białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki otarta skórka z limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie poziomki listki melisy lub mięty Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy(...)Bezy będzie lekko ciągnące w środku. Następnego dnia szykujemy krem. Robimy go i nakładamy tuż przed podaniem bez, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki masła orzechowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzecha laskowego Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej(...)Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać. Galaretka agrestowa - 2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce
Ciastka - domowe słodkościminut. Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwie części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: Składniki: 2 opakowania śmietanki 30% po 500 ml 6 łyżek cukru pudru 2 serki mascarpone Dodatkowo: 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki opcjonalnie na wierzch: maliny/wiórka kokosowe/ kakao/ starta czekolada Przygotowanie: Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i serek mascarpone, miksujemy do połączenia. Masę
Przepiski.plleśnych lub malinowej) Krem: 300g umytych, dobrze osączonych jagód (można je osączyć na ręczniku papierowym; moje jagody były schłodzone w lodówce) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g schłodzonego serka mascarpone 2 fixy do śmietany 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Żelka do „dripu”: 90g umytych, dobrze osączonych jagód 4g żelatyny + 30ml wody w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka(...)krążki biszkoptu. Krem: 7. Do blendera przełożyć 200g jagód i zmiksować na mus. 8. Do czystej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, fix, ekstrakt waniliowy i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach na jednolity krem, patrz FILM . Wlać mus owocowy i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach. Składanie tortu: 9. Jeden biszkopt położyć
Mała Cukierenkajeszcze bezy, dżem. Kto na diecie niech ucieka im dalej tym lepiej. To jest mega obłędne. Nie oderwiecie się od tego deseru. Słodkie, kuszące, owocowe. 250 g serka mascarpone 2 jajka 250 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki jagód 125 ml dżemu truskawkowego 30 dkg truskawek 8 bezików 4 łyżki cukru 2 łyżki płatków migdałowych mięta do dekoracji Truskawki myję pozbawiam(...)wykładam folią spożywczą. Na dnie układam połówki truskawek. Resztę truskawek kroję na kawałki, przekładam do rondelka dodaję dwie łyżki cukru i przesmażam, studzę. Kremówkę i mascarpone ubijam na sztywno. Jajka i dwie łyżki cukru ubijam na parze / tzn miskę z jajkami ustawiam na garnku z wrzącą wodą. Ubijam mikserem około pięć minut, zdejmując od czasu do czasu z garnka cały
wesoła kuchniaroztopionego, ostudzonego masła Masa serowa: 350g białej czekolady 200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty) 500g serka mascarpone 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu 200g umytych, dobrze osączony jagód (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk, patrz FILM i odstawić do całkowitego ostudzenia. 5. Jagody przełożyć do blendera i zmiksować na mus. 6. Do dużej miski przełożyć serek mascarpone, dodać ser na sernik, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Dodać fix i wymieszać mikserem. 7. Do masy serowej dodać w 2-3 partiach
Mała Cukierenkaszczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 5 gałązek bazylii 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie agrest, borówki i porzeczki listki bazylii Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy w dużej suchej misce. Zaczynamy(...)kilka godzin do lodówki. Krem robimy i nakładamy tuż przed podaniem bezy, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. Ze śmietanki wyjmujemy bazylię. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i bazyliową kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok z limonki i miksujemy. Na bezę wykładamy krem, układamy owoce i listki bazylii
Kulinarne przygody Gatityrobię je najczęściej. Lekkie jak puch, i na kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka L 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 250 serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru galaretka: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 60 dkg truskawek mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję(...)25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Pianka: Schłodzoną śmietankę, mascarpone i puder ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 125 ml wody gorącej i studzę. Galaretkę wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem. Śmietanę wykładam na biszkopt zimny.Wstawiam
wesoła kuchnialubię blogować i dzielić się z Wami moimi przepisami jak tym na sernik stracciatella z jagodami. Sernik stracciatella z jagodami 12 porcji Składniki: 500 g kremowego twarogu 200 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów(...)sproszkowanych jagód do dekoracji Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mascarpone i śmietankę. Ubijać przez około 3 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. Następnie dodaj utartą czekoladę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz 300 g jagód. Wymieszaj masę
codojedzeniakruche ciastko wypełnione puszystym kremem jagodowym do deser idealny na lato. Ciasto parzone/ptysiowe: 1 szkl wody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem jagodowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżka żelatyny szklanka jagód 4 łyżki cukru szklanka malin cukier puder do posypania Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą(...)gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować. Gdyby masa była zbyt rzadka, wstawić ją do lodówki aby zaczęła
Smakołyki Asimiksujemy ze sobą i wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C, do tzw suchego patyczka Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 15 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)Śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem pudrem (proponuję spróbować w trakcie ubijania jaki poziom słodkości Wam odpowiada) Gdy otrzymamy gęsty krem dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy tylko do połączenia. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki ok 1/2 kg ulubionych owoców (u mnie porzeczki i maliny) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Złożenie: Ciasto przekrawamy na 3 równe
Cynamonowe szczęścieżelatyny (namoczonej wcześniej w niewielkiej ilości wody) Składniki na konfiturę borówkową: 700 g borówek amerykańskich 2 - 3 łyżki cukru Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietanki kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia biszkoptu użyłam wcześniej zaparzoną i ostudzoną zieloną herbatę z opuncją figową. Przygotowanie biszkoptu: Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając(...)garnka , dodajemy cukier i gotujemy do momentu aż zgęstnieją i powstanie nam błyskawiczna domowa konfitura. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowanie kremu śmietankowego: Śmietankę kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone. Po chwili dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstej, sztywnej masy. Gdy biszkopt przestygnie przekrawamy go wzdłuż na 3 blaty. Nasączamy wcześniej
noteskulinarnyfigaSkładniki: Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka 250 g margaryny Nasączenie: 400 ml gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym Posypka: 8 kostek gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych(...)Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Posypka - gorzką czekoladę rozdrobnić np. za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kokosowymi
Ciastka - domowe słodkości