mascarpone - 11293 przepisów (strona:283/753)

3 proste przepisy na ciasta idealne na rodzinny piknik – zdrowo i kolorowo! 115

pieczenia ½ szklanki drobnego cukru cukier waniliowy 3 małe jajka niecałe pół szklanki oleju 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu(...)tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe

Kuchnia MagdaLeny
3 proste przepisy na ciasta idealne na rodzinny piknik – zdrowo i kolorowo! 117

pieczenia ½ szklanki drobnego cukru cukier waniliowy 3 małe jajka niecałe pół szklanki oleju 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego Krem: Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. 125 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku Na wierzch ciasta: borówki, pestki granatu. Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 170 °C. Szpinak blendujemy na drobną masę (jeśli był zamrożony, po rozmrożeniu(...)tortownicy, pieczemy ok pół godziny, lub do momentu, aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wystudzone ciasto wyciągamy z tortownicy i ścinamy wyrośniętą górkę. Krem: W misce ubijamy serek mascarpone ze śmietaną na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy cukru pudru do smaku. Na spód ciasta wykładamy krem i posypujemy pokruszonym, wcześniej odciętym nadmiarem ciasta. Całość dekorujemy borówkami i pestkami granatu. Małe

Kuchnia MagdaLeny
Tiramisu w pucharkach z frużeliną wiśniową 89

smak zostaje długo w pamięci. Składniki:  Tiramisu: 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi –można kupić min w sklepie Kuchnie Świata 3 żółtka 350 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka posłodzonego   naparu z mocnej kawy espresso 90 ml rumu kakao   do oprószenia Frużelina wiśniowa: 450 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek(...)oddzielić białka od żółtek. Do szklanej misy wlać żółtka, dodać cukier puder, zmiksować  końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą parą wodną. Śmietankę i serek mascarpone ubić razem na gęsty krem, stopniowo miksując na niskich obrotach   dodawać  po łyżce masy jajecznej,zmiksować do połączenia. Biszkopty przełamać     na 2-3 kawałki, maczać

Wanilia i Kardamon
Ciasto cappuccino bez pieczenia 104

Krem straciatella: 500 ml śmietany 36% 90 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Krem kawowy: 350 ml bardzo mocnej, zaparzonej kawy 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok. 15 herbatników ok. 16-18 podłużnych biszkoptów 2-3 łyżki kakao 250 ml zaparzonej kawy 50 ml wódki(...)rozłożenia na dnie blaszki warstwy herbatników, układając je dosyć ciasno jeden obok drugiego. Przygotuj masę kawową. Śmietanę ubij na sztywno. Gdy będzie gęsta i puszysta, dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier i ponownie zmiksuj masę, aby była jednolita. Żelatynę zalej niedużą ilością zimnej wody i odstaw na kilka chwil, aby spęczniała. Następnie rozpuść ją gorącej kawie, mieszając energicznie. Kawę

okolicepalnika.pl
CIASTO SZPINAKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ + FILMIK 79

szklanka zawiera 130 g mąki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM :  400 ml śmietany 30 %  2 cukry waniliowe  1-2 zagęstniki do śmietany  250 g mascarpone  dowolne owoce do dekoracji  PRZYGOTOWANIE :  Szpinak rozmrażamy, oblewamy wodę i miksujemy go z olejem na gładką masę.  Białka ubijamy na sztywno, nastepnie dodajemy żółtka i cukier(...)temperaturze 180 % C. Biszkopt przecinamy na dwie polówki, górną część kruszymy aby powstała kruszonka do posypania ciasta.  Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, dodajemy zagęstniki i mascarpone. Dalej miksujemy.  Na pierwszą część ciasta wykładamy śmietanę, na to posypujemy kruszonkę i układamy owoce.  Przed podaniem ciasto chłodzimy kilka godzin. Smacznego.  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji

Kulinarne Fantazje Marioli
🍰 Prince polo bez pieczenia - Pyszne ciasto błyskawiczne 🍰 79

Składniki: (forma 25x35 cm) Herbatniki kakaowe 200 g Herbatniki jasne 200 g Śmietanka 30 % 600 ml Serek mascarpone 500 g Cukier puder pełna łyżka Wafelki w czekoladzie 6 po 35 g Dżem z czarnej porzeczki 250-300g + opcjonalnie żelatyna łyżka, woda gorąca 40 ml Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie rozmieszać i odstawić do przestudzenia.  Żelatynę możemy(...)całkowicie pominąć podczas przygotowywania ciasta. Dodajemy ją tylko jeśli chcemy, aby krem był bardziej stabilny.  Śmietankę ubić w cukrem pudrem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodawać partiami serek mascarpone. Cały czas ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Łyżeczkę lub dwie ubitego kremu dodać do płynnej żelatyny szybko rozmieszać i dodać do kremu. Zmiksować całość przez chwilę. Krem podzielić na dwie mniej

Kulinarne przygody
Ciasto Jamajka 94

soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 30-36% 250ml serka mascarpone pół szklanki rozpuszczonej galaretki cytrynowej (z kolejnego punktu) 2 łyżki cukry pudru Banany w galaretce: 5-6 dojrzałych bananów 2 łyżki soku z cytryny 3 galaretki cytrynowe 4 szklanki wrzątku(...)ciasto i smarujemy sokiem z cytryny *** *** Pół szklanki ostudzonej galaretki odkładamy do kremu. Pozostałą galaretkę wylewamy delikatnie na ciasto i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę, serek mascarpone i cukier puder miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem *** *** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części. jedną część kremu wykładamy

Blog z Apetytem
Porzeczkowiec bez pieczenia 78

PIECZENIA . PRZEPIS NA CIASTO PORZECZKOWIEC BEZ PIECZENIA Liczba porcji: forma 24×24 cm | Czas przygotowania : 20 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody ok. 36 herbatników kakaowych 1 słoik dżemu porzeczkowego 2 garści wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żelatynę rozpuszczamy(...)odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru na wysokich obrotach. Kiedy śmietanka będzie już odpowiednio sztywna, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek mascarpone, ubijamy do połączenia składników. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścielamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Następnie układamy

Przepiski.pl
Leśna chmurka 125

jagody, borówki, itp. – świeżych lub mrożonych 3 galaretki o smaku owoców leśnych (lub jagodowe, malinowe) 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 2-3 kropelki różowego/fioletowego barwnika spożywczego       *** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny(...)przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy *** *** Na wystudzone kruche ciasto wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę i serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitego, gęstego kremu – nie za długo, aby masa nam się nie zważyła *** *** Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę i całość umieszczamy w lodówce *** *** Beza

Blog z Apetytem
Mini bezy z śmietankową masą i owocami 74

śmietankowej masy. Co nam trzeba? 4 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej na masę: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru Owoce do dekoracji – u mnie borówki dodatkowo dałam krokant z orzechów brazylijskich Robimy! Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli(...)stopni na minutę. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150 stopni. Pieczemy 45 min. Wyłączamy i zostawiamy jeszcze na godzinę. Wyjmujemy. Zimną kremówkę ubijamy i gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone z cukrem- chwilkę jeszcze ubijamy. Schładzamy. Wypełniamy nasze krążki, posypujemy borówkami i krokantem. Bezy są kruche, w środku lekko ciągnące. Pychota!! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Mini

Latosiowydom
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 76

pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem arachidowy małe opakowanie serka mascarpone 1/2 słoika kremu z orzeszków ziemnych dodatkowo kilka łyżeczek ulubionej konfitury do posmarowania blatów figi skórka otarta z pomarańczy orzeszki ziemne Wykonanie W rondelku rozpuszczamy masło, wodę, cukier, czekoladę(...)przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą. Mascarpone mieszamy z kremem z orzeszków (mieszałam łyżką). Masę wykładamy na blat wysmarowany konfiturą, przykładamy kolejny blat ciasta, lekko docisakmy. Kremem smarujemy także wierzch torcika. Gotowy torcik dekorujemy świeżą figą, orzeszkami

Raj dla Podniebienia
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 70

jajka 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki kakao 80 g mąki pszennej masa serowa 500 g zmielonego twarogu tłustego 500 g zmielonego twarogu półtłustego 200 g serka mascarpone 4 jajka 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki sok z 1/2 cytryny sok z 1/3 pomarańczy 1 laska wanilii (ziarenka) skórka otarta z 1/2 cytryny 3/4 szklanki rodzynków 2 łyżki(...)połączenia się składników. Masa powinna byc lekka i puszysta. Masę czekoladową przekładamy do tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa : zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera. Dodajemy mascarpone i wbijamy jajka. Miksujemy ok. 5 min na średnich obrotach. Wsypujemy cukier puder. Jeżeli masa będzie zbyt “sucha”, można dodać 2 łyżki śmietanki kremówki. Rodzynki moczymy w kilku łyżeczkach

Raj dla Podniebienia