mascarpone - 11293 przepisów (strona:320/753)

Truskawkowe niebo 132

truskawkowa: 1/2 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (po 40g) + 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone herbatniki – około 20 sztuk Polewa: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru       *** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy(...)duże możemy je zdusić tłuczkiem do ziemniaków *** *** Masę truskawkową przestudzamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do lodówki aby masa stężała *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła). Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** Na masie śmietankowej układamy warstwę herbatników *** *** Gęsty jogurt naturalny

Blog z Apetytem
Ciasto Jeżyki bez pieczenia 127

również ciasto Jeżyki, które smakiem zbliżone jest do ciastek o tej samej nazwie. Do jego przygotowania potrzebne nam są herbatniki, kajmak, a do kremu mleko w proszku i serek mascarpone. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm. Składniki: 320 g herbatników 1 puszka kajmaku 100 g orzechów włoskich Krem(...)śmietanki 30% 4 łyżki mleka w proszku 4 łyżki cukru pudru 200 g serka ricotta lub mascarpone 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Polewa: 100 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zostawić do napęcznienia. Następnie włożyć do kubka z gorącą wodą. Podgrzewać na gazie do rozpuszczenia. 2. Schłodzoną kremówkę przelać

Danka Pichci
Owocowy TORCIK z CIASTA FRANCUSKIEGO 212

marakui może trafić się bez dodatku cukru) Krem: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 250g serka mascarpone Dodatkowo: około 40-50g mlecznej lub gorzkiej czekolady Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 210C na funkcji góra – dół. 2. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego okrąg o średnicy około(...)ciasta francuskiego i na wierzch wyłożyć masę owocową, wyrównać, patrz FILM . Krem: 9. Do miski wlać śmietankę dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 10. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M) lub szprycy i na wierzchu ciasta wycisnąć krem

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z ptysiami 259

jajka 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 500 ml śmietany kremówki 30%(300 + 200ml) 250 g mascarpone  200 g czekolady 2 łyżki cukru pudru 100 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 50 g posypki czekoladowej Dodatkowo: 5-6 ptysi Brześć 200 ml zimnej kremówki 1 łyżka cukru(...)pudrem. W ptysiach zrobić niewielkie dziury i za pomocą szprycy nadziać bitą śmietaną. Gdy czekoladowa śmietana będzie zimna i zacznie tężeć ubić na sztywno resztę kremówki-300ml razem z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy śmietana będzie sztywna dodawać porcjami czekoladową śmietanę i ubić na sztywno. Na końcu wlać ciepłą nie gorącą rozpuszczoną żelatynę i wsypać czekoladową posypkę. Masę czekoladową wylać

Ala piecze i gotuje
Tort kokosowy Raffaello 439

łyżeczka proszku do pieczenia * Proporcje składników na różne wielkości tortownic: Nasącz do biszkoptu: 2 łyżki likieru kokosowego 1/3 szklanki wody Masa kokosowa: 500 ml śmietany 36 % 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g czekolady białej 4 łyżki likieru kokosowego 100 g wiórków kokosowych Drip: 100 g czekolady białej 40 g śmietanki 30 % * Proporcje pozostałych składników: Przygotowanie: Biszkopt(...)przekrój na 3 blaty. Nasącz do biszkoptu: Likier kokosowy wymieszaj z wodą. Masa kokosowa: Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw do czasu przygotowania reszty składników. Śmietanę, mascarpone i cukier puder ubij na sztywną masę. Pod koniec ubijania wlej likier kokosowy i czekoladę. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj szpatułką. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Składanie tortu: Na obrotowym

Słodki Blog
Jadalna ziemia! Pyszny deser brownie z bananami! 152

około 15 cm x 15 cm Pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy całkowicie. Kruszymy w dłoniach na "jadalną ziemię". Krem: - 2 banany - 150 g serka mascarpone - 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 1 zmiażdżony widelcem banan Serek mascarpone ucieraj z serkiem homogenizowanym, dodaj pogniecionego widelcem banana. Całość wymieszaj dokładnie. Na dno pucharków wysyp "jadalnej ziemi

SMYKWKUCHNI
Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone podany z jeżynowym kisielem 69

duże pomarańcze 5 g świeżego tartego imbiru 50 g cukru szczypta mielonego cynamonu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarna z 1/2 laski wanilii 10 g żelatyny 250 g mascarpone JEŻYNOWY KISIEL 200 g jeżyn (świeżych lub mrożonych) 150 ml soku z pomarańczy szczypta cynamonu 2 – 3 łyżki cukru 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej dodatkowo w sezonie garść świeżych jeżyn(...)cynamonu, ekstrakt z wanilii, podgrzewamy cały czas mieszając. Gorący mus odstawiamy z palnika, dodajemy masę z żelatyny i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Kiedy masa dyniowa trochę przestygnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przelewamy do szklanek do 1/3 wysokości i chłodzimy w lodówce. JEŻYNOWY KISIEL Skrobię ziemniaczaną mieszamy w kubeczku z  50 ml soku z pomarańczy. Jeżyny

Tajemnice Smaku
Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami 92

GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI 250 g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być pieczarki) 1 cebula 30 g masła 100 ml bulionu warzywnego lub wody 100 g mascarpone 1 – 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa KNEDLE SZPINAKOWE 200 g suchego, czerstwego pieczywa – bułki, chleb, rogale 200 – 250 ml mleka 2 jaja 1 cebula(...)patelni podsmażamy na maśle cebulę, kiedy zmięknie dodajemy grzyby i smażymy aż grzyby się zarumienią. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Podlewamy gorącym bulionem lub wodą, mieszamy, dodajemy ser mascarpone i pietruszkę. Smażymy i mieszamy  jeszcze 2 – 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieję, wtedy ragout zdejmujemy z ognia. KNEDLE SZPINAKOWE Pieczywo kroimy na małe kawałki. Mleko podgrzewamy

Tajemnice Smaku
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 99

łatwy do przygotowania. Składniki na 8 bułek SCONES 250 g mąki tortowej orkiszowej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła 150 g serka mascarpone 50 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 20 g miodu 1 jajko – żółtko i białko osobno LUKIER ŻURAWINOWY 100 g cukru pudru 5 -10 g sproszkowanej żurawiny liofilizowanej(...)proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do mąki dodajemy masło pokrojone na kawałki i rozcieramy je w palcach razem z mąką. Białko lekko ubijamy, mieszamy z miodem i serkiem mascarpone. Mieszaninę dodajemy do mąki i zagniatamy, aż składniki się połączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy

Tajemnice Smaku
Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią 69

romanesco. Składniki 1 cukinia  – ok.200g 2 marchewki  – ok. 200 g 1/2 kalafiora – ok. 300 g 1 jajo 100 g śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone sól pieprz gałka muszkatołowa 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) Wykonanie Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać.  Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie paski(...)Kalafiora dzielimy na różyczki. W miseczce mieszamy jajko, śmietankę, serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Całość ubijamy widelcem lub trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencje, bez grudek. Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tarty o średnicy  około 28cm. Warto wcześniej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta łączymy, wałkujemy i wycinamy z nich drobne listki do dekoracji

Tajemnice Smaku
Number cake ( Tort cyfra) 160

gramów zimnego masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka M Na krem (trochę kremu zostało ale ja wolę zrobić ciut więcej) 800 ml śmietanki kremówki 400 gramów serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 4 łyżki cukru pudru  Do dekoracji użyłam  Świeże owoce Świeże kwiaty owoce bezy makaroniki Dodatkowo potrzebujemy szablony cyferek  Blaty można upiec dzień wcześniej i przechować(...)kawałkami ciasta. Ja piekłam każdą cyfrę osobno ponieważ dwie nie mieściły się na blaszce. Śmietankę ubijamy na gęsty krem wraz z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym  stopniowo dodajemy serek mascarpone.   Pierwsze blaty układamy bezpośrednio na tacy na której będziemy podawać tort ponieważ ciężko będzie przenieś przełożone kremem cyfry ( po prostu się połamią ) Za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniej

Andzia Pichci
Rolada żyrafa z bananami i czekoladą 168

ustach!       Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 200ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru 80g czekolady mlecznej lub deserowej 2 banany       *** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru *** *** W osobnej misce miksujemy żółtka(...)wzorem do dołu i zawijamy wzdłuż dłuższego boku razem z papierem. Pozostawiamy w takiej formie do całkowitego wystudzenia *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder do smaku i miksujemy do momentu połączenia się składników. Na końcu dokładamy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy *** *** Ciasto rozwijamy i smarujemy kremem śmietankowym zostawiając wolne miejsca przy

Blog z Apetytem
Ciasto chałwowo śmietankowe bez pieczenia 169

kreatywności padła zalegająca od jakiegoś czasu chałwa, połączyłam ją ze śmietaną i groszkiem ptysiowym i wyszło genialne piankowe ciacho, które zniknęło równie szybko jak powstało. Masa chałwowa: 250 g mascarpone 400 ml śmietany 30% 300 g chałwy 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zimne mascarpone

Cynamonowe szczęście
Sernik Łabędzi Puch 545

jest pyszne, a ja postanowiłam zrobić je w wersji sernikowej. Delikatny, puszysty ser... słodki dżem... i pyszne, podprażone wiórki kokosowe. Składniki : 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 4 jajka 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 szkl. mleka 1 mały słoik dżemu jagodowego, z owoców leśnych lub podobnego 1 łyżka masła + 50 g wiorek kokosowych + 3 łyżki(...)ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie : Jajka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg i mascarpone. Miksujemy. W misce mieszamy budyń z mlekiem. Wlewamy do masy i krótko miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykładamy spod papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Pieczemy ok. 60 min. Wyjmujemy i dobrze studzimy. Wystudzony sernik smarujemy dżemem. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy wiórki i słodzidło. Podprażamy na złoty kolor

Czarnawisienka
Roladki drobiowe z pieczarkami w sosie szpinakowym 156

pieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sos szpinakowy: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego bo taki akurat miałam) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 250g serka mascarpone 50g drobno startego sera parmezan Pieprz do smaku Dodałam także kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów z oliwy Sposób przygotowania: Na gorącą patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, delikatnie solimy i mieszamy(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tą samą patelnię dodajemy ponownie dwie łyżki masła i rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak oraz serek mascarpone. Łączymy z parmezanem i doprawiamy do smaku. Przekładamy na wierzch roladek. Przykrywamy całość folią aluminiową (matową stroną do góry) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 30 minut

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania