mascarpone - 11293 przepisów (strona:340/753)

Pączki z mascarpone 205

Pączki z mascarpone to jeden z szybszych pomysłów na słodki deser, który polecam szykować nie tylko na Tłusty Czwartek. To mini paczki z serkiem mascarpone, które przygotujesz do smażenia dosłownie w 10 minut! - bez wyrastania i beż użycia miksera  - 10 minut szykowania ciasta na pączusie - szybkie pączki bez dodatku drożdży - aż 60 pączków idealnych na jeden kęs

AniaGotuje.pl
Ciasto jabłecznik stracciatella 675

margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, margarynę(...)wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella:  Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną

Ala piecze i gotuje
Walentynkowe cytrynowe babeczki z kremem czekoladowym i waflowym serduszkiem 145

szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego KREM -250ml śmietany 30% -250g serka mascarpone -1 łyżka kakao -3/4 szkl cukru pudru DODATKOWO -1 andrut -cukrowe ozdoby Oddzielamy składniki mokre od suchych. Do składników mokrych dajemy suche i delikatnie mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Ciasto(...)wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut-do suchego patyczka. Wyciągamy z formy i studzimy. KREM Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier, mascarpone oraz kakao. Całość miksujemy na gładki krem.  Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy babeczki.  Dodatkowo dekorujemy je dowolnymi ozdobami wedle własnego uznania.  Z wafla

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto torcik mango 85

proszku do pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia : 70 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu (można pominąć), 5 ml soku z cytryny, krem : 250 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango(...)wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Wlać rozpuszczoną żelatynę do pulpy mango, dokładnie wymieszać.  Przecedzić przez sito – musimy pozbyć się papryczki. Dodać szczyptę soli, wymieszać. Serek mascarpone lekko ubić i dokładnie wymieszać z mango. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać ubitą śmietanę z mango z serkiem. Do nasączenia: herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na dwa placki

królestwo garów
Trufle czekoladowe 167

Jeśli walentynki, to koniecznie danie/deser z afrodyzjakiem. Stawiam na czekoladę i dodaję płatki chili :). Trufle są wytrawne i pikantne.  Składniki: 150 g mascarpone 150 g czekolady gorzkiej (można inną, ale będą bardziej słodkie) 1 łyżka rumu (lub inny dodatek smakowy - cynamon, skórka pomarańczowa, skórka otarta z limonki, sól, imbir, orzechy, inne bakalie,chili) Polewa i dodatki: 100 g czekolady(...)gorzkiej 2 łyżki masła 1 łyżka rumu ew. dodatki/posypki - płatki chili, orzechy, migdały, goja, inne Jak przygotować praliny czekoladowe? Trufle. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone, rum lub inne dodatki, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki i zanurzać w polewie. Ew. posypać chili lub innym dodatkiem. Polewa. Połamaną czekoladę, masło

Rodzinka w kuchni
Pyszne ciasto leśny mech 155

zastąpić pszenna tortową) Olej 2/3 szklanki Cukier 3/4 szklanki jajka 3 ( w temperaturze pokojowej) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Szpinak świeży 200 g Krem: Śmietanka 30 % 200 ml Serek mascarpone 250 g Cukier puder 3 łyżki Poncz do nasączenia: woda 1/4 szklanki Sok z cytryny łyżka Cukier puder łyżeczka Dodatkowo: Owoc granatu 1 Przygotowanie: Szpinak zblendować na mus. W misce(...)suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego przestudzenia. Odkroić górną część ciasta - 1/3 biszkoptu. Górną część pokruszyć lub wydrążyć łyżką tylko zieloną część ciasta. Śmietankę ubić z mascarpone oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Dolną część biszkoptu nasączyć ponczem. Wyłożyć kremem śmietankowym i posypać pokruszoną częścią biszkoptu. Na koniec ciasto posypać granatem i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Kulinarne przygody
CIASTO PIASTOWSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 109

galaretkę przelewamy do naczynia z jabłkami (najlepiej schłodzonymi) i dokładnie mieszamy. Masę jabłeczną rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie, wyrównujemy i odstawiamy blachę do całkowitego stężenia do lodówki. Masa śmietanowa: - 250g mascarpone - 250g śmietany kremówki 30% lub 36% - 1-2 łyżeczki pudru - 1 łyżeczka żelatyny - 1-2 kostki czekolady Żelatynę rozpuszczamy w 30ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy. W misie miksera(...)ubijamy zimne mascarpone razem z zimną kremówką. Do ubitej masy śmietanowej dodajemy schłodzoną, jeszcze płynną żelatynę i energicznie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na schłodzoną masę z jabłkami, rozsmarowujemy, można zrobić wzorek widelcem, posypujemy startą czekoladą i schładzamy. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK COCA COLA 131

cukier (6 łyżek kopiastych) mąka pszenna (6 łyżek kopiastych) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao (3 łyżki) olej (2 łyżki) coca cola (2 łyżki) sól (szczypta) Krem: serek mascarpone (500 g) cukier puder ( 6 łyżek) jogurt naturalny gęsty (600 g) coca cola (1/3 szkl.) żelatyna (4 łyżeczki) Poncz: coca cola (1/3 szkl.) sok z cytryny (1 łyżka) Dodatkowo: dżem truskawkowy(...)Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy a drugi kruszymy w dużej misie. 2.)  Coca colę podgrzewamy (nie gotujemy), rozpuszczamy w niej żelatynę i  pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem na krem. Dodajemy jogurt oraz wystudzoną coca colę z żelatyną. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. 3.)  Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy

RITA food channel
Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy 186

wody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC(...)biszkopt na podstawce. Skończymy krem: 10. Śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, fix i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać owocowy mus, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Na koniec dokładnie wymieszać krem szpatułką. 11. Na nasączony biszkopt wyłożyć parę

Mała Cukierenka
INDYK Z MASCARPONE I SUSZONYMI POMIDORAMI 134

Małe kawałki mięsa z indyka w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 500 g piersi z indyka 250 g serka mascarpone 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml) sól,pieprz 1 garść posiekanej natki pietruszki ok 5 łyżek wody 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów WYKONANIE Mięso pokroić(...)mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem.  Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki

Mała w garnku miesza
Tarta kokosowa bez pieczenia 117

pieczenia i przesypujemy do niej naszą ciasteczkową masę. Ugniatamy ją widelcem, a potem dnem szklanki tak żeby powierzchnia była jednolita. Foremkę wstawiamy do lodówki. Krem: – 200 g mascarpone – 120 ml zimnej śmietanki kremówki 30% – 2 łyżki cukru pudru – 3 łyżki wiórek kokosowych – 2 garście suszonej żurawiny Śmietankę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy(...)mascarpone i delikatnie całość mieszamy. Dodajemy wiórek kokosowych i znów delikatnie mieszamy. Przelewamy na nasz spód ciasteczkowy i posypujemy żurawiną, delikatnie ją w masę wgniatając. Znów wstawiamy foremkę do lodówki. PS. Masa wyszła mi odrobinę za luźna więc polecam zrobić z mniejszej ilości śmietanki Polewa czekoladowa: – 70 ml śmietanki kremówki – 70 g czekolady deserowej lub gorzkiej Śmietankę podgrzewamy

Relaxtime
OWOCOWA SŁODYCZ 131

zaradzić przychodzę do Was z banalnym ale jak pysznym deserem . Zrobicie go w kilka chwil i tym samym przegonicie smaka na słodkie.  Składniki: szklanka śmietany 30% pół szklanki mascarpone łyżka soku z cytryny cukier puder herbatniki Regionalne  CUKRY NYSKIE  - ok 10 sztuk borówki amerykańskie truskawki Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wedle uznania do smaku.Dodajemy(...)cytryny i mascarpone, miksujemy. Na dno pucharków kruszymy herbatniki, wykładamy 2 kopiaste łyżki masy śmietanowej, na którą znów kruszymy herbatniki. Przykrywamy je kolejną warstwą masy, na którą wykładamy kawałki owoców. Chłodzimy przed podaniem

Z Majeczką w kuchni
Sernik czekoladowy z musem malinowym 125

Sernik czekoladowy z musem malinowym idealnie sprawdzi się na nadchodzące Walentynki Składniki: Spód: 250 g kakaowych ciastek 90 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 200 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki 30% Mus malinowy: 1 kg malin mrożonych (lub świeżych(...)śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać budyń i dodać roztopioną czekoladę. Zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej. Gotową masę wylać na schłodzony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 112

tabliczki białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej 0,5 szklanki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 duże jajka 2 łyżki serka mascarpone Zmielony twaróg przełóż do misy miksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania