mascarpone - 11293 przepisów (strona:344/753)

Błyskawiczne ciasto świątczne 172

speculoos, który nadaje ciastu świątecznego charakteru. Do tego wszystkiego jest jeszcze przysłowiowa kropka nad w postaci lekko chrupiących płatków migdałowych. Po prostu niebo w gębie! Składniki: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru herbatniki ( ja zużyłam 4,5 opakowania 100 g) krem speculoos powidła śliwkowe (mój słoik miał 280 g) płatki migdałowe Zimną śmietanę ubijamy(...)cukrem pudrem (ja dodałam łyżkę, bo herbatniki są słodkie i krem korzenny również, następnym razem nie dodam wcale), j, gdy będzie gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy aż się połącza. Blachę do pieczenia lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki 23x33 cm) i układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę kremu śmietankowego i przykrywamy herbatnikami. Na herbatnikach smarujemy dżem

Cynamonowe szczęście
Torcik makowy z migdałami 146

masła lub margaryny 120 g cukru pudru 120 g maku mielonego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego masa z wiśniami: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany 30% 2 łyżki kremu migdałowego (lub 2 łyżki cukru pudru) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody 2-3 łyżki amaretto lub innego alkoholu(...)minut. masa z wiśniami: Wiśnie moczymy w amaretto lub wiśniówce (w wersji bez alkoholu dodajemy wiśnie bez moczenia) Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną). Serek mascarpone ubijamy z kremem migdałowym lub cukrem pudrem. Po zmiksowaniu dodajemy alkohol, a potem łączymy z ubitą śmietaną z dodatkiem żelatyny.  Na ostudzony spód makowy przekładamy część masy serowej

Bon appetit mon amie
Muffiny jabłkowo gruszkowe z kremem cynamonowym 83

łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem.  Mąkę mieszamy z  cukrem, sodą oczyszczoną, solą(...)Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.  180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon.  Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką i gotowe

noteskulinarnyfiga
Łosoś pieczony z porem 236

łososia sok z połowy małej cytryny 3 duże pory (tylko białe i jasnozielone części – ok. 300 g) 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 czubate łyżki mascarpone 4 czubate łyżki startego parmezanu – ok. 40 g sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku masło lub oliwa/olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego 2-3 łyżki oliwy(...)półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone pory. Smażyć je przez około 5 minut (aż por nieco zmięknie), cały czas mieszając. Następnie wlać śmietankę i mascarpone. Smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodać parmezan starty na tarce o małych oczkach, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem

Kulinarne Przeboje
TORCIK KORZENNY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I BEZĄ 120

soku z pomarańczy świeżo wyciskanego         Skórka otarta z jednej pomarańczy          250 gram mascarpone  Do nasączenia:         1/2 szklanki soku pomarańczowego plus jedna miarka likieru pomarańczowego (40 ml)  Wykonanie: Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier(...)zgęstnieje zupełnie. To może potrwać około 15- 20 minut więc cierpliwości. Na koniec dodaj do kremu pozostałe masło. Odstaw krem do wystudzenia. Ostudzony do temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone.   Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek. Następnie stopniowo dodawaj cukier do momentu aż się rozpuści a masa stanie się gęsta. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i narysuj

Mango Papaja
Torcik pierniczkowo-żurawinowy 184

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny 1/2 szkl cukru sok z 2 pomarańczy Krem: 500ml śmietanki 30% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru śmietan fix Dekoracja: garść żurawiny gałązki rozmarynu Biszkopt: Białka ubią na sztywna piane ze szczypta soli. Następnie dodać cukier i ubić aż piana będzie szklista i lśniąca. Cały(...)Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Konfitura: wszystkie składniki podgrzewać, mieszając przez ok 10-15 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodać mascarpone i wymieszać. Na talerzu ułożyć pierwszy krążek, lekko naponczować słodką herbatą, posmarować 1/3 konfitury z żurawiny i 1/3 kremu. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim krążkiem. Na górze zrobić fantazyjne

