mascarpone - 11293 przepisów (strona:311/753)

Drożdżówki chałwowe z owocami 71

ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej ciasto: 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego krem chałwowy: 200 g mascarpone 70 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy waniliowej) dodatkowo: szklanka dowolnych owoców opcjonalnie cukier puder Na początek przygotowujemy zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy, przykrywamy(...)miejsce na pół godziny. Następnie dodajemy do niego przesianą mąkę oraz mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Chałwę rozdrabniamy w blenderze i miksujemy z mascarpone na gładki krem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy kremem. Ciasto zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy

Mienta blog
Tort Kokosowo – Truskawkowy 81

jako deser, kiedy spodziewamy się gości. Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki 50 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: 700 g serka mascarpone 2 puszki mleka kokosowego 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych Dodatkowo: 300 g dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko. Czekoladę ścieramy(...)stopni przez 35 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na 3 równe części. Otwieramy mleko kokosowe, zlewamy wodę kokosową z wierzchu, a gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz wiórki kokosowe. Łączymy składniki przy użyciu miksera. Wykładamy pierwszy biszkopt na tacę i nasączamy wodą kokosową. Następnie smarujemy go połową dżemu i wykładamy 1/4 przygotowanego kremu. Wszystko przykrywamy

Przepiski.pl
Jak zrobić idealną bezę? 97

białek (temperatura pokojowa) 250 g drobnego cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem do bezy: 300 ml śmietanki 30 - 36% (schłodzić) 250 g serka mascarpone (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić idealną bezę? Białka wlać do miski, która pomieści 3 - 4 krotne powiększenie się białek(...)czekoladą. Krem do bezy: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, należy uważać, aby nie przebić. Miksować na średniej mocy miksera, gdyż śmietanka może się rozwarstwić. Pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ubijać tylko do czasu połączenia się składników. Zobacz również: bezy mini

Kuchcik gotuje
Jabłkowe Marzenie 90

Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        4 ½ szklanki maki pszennej ·        2 łyżki proszku do pieczenia ·        1 szklanka cukru(...)szklanka oleju ·        1 szklanka mleka ·        3 jabłka ·        1 serek mascarpone ·        1 czekolada mleczna ·        200 ml śmietany 36% Sposób przygotowania: 1.    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier

Kulinarna Chwila
Rurki z kremem waniliowym z mascarpone 108

Ciasto półkruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 250 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli cukier do obtoczenia rurek  margaryna do posmarowania foremek Krem: 500 g mascarpone  330 ml śmietanki 30% łyżeczka ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej godzinę(...)Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i zdjąć rurki z foremek. Nadziewać kremem. Krem: Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na puszysty krem.  Rurki przechowywać w chłodnym miejscu

Smakołyki Asi
Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 154

proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki soli Mus truskawkowy: 260 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 - 4 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) mus truskawkowy z powyższego przepisu - około 3 łyżki Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być(...)babeczki, jest to tylka marki Wilton o numerze 1M. Otworki można także wydrążyć łyżeczką. W każdy z otworków nałożyć po 1 małej łyżeczce truskawkowego musu. Krem truskawkowy: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać resztę musu truskawkowego ( powinny być to mniej więcej 3 pełne łyżki ) i delikatnie wymieszać szpatułką

Opowieści z piekarnika
Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą. 81

jest właśnie zaleta tego produktu. Sprzedawana w małych torebkach z długą datą ważności jest zawsze pod ręką. Czym zastąpić żelatynę? Żelatynę z powodzeniem można zastąpić serkiem mascarpone w proporcji 1:1. W tym celu należy wymieszać żelatynę z serkiem, schłodzić chwilę, a następnie całość ubić dodają po łyżce cukru pudru. Smak ten sam, a efekt też jest podobny(...)wystudzonym brownie rozsmaruj śmietanę. Na śmietanę połóż wysuszoną bezę. Całość schłodź w lodówce przynajmniej przez 2h. Najlepiej smakuje po 12h chłodzenia. Notes Śmietankę możesz również połączyć również z serkiem mascarpone w proporcji 1:1. (z dodatkiem cukru). Serka możesz użyć zamiast żelatyny. Takie połączenie sprawia, że ciasto jest szybciej gotowe do spożycia, ponieważ nie trzeba czekać na tężejącą żelatynę

SmartBake.pl
Ciasteczkowe potworki 75

temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krem 250ml śmietanki 30% 250g mascarpone Przygotowanie : Do ubitej śmietanki dodawać stopniowo mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji. Cześć masy odłożyć do małej miseczki a pozostałą większość zabarwić barwnikiem spożywczym. Oczy stworków z brązowych

Smaczne Potrawy
Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 94

zrobiła fantastyczną niespodziankę na urodziny swojej wnuczki. Dziękuję bardzo. Składniki 6 białek 30 dkg cukru drobnego sok z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej śmietana 30-36 procent pół litra serek mascarpone. Przygotowanie Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, potem sok z cytryny i mączkę ziemniaczaną. Wcześniej nagrzać piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg około(...)pieca i od razu zmniejszyć temperaturę do 100-110 stopni. Suszyć około 2,5 godziny nie otwierając pieca. Wyłączyc i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z serkiem mascarpone i położyć na bezę. Udekorować dowolnymi owocami. Smacznego . Znajdziesz mnie w https://zblogowani.pl/blogi_kulinaria/smacznepotrawy-com The post Tort – Beza Pavlova – to popularny deser appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 80

zrobiła fantastyczną niespodziankę na urodziny swojej wnuczki. Dziękuję bardzo. Składniki 6 białek 30 dkg cukru drobnego sok z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej śmietana 30-36 procent pół litra serek mascarpone. Przygotowanie Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, potem sok z cytryny i mączkę ziemniaczaną. Wcześniej nagrzać piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg około(...)pieca i od razu zmniejszyć temperaturę do 100-110 stopni. Suszyć około 2,5 godziny nie otwierając pieca. Wyłączyc i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z serkiem mascarpone i położyć na bezę. Udekorować dowolnymi owocami. Smacznego . Znajdziesz mnie w https://zblogowani.pl/blogi_kulinaria/smacznepotrawy-com The post Tort – Beza Pavlova – to popularny deser appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Błyskawiczne tiramisu bez jajek – ciasto bez pieczenia 133

kilka godzin   Składniki: (na blaszkę 22×22) 32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g) 1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (ok. 200 ml) 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru * Tutaj znajdziesz proporcje na inne wielkości blaszek . Przygotowanie: Zimną śmietankę i mascarpone ubij z cukrami na sztywną masę. Zimną kawę przelej

Słodki Blog
Sernik na zimno z truskawkami 114

idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 250 g serka mascarpone 1 kg twarogu sernikowego (mój ulubiony Wieluń) 1 opakowanie biszkoptów 500 g truskawek 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 1. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy biszkoptami(...)Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy twaróg, mascarpone, cukier puder i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 2. Gotową masę przelewamy na biszkopty, równamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę tak żeby masa stężała. W tym czasie rozpuszczamy galaretki w 750 ml gorącej wody

karolgotuje
Tort z kremem kokosowym i truskawkami 142

zrobić. Bardzo polecam. Składniki ( tortownica o średnicy 22 cm) : Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek ksylitolu 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część) 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 400 g truskawek  2 łyżki dżemu truskawkowego (opcjonalnie) Wykonanie(...)piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*. Krem:  Śmietankę kokosową wraz z mascarpone i ksyliotem umieścić w naczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta (ok. 3-5 minut). Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dolny blat biszkopta

Healthy food explorer
Mini torciki bezowe z czereśniami 127

lubię beziki z owocami. \ bezy: 4 białka z dużych jajek / 1/2 szklanki/ 190 g cukru szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego pozostałe: 250 g serka mascarpone 360 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dkg czereśni 3 łyżki galaretki jagodowej Bezy: Białka wyjmuje wcześniej z lodówki. Dobrze jak będą miały temperaturę pokojową. Dodaję szczyptę soli do nich(...)czym zmniejszam  temp do 100 stopni  i piekę dalej 80 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki żeby bezy się wysuszyły. Pozostałe: Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przekładam do miski i ubijam mikserem na sztywno.Koszyczki wypełniam śmietaną. Połowę czereśni dryluję z pestek. Owoce układam na śmietanie. Galaretkę rozpuszczam w 70 ml wody gorącej. Jak zacznie tężeć polewam nią

wesoła kuchnia
Ravioli ze szparagami, mascarpone i gorgonzolą! 122

danie. Do ravioli użyłam sezonowych szparagów zielonych, korzystam póki są dostępne nasze polskie. Aby fajnie podbić smak ravioli, jak i samych szparagów, dodać im kremowości użyłam serka mascarpone i serka gorgonzola.  Ravioli podałam z palonym masłem z przyprawami i podsmażonymi główkami szparagów, odrobina słodkiej śmietanki, kilka gałązek lubczyku i parmezanu na wierzch, mamy danie, jak z najlepszej restauracji(...)ciasto, ponieważ ma właściwości strukturotwórcze, dlatego zawsze też dodajesz szczyptę soli do piany z białek ;-) NADZIENIE DO RAVIOLI: - pęczek szparagów zielonych (mogą też być białe) - 2 łyżki sera mascarpone - 2 łyżki gorgonzoli - sól, dobra przyprawa,  Szparagi :  usuń zdrewniałe części, odetnij główki i odłóż na bok, resztę posiekaj nożem lub mikserem Do szparagów dodaj resztę składników i wymieszaj

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania