jest pyszne, a ja postanowiłam zrobić je w wersji sernikowej. Delikatny, puszysty ser... słodki dżem... i pyszne, podprażone wiórki kokosowe. Składniki : 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 4 jajka 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 szkl. mleka 1 mały słoik dżemu jagodowego, z owoców leśnych lub podobnego 1 łyżka masła + 50 g wiorek kokosowych + 3 łyżki(...)ksylitolu/erytrolu/cukru Przygotowanie : Jajka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy stopniowo twaróg i mascarpone. Miksujemy. W misce mieszamy budyń z mlekiem. Wlewamy do masy i krótko miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wykładamy spod papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Pieczemy ok. 60 min. Wyjmujemy i dobrze studzimy. Wystudzony sernik smarujemy dżemem. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy wiórki i słodzidło. Podprażamy na złoty kolor
Czarnawisienkapieprz do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki masła Sos szpinakowy: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego bo taki akurat miałam) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 250g serka mascarpone 50g drobno startego sera parmezan Pieprz do smaku Dodałam także kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorów z oliwy Sposób przygotowania: Na gorącą patelnię przekładamy pokrojone pieczarki, delikatnie solimy i mieszamy(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tą samą patelnię dodajemy ponownie dwie łyżki masła i rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak oraz serek mascarpone. Łączymy z parmezanem i doprawiamy do smaku. Przekładamy na wierzch roladek. Przykrywamy całość folią aluminiową (matową stroną do góry) i wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 30 minut
Kuchnia w czekoladziePrzepyszne, mocno czekoladowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Jest łatwe do przygotowania i gwarantuję, że każdemu się uda. Goście byli nim zachwyceni :) 460 g masy kajmakowej 500 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 100 g orzechów laskowych 2 wafelki orzechowe w czekoladzie 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru ok 50 sztuk herbatników kakaowych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania(...)Orzechy uprażyć na suchej patelni. Przesypać na czystą ściereczkę i pocierając pozbyć się łupinek. Orzechy drobno posiekać. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na puch. 1/3 kremu wymieszać z cukrem pudrem i odłożyć. Do pozostałego kremu dodać połowę orzechów, 2 łyżki kajmaku, kakao i drobno posiekane wafelki. Zmiksować. Resztę kajmaku lekko podgrzać (będzie łatwiej rozprowadzał się na herbatnikach) i wymieszać
Smakołyki Asiorkiszowej jasnej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru trzcinowego szczypta soli krem chałwowy: 250 g mascarpone 75 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy z orzechami) dodatkowo: szklanka borówek (użyłam mrożonych) świeża bazylia Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Białka(...)pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Studzimy je na kratce. Chałwę rozdrabniamy w blenderze i miksujemy z mascarpone na gładki krem. Smarujemy nim gofry. Podajemy z borówkami i świeżymi listkami bazylii. Smacznego :) Artykuł Gofry z kremem chałwowym, borówkami i bazylią pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Wystudzone ciasto smarujemy kremem lub oprószamy cukrem pudrem. składniki na krem: 125 g mascarpone 50 g masła 2-3 łyżki cukru pudru lub do smaku opcjonalnie: 1 łyżeczka soku z pomarańczy wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy mascarpone oraz opcjonalnie sok z pomarańczy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki do tiramisu 6 żółtek 125 g cukru kryształu 1 duża paczka biszkoptów podłużnych 750 g serka mascarpone kawa rozpuszczalna kakao przygotowanie w blaszce o wymiarach 24 na 24 Dwie łyżki kopiate kawy zalać wrzątkiem 300 ml i maczać biszkopty i układać na blaszce, Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach. Jeżeli chcemy mieć
Moje Wyrobysię go trzymać. Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 1 łyżka cukru, Ponadto: 1 granat, 2 kiwi, 250g borówek amerykańskich. Beza : Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści(...)pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę nakładamy na bezę, posypujemy 1/3 części owoców. Przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz owoce. Smacznego
Słodki Zakątekmaliny, czy może być coś lepszego? Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml kremówki, 250 g mascarpone, 100 g białej czekolady (można dodatkowo osłodzić - dla mnie krem jest wystarczająco słodki) Dodatkowo: maliny, okrągłe biszkopty, kawa Inka do posypania, 1 szkl. zaparzonej kawy Wykonanie Biszkopt: Blaszkę(...)formę, pieczemy ok. 20 minut. Krem: Śmietanę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy, najlepiej całą noc. Następnie ubijamy masę na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy połową kremu, wciskamy maliny, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy resztą kremu. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Obsypujemy kawą inką
słodki bratekciasto przeznaczone na blaszkę 24 na 24 Wystarczy tylko mieć 2 paczki Delicji 2 paczki podłużnych biszkoptów 2 galaretki czerwone 1 opakowanie mascarpone 250 g 1 cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe mleko papier do pieczenia przygotowanie ciasta 2 galaretki rozpuścić według przepisu na galaretce i wymieszać i zostawić do wystygnięcia . 2 opakowania budyniu gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu(...)żeby budyń był gęsty. Jak jest już ugotowany dajemy do wystudzenia i czekamy aż będzie zimny . Zimny budyń ucieramy z mascarpone i dodajemy cukier waniliowy ,ja dodałam dodatkowo żurawinę. A teraz kolejność układania: blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a potem układamy biszkopty. Na to wylewamy gotową masę budyniową już utartą z serkiem. Na to wykładamy biszkopty, a potem wylewamy już
Moje Wyrobyprzenieść, wręcz idealne na imprezy. Przepis pochodzi ze strony kulinarneprzeboje.pl Składniki: Herbatniki około 200g (1 duża paczka) 200g białej czekolady 200g mlecznej czekolady 400ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 duże szklanki płatków „Kangus” – pszenica w miodzie + 1 szklanka płatków „Kangus” na wierzch ciasta Przepis: Przygotować formę 24 na 24, Białe czekolady roztopić w kąpieli(...)wodnej i ostudzić, 250 ml śmietanki ubić na sztywno i wymieszać z mascarpone, Do masy pomału wlewać białą czekoladę, miksować na małych obrotach Dodać 3 szklanki płatków „Kangus” i delikatnie wymieszać masę łyżką, Mleczne czkolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić, Resztę śmietanki (150ml) ubić na sztywno i połączyć pomału z ostudzoną mleczną czekoladą Spód formy wyłożyć herbatnikami, następnie
tyfranboxkarnawału :). Bardzo polecam. Spód: opakowanie okrągłych biszkoptów ( około 150 g ) 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 szklanka wody ( 250 ml ) 80 ml likieru Amaretto Masa serowa: 250 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej 1 szklanka jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej 130 g cukru pudru 1 szklanka śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1 łyżka likieru Amaretto 10 g żelatyny(...)całkowitego jej rozpuszczenia ( nie dopuścić do zagotowania, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia. W naczyniu umieścić serek mascarpone, jogurt, cukier puder oraz likier i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać jedną łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć i tak zahartowaną żelatynę
Opowieści z piekarnikarano zrobić masę i tort. KREM ORZECHOWY DO TORTU: - 150g orzechów w słonym karmelu (lub migdałów w karmelu) - 650 ml śmietany 36 % (mocno schłodzona z lodówki!) - 250 g serka mascarpone ( z lodówki!) - 300 g kajmaku - śmietan fix (1 opakowanie, możesz pominąć ten składnik) Śmietanę ubij na sztywno z fixem, dodawaj łyżką mascarpone i dalej ubijaj. Do masy łyżką dodawaj kajmak
SMYKWKUCHNIłyżka cukru waniliowego Masa malinowa: 0,5kg malin – świeżych lub mrożonych 3 galaretki malinowe 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok 50g płatków migdałowych *** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone *** *** Składniki zagniatamy(...)wyjmujemy i studzimy *** *** Na wystudzone kruche ciasto wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu – nie za długo, aby masa nam się nie zważyła. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę i całość umieszczamy w lodówce *** *** Beza: białka ubijamy
Blog z Apetytemzastępując groszek bobem. MAKARON Z PESTO Z ZIELONEGO GROSZKU Czas przygotowania 10-15 minut Składniki na 2 porcje Makaron pełnoziarnisty 100 g groszku mrożonego 40 - 50 g mascarpone Ząbek czosnku Sól, pieprz, mięta Tofu Makaron ugotować Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę Po odcedzeniu groszek zblendować z mascarpone, czosnkiem i przyprawami, dodać wody dla odpowiedniej konsystencji Makaron
HealthyCreationskrem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach <3 Składniki: 6 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru 500 g serka mascarpone 250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu dodatkowo: 300 ml mocnej kawy espresso gorzkie kakao do posypania Przygotowanie: Zaparzamy kawę, przelewamy do miseczki i zostawiamy do przestudzenia. Jajka wyparzamy(...)uzyskania puszystej jasnej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy pozostałą 1/3 porcji cukru, ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Żółtka łączymy z mascarpone. Łyżką drewnianą lub mikserem krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta. Następnie do masy dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką. Biszkopty zanurzamy w kawie
Życie zaczyna się w kuchni