krem budyniowy: 2 budynie czekoladowe 600 ml mleka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 400 g masła nasączenie: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna polewa biała: 125 g serka mascarpone 100 g czekolady białej 1/2 łyżeczki żelatyny obręcz czekoladowa, kwadraty czekoladowe: 150 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju rzepakowego Biszkopt jasny: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową(...)blat z obręczą ciemną największą, poncz, krem. I ostatni blat tak samo. Górę i boki tortu smaruję kremem. Wstawiam do lodówki. Polewa biała czekolada: Czekoladę kroję na małe kawałki. Mascarpone/ można zastąpić śmietaną podgrzewam/. Żelatynę namaczam w łyżeczce zimnej wody. Dodaję do gorącego serka, i mieszam. Zdejmuję z gazu dodaję czekoladę i cały czas mieszam aż się rozpuści
wesoła kuchniajeszcze nie ma więc są borówki. składniki spód -paczka okrągłych biszkoptów wierzch -maliny -ja dałam borówki masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka Włoszczowa 150 g-200 g serka mascarpone 4 łyżki śmietany 36 procentowej 1 szklanka cukru pudru 1 tabliczka czekolady białej 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie spód tortownicy małej(...)Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,umieszczonej nad większym garnkiem z gotującą się wodą mniejszy rondelek z czekoladą .Po rozpuszczeniu rondelek odstawić do przestudzenia . masa serowa Twaróg zmiksować z mascarpone ,cukrem pudrem ,śmietanką ,wanilią ,sokiem z cytryny oraz przestudzoną białą czekoladą .Ważne aby zmiksować tylko do połączenia się składników .W małym garnuszku na małym ogniu rozpuścić żelatynę
Moje Wyrobytaka, jak chciałam! Bezowych wypieków Wam życzę! Składniki białka z 5 jajek 250g cukru pudru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu jabłkowego krem 100 g serka mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki cukru pudru 70-80g śmietanki 36% dekoracja świeże truskawki, borówki, kwiaty Wykonanie Białka powinny być w temperaturze pokojowej(...)Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120C. W tej temperaturze pieczemy ją ok. 15 min, a następnie zmniejszamy do 90-100C i tak pieczemy (suszymy) przez ok. 3h. Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem, wanilią i sokiem z cytryny. Gotowy krem wykładamy na wierzch bezy. Dekorujemy świeżymy owocami. Kroimy słuszne kawałki i … delektujemy się! Wszystkiego smacznego! Artykuł BEZA PAVLOVA
Raj dla Podniebieniastrony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast(...)mocno gorącej wody,odstawiamy żeby lekko przestygła,ale nie stężała), Ubijamy śmietanę na sztywno,dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy,następnie po łyżce wymieszany ser sernikowy z mascarpone ,miksować do połączenia się składników,następnie do naszej rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok 2-3 łyżki masy śmietanowo-serowej i mieszamy,następnie przelewamy wszystko do reszty masy i jeszcze kilka sekund miksujemy,żeby się
Swojskie jedzonkojest absolutnie przepyszny, koniecznie go wypróbujcie jeśli lubicie kremowe i wilgotne serniki. Polecamy :) Składniki: (tortownica 22 cm) 400 g mielonego twarogu, 200 g serka homogenizowanego naturalnego, 250 g mascarpone, 240 g śmietanki kremówki 30%, 2 całe jajka, 2 żółtka, 9 łyżek ksylitolu, 2 łyżki syropu z agawy, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych Spód(...)spód dla sernika. Tak przygotowany kokosowy spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy przez 10-15 minut . W między czasie do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone i serek homogenizowany - miksujemy całość przez chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy ksylitol, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i śmietankę kremówkę. Miksujemy całość przez 1-2 minuty
Plate of Joystrony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki 36 % 250 g mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast(...)mocno gorącej wody,odstawiamy żeby lekko przestygła,ale nie stężała), Ubijamy śmietanę na sztywno,dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy,następnie po łyżce wymieszany ser sernikowy z mascarpone ,miksować do połączenia się składników,następnie do naszej rozpuszczonej żelatyny dodajemy ok 2-3 łyżki masy śmietanowo-serowej i mieszamy,następnie przelewamy wszystko do reszty masy i jeszcze kilka sekund miksujemy,żeby się
Swojskie jedzonkoprawdę jest pyszny. Krem wykorzystałam do dekoracji babeczek jogurtowo-cytrynowych. Składniki: Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g cukierków trufli 60 g czekolady gorzkiej 80 g mascarpone Przygotowanie: Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać drobno pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatką podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą(...)zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem. Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł
Ala piecze i gotujeszklanki wody 1 cytryna 5 łyżek cukru trzcinowego galaretka fiołkowa: 1/2 porcji syropu fiołkowego / 200 ml około/ 2 łyżeczki żelatyny płaskie 125 ml wody krem fiołkowy: 250 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka żelatyny 150 g czekolady białej 1/2 porcji syropu fiołkowego /200 ml około/ nasączenie: 1 cytryna 125 ml wina 80 ml wody dekoracja: fiołki orzeszki(...)wolny gaz. Cały czas mieszam i podgrzewam aż się czekolada rozpuści, nie wolno zagotować. Jak przestygnie wstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, do śmietany z czekoladą, dodaje mascarpone, galaretkę fiołkową i ubijam mikserem. Galaretka połączy się z kremem. Przełożenie: Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, układam galaretkę, zsunęłam ją z talerza. Talerz
wesoła kuchniaszklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Na krem: 900 ml. śmietany 30% 250 g. serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (miałam swojski w słoiczku po musztardzie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, następnie(...)łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na krem, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować. Na koniec dodać dżem i zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na dolny blat, wyłożyć większą część kremu. Przykryć drugim blatem i wyłożyć
Agusiowe smakołykitartaletkach układamy świeże, pokrojone truskawki, przy pomocy łyżki polewamy je resztą tężejącej galaretki, odstawiamy do lodówki aby masa stężała. Możemy też zrobić krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy na wystudzone tartaletki i ozdabiamy truskawkami. Przed podaniem posypujemy tartaletki cukrem pudrem. Smacznego! The post Babeczki biszkoptowe z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanki 30% 400 ml mleka 15 dużych łyżek mąki pszennej łyżka oleju 3-4 łyżki cukru 4 jajka cukier waniliowy Składniki na ser: kostka białego sera półtłustego 250g serka mascarpone cukier do smaku łyżeczka cynamonu dżem borówkowy garść orzechów włoskich Przygotowanie: Jajka wbijamy do wysokiej miski. Ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do powstania puszystej jednolitej masy(...)Wyrabiamy mikserem ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 do 60 minut. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu. Ser z serkiem mascarpone mieszamy z cukrem i cynamonem. Smarujemy masą naleśniki. Zawijamy w trójkąty i polewamy dżemem borówkowym. Siekamy orzechy drobno i posypujemy całość przed podaniem. Smacznego
ChilliJemyprzygotowania: 60 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Spód: 170 ciastek kokosowych 45 g rozpuszczonego masła 3 czubate łyżeczki kakao Masa kokosowa: 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej 1 szklanka naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego 1 szklanka śmietanki kokosowej* 50 g wiórków kokosowej(...)wiórki kokosowe Wykonanie: Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając do jej dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Do miski wkładamy jogurt, mascarpone, cukier, likier i wiórki. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę zalewamy zimna woda i odstawiamy na 10 minut. Następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, nie dopuszczając do jej zagotowania
Kulinarne przygody GatityPrzelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok. 45 minut w 160 stopniach.C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem. Jeśli będzie mokry dopiekamy jeszcze ok 10 minut. Krem: 500 ml mascarpone lub serka naturalnego opakowanie sera feta 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki otarta skórka z cytryny (ok. pół łyżeczki) Kremówkę ubijamy. Mascarpone lub serek naturalny miksujemy na gładko z fetą. Następnie
AZgotuj!curd: 500 ml pulpy z mango/ 2 duże mango/ 2 łyżki masła 1 pomarańcza 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki śmietana: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe: kulki kokosowe zielony barwnik kawałek mango 50 g czekolady białej lukier(...)ubijam z cukrem. Dodaje do mango i dalej podgrzewam aż masa zagotuje się i zacznie gęstnieć. Na końcu dodaję masło. Odstawiam do przestygnięcia, wtedy jeszcze zgęstnieje. Śmietana: Mascarpone, śmietanę, puder przekładam do miski i ubijam mikserem. Poncz: W szklance mieszam sok z cytryny, wino i wodę przegotowaną. Wykonanie: Biszkopt, curd, ciastka robię dzień wcześniej. Na drugi dzień kroję
wesoła kuchnia