łyżka miodu 1 łyżka masła 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny suszonej 150 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego masa serowa: 250g serka mascarpone 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g sera śmietankowego 1/2 szklanki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną(...)owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu do masy makowej i mieszam. Masa serowa: Do miski przekładam ser mascarpone, ser śmietankowy, cukier, budyń, jajka, cukier waniliowy i mieszam mikserem około minutę aż wszystko się połączy. Na podpieczony spód kruchy zimny wykładam konfiturę żurawinową, i na przemiennie dwie łyżki
wesoła kuchniaszklanki cukru drobnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z cytryny 2 łyżki wiórek kokosowych Krem: 400 ml śmietanki 36% 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej Cukier puder do oprószenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nagrzać piekarnik do 140*c Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera(...)blacie kuchennym i oprószoną wiórkami kokosowymi wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Dobrze schłodzoną śmietankę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubić na puszysty krem . Blat bezowy posmarować kremem śmietanowym nałożyć kleksami frużelinę , pomagając sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić 30 minut
Wanilia i Kardamonrumu Krem: 300g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć) 140g wiórków kokosowych 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 140g konfitury morelowej Do ozdoby: około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM . 7. Około połowę kremu odłożyć na brzeg i wierzch tortu. Z pozostałego kremu
Mała Cukierenkasoli - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej lub świeżej startej składniki na krem cynamonowy: 260 ml śmietanki kremówki 36% 2 duże łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki cynamonu Białka umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach ze szczyptą soli, po ubiciu piany stopniowo dodajemy cukier zmieszany z cynamonem, najlepiej(...)temperaturze 120 stopni , następnie 50-60 min w 100 stopniach. Studzimy na kratce, przechowujemy w suchym pojemniku przykryte ściereczką. Przygotowanie kremu cynamonowego: Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera dodając mascarpone i cukier puder. Gdy śmietana będzie praktycznie ubita zmniejszamy obroty miksera, dodajemy cynamon i jeszcze przez moment ubijamy tylko do połączenia składników
noteskulinarnyfigaSkładniki: Spód: 70g kruchych ciasteczek 100g ciasteczek korzennych 75g masła Sernik: 750g sera twarogowego na sernik 250g mascarpone 5 jajek 1 szklanka cukru skórka starta z 2 mandarynek 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (można pominąć) 0,25g szafranu w proszku 3 łyżki mąki pszennej lub budyniu śmietankowego 70ml śmietanki 36% szczypta soli Wykonanie: Tortownice o śrenicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)piekarnik nagrzać do 150 stopni. Spód: Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć. całość połączyć. Wyłożyć równomiernie na spód tortownicy. Całość podpiec 10 min w piekarniku. Sernik: Mikserem wymieszać ser, mascarpone, budyniem lub mąką, skórką z mandarynek, cukrem, solą i szafranem. Do jednolitej masy dodawać pojedynczo jajka. Miksować na niskich obrotach. Na koniec dodać śmietankę i likier pomarańczowy. Całość wylać na podpieczony spód
MohiellaCiasto orzechowe: 4 białka 70 g cukru 50 g orzechów włoskich siekanych 50 g orzechów włoskich zmielonych 50 g wiórków kokosowych 50 g wafelków Princessa orzechowa Krem: 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki amaretto 300 g kajmaku z puszki gorzkie kakao do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać(...)lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić. Krem: Mascarpone i śmietanka mają być mocno schłodzone. W misie miksera utrzeć wszystkie składniki na puszysty, gęsty krem. 4 łyżki kremu odłożyć na rozety. Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aby można było
Smakołyki Asiwielkość M 1 łyżeczka płaska przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej pianka piernikowa: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 50 g pierników mus pomarańczowo brzoskwiniowy: 240 g konfitury z brzoskwiń niskosłodzona 2 pomarańcza duże 2 łyżeczki żelatyny(...)już łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut. Pianka piernikowa: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijam na sztywno. Pierniki rozdrabniam malakserem na pył.Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Do śmietany dodaję pierniki proszek
wesoła kuchniaminut w temp. 150 °C, kolejne 2 godziny i 20 minut w temp. 100°C. Blaszkę wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego wystudzenia. KREM : - 500 g serka mascarpone - 500 g śmietanki 36% - 1 laska Wanilii z Wysp Pacyfiku DR.OETKER - ½ buteleczki naturalnego ekstraktu z Migdała z MarokaDR.OETKER - 2 łyżki cukru pudru - 8 łyżek konfitury z czarnej porzeczki/ wiśni / borówki(...)pomarańczy Wykonanie: Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami mascarpone i dalej ubijaj. Dodaj naturalny ekstrakt z Migdała z Maroko, ziarenka z laski Wanilii z Wysp Pacyfiku, cukier puder, całość ubijaj przez 30 sekund. Część kremu (około połowę- wedle uznania) połącz z konfiturą, przełóż kremem blaty. Jasny krem użyj na sam wierzch. Tort przechowujemy w lodówce. Tort możesz udekorować obtoczoną
SMYKWKUCHNIkrojenia przydaje się porządny ostry nóż. Składniki: 1 kg dobrego sera wiaderkowego (u mnie z Piątnicy) 200 g masła - rozpuścić i ostudzić 250 g serka mascarpone 6 jajek 2/3 szklanki cukru 3 budynie śmietankowe bez dodatku cukru (proszek) 1 puszka ananasa Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. W dużej misce umieścić ser, serek(...)mascarpone, jajka, rozpuszczone masło, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować na małych obrotach miksera. Po minucie masa już powinna być gładka. 3. Blaszkę 20x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć odsączone plastry ananasa. Można je pokroić jak ktoś woli. 4. Sernik piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć moc pieczenia do 140 st.C i piec
Kuchnia domowa Anizapychające, więc moje serniki na zimno najczęściej nie mają spodu. Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) 1 kg zmielonego twarogu 1 op (250 g) serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru 1/2 op cukru waniliowego kilka kropli extraktu cytrynowego 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe ok 300 g truskawek Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy oraz extrakt. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych). Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa
Walijskie Pichcenie500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek. Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko(...)dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłozyć na lekko zapieczony kruchy spód. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na warstwę makową wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce
Słodki ZakątekDeser kinder bueno to świetna propozycja na lekką i słodką przekąskę w ciagu dnia. Składniki na 2 porcje: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 batoniki Kinder Bueno 250g serka mascarpone 2 łyżki nutelli 2 łyżki kakao garść rozdrobnionych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy nutellę, pokruszone batoniki oraz orzeszki ziemne. Wszystko razem dokładnie
Wasze PrzepisyPrzepis na szybki i pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki: 200g serka mascarpone 5 łyżek jogurtu greckiego Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim (dla słodszego smaku wystarczy dosypać trochę cukru pudru). Mus truskawkowy: 0,5kg truskawek 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zblendować z cukrem
Wasze Przepisywtedy, kiedy nie masz za dużo czasu. Składniki: Ciasto szklanka wody szklanka mąki 125g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 6 jaj Krem śmietana kremówka 1l 500g serka mascarpone cukier waniliowy cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wsypujemy do gorącej wody z masłem(...)ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta przekładamy na blaszkę i każdy placek pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym następnie dodajemy mascarpone i cukier puder do smaku można też usztywnić śmietana z żelatyną jeśli stwierdzimy że jest mało stabilna. Upieczony blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem, obsypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu
Wasze PrzepisySkładniki CIASTO 450 g mrożonego szpinaku 2/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% z kartonika 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 śmietan-fix DODATKOWO owoce do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)obrotach, tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać do formy 24x24cm wyłożonej papierem i piec przez 45 minut do suchego patyczka. KREM Do misy miksera przełożyć schłodzony ser mascarpone, śmietankę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, śmietan-fix. Ubić na puszystą masę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEŁOŻENIE Ciasto przekroić na 2 części. Dolną cześć pozostawić w blaszce. Wyłożyć krem. Z górnej
Przepiski.pl