białek kurzych • 300 g drobnego cukru • 1 szczypta soli • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego Krem: • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% mocno schłodzonej • 250 g mascarpone • cukier waniliowy Dodatkowo: • róznokolorowe świeże owoce, u mnie truskawki, borówki i jeżyny Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej przygotować 2 blachy z piekarnika: wyłożyć je papierem do pieczenia, lekko natłuścić masłem(...)piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia na całą noc. 10. Przygotować krem: mocno schłodzoną kremówkę ubić na prawie sztywną masę z dodatkiem cukru waniliowego. 11. Dodać mascarpone. Ubić na sztywno. 12. Na każdej tartaletce rozłożyć porcję śmietany. 13. Ozdobić owocami. 14. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
W mojej kuchniwpis pomyślała , że tort jest dla niej by ucieszyło się jej serduszko :) Biszkopt: jaja 5 szt mąka tortowa 7 łyżek cukier 2 łyżki Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml mascarpone 500 g cukier 2 łyżki wiórka z czekolady zielone 100 g wiórka z czekolady różowe 50 g kajmak 2 łyżki masło 1 łyżka Poncz: sok z cytryny przegotowana woda ciepła(...)stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy do przestudzenia. Biszkopt kroimy na połowę i następnie w poprzek. Wychodzą nam cztery kawałki ciasta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do mascarpone i delikatnie mieszamy do połączenia. Dodajemy cukier aby nam osłodzić troszkę masę. Biszkopt nasączamy ponczem każdy kawałek.Przekładamy naszą masą i dekorujemy . Obsypujemy czekolada kolorowa i robimy napis
Różowa kuchniacukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru + 250 g truskawek, gorzka czekolada Jak zrobić jogurtowe babeczki z truskawkami? Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Odkładamy 12 najładniejszych sztuk(...)pudrem (można wcześniej schłodzić ją przez chwilę w zamrażarce). Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie, po około 5 minutach mieszamy dokładnie, aż zupełnie się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Do żelatyny dodajemy łyżkę kremu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość wlewamy do reszty kremu i miksujemy na wysokich obrotach. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Krem przekładamy
Ciastkozercyformie na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu kroimy na 3 blaty. Krem: Składniki: 400 ml śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 3 białe czekolady ok. 400 g świeżych truskawek Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub na niskiej mocy w mikrofalówce. Trzeba uważać, żeby czekolady nie przegrzać, wtedy zmieni "stan skupienia(...)zamiast płynnej otrzymamy ciało stałe, którego nie da się ani odratować, ani wykorzystać. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej mascarpone i roztopioną czekoladę. Miksujemy do połączenia. 1/3 masy odkładamy do dekoracji boków i wierzchu tortu. . Do nasączenia tortu: ok. 3 /4 szklanki napar z herbaty miętowej lub woda z sokiem z cytryny Wykonanie tortu: Jeden blat biszkoptu
bistro mamapotrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki cukru pudru śmietan-fix (opcjonalnie) truskawki do dekoracji lub inne owoce Czekoladę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Serek mascarpone miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i delikatnie łączymy ze śmietanką. Na koniec wlewamy dok z cytryny i ewentualnie śmietan-fix, jeżeli konsystencja będzie nie stabilna. Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy truskawkami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki
Anielskie wypiekidlatego często wykorzystuję go do deserów. Jest to likier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone 800 g śmietanki kremówki 30% biszkopty 1 opakowanie 250 ml kawy świeżo zaparzonej kawy 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru południowo afrykański likier(...)Amarula ½ białej czekolady ½ gorzkiej czekolady Śmietankę ubijamy dodając cukier waniliowy, cukier puder. Po chwili dodajemy mascarpone i nadal ubijamy aż otrzymamy konsystencję gęstego kremu. Deser podajemy w pucharkach lub w małych szklaneczkach. Kolejność nakładania składników : - 1 łyżeczka kremu - biszkopt namoczony w kawie - 1 łyżeczka likieru amarula (polewamy biszkopt) - 2łyżeczki kremu - 1 łyżeczka gorzkiej czekolady - biszkopt namoczony
noteskulinarnyfigaefekt wizualny jest rewelacyjny. SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt idealny : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 500 g sera mascarpone 400 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru Kostki lodu 😉 2 galaretki krystaliczne Dodatkowo: 500 g wafelków w czekoladzie małe butelki z alkoholem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek(...)szklanki wrzątku, przelać najlepiej do dwóch prostokątnych pojemników, i odstawić do stężenia. Masa Śmietanę miksujemy z cukrem na sztywno, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy mascarpone. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy wafle. Dobrze jeśli
RAROSSATort orzechowy przygotowuje się na bazie kremu z mascarpone i nutelli oraz biszkoptu na roladę. Jest w miarę łatwy do przygotowania. Ciasto jest smaczne, delikatne i czekoladowo - orzechowe. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 5 dużych jaj 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)piecznia 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy KREM : 300 - 400 g mascarpone 300 g serka naturalnego, mielonego 300 g nutelli 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : 100 - 150 g orzechów laskowych mielonych ( kilka całych do zostawiamy do ozdoby
Kulinarne Fantazje MarioliDziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo-jagodowym (na bazie mascarpone). Krem idealnie współgra ze słodką bezą. Taki torcik możecie przygotować np. na zbliżający się Dzień Matki Polecam. Podstawę tortu stanowi dobry krem (nie może być za słodki(...)osłodzić sobie dzień, prawda? Zachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy MAKO Lubicie lody na ciepło? A próbowaliście małych cytrynowych bez? Polecam Składniki: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki (36%) – śmietana musi być zimna! 2 łyżki cukru pudru 150 g borówek około 2 łyżki sosu jagodowego* + do dekoracji listki świeżej mięty 2 krążki bezowe
Słodkie okruszkismaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze. 250g herbatników kakaowych 1 puszka masy krówkowej czekoladowej 500g sera mascarpone 250ml śmietanki 30% 150g wafelków orzechowych bez czekolady 150g orzeszków ziemnych solonych 1 łyżka cukru pudru 12 pralinek do dekoracji 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy na drobne kawałki, wafelki kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy. 2. Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy. 3. Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem
Szefowa kuchnijajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Jak zrobić babeczki bananoffee? Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem(...)przygotowanie karmelu . Upieczone babeczki odstawiamy do przestudzenia na kratkę lub jeśli nie mamy kratkę, ustawiamy na talerzu do góry nogami. W misie miksera ubijamy na sztywną masę śmietanę kremówkę, mascarpone i zmiksowanego banana (nie można pognieść go widelcem, musi być gładko rozmiksowany blenderem, żeby większe kawałki nie przeszkadzały podczas wyciskania przez szprycę). W babeczkach wycinamy dziurki (nie wyrzucamy
Ciastkozercydodajemy do ciasteczek, całość wymieszać. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź łyżką i włożyć do lodówki. Przygotowanie masy 250 ml jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa) 250 g mascarpone (temperatura pokojowa) 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (kotanyi) 1 szklanka śmietany kremówki 36% - schłodzonej 3 łyżeczki żelatyny w proszku - rozpuszczamy(...)wody 178 g ciastek Oreo (opakowanie) Jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią włóż do misy i zmiksuj, lub utrzyj łyżką, do otrzymania jednolitej masy. Żelatynę w proszku rozpuść w 50 ml gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misie z żelatyną dodajemy stopniowo łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne łyżki masy serowej i mieszamy
Kurnikowospecjalną okazję np dzień matki lub po prostu do kawy Składniki 2 galaretki malinowe 1 szklanka malin 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 opakowanie serka mascarpone na spód 220 g heratników petit beurre czekoladowe 3 łyżki nutella 200 g masła 50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu: 1. Ugotować(...)polewy ,a resztę wymieszać z pokruszonymi herbatnikami włożyć masą dno blachy o średnicy 24 cm wstawić blachę do lodówki 3. Śmietanę ubić z łyżką cukru, dodać serek mascarpone i połowę tężejącej galaretki. Wyłożyć śmietanę na wcześniej przygotowaną blachę a na górę rozdzielić kleksami odłożoną polewę,chwilę schłodzić . Potem na ciasto wyłożyć maliny ,zalać resztą galaretki
W królestwie smaków Beatypszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru +fioletowy barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Jak zrobić tort lawendowy w stylu ombre? Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć(...)nasączamy wodą z cytryną lub wodą z białym winem jeśli tortu nie będą jadły dzieci. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając po trochu cukier, dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy aż połączy się zupełnie ze śmietaną. Na koniec wsypujemy dwie saszetki ŚmietanFixu (lub innego utrwalacza do śmietany) i miksujemy do całkowitego wymieszania. Krem przykrywamy i wkładamy do lodówki
Ciastkozercyptysie: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem rabarbarowy: 700 g rabarbaru 200 g cukru 1 mała cytryna 20 g żelatyny 500 g mascarpone cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto na ptysie: Do rondelka wlać wodę, dodać masło i całość zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Chwilkę gotować aż masa zacznie odchodzić od ścianek(...)ognia, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Masę ostudzić i mocno schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Zimną masę rabarbarową miksować i dodawać po łyżce zimnego mascarpone. Miksować do momentu połączenia się składników. Ptysie przekroić na pół nadziać gotowym kremem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotuje