mascarpone - 11293 przepisów (strona:343/753)

Szarlotka z kremem czekoladowym - pyszna 211

petitki i wstawiamy na około 20 minut do lodówki, żeby nam się wszystko ładnie wystudziło, a masa jabłkowa troszkę stężała. Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella (u mnie z orzechami i miodem) Dodatkowo: gorzka czekolada do starcia na ciasto około 20 sztuk herbatników kakaowych typu petitki 1. Śmietankę ubijamy(...)ubitej dodajemy mascarpone i krem czekoladowy (jeśli wolicie masę bardziej słodki to nutelli możecie dodać oczywiście więcej), delikatnie miksujemy do połączenia się składników.  Na wcześniej wyłożoną masę na której mamy już ułożone herbatniki wykładamy nasz krem (troszkę zostawiamy na posmarowanie wierzchu ciasta!!), następnie dajemy drugi blat biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy krem czekoladowy, który zostawiliśmy i całość posypujemy startą gorzką

kruche babeczki
Sernik dyniowy z Oreo 146

czekoladową to rewelacyjny deser, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!     Składniki: 300g puree z dyni (przepis poniżej) 1 kg zmielonego sera (użyłam ser z wiaderka) 3 jajka 250g mascarpone 200g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy – 40g 300g ciasteczek Oreo 60g masła Dodatkowo: 30g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka(...)masło i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na spód i boki tortownicy (moja ma średnice 22 cm ale można użyć większej) *** *** Puree z dyni miksujemy ze zmielonym serem oraz serkiem mascarpone. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy *** *** Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej zmiksowanymi ciasteczkami *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego 168

jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Krem z masłem orzechowym: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków gorzka czekolada do posypania Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną(...)stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować. Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić

Smakołyki Asi
KREM KAKAOWY DO TORTU 115

słodki, wyraźnie kakaowy, trzymający kształt – idealny krem kakaowy do tortu? Składniki*: 500g mascarpone 500ml śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao w dużej misce umieść mascarpone dodaj ok 1/3 śmietany i ubijaj na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą dodaj pozostałą śmietanę i cukier. Ubijaj aż masa wyraźnie zgęstnieje dodaj [...] Artykuł KREM KAKAOWY DO TORTU pochodzi

SandraFrej.com
Torcik a'la tiramisu 118

jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru  łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy wierzch: kakao do dekoracji Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy(...)śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie przekładamy na ciasteczkowy spód. masa śmietankowa: Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie łączymy z cukrem i zmiksowanym serkiem mascarpone oraz skórką pomarańczową. Masę przekładamy na warstwę czekoladową i odstawiamy na noc do lodówki. Wierzch ciasta po wyjęciu z lodówki posypujemy gruba warstwą kakao

Bon appetit mon amie
TRUFLE PAJĄKI na Halloween 179

Cześć. Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić czekoladowe trufle pająki idealne na imprezę halloween. SKŁADNIKI: - 12 szt. ciastek oreo - 200 gr. serka mascarpone - czekoladowa posypka - kolorowa posypka - kandyzowana skórka z pomarańczy do zrobienia oczek WYKONANIE: 1).  40 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikroweli. 2). płynną czekoladę przelewamy do szprycy, rękawa lub do takiego pisaka - strzykawki jaki(...)płynną czekoladą rysujemy duże literki L (będą to nóżki pająka) i wstawiamy do zamrażalki na 10 min. 4). w blenderze mieszamy 12 szt. ciastek oreo i 200 gr. serka mascarpone. - masę wstawiamy na 10 min. do zamrażalki. 5). po tym czasie wyjmujemy masę, lepimy z niej kulki i obtaczamy w ciemno brązowej posypce. 6). nóżki pająka wyciągamy z zamrażalki

RITA food channel
Deser „Ziemia z robakami” 127

słodki deser, mu zasmakuje;) Na szczęście był zachwycony i nie dość, że zjadł dwie porcje, to od razu pytał o powtórkę;)   180 g ciasteczek oreo/neo 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki słodkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru do smaku żelkowe robaki Ciasteczka mielimy na piasek. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec łączmy(...)serkiem mascarpone i słodkim kakao, miksujemy tylko do połączenia. Do powstałej masy dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do dwóch dużych lub 4 mniejszych pucharków. Na wierzchu rozkładamy żelkowe robaki i przysypujemy je resztą ciasteczkowych okruszków

Smaki Na Talerzu
MINI TORCIK Z MUSEM MALINOWYM 324

jesteście ciekawi co skrywa wnętrze deseru i jak je wykonałam zapraszam do dalszej lektury : SKŁADNIKI : Biszkopty okrągłe (posłużą za dno) Biszkopty podłużne "Lady fingers" ( na boki deseru) Krem: Serek mascarpone 1 op. (250 g) Ksylitol 4 łyżki (można dać więcej )  Świeże lub mrożone maliny ok. 1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych) 1 płaska łyżka żelatyny  Sposób wykonania kremu(...)Maliny miksujemy na mus i przecieramy przez sitko , aby  nie było pestek.   2. Do miski przekładamy ser mascarpone i cukier - miksujemy.  Następnie dodajemy mus malinowy. Mieszamy.  3. Żelatynę zalewamy w miseczce kilkoma łyżkami wody. Mieszamy i zostawiamy do napęcznienia.  4.  Przekładamy żelatynę do rondelka i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści (nie doprowadzać

Marcepanowa kuchnia
Torcik "Góra lodowa" 171

masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy kajmakowej (składniki zimne; chłodzone 10-12 godzin w lodówce) : 375 g mascarpone 375 g kajmaku Składniki mlecznej polewy: 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy) 1 łyżka kakao(...)przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec letnie masło. Przelać do przygotowanej foremki. Piec 180 °C ok. 15 minut. Zimny okroić nożem i wyjąć z formy. Krem. Mascarpone i kajmak zmiksować na puszystą masę. Polewa. Masło, mleko, cukier, ekstrakt rozpuścić. Lekko przestudzić, dodać 2 szklanki mleka w proszku. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dodatkową

Rodzinka w kuchni
Sernik z żurawiną na spodzie brownie 162

jajka 50 g mielonych migdałów lub orzechów (można zastąpić mąką) 85 g mąki (w wersji bezglutenowej - ryżowej) szczypta soli Składniki masy serowej: 500 g twarogu (wiaderkowa Piątnica) 250 g mascarpone 200 g śmietany 22 % 180- 200 g cukru 4 jajka (małe) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek) skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli Żurawina(...)Ubijając, wlać powoli czekoladę. Wyłączyć mikser, dodać zmielone migdały i mąkę. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przelać do foremki i piec 23 minuty. Wyjąc z piekarnika i wystudzić. Masa serowa . Twaróg, mascarpone, śmietanę, jajka, cukier, mąkę, startą skórkę pomarańczową i szczyptę soli zmiksować do połączenia składników (tylko!). Na upieczony spód położyć masę serową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym

Rodzinka w kuchni
Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami” 144

ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej Krem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 szklanka śmietanki kokosowej Kuchnie Świata 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki mascarpone Dodatkowo: ½ szklanki konfitury wiśniowej 8-10 pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kuchnie Świata 1 czubata łyżeczka żelatyny(...)masy dodać połamaną białą czekoladę, poczekać chwilę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Naczynie przykryć folią aluminiową i chłodzić całą noc w lodówce. Następnego dnia masę wyjąć, dodać zimny serek mascarpone z lodówki i miksować do uzyskania gęstego kremu. (3 łyżki kremu odłożyć do dekoracji) Poncz: Nalewkę wiśniową uzupełnić wodą do ¾ objętości, wymieszać. Na paterze umieścić pierwszy blat ciasta, nasączyć ponczem

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowy z kremem malinowym 169

jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem malinowy: 660 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 400 g malin 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki wody 1 czubata łyżeczka żelatyny Dekoracja: 100 g czekolady deserowej świeże maliny PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić(...)Chłodne ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na trzy blaty. Krem - maliny rozmrozić, odsączyć sok, a następnie owoce zblendować na mus. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Do ubitej z serkiem śmietanki dodać mus z maliny, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, następnie zahartować łyżką kremu i dodać do pozostałego kremu malinowego. Dokładnie wymieszać

WSZYSTKO SMACZNE
Tort czekoladowy z deikatnym mascarpone i malinami 199

biszkopt (przelicznik na mały tort o średnicy 19 cm):  5 jajek 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki mąki tortowej typ 450 Masa: 750 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Mus malinowy: 300g malin 3 łyżeczki cukru pudru maliny + makaroniki do dekoracji Przygotowanie: Tort rozpoczynamy przygotowywać od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)przestygnięciu, delikatnie nożem podważamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy ciasto (pamiętajcie, ze należy to zrobić w momencie kiedy ciasto będzie już zimne, aby się nam nie pokruszyło). Serek mascarpone przekładamy do miseczki i szybko miksujemy z cukrem (tak aby nie stało się wodniste). Wkładamy do lodówki. W tym czasie maliny rozgniatamy widelcem i łączymy z cukrem pudrem. Biszkopt dzielimy

ChilliJemy
Tort pomarańczowy z truflami 242

pomarańczy - 6 białek - 100 g drobnego cukru do wypieków - ¼ łyżeczki cream of tartar (lub 1 łyżeczka soku z cytryny) Krem do przełożenia tortu: - 500 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie – 1 śmietan Fix - opcjonalnie, dla przełamania(...)zmieniło się w zachwyt. Fantastyczna struktura wilgotnej gąbki, przetykanej nitkami skórki pomarańczowej i cudowny zapach świeżej pomarańczy. Zanim przystąpimy do przygotowania kremu rozpuszczamy galaretkę. Musi być zimna, ale płynna. Mascarpone przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder, wlewamy śmietankę. Ubijamy do chwili, aż masa zgęstnieje. Zmieniamy końcówkę z ubijającej na mieszadło i dodajemy skórkę startą z wyparzonej pomarańczy. Mieszamy

mojewypiekiinietylko
AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 127

podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji.  Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1  szkl. puree z dyni Na polewę(...)kakao, dodać rozpuszczone masło. Spód i brzegi przygotowanej naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić dyniowe puree, twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać mąkę, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i jajka. Ubijać do połączenia się składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie