średnicy 24 cm 300 g herbatników maślanych 150 g masła 200 g masy krówkowej 3 banany 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g serka mascarpone + gorzka czekolada do dekoracji Na początku ciastka rozdrobnij za pomocą blendera Masło rozpuść. Do pokruszonych ciastek przelej rozpuszczone masło, całość bardzo dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym(...)herbatników. Na masie krówkowej wyłóż banany pokrojone w plastry. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodawaj serek mascarpone. Masę śmietanową wyłóż delikatnie na ciasto, rozprowadź ją delikatnie po całej powierzchni. Na koniec banoffee oprósz startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2h. Również w lodówce
365 dni dookoła kuchnifont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Min. 42 sztuki herbatników maślanych 300g porzeczki czerwonej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Krem: 250g serka mascarpone 250ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka kiwi Szczypta zielonego barwnika 1 galaretka truskawkowa 1 mleczna czekolada Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku i przelewamy(...)rzędach po 7 sztuk każdy. Gęstniejącą galaretką smarujemy herbatniki, przykrywamy drugą warstwą i pozostawiamy do zastygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Ubijamy 200ml śmietanki z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Powoli dodajemy tężejącą zieloną galaretkę oraz szczyptę barwnika, do uzyskania pożądanego koloru (można oczywiście pominąć). Odrobinę kremu od razu wykładamy na środkowy pas herbatników, układamy paski truskawkowej galaretki i nakładamy
Kuchnia w czekoladziePorcelana Bogucice . Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem pina colada: 0,5 l kremówki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody 8 krążków ananasa z puszki 3 łyżki wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych Na wierzch: 250 ml kremówki(...)dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż. Krem pina colada: Zimną kremówkę i zimne mascarpone przełożyć do misy miksera. Ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce cukru pudru. Do ubitej masy wlewać wolnym strumieniem rozmieszaną letnią żelatynę i miksować. Dodać odsączony i pokrojony ananas, wiórki
Ala piecze i gotujedesery pełne owoców. SPÓD CIASTA 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 10 truskawek 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 2 szklanki truskawek HORTEX DEKORACJA: 1 puszka brzoskwini w puszce(...)pieczenia. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 40 minut (patyczkiem sprawdzamy czy patyczek jest suchy). Jak spód ciasta wystygnie przygotowujemy masę serową: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny (nie zagotowywać żelatyny bo straci swoje właściwości zelujące). Ostudzić. Dodać truskawki HORTEX
Kuchnia w oparachidealnym ;-) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Maliny: 200-250 g malin - świeżych lub mrożonych 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić(...)biszkopt. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Serek mascarpone i śmietanę przełożyć do miski, ubić do momentu zgęstnienia masy, dodać cukier puder i sok z cytryny, wymieszać. 3. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzoną wymieszać z malinami. 4. Przełożyć ciasto: biszkopt + nasączenie - nasączyłam herbatą 1/3 kremu śmietankowego tężąca galaretka z malinami 1/3 kremu
Kuchnia domowa Anijest delikatny w smaku i co ważne nie pęka ani nie opada, bo nie jest pieczony. Przepis zaczerpnięty stąd , ale zmodyfikowany. Dałam mniej tłuszczu, bo miałam ser z dodatkiem mascarpone, a więc tłustszy niż normalnie i nie chciało mi się za bardzo zagniatać już ciasta, więc wykorzystałam herbatniki jako spód i wierzch ciasta. Mój ser był w wiaderku i niestety(...)pieczenia Prosty do zrobienia, sernik o delikatnym smaku Składniki Ciasto 5 jajek 1 szkl. cukru 200 g masła dałam 125g 1 kg mielonego sera białego dałam wiaderkowy z mascarpone 0,5 szkl. mleka 1 op. budyniu waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego bakalie do ozdobienia 250 g herbatników Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru
Mieszam w Garnkubyło gotowe .To samo z 2 ciastem . masa do karpatki 2 małe puszki owoców mango odsączyć 2 kubki śmietany po 330ml śmietana 36 % 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru żelatyna 3 kopiate łyżki rozpuszczone we wrzątku przygotowanie żelatynę zalać wrzątkiem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem potem dodać serek mascarpone, a na końcu żelatynę. Teraz dodajemy owoce pokrojone
Moje Wyrobywrzenia i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty spróbuj i w razie potrzeby dopraw sokiem z cytryny przełóż masę do miseczki i odstaw do wystygnięcia Krem śmietanowy: 250g mascarpone 250ml śmietany 36% 2 łyżki cukru umieść wszystkie składniki w dużej misce ubijaj kilka minut aż otrzymasz gęsty krem, który trzyma kształt (uważaj, by go nie przebić i nie zrobić(...)białej czekolady 9 jajek 330g cukru + 3 łyżki 180g mąki 65g mąki ziemniaczanej 3 dojrzałe mango 4 owoce marakui sok z cytryny 1 opakowanie agartyny (20g) 150ml wody 250g mascarpone 250ml śmietany 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł TORT MANGO MARAKUJA pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comSkładniki: Biszkopt : 2 jajka 100g cukru 50g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 70g cukru pudru Pozostałe składniki: 380g konfitury z moreli 2 łyżki likieru morelowego 2 dojrzałe mango 4 łyżki posiekanej pistacji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Masa śmietanowa: Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać. 3. Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski
Szalona Kuchnia Ewelinyjajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Krem: 1 serek mascarpone (250g) 400 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce +1 słoik powideł śliwkowych Nasączenie: mocny napar z herbaty lub kawa / kawa z likierem lub innym(...)startej na tarce - do posypania boków Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 3 blaty. 2. Przygotować krem: śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, aż masa zrobi się gęsta. Na koniec wmieszać za pomocą szpatułki tartą czekoladę. 3. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika powideł śliwkowych
Kuchnia domowa Anirodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam Składniki: ciasto:100 g masła 1 szkl mąki orkiszowej tortowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone 200 g masy kajmakowej od Helio dekoracja czekoladowa od Helio, posypka oraz: forma na tartę o śred. 20 cm Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy(...)stopni (ja piekłam bez obciążenia). Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Krem: do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty. Dekorujemy tartę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
słodkie i nie tylko historie kulinarnepszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 8 jajek, 8 łyżek cukru pudru do naponczowania 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić(...)Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać. tort Każdy blat biszkoptowy mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć masę
Raj dla Podniebienialepić kulki. Tu macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy lub typu mascarpone) czekolada lub polewa czekoladowa W malakserze zmiel drobno ciasteczka (możesz odłożyć łyżkę na późniejsze posypanie trufli) . Dodaj serek i ponownie całość zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie) . Powstałą gładką masę wstaw(...)polewa zastygła. Przechowuj maksymalnie do 7 dni w chłodnym miejscu (np. lodówce). Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.lepić kulki. Tu macie filmik , gdzie sprytnie pokazane jest przygotowanie. Smacznego! Składniki: 36 ciasteczek Oreo ok. 130 g naturalnego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak Piątnicy lub typu mascarpone) czekolada lub polewa czekoladowa W malakserze zmiel drobno ciasteczka (możesz odłożyć łyżkę na późniejsze posypanie trufli) . Dodaj serek i ponownie całość zmiksuj (lub wymieszaj ręcznie) . Powstałą gładką masę wstaw(...)polewa zastygła. Przechowuj maksymalnie do 7 dni w chłodnym miejscu (np. lodówce). Polecam Wam również inne słodkości : – Trufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarny S.O.S.