smaczne śniadanie ale i dobrą przystawkę lub przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Tak właśnie ma się sprawa z grzankami z figą, szynką parmeńską, serrano lub prosciutto crudo, mascarpone, balsamico i pomidorkami. To bardziej taka zajawka i pomysł niż przepis bo jego wykonanie jest banalnie proste. Jednak niech nie zwiedzie Was prostota tego posiłku bo diabeł tkwi w szczegółach(...)tostuj na suchej patelni po minucie z każdej strony. Dodaj łyżkę masła lub dwie i smaż z jednej strony na chrupko. Wierzch każdej kromki posmaruj mascarpone. Nałóż szynkę, figę i pomidorki. Udekoruj listkami tajskiej bazylii i polej sosem balsamicznym. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzed przystąpieniem do pieczenia) 120 g płatków migdałowych ziarenka z 1 laski wanilii 200 g cukru pudru 50 g cukru DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: 200-250 g serka mascarpone kolorowe posypki do dekoracji złoty, różowy i fioletowy barwnik spożywczy jadalny czarny pisak odrobina roztopionej białej czekolady WAŻNE RADY PRZED PIECZENIEM: 1) Białka jajek muszą być oddzielone od żółtek i przechowywane(...)złoto, miejsca poniżej rogów posmaruj odrobiną białej czekolady i posyp dekoracyjnymi kuleczkami. Jadalnym pisakiem narysuj oczy, a sypkim różowym barwnikiem za pomocą pędzelka zrób rumieńce. Makaroniki przełóż serkiem mascarpone zabarwionym na fioletowo. Nie dodawaj do niego żadnego cukru. Makaroniki same w sobie są bardzo słodkie, a gwarantuję Ci, że w połączeniu z niesłodzonym serkiem są wyśmienite. Najlepiej smakują po kilku
Słodko-Słony Świat Ilonyoczkach), 100 g startego jabłka (na dużych oczkach), 50 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Składniki na krem: opakowanie serka mascarpone (250 g), 4 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki cukru. Dekoracja: garść posiekanych orzechów laskowych (prażone blanszowane), 3 kostki gorzkiej czekolady (startej na wiórki). Przygotowanie: Jajka ubijam do podwojenia objętości, stopniowo(...)tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę, piekę przez 50-60 minut w 150 stopniach (grzałka góra-dół) do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowuję krem - ubijam przez 2 minuty mascarpone z masłem orzechowym i cukrem. Upieczone ciasto całkowicie studzę i przekrawam na pół. Każdą warstwę ciasta smaruję połową kremu, dekoruję posiekanymi orzechami i czekoladą
JejKuchniapieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy Mus jabłkowy: 130g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka o smaku cytrynowym 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 40ml wódki cytrynowej Dodatkowo: 200g kajmaku 100g migdałów 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa śmietanowa: Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący
Szalona Kuchnia Ewelinydomowym dżemem z brzoskwiń z naszego ogródka ale każdy inny gęsty dżem będzie tu dobrze pasował. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 250 g serka mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny 200 g gęstego dżemu brzoskwiniowego (lub innego) na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki(...)sztywno. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać dżem i połowę rozpuszczonej żelatyny. Zmiksować szybko i wylać do foremki. Przykryć warstwą herbatników. Do reszty ubitej śmietany dodać serek mascarpone, kawę i pozostałą żelatynę. Zmiksować i wyłożyć do foremki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę:Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Masło rozpuścić, pozostawić na małym ogniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablaty bezowe: - 6 białek od dużych jaj ("L") - 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) - 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy) - szczypta soli Masa do tortu: - 200g kremówki - 200g mascarpone - 120g masy krówkowej (kajmak) - 80g orzechów włoskich (lub pekan) Dodatkowo: - puder i kakao do oprószenia tortu Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na półsztywną(...)minut (w połowie czasu zamieniam blaszki poziomami). Po upieczeniu najlepiej zostawić bezy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Masa z kajmakiem: W misie miksera ubić kremówkę razem z mascarpone, następnie do masy dodać masę kajmakową i delikatnie zamieszać (masa nie musi być jednolita). Do masy śmietanowo- kajmakowej dorzucamy rozdrobnione lekko orzechy i delikatnie mieszamy. Na talerz wykładamy jeden blat bezowy
