Torcik z waniliowym kremem mascarpone i owocami lata to fenomenalny w smaku deser, który podbije serca każdego wielbiciela słodkości. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak zachywci każdego – bo przecież siła tkwi w prostocie! Mimo, że w ostatnim czasie staram się ograniczać słodkości, to niewątpliwie jestem ich ogromnym fanem i to dosłownie pod [...] Artykuł Torcik z waniliowym kremem(...)mascarpone i owocami lata pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plczyli moja wersja torcika Rafaello. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć kokosowej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do przygotowania kremu można użyć serka mascarpone (nieco bardziej kaloryczna wersja) lub ricotty a nawet zwykłego serka twarogowego. Dobrze sprawdzi się także krem z jogurtu greckiego. Do osłodzenia można użyć dowolnego słodzika: miód, ksylitol lub inne słodzidło(...)mąki kukurydzianej - 4 jajka - 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - szczypta sody oczyszczonej Masa - 250 g serka ricotta lub mascarpone - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 -3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - 1 łyżka wiórek kokosowych - 1 łyżka płatków migdałowych Dodatkowo - 2 łyżki płatków migdałowych - 2 łyżki wiórek kokosowych
Health-Fit-Lifekażdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki na biszkopt: 3 jajka 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na krem: 160 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2-3 łyżki mocnej kawy - ristretto 1 łyżka amaretto dodatkowo: kakao do posypania Przygotowanie: jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny(...)ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce kuchennej do wysudzenia zaparzyć ristretto. To zaparzone w ekspresie espresso, przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody) - kwintensencja smaku kawy. Ostudzić serek mascarpone ubić z cukrem/ksylitolem, dodać śmietanę kremówkę i ubić na puch. Pod koniec ubijania, jak masa zaczyna na powrót gęstnieć dodać amaretto i kawę rozwinąć roladę i posmarować kremem. Zwinąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa 3 łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz(...)wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 pokruszone Princessy oraz jagody. Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i kawałkami Princessy
słodki bratekproszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli olej Warstwa bananowa: 6-7 bananów 2 cytrynowe galaretki 800ml wrzątku 6 łyżek dżemu brzoskwiniowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić(...)równe blaty. 2. Warstwa bananowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie obrać banany i przekroić wzdłuż na pół. 3. Masa śmietanowa: Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem. 5. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka 30% (100 ml.) Poncz: - woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.) Dodatkowo: - dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.) - kakao słodkie do dekoracji - wiśnie do dekoracji - wiórki czekolady(...)pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. - Serek mascarpone, śmietankę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. - 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę
RITA food channelświątecznym szaleństwie przychodzę do Was z pomysłem na wykorzystanie resztek piernika, które być może komuś jeszcze zostały :) Składniki: - 500 g mascarpone - 300 g pierników bez lukru - 250 g serka waniliowego - 2 łyżki kakao - 1/2 szklanki kawy Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski i łączymy z serkiem waniliowym. Pierniki drobno kruszymy. Do dużych kieliszków lub pucharków nakładamy po łyżce okruchów piernikowych
Zainspirowana w kuchniauguro quindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! 12 MIEJSCE: Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) 11 MIEJSCE: Domowe bounty z 3 składników (Bounty fatto in casa) 10 MIEJSCE: Puszyste pancakes z ricotty (Pancakes soffici alla ricotta) 9 MIEJSCE
La grande e la piccola cuocagotowej masy makowej (z bakaliami) 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 3 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 szt. śmietan-fix Nasączenie blatów: około 5-6 łyżek likieru Amaretto 1/3 szklanki mocnej herbaty ekspresowej Polewa: 100 g czekolady deserowej(...)zostanie tylko kilka łyżek soku. Odstawić z ognia, wsypać galaretkę w proszku i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i schłodzić do usztywnienia. Śmietankę ubić na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać stabilizator śmietany śmietan-fix. Pierwszy blat makowy położyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć 1/3 kremu (fot.2) , następnie pomarańcze (fot.3
Świat CiastaPrzekrawamy na dwa blaty. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo. nasączenie: ok. 100 ml mocnej kawy, posłodzonej składniki na krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem. wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej/ kajmakowej 2 garście orzechów włoskich
Domowy Smak Jedzeniajajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Masa kawowa: 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 350 gr serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Jak przygotować roladę kawową z masą kawową . Ciasto: do miski włożyć białka, dodać szczyptę soli po czym ubić całość na sztywno. Do ubitych białek małymi porcjami(...)mieszając rozpuścić ją w śmietanie. Wystudzić. Do miski wlać pozostałą, zimną śmietanę kremówkę i ubić ją na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany dodać kawę, cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijać przez chwilę do momentu, w którym masa dość dobrze zgęstnieje. Złożenie ciasta: wystudzone ciasto kawowe rozwinąć, wysmarować dokładnie masą po czym ponownie zwinąć. Schłodzić w lodówce. Rolada kawowa Smacznego
mecooksSmakuje obłędnie! ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli jajko 2 łyżki jogurtu lub śmietany nadzienie: 200 g marcepanu 500 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej dodatkowo: 50 g orzeszków piniowych 200 g nerkowców łyżka miodu cynamonowego (lub dowolnego plus spora 1/4 łyżeczki cynamonu) Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem(...)minut (zależy od piekarnika, ciasto ma być lekko rumiane). Upieczone ciasto studzimy na kratce. Marcepan kroimy na cienkie plasterki lub rozwałkowujemy na wielkość ciasta. Wykładamy na upieczony spód. Mascarpone miksujemy z konfiturą. Wykładamy na marcepan. Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy będą lekko rumiane, dodajemy miód i chwilę karmelizujemy. Wykładamy je na serek. Smacznego :) Artykuł Tarta z marcepanem, pomarańczowym serkiem
Mienta blogMASA : 400 ml śmietany 30 % 250 g Mascarpone 2 cukry waniliowe 4 łyżki cukru 2 śmietan fixy(...)wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, wsypujemy śmietanfix, dodajemy Mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Przekładamy kremem, dekorujemy orzechami i ciasto gotowe. Podajemy schłodzone. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwtedy, gdy będziecie mieli kogo nim obczęstować;) Spód: 270-300 g ciasteczek digestive w czekoladzie 90-100 g masła 1 łyżka kakao Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 250 g mascarpone 250 g drobnego cukru 5 dużych jajek 250 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g suszonych śliwek 100 ml rumu Polewa: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki(...)ciasteczek. Całość mieszamy. Gotową masą wykładamy dno tortownicy (24cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przekładamy twaróg oraz mascarpone. Wsypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jedno jajko. Składniki miksujemy przez chwilę, do połączenia. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po jednym pozostałe jajka. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę (najbezpieczniej
Smaki Na Talerzu