mascarpone - 11293 przepisów (strona:350/753)

CZEKOLADOWA TARTA Z ORZESZKAMI 166

zepsuć. Najlepiej przygotować ją w metalowej formie z wyjmowanym dnem lub tortownicy.  SKŁADNIKI SPÓD 250 g kruchych czekoladowych ciastek 75 g roztopionego masła KREM  250 g mascarpone 250 g masła orzechowego (bez cukru) 250 ml śmietany 30% ( schładzanej minimum 12 godzin) 5 łyżek cukru pudru CZEKOLADOWY GANACHE 90-100 ml śmietany 30% 90-100 g gorzkiej czekolady DODATKOWO(...)Ciastka rozmiksowujemy z roztopionym masłem w malakserze. Wysypujemy na spód formy i uklepujemy na spodzie i bokach. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu. Do dzieży miksera wkładamy serek mascarpone i masło orzechowe. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i krótko miksujemy, do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy

cool and minty
ŚMIETANOWY MROŻONY DESER Z MALINAMI 123

Mrożony deser śmietanowy  z malinami pokocha każdy łasuch. Delikatny, kremowy, pyszny! Składniki: 1 litr śmietany 30% cukier puder do smaku 250 g mascarpone sok z cytryny- 2 łyżki Wykonanie: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, sok z cytryny, cukier puder do smaku. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy na ok godzinę

Z Majeczką w kuchni
Malinowa chmurka 163

szklanki wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy maliny, które polewamy tężejącą galaretką. Malinowa chmurka – krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru  Miksujemy mascarpone z cukrem , następnie stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy aż masa będzie sztywna. Gotowy krem wykładamy na galaretkę malinową Beza 3 białka

Cynamonowe szczęście
Tort malinowo czekoladowy 182

odstawiamy do napęcznienia. Gorące maliny przecieramy przez sito by pozbawić je pestek. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gotową frużelinę chłodzimy.  Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru  200 g czekolady (u mnie po 100 g gorzkiej i mlecznej) 600 ml śmietany 30% Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z mascarpone

Cynamonowe szczęście
Sernik jeżynowo-śmietankowy 318

pysznego deseru.  Ja zrobiłam sernik na zimno jeżynowo-śmietankowy. SERNIK JEŻYNOWO-ŚMIETANKOWY Składniki: spód: 1opakowanie herbatników czekoladowych masa serowa (z jeżynami): 250 g sera białego 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/3 szkl wody 3-4 łyżki musu jeżynowego mus jeżynowy: 500 g jeżyn 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)studzimy. Dokładnie ostudzoną żelatynę łączymy z ubitą śmietaną masa serowa z jeżynami: Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Miksujemy ser biały z mascarpone, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną i musem z jeżyn oraz ostudzoną żelatyną. mus jeżynowy: Jeżyny gotujemy z wodą,cukrem i cukrem waniliowym, a kiedy zmiękną przecieramy przez sito.Odkładamy

Bon appetit mon amie
Tarta z Borówkami 114

28cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki 100g masła 82% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g śmietany 30% 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. gorącego mleka 4 łyżeczki żelatyny DODATKOWO: około 300-400g borówek amerykańskich WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto(...)kilku minutach ściągamy obciążniki i dopiekamy ciasto do końca. w temp.180* (cała długość pieczenia około 30-40 minut) 3. Gdy ciasto nam ostygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder, i na samym końcu żelatynę rozpuszczoną w mleku. 4. Na masę śmietanową układamy borówki amerykańskie. 5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego zesztywnienia

Dziś Ja gotuje
Tarta owocowa z białą czekoladą-czekoladę można zastąpić budyniem jeśli ktoś nie lubi czekolady 253

lodówki a potem ciasto rozwałkować i do blaszki ,podpiec ciasto w temp180 st krem do ciasta składniki 2 czekolady białe czyli 200g 1 opakowanie serka mascarpone 250 g owoce takie jakie macie akurat sezonowe ja miałam borówki ,maliny i troszkę ananasa a na koniec posypałam kokosem przygotowanie Czekoladę roztopić na parze, zdiąć i połączyć z serkiem mascarpone ,masę wykładamy

Moje Wyroby
Omlet a la caprese 166

Składniki ( 2 porcje) : 2 jaja 1 łyżeczka masła do smażenia 200 g pomidora 125 g mozzarelli 1 łyżka ( 30 g) serka mascarpone sól, pieprz Przygotowanie: jaja umyj, wbij do miski, wsyp sól i pieprz, rozbij trzepaczką na puszystą masę do masy dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj mozzarellę pokrój w plastry pomidory umyj i pokrój w plastry na patelni rozgrzej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I MALINAMI 147

wypadł, blacha ma być dnem do dołu). Nie jest to konieczne, ale zapewnia równe opadanie biszkoptów, sprawdzone wielokrotnie. Blachę z biszkoptem odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietanowa: - 250g zimnego mascarpone - 200g zimnej kremówki 30% - 150g schłodzonej galaretki rozpuszczonej w wodzie* (patrz poniżej) - 1 łyżka mielonego ksylitolu lub pudru trzcinowego (lub zwykłego) Dodatkowo: - 4 galaretki malinowe (na 0,5l wody każda) - ok.300-400g(...)wykorzystać po wystudzeniu do masy śmietanowej. Pozostałą galaretkę również schładzamy. Ja moje galaretki wstawiam letnie do lodówki i dopiero, gdy lekko tężeją zalewam nimi owoce. W misie miksera umieścić mascarpone i kremówkę, dodać łyżkę pudru i ubić. Gdy masa będzie już wystarczająco sztywna wlewamy schłodzoną (150g) galaretkę i dokładnie mieszamy.  Gdy masa lekko tężeje (trwa to chwilę, masa śmietanowa

Smaczne Zdrowe
torcik czekoladowy 104

przekładamy masą, trochę masy przeznaczamy na wierzch i boki. Tort dowolnie dekorujemy. Ja do dekoracji użyłam dodatkowej masy, tartej czekolady oraz świeżych kwiatów. masa do dekoracji: 125 g serka mascarpone 110 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g czekolady deserowej (rozpuszczonej, wystudzonej) cukier puder do smaku wykonanie: Masło miksujemy z mascarpone. Dodajemy czekoladę oraz cukier do smaku i miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto toffi bez pieczenia 996

herbatników*3 500 ml śmietanki 30% 300 g masy toffi ( kajmaku ) 1czubata łyżka żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody Masa śmietanowa: 200 ml śmietanki 30% 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 50 g startej czekolady deserowej posypki czekoladowe i/lub cukrowe   PRZYGOTOWANIE: Formę ( 27*18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej formy wyłożyć warstwą(...)warstwę herbatników - 100 g. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej. Masa śmietanowa - zimną śmietankę ubić dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie połączyć z serkiem mascarpone. Tak przygotowaną śmietankę wyłożyć na herbatnikach. Ciasto toffi bez pieczenia posypać startą czekoladą deserową i udekorować czekoladowymi i cukrowymi posypkami. Schłodzić Artykuł Ciasto toffi bez pieczenia pochodzi z serwisu WSZYSTKO

WSZYSTKO SMACZNE
Mini tarty z jagodami i jeżynami. 101

mąki pszennej 100 g schłodzonego masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru Na wierzch tarty: 130 g jagód (tyle ile pomieści 1 szkl.) 5-10 jeżyn 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremowej (30%) 1-2 płaskie łyżki cukru pudru (dałam 1 łyżkę) 5 łyżeczek kwaśnej konfitury  opcjonalnie listki mięty do dekoracji Przygotowania spodu tarty: Mąkę i cukier(...)sicie pod bieżącą wodą i pozostawić do wysuszenia. Za pomocą miksera ubić schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i nadal ubijać. Gdy śmietanka zaczyna gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie jednolity krem. Wstawić krem na pół godziny do lodówki, aby dobrze się schłodził. Następnie wyłożyć krem na posmarowane konfiturą spody i udekorować jagodami i jeżynami oraz listkami

Codziennik Kuchenny
Tort bez pieczenia 149

sztuk podłużnych biszkoptów (u mnie dł. 10 cm) 180 g okrągłych biszkoptów 250 ml mocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Jak zrobić Tort bez pieczenia? Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy(...)mikrofalówce, dodajemy do niej łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Zabieloną żelatynę wlewamy do reszty bitej śmietany i miksujemy krótko do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy

Ciastkozercy
Waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku 151

kolejna wersja, bez użycia kakao czy czekolady – waniliowa chatka Puchatka z polewą z mleka w proszku. Składniki: - 42 szt. herbatników (popularne petitki) - 900 g twarogu tłustego - 250 g serka mascarpone - 200 g miękkiego masła - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki cukru waniliowego - ekstrakt waniliowy Polewa z mleka w proszku: - 100g mleka w proszku - 150g cukru kryształu - 100g masła - 50ml(...)Dodatkowo: - wiórki kokosowe uprażone na suchej patelni (można zastąpić startą białą czekoladą) Twaróg miksujemy (można najpierw zmielić, ale niekoniecznie) dodając porcjami miękkie masło. Kolejno, cały czas miksując dodajemy serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy, oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na rozłożonych arkuszach folii aluminiowej, w rzędach 3 x 7, układamy herbatniki. Na herbatnikach rozkładamy mniej niż połowę

mojewypiekiinietylko
Kawowy torcik bez pieczenia z alkoholem 168

Bardzo delikatny i puszysty torcik kawowy z dodatkiem alkoholu, szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 500 g serka mascarpone 750 ml kremówki 36 % 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki czubate cukru pudru ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich  250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta(...)średnicy 26 * wykładamy i równomiernie rozprowadzamy nasz sproszkowany spód i na czas aż zrobimy krem wkładamy blaszkę do lodówki. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając przy końcu cukier puder, następnie mascarpone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę kremu wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne herbatniki w kawie połączonej z alkoholem z obu stron i układamy na kremie

W Moim Magicznym Domu