Smakołyki Asi
Czekoladowe babeczki z kremem piernikowym 153

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g jogurtu naturalnego 1 jajko 100 g mlecznej czekolady 100 g oleju kokosowego krem: 1 szkl śmietanki 30% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 duże ciastka piernikowe oraz figa do dekoracji Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do czekolady dodajemy(...)odstawiamy do ostudzenia. Pierniki drobno kruszymy i odstawiamy. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pokruszone ciastka i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy zimne babeczki wyjęte z papilotek. Na koniec dekorujemy plasterkami figi

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 200

szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem:   600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego(...)trzy blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem

Wanilia i Kardamon
Tort orzechowo-kajmakowy 209

wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka. Krem kajmakowy 500 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i poczekać

O kuchni z uczuciem
Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą 378

Chałwowy: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 150g masła w temperaturze pokojowej 220g chałwy Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Dodatkowo: 50g płatków migdałowych około 300g konfitury malinowej Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić(...)lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą. Wierzch: 10. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem, nie na bardzo sztywno tak na 3/4. Dodać ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 11. Śmietanowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na całą

Mała Cukierenka
Bezy z kremem o smaku piernika. 120

takie bezy z kremem to koniecznie upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na bezy: 4 białka 1 szklanka cukru Na krem: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone cukier do smaku ( 1-2 łyżeczki ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatkowo: cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznych bez: 1. Bezy: Białka ( ja używam zimnych  prosto z lodówki ) ubijamy(...)powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta,  dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przyprawę do piernika, ubijamy do połączenia się składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. 4. Dekoracja i podanie: Krem wyciskamy do dobrze wystudzonych bez, staramy się

Izabelawkuchni
Deser z mrożonych owoców 169

przepis na coś pysznego. Deser z mrożonych owoców. Składniki jakie będą nam potrzebne do wykonania musu i masy: 05,kg mrożonych malin 05,kg mrożonych truskawek 500g serek mascarpone 200ml śmietanki 36% żelatyna cukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto(...)przestudzeniu wylej na herbatniki lub na dno blaszki. Wstaw do lodówki na 1,5 godz. Przygotuj żelatynę, 3 łyżeczki rozpuść w 1/3 szklanki wody, przestudź. Do misy włóż serek mascarpone, dodaj pół szklanki cukru pudru, wymieszaj (Serek powinien mieć temp. pokojową). śmietankę ubij i powoli dodawaj do serka, mieszaj. Dodawaj stopniowo żelatynę. Masę wyłóż na galaretkę.Wstaw do lodówki. Przygotuj

Kurnikowo
BEZOWA CHOINKA Z KREMEM ŚMIETANKOWO - KOKOSOWYM, MALINAMI i KOKOSOWYMI PRALINKAMI 153

sztuk) 280 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu winnego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g śmietany kremówki 2 usztywniacze w proszku do śmietany 750 g mascarpone 1 puszka mleka kokosowego (odwrócona puszka, dobrze schłodzona) dobrze,  4 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 150 g malin pralinki kokosowe WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 120 stopni C. Blachę(...)odwróć i pozostaw do schłodzenia, tak aby później zebrać z wierzchu tylko gęstą śmietankę. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z usztywniaczem. Dodaj cukier puder, śmietankę kokosową oraz mascarpone w kilku turach i ponownie ubij na jednolitą masę (krótko).   SKŁADANIE: Na talerz połóż pierwszy, największy bezowy blat. Za pomocą szprycy zakończonej tylką w kształcie gwiazdki wyciśnij ozdobnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Japoński makowiec z musem jabłkowym 177

pieczenia 8 łyżek kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 810g  prażonych jabłek w słoiku 2 galaretki jabłkowe 1/2 szklanki wrzątku Krem: 250g mascarpone 200ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Polewa: 120g białej czekolady 25g masła extra 2 łyżki śmietany 30% perełki zielone wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie(...)energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy,  podzielić na 2 części. 4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Dolny blat

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania