smażenia lub masła przyprawy, po szczypcie: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, tymianek, pieprz czarny sól do smaku 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka bulionu Dodatki: mascarpone szynka parmeńska natka pietruszki listki botwinki Na oleju podsmaż posiekany ząbek czosnku oraz szalotkę. Dodaj przyprawy i smaż składniki niespełna minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz(...)gładki przetrzyj go przez sito. Na koniec dopraw solą i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Na suchej patelni usmaż na chrupko szynkę parmeńską. Ugotowaną zupę podaj z łyżką mascarpone, pokruszoną szynką parmeńską, natką pietruszki i dekoracją z listków botwinki, która nie jest konieczna, jednak podnosi walory smakowe zupy. Smacznego, Klaudia
Mango Papajacukru waniliowego 0,5 łyżki cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 g masła 82% Dodatkowo: 200 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 150 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Kakao do oprószenia Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika oraz esencję waniliową. Całość(...)piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i wystudzoną czekoladę. Miksujemy na wolnych obrotach. Krem wykładamy na szarlotkę. Chłodzimy w lodówce. Przed podaniem oprószamy kakao
VioletoweKucharzeniesłonecznik przyjemnie chrupie z każdym kęsem. ok 200 g jasnych herbatników Masa kajmakowa: 200 g miękkiego masła puszka masy kajmakowej (500g) Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szkl słonecznika łuskanego łyżka oleju Słonecznik uprażyć na oleju na złoty kolor, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę kajmakową(...)masy wmieszać 1/3 szklanki uprażonego słonecznika. Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce
Smakołyki AsiCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. Do tego zawsze używam łyżeczki – za jej pomocą najłatwiej
Moja pasja smakupszennej 20 g maki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek szara reneta 1 galaretka cytrynowa Składniki na masę: 200 g śmietany 30% 200 g sera mascarpone 10 g cukru pudru Dodatkowo: wiórki czekoladowe Thermomix przepisy. Szarlotka z bita śmietaną Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ze szczyptą soli ubijamy czas(...)obcinamy tylko delikatnie wierzchnia warstwę. Biszkopt ponownie dajemy do tortownicy. Na biszkopt wylewamy tężejącą masę jabłkowa. Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek i wlewamy śmietanę, dodajemy ser mascarpone i cukier puder. Ubijamy czas 1 min/obr.4 Przez otwór w pokrywie obserwujmy stopień ubicia śmietany. Jeżeli śmietana ubije się na sztywno przed czasem należy natychmiast wyłączyć urządzenie Thermomix . Ubita masę
Themo przepisyjajek 1 szklanka cukru 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 500 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 1 tabliczka czekolady mlecznej ( użyłam Goplany) 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej ( użyłam Goplany) Posypka: 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki z proszkiem(...)gorzkiej, rozpuścić w kąpieli wodnej, często mieszając. Odstawić do przestudzenia, co jakiś czas przemieszać. Pozostałe pół czekolady gorzkiej, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, chwilę zmiksować. Wlać roztopioną i przestudzoną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec, do masy dodać 2 łyżki utartej czekolady i wymieszać łyżką. Wystudzony biszkopt, obrócić papierem do góry. Oderwać
Agusiowe smakołykiszklanki czarnego kakao Galaretka z malinami: 500g mrożonych malin 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 750ml wrzącej wody Pianka malinowa: 400ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 galaretka malinowa rozpuszczona w szklance gorącej wody Dodatkowo ok 100g przyrumienionych na suchej patelni płatków migdałów Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy mikserem, dodajemy szczyptę soli(...)gorącej wody. Od razu dodajemy mrożone maliny, delikatnie mieszamy i jak tylko zacznie tężeć wylewamy na biszkopt posmarowany cieniutką warstwą pianki malinowej. Pianka malinowa: Śmietankę ubijamy z cukrem i mascarpone. Do ubitej dodajemy przestudzoną, ale lejącą galaretkę. Wylewamy na zastygniętą galaretkę malinową. Podsypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Normal 0 21 false false
Kuchnia w czekoladzieSpód 150 g herbatników kakaowych 100 g masła 3/4 tabliczki czekolady mlecznej Pozostała część 200 g kajmaku 1 duży banan lub 2 małe 200 g śmietanki 36% 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1/4 tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka soku z cytryny Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera na drobną masę. Masło rozpuść razem z czekoladą(...)włóż do lodówki. W tym czasie pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (bez masła). Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij do uzyskania sztywnej masy i dodaj 2 łyżki cukru pudru. Mascarpone włóż do drugiej miski i wlej do niego rozpuszczoną czekoladę. Połącz obie masy. Tak przygotowaną ciemną warstwę podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na warstwę z bananami i posyp
Przepisy na widelcuspód z ulubionych ciastek Jeżyków, pyszna masa śmietankowa oraz kolorowe galaretki. Składniki: · 2 śmietany 36 % · 2 serki mascarpone · 2 galaretki zielone · 2 galaretki przezroczyste · 2 galaretki niebieskie(...)tylko lekko chłodzimy. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. 3. Ciasta jeżyki kruszymy i łączymy z masłem, wykładamy na dno tortownicy. 4. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, galaretkę przezroczystą i chwilę miksujemy. 5. Niebieską galaretkę kroimy w kostkę i łączymy z masą, dodajemy winogrona i lekko mieszamy łyżką dokładnie w celu połączenia
Kulinarna Chwilamała · 1 ząbek czosnku · 100 ml śmietanki 30 % · ok. 100 g mascarpone · ok. 100 g żółtego sera · 1 łyżka masła · świeża natka pietruszki PRZYGOTOWANIE(...)kostkę. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, następnie dodać ugotowany i podzielony na mniejsze kawałki brokuł i smażyć przez kolejne 5 minut delikatnie mieszając. Dodać ser mascarpone i śmietankę. Całość jeszcze raz przesmażyć i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać makaron i wymieszać. Danie można dodatkowo zapiec w piekarniku. W tym celu należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego
Calzonella.comwaszym maluchom na drugie śniadanie. Może zastąpić pełnowartościowy posiłek, ponieważ ma bardzo dobre wartości odżywcze. Spróbujcie koniecznie . Domowy fit deser monte 300 g jogurtu naturalnego typu skyr 50 g mascarpone 25 g orzechów laskowych 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka ciemnego kakao Do blendera włóż jeden jogurt, dodaj orzechy, kakao i łyżkę syropu klonowego. Zblenduj na jednolitą masę. Przełóż ciemną(...)warstwę do słoiczków lub szklanek. Umyj blender i włóż do niego drugi jogurt. Dodaj mascarpone oraz łyżkę syropu klonowego. Również zblenduj na jednolitą masę. Wyłóż jasną masę na wcześniej przygotowaną ciemną. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 325 | Białko: 21,7 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 17,9 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Domowy
Przepisy na widelcujesteś noga, tak jak ja, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Składniki (na formę o wymiarach 20 cm na 20 cm): 500 gramów twarogu 250 g mascarpone 100 g cukru pudru laska wanilii 3 jaja dwie łyżki mąki ziemniaczanej duże opakowanie herbatników garść posiekanych drobno orzechów laskowych 500 gramów moreli(...)gramów malin Morele myję i kroję w plastry. Twaróg zmiksuj z mascarpone, cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, jajkami i mąką ziemniaczaną. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia a następnie ułóż herbatniki. Wlej serową masę do blaszki z herbatnikami a następnie wierzch posyp morelami, posiekanymi orzechami oraz pokruszonymi herbatnikami. Wstaw serniczek do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz ciasto przez
Mango Papajamakaron spaghetti z Lubella Pełne Ziarno( pół opakowani) 300 g kurek 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 duża łyżka serka mascarpone garść natki pietruszki pieprz czarny świeżo mielony Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ( zachować wodę); Grzyby oczyścić wg rady Pani babci z bazaru; Cebulę zeszklić na maśle, dodać(...)kurki większe kawałki można przekroić; Dodać ok. 2 łyżek wazowych wody z ugotowanego makaronu ( oszczędzamy wodę); Całość dusić do 8 min; Na koniec dodać serek mascarpone, konsystencja powinna być kremowa w razie konieczności dodać więcej serka lub wody; Doprawić przeciśniętym czosnkiem,pieprzem i natką pietruszki; Do gorącego sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać, podawać na gorąco. Mniammm
pieprzny smaczekMASA : 330 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 250 g mascarpone 1 śmieanfix owoce i mięta do dekoracji(...)Ciasto po upieczeniu pozostawiamy aby lekko opadło i ostygło. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach, następnie wsypujemy śmietnfix i chwilkę mieszamy. Dodajemy mascarpone i mieszamy aż wszystko się połączy. Na ciasto rozkładamy śmietanę i ozdabiamy owocami i miętą. Ciasto podajemy schłodzone
Kulinarne Fantazje Marioli