymieszaną z solą(...)Następnie owoce przecieramy przez sitko. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut do napęcznienia, następnie krótko podgrzewamy i lejącą dodajemy do truskawek, dokładnie mieszamy. Serek mascarpone i śmietankę ubijamy wraz z cukrem na gęsty krem. Do kremu cały czas miksując dodajemy przetarte truskawki z żelatyną. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 1 godzinkę aby stężał
Andzia Pichciprostych przepisów. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham Tiramisu, a w sezonie proponuję dodać do niego truskawki, będzie jeszcze pyszniej! Składniki blaszka 19/30: biszkopty podłużne 25 szt, mascarpone 250 g, śmietanka 36% 500 ml, cukier puder 0,5 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki, woda 250ml, kakao do posypania deseru, Sposób przygotowania: Kawę zaparzyć, odłożyć(...)ostygnięcia. Śmietankę oraz mascarpone przełożyć do miski i zacząć ubijać od niskich obrotów i powoli je zwiększać. Gdy krem będzie już prawie sztywny to dodać cukier puder oraz olejek waniliowy i zmiksować aż krem będzie sztywny. Na blaszce układać biszkopty zanurzane w kawie, posmarować połową kremu, następnie ułożyć pozostałe biszkopty i ponownie wyłożyć krem. Całość oprószyć kakao
kulinarne odsłony patiszpinaku 130g drobnego cukru 180ml oleju roślinnego 320g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 300ml mleka kokosowego 60g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 200g białej czekolady Pianka truskawkowa: 200g zmiksowanych truskawek 1 łyżka cukru pudru 100ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa Żelka truskawkowa: 250g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki drobnego(...)mieszając gotujemy do wyparowania nadmiaru płynu. Zestawiamy z palnika i dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę, mieszamy. Studzimy, najlepiej kilka godzin w lodówce. Przed przełożeniem tortu miksujemy schłodzony krem z mascarpone i cukrem pudrem. Pianka truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w 125ml gorącej wody. Studzimy, ale nie doprowadzamy do całkowitego zastygnięcia. Musi pozostać płynna. Truskawki miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy papkę owocową
Kuchnia w czekoladziePIECZENIA 😉 Zapraszam na szybki przepis 🙂 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 op. biszkoptów do tiramisu (lun innych) ok. 200g ok. 500 g truskawek 500 ml. śmietany 36 % 1 op. mascarpone (250g) pół szklanki mleka (lub woda) 2 łyżki cukru pudru OPCJONALNIE: fix do usztywnienia śmietany, jeśli chcesz bardziej zabezpieczyć krem przed rozpływaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ok. 300 g truskawek blendujemy(...)mlekiem , posłużą nam do namaczania biszkoptów. Śmietankę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone W naczyniu o wielkości mniej więcej 18/25 cm układamy kolejno składniki: namoczone w musie truskawkowym biszkopty,połowa porcji kremu śmietanowego, druga warstwa biszkoptów, druga połowa kremu Na górę ciasta wykładamy truskawki w dowolnej ilości (można wyłożyć cały wierzch) Ciasto przed podaniem mocno
Do Garów!łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka(250 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego 1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej szczypta cukru 1 kopiasta łyżka serka mascarpone do zagęszczenia sosu Z papryczek odcinamy górną część i oczyszczamy papryczki z gniazd nasiennych. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko, posiekaną drobno cebulę i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy(...)wkładamy przygotowane papryczki i krótko obsmażamy z każdej strony. Następnie wlewamy wodę i passatę pomidorową, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec serek mascarpone mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlewamy do potrawy. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Smacznego :) Podaje z ryżem
Andzia Pichcikroił. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g zimnego masła jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego Krem: 800 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego Dekoracja: truskawki, bezy, mięta, goździki, maliny liofilizowane w proszku do posypania Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto(...)cyfry, każdą po 2 razy. Cyfry nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Piec w 180 stopniach przez ok 14-15 minut do zarumienienia. Ostudzić. Krem: Śmietanka i mascarpone mają być mocno schłodzone. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na gładki i gęsty krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i okrągłą końcówką wyciskać na ciasto. Przykryć drugim
Smakołyki Asimocno czekoladowe, orzechowe i bardzo słodkie. Jeśli lubicie takie połączenia to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia. PRZEPIS NA CIASTO FERRERO ROCHER Składniki serek mascarpone – 500g śmietana kremówka – 250g mleko w proszku – 1 szklanka wafelki waniliowe – 2 sztuki orzechy laskowe – 250 g herbatniki kakaowe – 300g masa kajmakowa o smaku(...)kakao – 1 puszka Dodatkowo: kakao do posypania pralinki Ferrero Rocher Przygotowanie 1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i mleko w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę dzielimy na trzy części. 2. Do pierwszej części masy dodajemy pokruszone wafelki waniliowe oraz 2 łyżki masy kajmakowej. Mieszamy przy użyciu miksera. 3. Formę
Alle Dobre!truskawkowe 4 szklanki wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy truskawki, które polewamy tężejącą galaretką. Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Miksujemy mascarpone z cukrem , następnie stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy aż masa będzie sztywna. Gotowy krem wykładamy na galaretkę malinową Beza 3 białka jaj 3/4 szklanki
Cynamonowe szczęściewarto wypróbować ten przepis. Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone Mus z rabarbaru: 200g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy(...)czas mieszając, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno *** *** Krem wykładamy równomiernie na bezę *** *** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy mus z rabarbaru. 2-3 łyżki musu odkładamy do przyozdobienia rolady z zewnątrz *** *** Roladę zwijamy od krótszego boku
Blog z Apetytemskładniki : 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 1 -2 łyżki cukru pudru ok. 200 g biszkoptów podłużnych ok. 11 szt. truskawek 250 ml mocnego naparu kawowego, posłodzonego + opcjonalnie 2 łyżki likieru kawowego lub amaretto wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną masę. Biszkopty delikatnie nasączamy w kawie i układamy je na foli spożywczej jeden
Domowy Smak Jedzeniaznienacka wpadną goście, lub do popołudniowej kawki czy herbatki. Zachęcam do przygotowania banoffee pie, bo jest naprawdę świetne. BANOFFEE PIE BEZ PIECZENIA Składniki śmietana kremówka 30% – 500 ml mascarpone – 250 ml banany – 4 sztuki cukier puder – 3 łyżki masa kajmakowa kakaowa – 2/3 puszki herbatniki kakaowe – ok. 200 g żelatyna – 2 łyżeczki woda(...)kakao do posypania Przygotowanie 1. Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody. Odstawić do przestygnięcia. 2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać mascarpone. Pod koniec ubijania wlać płynną żelatynę. 3. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę herbatników. 4. Na herbatniki rozprowadzić masę kajmakową. Na masę wyłożyć kolejną warstwę
Alle Dobre!