Smaczne Zdroweszklanki cukru pudru (lub więcej/ mniej według uznania) 2 x cukier z prawdziwą wanilią skórka otarta z 3 pomarańczy DO DEKORACJI: 1000 ml śmietany kremówki 36% 500 g mascarpone 3 śmietan-fixy cukier puder do smaku (kilka łyżeczek) esencja waniliowa odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, czarnego biała masa cukrowa drewniane patyczki WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni(...)niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym, aż do wyczerpania blatów i kremu. DEKORCJA: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder do smaku. Dodaj mascarpone i esencję i ponownie zmiksuj, krótko lecz dokładnie. Boki tortu posmaruj częścią kremu, a resztę podziel na 3 części i zabarw na fioletowo, niebiesko i różowo (1 łyżkę zabarw
Słodko-Słony Świat Ilonybliskie mi osoby, a jedną z takich osób jest właśnie moja przyjaciółka. Czasami proste czyny wyrażają więcej niż najpiękniejsze słowa. Spróbujcie ;) Składniki (na 2 porcje) 200 gram mascarpone 4 pierniki serca piernikowe w deserowej czekoladzie "Kopernik Toruń" kilka ziarenek kardamonu skórka otarta z 1 limonki 2 łyżki miodu 2 figi 1 łyżka balsamico(...)maliny kilka pierników "Kopernik Toruń" W moździerzu ucieram kardamon na pył, dodaję pierniki i również ucieram na puder. Dodaję mascarpone oraz miód i skórkę z limonki. Mieszam dokładnie krem, który przekładam do miski. Po umyciu i osuszeniu w tym samym moździerzu ucieram kilka pierników na puder, który suszę 5 minut na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Mango Papajażółtka - 100g cukru - 800g mleka - 1 łyżka cukru waniliowego - ekstrakt waniliowy 3) masa śmietanowa: - 350g śmietany kremówki (u mnie 30%) - 350g mascarpone - 3 łyżki pudru - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier: - 100g pudru (u mnie trzcinowy) - 50g kremówki - kilka kropli(...)przestudzenia. Chłodne wstawiam do lodówki, by bardziej stężało. Warstwa śmietanowa: W małym garnuszku (kubeczku) mieszamy 5g żelatyny z 30g gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misie miksera ubijamy mascarpone z kremówką i 3 łyżkami pudru. Do ubitej masy wlewamy letnią żelatynę (nie może być gorąca, ale też nie może jeszcze ściągać). Dokładnie mieszamy i wykładamy na schłodzoną warstwę budyniową
Smaczne ZdroweSkładniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie(...)Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko stężeć. Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami
Raj dla Podniebieniaskładniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250 g mascarpone szklanka borówek 50 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Przygotowujemy formę 25 x 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę(...)formę do pieczenia i rozprowadzamy na płasko równomiernie. Pieczemy 11-13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C . Przygotowujemy krem: Ubijamy śmietankę kremówkę razem z mascarpone, dodając cukier puder. Jeśli masa będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy krem
noteskulinarnyfigawpłynęło. Smakował nam. Spód: 150-160 g ciasteczek digestive w czekoladzie 3 łyżki gorzkiego kakao 100 g masła Masa serowa: 600 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony 250 g mascarpone 5 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 1/2 szkl. nutelli 60 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady Ciasteczka mielimy(...)Powstałą masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia. W misie miksera umieszczamy jajka i cukier, chwilę miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone oraz mielone orzechy, nutellę i roztopioną czekoladę, ponownie krótko miksujemy (do połączenia). Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w wyłączonym
Smaki Na Talerzucukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę malinową: 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych lub mrożonych malin Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko(...)Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce
Słodki Zakątekbiszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu) 1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki) 4 żółtka 2 białka 300g serka naturalnego (Vitello, biedronka) lub mascarpone (jak w oryginale) 100 g "cukru" pudru (u mnie z erytrolu) 4 świeże figi Przygotowanie: Żółtka ubijamy z 50g cukru pudru. Dodajemy stopniowo, po łyżce serka (mascarpone
Czarnawisienka