mascarpone - 11293 przepisów (strona:324/753)

Sernik królewski w bożonarodzeniowej odsłonie 111

cukru 2 żółtka jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika  szczypta soli  Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu 200 g serka mascarpone  5 jajek (L)+ 2 białka  150 g cukru  40 g mąki migdałowej  10 g skrobi ziemniaczanej  100 g masła  skórka otarta z dwóch(...)serową. Jajka i dwa białka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem na puszystą masę. Ważne by cukier całkowicie się rozpuścił. Do osobnej miski dajemy zmielony ser, serek mascarpone oraz przesianą skrobię, mąkę migdałową oraz anyż. Wszystko mieszamy a następnie łączymy partiami z masą jajeczną. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz

vaniliowoczekoladowa
Tort piernikowy z pomarańczowym kremem 186

przyprawy do piernika 200 g masła 50 g cukru 3 jajka 200 g płynnego miodu 250 g maślanki Składniki na krem maślany: 200 g miękkiego masła 500 g serka mascarpone 20 g cukru pudru skórka starta z 2 pomarańczy zirenka z pół laski wanilii Wykonanie piernikowych blatów: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dodajemy miękkie masło, cukier i miksujemy czas(...)ponieważ piernik wymaga wtedy o wiele dłuższego czasu pieczenia i może nam w trakcie pieczenia uciec z tortownicy. Blaty zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wykonanie kremu pomarańczowego: Masło i serek mascarpone wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok 2-3 godziny. Bardzo ważne aby masło i serek miały jednakową pokojową temperaturę. Pomarańcze dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę pomarańczową. Do czystego

Themo przepisy
Babeczki z Olafem 154

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + patyczki do szaszłyków, wydrukowane szablony Olafa (ja drukowałam na papierze fotograficznym), kokos do posypania kremu, czekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek (opcjonalnie(...)rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 25-30 minut. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miksujemy w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy razem z serkiem, aż do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Krem powinien być gładki, nie należy ubijać go zbyt długo, bo zacznie się

Ciastkozercy
,,Bananowa krówka bez pieczenia’’ 111

Składniki: 48 prostokątnych herbatników (16 kakaowych herbatników i 32 maślanych herbatników) 400 g masy kajmakowej Helio Masa orzechowa Helio 4 banany 1/4 cytryny Składniki na krem kajmakowy: 500 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek gotowej masy kajmakowej Helio Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę z 16 herbatników. Masę kajmakową podgrzewamy(...)herbatnikach. Tak przygotowaną masę kajmakową wykładamy na herbatniki i na wierzchu układamy plasterki bananów uprzednio skropione sokiem z cytryny. Krem kajmakowy: Do misy miksera wlewamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone, miksujemy do momentu aż powstanie puszysty krem, następnie dodajemy masę kajmakową, miksujemy do momentu połączenia się składników. Na banany wykładamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Na kremie ściśle układamy herbatniki kakaowe

Podróż w kulinaria
Sernik crème brûlée 319

się w ustach :) Składniki na spód: 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką 100 g obranych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek (M) 1 żółtko 200 g białej czekolady 80 ml śmietanki kremowej 30% Crème brûlée: 420 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki(...)wiaderka. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić formę "keksówkę". Zagotować wodę w czajniku. Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodać mąkę i cukier i miksować przez kolejną minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach

Świat Ciasta
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą 125

większą formę. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki  1/3 szklanki kakao Krem: 500 ml śmietany kremówki 500 g mascarpone 200 g czekolady deserowej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo:  200 g suszonych śliwek 200 ml mocnej kawy 2 łyżki cukru wiórki czekolady do dekoracji Zaparzyć mocną(...)podłogę (w formie). Gdy wystygnie wyjąć ciasto z formy i przekroić na 3 blaty. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone, śmietan fix i cukier puder. Całość dokładnie wymieszać aż powstanie jednolity krem. Wówczas dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać. Odłożyć 1/3 kremu (posłuży do posmarowania tortu), a do reszty dodać pokrojone śliwki

My simple kitchen
Tort żurawinowy śnieżny 152

biszkopt czekoladowy: 6 jaj dużych 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej krem : 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru mus żurawinowy: 500 g żurawiny świeżej kardamon szczypta cynamonu 200 ml wody 2/3 szklanki cukru trzcinowego(...)pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Jak biszkopt wystygnie dopiero wyjmuje go z formy. Krem: Mascarpone, śmietany przekładam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na sztywno. Mus żurawinowy: Żurawinę przekładam do garnka, dodaję kardamon, cynamon, cukier, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Żurawina zacznie

wesoła kuchnia
MALINOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA 1035

BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: SPÓD: ok. 10 dag herbatników WARSTWA MALINOWA: 2 galaretki malinowe ok. 20-30 dag mrożonych malin KREM: 660 ml śmietany 30 % 50 g serka mascarpone * 150 g serka kanapkowego* (lub 200 g samego mascarpone*) 2-3 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny WIERZCH: płatki migdałowe pokruszone na niewielkie kawałki bezy (ok. 10 dag) WYKONANIE: WARSTWA MALINOWA

Pani na deser
Wiśniowa pychotka. 294

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml. śmietanki 30% 250 g. serka mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody Galaretka: 3 galaretki wiśniowe 4 szklanki gorącej wody 1 duży słoik wiśni w komplecie Dodatkowo: 1 tabliczka czekolady(...)wiśniami. Wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, a następnie serek mascarpone. Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec, dodać wystudzoną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto z galaretką. Wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać utartą czekoladą. Wstawić ponownie do lodówki

Agusiowe smakołyki
mini bezy z owocami 116

inspiracji.   Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, Ponadto: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki, listki mięty. Beza : Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się(...)pieczemy przez ok 45 minut.Bezy będą chrupiące z zewnątrz i wilgotne (piankowe) w środku. Bezy powinny wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na środek bezy wykładamy krem. Dekorujemy owocami

Słodki Zakątek
Tort piernikowy 84

pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml oleju roślinnego 300 ml maślanki 3 jajka 3 łyżki likieru amaretto lub rumu Składniki krem: 250 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: wiórki kokosowe pestki z połowy granata 5-6 łyżek konfitury śliwkowej lub wiśniowej PRZYGOTOWANIE: BLATY TORTU: Włącz piekarnik i rozgrzej(...)piernikowych całkowicie je wystudź zanim złożysz tort. Do miski dodaj śmietanę 36% i ją zmiksuj, dodaj cukier i dalej miksuj aż śmietana zacznie robić się sztywniejsza. Dodaj wtedy ser mascarpone i połącz do uzyskania jednolitego kremu. Na pewno któryś z blatów trochę bardziej wyrósł na środku lub z jednej strony. To super, zetnij wyrośnięta część i zachowaj te skrawki

nietylkopasta.pl
Chmurka truskawkowo-kokosowa 114

szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki truskawkowe 800g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada 70g kokosu Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta(...)Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem. Krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Powoli dolewamy przestudzoną białą czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wykładamy na zastygniętą galaretkę malinową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti z pomidorami i mascarpone 105

sami! Polecam! Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje): 100 g makaronu spaghetti 4 suszone pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 pełna łyżka serka mascarpone 1 garść rukoli 100 ml białego wytrawnego wina - u mnie woda ;-) Sposób wykonania: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni rozgrzać troszkę(...)oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, lekko posolić, po czym dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Chwilkę smażyć, podlać winem/ wodą, dodać mascarpone. Dodać pieprzu i soli, gotować do momentu, aż sos się zredukuje. 2. Na koniec dodać 2/3 rukoli, wrzucić odcedzony makaron i całość zamieszać. 3. Przełożyć na talerz/talerze i przykryć pozostałą rukolą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Włoskie tiramisu w pucharku 274

każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej. Składniki na 6 dużych pucharków: 20 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi 3 żółtka 350 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka posłodzonego  naparu z mocnej kawy espresso 90 ml amaretto Kakao do oprószenia Sposób wykonania deseru: Jajka do deseru sparzam wrzątkiem, wycieram, oddzielam białka(...)żółtek. Do szklanej misy wlewam żółtka , dodaję cukier puder, miksuję końcówką do ubijania piany prawie do białości, najlepiej nad gorącą parą wodną. Śmietankę i serek mascarpone ubijam razem na gęsty krem , stopniowo miksując na niskich obrotach  dodaję po łyżce masy jajecznej, miksuję do połączenia. Biszkopty łamię  na 2-3 kawałki, maczam w zimnym osłodzonym naparze kawy, wkładam

Wanilia i Kardamon
ORANGE CURD – pomarańczowy krem 123

wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj! Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Pomarańczowy curd to owocowy budyń, który można jeść jako deser :). Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego. Proszę uważnie przeczytać(...)goździków (opcjonalnie) 75 g miękkiego masła lub więcej* Jeśli robicie orange curd jako nadzienie babeczek lub deser polecam mniejszą ilość cukru – 40 g. Jeśli chcecie dodać go do mascarpone to polecam większą ilość cukru. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok z pomarańczy

Słodki Pomysł

Proponowane wyszukiwania