mascarpone - 11293 przepisów (strona:340/753)

Czekoladowy sernik z rumowymi śliwkami (oraz życzenia) 212

wtedy, gdy będziecie mieli kogo nim obczęstować;) Spód: 270-300 g ciasteczek digestive w czekoladzie 90-100 g masła 1 łyżka kakao Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 250 g drobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g suszonych śliwek 100 ml rumu Polewa: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki(...)ciasteczek. Całość mieszamy. Gotową masą wykładamy dno tortownicy (24cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przekładamy twaróg oraz mascarpone. Wsypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jedno jajko. Składniki miksujemy przez chwilę, do połączenia. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po jednym pozostałe jajka. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę (najbezpieczniej

Smaki Na Talerzu
Błyskawiczne ciasto świątczne 195

speculoos, który nadaje ciastu świątecznego charakteru. Do tego wszystkiego jest jeszcze przysłowiowa kropka nad w postaci lekko chrupiących płatków migdałowych. Po prostu niebo w gębie! Składniki: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru herbatniki ( ja zużyłam 4,5 opakowania 100 g) krem speculoos powidła śliwkowe (mój słoik miał 280 g) płatki migdałowe Zimną śmietanę ubijamy(...)cukrem pudrem (ja dodałam łyżkę, bo herbatniki są słodkie i krem korzenny również, następnym razem nie dodam wcale), j, gdy będzie gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy aż się połącza. Blachę do pieczenia lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki 23x33 cm) i układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę kremu śmietankowego i przykrywamy herbatnikami. Na herbatnikach smarujemy dżem

Cynamonowe szczęście
Torcik makowy z migdałami 171

masła lub margaryny 120 g cukru pudru 120 g maku mielonego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego masa z wiśniami: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany 30% 2 łyżki kremu migdałowego (lub 2 łyżki cukru pudru) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody 2-3 łyżki amaretto lub innego alkoholu(...)minut. masa z wiśniami: Wiśnie moczymy w amaretto lub wiśniówce (w wersji bez alkoholu dodajemy wiśnie bez moczenia) Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną). Serek mascarpone ubijamy z kremem migdałowym lub cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dodajemy alkohol, a potem łączymy z ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny.  Na ostudzony spód makowy przekładamy część masy serowej

Bon appetit mon amie
Muffiny jabłkowo gruszkowe z kremem cynamonowym 112

łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem.  Mąkę mieszamy z  cukrem, sodą oczyszczoną, solą(...)Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.  180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon.  Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką i gotowe

noteskulinarnyfiga
Łosoś pieczony z porem 272

łososia sok z połowy małej cytryny 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części – ok. 300 g) 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżki mascarpone 4 czubate łyżki startego parmezanu – ok. 40 g sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku masło lub oliwa/olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego 2-3 łyżki oliwy(...)półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone pory. Smażyć je przez około 5 minut (aż por nieco zmięknie), cały czas mieszając. Następnie wlać śmietankę i mascarpone. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem

Kulinarne Przeboje
TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 143

soku z pomarańczy świeżo wyciskanego         Skórka otarta z jednej pomarańczy          250 gram mascarpone  Do nasączenia:         1/2 szklanki soku pomarańczowego plus jedna miarka likieru pomarańczowego (40 ml)  Wykonanie: Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier(...)zgęstnieje zupełnie. To może potrwać około 15- 20 minut więc cierpliwości. Na koniec dodaj do kremu pozostałe masło. Odstaw krem do wystudzenia. Ostudzony do temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone.   Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek. Następnie stopniowo dodawaj cukier do momentu aż się rozpuści a masa stanie się gęsta. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i narysuj

Mango Papaja
Torcik pierniczkowo-żurawinowy 206

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru śmietan fix Dekoracja: garść żurawiny gałązki rozmarynu Biszkopt: Białka ubią na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały(...)Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać mascarpone i wymieszać. Na talerzu ułożyć pierwszy krążek, lekko naponczować słodką herbatą, posmarować 1/3 konfitury z żurawiny i 1/3 kremu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim krążkiem. Na górze zrobić fantazyjne

Smakołyki Asi
Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym 202

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem: 1 szkl śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 duże ciastka piernikowe oraz figa do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do czekolady dodajemy(...)odstawiamy do ostudzenia. Pierniki drobno kruszymy i odstawiamy. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 220

szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem:   600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego(...)trzy blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem

Wanilia i Kardamon
Tort orzechowo-kajmakowy 235

wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka. Krem kajmakowy 500 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i poczekać

O kuchni z uczuciem
Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą 423

Chałwowy: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 150g masła w temperaturze pokojowej 220g chałwy Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Dodatkowo: 50g płatków migdałowych około 300g konfitury malinowej Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić(...)lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą. Wierzch: 10. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem, nie na bardzo sztywno tak na 3/4. Dodać ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Śmietanowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na całą

Mała Cukierenka
Bezy z kremem o smaku piernika. 134

takie bezy z kremem to koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na bezy: 4 białka 1 szklanka cukru Na krem: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatkowo: cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych bez: 1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych  prosto z lodówki ) ubijamy(...)powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta,  dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 4. Dekoracja i podanie: Krem wyciskamy do dobrze wystudzonych bez, staramy się

Izabelawkuchni
Deser z mrożonych owoców 192

przepis na coś pysznego. Deser z mrożonych owoców. Składniki jakie będą nam potrzebne do wykonania musu i masy: 05,kg mrożonych malin 05,kg mrożonych truskawek 500g serek mascarpone 200ml śmietanki 36% żelatyna cukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto(...)przestudzeniu wylej na herbatniki lub na dno blaszki. Wstaw do lodówki na 1,5 godz. Przygotuj żelatynę, 3 łyżeczki rozpuść w 1/3 szklanki wody, przestudź. Do misy włóż serek mascarpone, dodaj pół szklanki cukru pudru, wymieszaj (Serek powinien mieć temp. pokojową). śmietankę ubij i powoli dodawaj do serka, mieszaj. Dodawaj stopniowo żelatynę. Masę wyłóż na galaretkę.Wstaw do lodówki. Przygotuj

Kurnikowo
BEZOWA CHOINKA Z KREMEM ŚMIETANKOWO - KOKOSOWYM, MALINAMI i KOKOSOWYMI PRALINKAMI 180

sztuk) 280 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu winnego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g śmietany kremówki 2 usztywniacze w proszku do śmietany 750 g mascarpone 1 puszka mleka kokosowego (odwrócona puszka, dobrze schłodzona) dobrze,  4 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 150 g malin pralinki kokosowe WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 120 stopni C. Blachę(...)odwróć i pozostaw do schłodzenia, tak aby później zebrać z wierzchu tylko gęstą śmietankę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z usztywniaczem. Dodaj cukier puder, śmietankę kokosową oraz mascarpone w kilku turach i ponownie ubij na jednolitą masę (krótko).   SKŁADANIE: Na talerz połóż pierwszy, największy bezowy blat. Za pomocą szprycy zakończonej tylką w kształcie gwiazdki wyciśnij ozdobnie

Słodko-Słony Świat Ilony