mascarpone - 11293 przepisów (strona:310/753)

Mini bezy z kremem limonkowym 154

białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki otarta skórka z limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie poziomki listki melisy lub mięty Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy(...)Bezy będzie lekko ciągnące w środku. Następnego dnia szykujemy krem. Robimy go i nakładamy tuż przed podaniem bez, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą

Kulinarne przygody Gatity
DESER HERBACIANY Z MASŁEM ORZECHOWYM 98

Składniki: Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki masła orzechowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzecha laskowego Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej(...)Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać.  Galaretka agrestowa -  2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Śmietankowe z Musem Porzeczkowym 615

minut. Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwie części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: Składniki: 2 opakowania śmietanki 30% po 500 ml 6 łyżek cukru pudru 2 serki mascarpone Dodatkowo: 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki opcjonalnie na wierzch: maliny/wiórka kokosowe/ kakao/ starta czekolada Przygotowanie: Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i serek mascarpone, miksujemy do połączenia. Masę

Przepiski.pl
Tort JAGODOWY i Drip Cake 137

leśnych lub malinowej) Krem: 300g umytych, dobrze osączonych jagód (można je osączyć na ręczniku papierowym; moje jagody były schłodzone w lodówce) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g schłodzonego serka mascarpone 2 fixy do śmietany 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Żelka do „dripu”: 90g umytych, dobrze osączonych jagód 4g żelatyny + 30ml wody w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka(...)krążki biszkoptu. Krem: 7. Do blendera przełożyć 200g jagód i zmiksować na mus. 8. Do czystej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, fix, ekstrakt waniliowy i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach na jednolity krem, patrz FILM . Wlać mus owocowy i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach. Składanie tortu: 9. Jeden biszkopt położyć

Mała Cukierenka
Semifreddo truskawkowo jagodowe 175

jeszcze bezy, dżem. Kto na diecie niech ucieka im dalej tym lepiej. To jest mega obłędne. Nie oderwiecie się od tego deseru. Słodkie, kuszące, owocowe. 250 g serka mascarpone 2 jajka 250 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki jagód 125 ml dżemu truskawkowego 30 dkg truskawek 8 bezików 4 łyżki cukru 2 łyżki płatków migdałowych mięta do dekoracji Truskawki myję pozbawiam(...)wykładam folią spożywczą. Na dnie układam połówki truskawek. Resztę truskawek kroję na kawałki, przekładam do rondelka dodaję dwie łyżki cukru i przesmażam, studzę. Kremówkę i mascarpone ubijam na sztywno. Jajka i dwie łyżki cukru ubijam na parze / tzn miskę z jajkami ustawiam na garnku z wrzącą wodą. Ubijam mikserem około pięć minut, zdejmując od czasu do czasu z garnka cały

wesoła kuchnia
Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA 137

roztopionego, ostudzonego masła Masa serowa: 350g białej czekolady 200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty) 500g serka mascarpone 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu 200g umytych, dobrze osączony jagód (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk, patrz FILM i odstawić do całkowitego ostudzenia. 5. Jagody przełożyć do blendera i zmiksować na mus. 6. Do dużej miski przełożyć serek mascarpone, dodać ser na sernik, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Dodać fix i wymieszać mikserem. 7. Do masy serowej dodać w 2-3 partiach

Mała Cukierenka
Beza Pavlova z kremem bazyliowym 84

szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 5 gałązek bazylii 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie agrest, borówki i porzeczki listki bazylii Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy w dużej suchej misce. Zaczynamy(...)kilka godzin do lodówki. Krem robimy i nakładamy tuż przed podaniem bezy, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. Ze śmietanki wyjmujemy bazylię. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i bazyliową kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok z limonki i miksujemy. Na bezę wykładamy krem, układamy owoce i listki bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowiec z mascarpone 117

robię je najczęściej. Lekkie jak puch, i na kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka L 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 250 serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru galaretka: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 60 dkg truskawek mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję(...)25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Pianka:   Schłodzoną śmietankę, mascarpone i puder ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 125 ml wody  gorącej i studzę. Galaretkę wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem. Śmietanę wykładam na biszkopt zimny.Wstawiam

wesoła kuchnia
Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami 134

lubię blogować i dzielić się z Wami moimi przepisami jak tym na sernik stracciatella z jagodami. Sernik stracciatella z jagodami 12 porcji Składniki: 500 g kremowego twarogu 200 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów(...)sproszkowanych jagód do dekoracji Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mascarpone i śmietankę. Ubijać przez około 3 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. Następnie dodaj utartą czekoladę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz 300 g jagód. Wymieszaj masę

codojedzenia
Ptysie z kremem jagodowym i malinami 122

kruche ciastko wypełnione puszystym kremem jagodowym do deser idealny na lato. Ciasto parzone/ptysiowe: 1 szkl wody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem jagodowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżka żelatyny szklanka jagód 4 łyżki cukru szklanka malin cukier puder do posypania Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą(...)gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować.  Gdyby masa była zbyt rzadka, wstawić ją do lodówki aby zaczęła

Smakołyki Asi
Letnia kostka z owocami 135

miksujemy ze sobą i wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C, do tzw suchego patyczka Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 15 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)Śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem pudrem (proponuję spróbować w trakcie ubijania jaki poziom słodkości Wam odpowiada) Gdy otrzymamy gęsty krem dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy tylko do połączenia. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki ok 1/2 kg ulubionych owoców (u mnie porzeczki i maliny) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Złożenie: Ciasto przekrawamy na 3 równe

Cynamonowe szczęście
Tort z musem jabłkowym i domową konfiturą borówkową 85

żelatyny (namoczonej wcześniej w niewielkiej ilości wody) Składniki na konfiturę borówkową: 700 g borówek amerykańskich 2 - 3 łyżki cukru Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietanki kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia biszkoptu użyłam wcześniej zaparzoną i ostudzoną zieloną herbatę z opuncją figową. Przygotowanie biszkoptu: Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając(...)garnka , dodajemy cukier i gotujemy do momentu aż zgęstnieją i powstanie nam błyskawiczna domowa konfitura. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowanie kremu śmietankowego: Śmietankę kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone. Po  chwili dodajemy cukier puder  i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstej, sztywnej  masy.  Gdy biszkopt przestygnie przekrawamy go wzdłuż na 3 blaty. Nasączamy wcześniej

noteskulinarnyfiga
TIRAMISU KOKOSOWE Z PORZECZKĄ 85

Składniki: Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka 250 g margaryny Nasączenie: 400 ml gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym Posypka: 8 kostek gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych(...)Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.  Posypka - gorzką czekoladę rozdrobnić np. za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kokosowymi

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania