mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych DEKORACJA: truskawki posypka czekoladowa dżem truskawkowy herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia(...)czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki i wymieszać do połączenia się składników. Przygotowujemy biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier
Kuchnia w oparachbiała cebula 300 g ryżu arborio 150 ml białego wytrawnego wina 150 g wędzonego boczku 2 male cukinie (ok. 600g) 750 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki serka mascarpone 4 łyżki startego parmezanu natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE Warzywa i boczek kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i szklimy cebulę. Dodajemy boczek(...)wchłonie płyn dodajemy kolejną chochlę - i tak do czasu aż ryż zmięknie (około 15- 20 min). Na ostatnie 4-5 min dodajemy cukinię. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy pieprzem, dorzucamy mascarpone i parmezan i dokładnie mieszamy. Przykrywamy risotto na 3-4 minut, by doszło. Od razu podajemy :) Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne Rewelacjebiałek – 300g drobnego cukru – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – szczypta soli – 30g orzechów pekan Krem kajmakowy: – 250g serka mascarpone – 125ml śmietanki 30% (bardzo zimnej) -150g masy kajmakowej – 30g orzechów pekan Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), jednocześnie cały czas(...)piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut. Następnie wyjąć blaty bezowe z piekarnika i całkowicie ostudzić. Mascarpone, bardzo zimną śmietankę kremówkę i kajmak ubijać razem przez około 2 minuty na puszysty krem. Następnie dodać posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blat bezowy, przykryć drugim blatem
Smaki Armineporcji, foremka o średnicy 24 cm Składniki: Spód ciasteczkowy 250 g ciastek digestive 50 g masła, rozpuszczonego Masa serowa 500 g twarogu na sernik z wiaderka 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 150 g cukru pudru 1½ łyżki herbaty matcha w proszku 8 listków żelatyny 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja z białej czekolady i jajek 100 g białej czekolady(...)dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody żelatynę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W dużej misce zmiksuj lekko resztę śmietanki, po czym dodaj twaróg, mascarpone i cukier puder. Zmiksuj wszystko na puszystą masę. Podczas miksowania wlewaj ostudzoną śmietankę. Wylać masę na na schłodzony spód i wstawić do lodówki na 4 godziny lub na noc. Czekoladę
codojedzeniamiechunką? Jest pyszny, kremowy, wilgotny i będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole. Składniki: MASA SEROWA: 800 g twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego twarogu) 200 g serka mascarpone 200 g (1 szklanka) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 5 jajek 125 ml śmietanki kremówki 36% wanilia (w dowolnej postaci: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane(...)pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier i mąkę lub budyń. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności. Dodajemy po jednym
Smakowity Blog KulinarnySkładniki na MAŁĄ formę do pieczenia: Ciasto: 230 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 3 żółtka Masa Rafaello: 250 g mascarpone 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru + Sparzone i obrane migdały Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne masło siekamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i słodzidło. Zagniatamy(...)mąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy. Przekładamy do formy, zaginamy rogi i dociskamy je widelcem. Pieczemy przez ok. 20 min. Upieczony spód dobrze studzimy. Mascarpone miksujemy przez minutę. Dodajemy stopniowo słodzidło i wiórki kokosowe. Przekładamy masę kokosową na spód. Całość dekorujemy migdałami. Na koniec wszystko można posypać dodatkowo kokosem. Więcej przepisów na zdrową
CzarnawisienkaWielkanoc po prostu wyjąć z zamrażalki i udekorować. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 130-150 g) kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) 2 łyżki oleju z dynii u mnie tłoczony na zimno z olejarni Niwki skórka z całej cytryny 2 czubate łyżki miodu garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych(...)warzywny . Spokojnie możemy przygotować go dzień wcześniej i potem tylko podać Składniki twarożku warzywnego pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) 100 g fety pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g pół pęczka botwinki drobno pokrojonej garść umytego i posiekanego szpinaku pęczek drobno posiekanego koperku pęczek rzodkiewek startych na tarce pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta soli łyżka
Ugotowane pozamiatanecioccolato e caramello salato) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli
La grande e la piccola cuocaWystudzić. Składniki na krem: • 2 duże jajka • 2 żółtka • skórka otarta z 2 cytryn • sok wyciśnięty z 2 cytryn • 160 g cukru • 80 g masła ponadto: • 250 g serka mascarpone • 100 g białej czekolady • 80 g migdałów w płatkach Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą(...)masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która osiądzie na sitku dodać do całości. Wystudzić. Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać do niego lemon curd i zmiksować krótko raz jeszcze. Krem przełożyć na wcześniej upieczony kruchy spód. Rozsmarować dokładnie. Wierzch polać roztopiona w kąpieli wodnej białą czekoladą
KUCHNIA POLSKAczekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 80 g orzechów włoskich 1 niecała tubka słodzonego mleczka 200 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 1 śmietanfix 125 g mascarpone dżem brzoskwiniowy do dekoracji foremki do jajek(...)Orzechy mielimy, następnie dodajemy mleczko z tubki, mieszamy. Powstanie klejącą masa. Wypełniamy nią czekoladowe jajka, po łyżeczce na jajko. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy śmietanfix, miksujemy. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę rozkładamy po łyżce na jajko, wyrównujemy. Jajka chwilkę chłodzimy. Na wierzch każdego kładziemy po łyżeczce dżemu brzoskwiniowego. Chłodzomy. Jajeczka są bardzo smaczne, polecam
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka * maka ziemniaczana – 1 łyżka * Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka MUS POMARAŃCZOWY : * pomarańcze – 3 szt * śmietana 36% – 200 ml * mascarpone – 100 g * cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 4 łyżeczki * Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetker – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BROWNIE: Czekoladę, kakao i masło umieszczamy w garnku(...)Miąższ z pomarańczy miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, podgrzewamy ( ale nie gotujemy ), mieszamy dokładnie ze zmiksowanymi pomarańczami oraz odrobin ą ekstraktu pomarańczowego. Chłodzimy chwilę. Śmietanę ubijamy z mascarpone, odrobin ą pasty waniliowej i cukrem pudrem na lekko puszyst ą masę. Dodajemy pomarańcze – bardzo dokładnie miksujemy. Wylewamy na schłodzony sernik, odstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy czekolad
Ostra na Słodkoszkl. mleka, ¼ szkl. wody, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, mąka pszenna ok. 8-10 łyżek, 2 łyżki oleju Nadzienie: 125 g serka mascarpone, 200 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wiórek kokosowych WYKONANIE Ciasto: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę oczyszczoną oraz(...)przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Naleśniki smarujemy nadzieniem. Nadzienie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i wiórki kokosowe
słodki brateksucharków i czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia. Składniki: Spód: 130g sucharków 200g kremu czekoladowo-orzechowego Masa serowo-waniliowa: 800g serka homogenizowanego waniliowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 70ml mleka 6 łyżeczek żelatyny Mus mango: 450g mango (około 2sztuki) 1 pomarańczowa galaretka 1 łyżeczka żelatyny 125ml wrzątku Dekoracja: 200g śmietany 30% 1 śmietan(...)Masa serowo-waniliowa: Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Serki homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. 3. Mus mango: Mango pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się
Szalona Kuchnia Ewelinysolonym karmelem bez pieczenia - przepis: 200 g herbatników 0,5 słoiczka solonego karmelu (Przepis TUTAJ ) 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 200 g białej czekolady 200 g serka mascarpone Jak zrobić ciasto z białą czekoladą i solonym karmelem bez pieczenia? Formę o wymiarach ok. 25x25 wykładamy folią spożywczą, lub papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy herbatniki. Herbatniki(...)smarujemy grubą warstwą solonego karmelu (ok. 5 łyżek). W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę. Śmietankę kremówkę za pomocą miksera ubijamy z serkiem mascarpone prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy roztopioną czekoladę i ubijamy do powstania sztywnego kremu (jak tylko krem będzie sztywny, wyłączamy mikser, aby nie zważyć śmietanki). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak powstały krem przekładamy na herbatniki. Wierzch
Kuchnia Łukaszafiliżanką kawy, polecam na słodki poczęstunek również na świąteczny czas. Znika szybko. Foremka 23/29 cm lub podobna SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY: 450 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 5 łyżek cukru 3 łyżki masła 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) 2 łyżki masła orzechowego (niesolonego) DODATKOWO: 2 opakowania herbatników, maślanych ok. 20 dag 4 czubate(...)przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną tak aby nie było żadnych grudek. Powinna powstać gęsta mleczna masa przypominająca budyń. Odstawiamy, aż do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone prosto z lodówki , łączymy ze 200 ml kremówki i miksujemy aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz po łyżce dobrze wystudzonej masy mlecznej. Gotowy krem wykładamy
Wanilia i Kardamon