idealny efekt.... Składniki: 8 schłodzonych białek 440 g cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 1 kubek (330ml) śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru serek mascarpone (250 g) dowolne owoce świeże, mrożone, z puszki np. brzoskwinie 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Białka przelać do miski miksera, ubić sztywną pianę, dodawać po 1-2 łyżki cukru(...)minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wystawić, ostudzić. Krem Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać wmieszać mascarpone, dosypać cukier puder. Blaty bezowe zdjąć z papieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce, np. pokrojone brzoskwinie z puszki, mrożone maliny itp., następnie przykryć drugim blatem
kgwjanczewonasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu, 5 ml soku z cytryny, szczypta cukru krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 400 g serka mascarpone, 200 ml przecieru z owoców leśnych, 5 g żelatyny, Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi(...)miseczki, wlać do niej 500 ml pulpy owocowej, wymieszać, wlać pozostałe 150 ml gorącej pulpy i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić z cukrem. Następnie dodać serek mascarpone i delikatnie ubić. Do śmietany dodać pulpę owocową. Tylko raz zamieszać. Herbatę wymieszać z rumem, sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć jedną część biszkotu, nąsączyć go, następnie ułożyć
królestwo garówpudru 1 łyżka oleju 6 łyżek mąki pszennej tortowej od PZZ S.A. 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Potem dodajemy po łyżce cukru pudru cały czas miksując. Następnie(...)delikatnie zawijamy wraz z mokrą ściereczką w roladę. Odkładamy do ostudzenia. Krem: do miseczki przelewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Na koniec dodajemy partiami mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem śmietanowym. Następnie zwijamy delikatnie w rulon a następnie zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed
słodkie i nie tylko historie kulinarnejednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone 300 g lemon curd 500 ml śmietany kremówki + truskawki do przełożenia i dekoracji kiwi plasterki cytryny płatki migdałowe Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
Domowa cukiernia Ewycały cukier dodajemy mąkę i ocet, krótko miksujemy, wykładamy bezę do formy. Bezę suszymy w 75 stopniach przez 5 godzin. Masa kajmakowa: 250 ml śmietany 36 % 1 serek mascarpone masa krówkowa (400 g) Śmietanę miksujemy na piankę, dodajemy mascarpone i masę kajmakową miksujemy krótko. Będzie nam jeszcze potrzebny 1 słoik powideł śliwkowych. Układamy ciasto: Zaczynamy od dołu
MojaQchnia.plpokrojone w kostkę 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 skrzydełko z kurczaka sól pieprz 2 ząbki czosnku 1/2 kostki masła crostini lub inne grzanki -opcjonalnie 1 opakowanie serka mascarpone- małe Do garnka z wodą wkładam skrzydełko z kurczaka, gotuję. Po 15 minutach dodaję marchewkę, pietruszkę – obrane i pokrojone w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczam masło dodaję pokrojoną(...)zmażę następnie dodaję pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) chwilę smażę. Dodaję czosnek – chwilkę duszę. Dodaję cukinię z cebulą do garnka z warzywami, wyjmuję skrzydełko. Dodaję serek mascarpone, sól, pieprz, (sprawdzam czy warzywa są miękkie) miksuję. Podaję z grzankami. Polecam Artykuł Zupa krem z cukinii pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plkakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30% Frużelina wiśniowa: 150 g mrożonych wiśni Poltino 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny Przygotowanie(...)żelatyna zupełnie się rozpuści. Frużelinę odstawić do ostygnięcia. 3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i rozpuszczać czekoladę. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i miksować. Podczas miksowania wlewać niewielkim strumieniem śmietankę. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy
kolorowotorcikowoprostu musiałam ją do czegoś wykorzystać. Świetnie sprawdza się w towarzystwie serów, więc wybór był prosty... Składniki: Ciasto francuskie pęczek botwinki ulubiony ser kozi (lub feta/a nawet twarożek) mascarpone cukinia (opcjonalnie) szczypta tymianku jajko Botwinkę kroję na spore kawałki, mieszam z kozim serem i mascarpone, jajkiem i doprawiam do smaku. Ciasto francuskie układam na blaszce i na wierzch wykładam botwinkową
cinnamonandmintfooddużo cukru, dużo kremu czyli megaaaaaaaa pyszny bezowy tort :) Składniki: - 6 białek - 250 g cukru pudru - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem - 250 g serka mascarpone - 250 ml śmietany 36 % - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka gorącej wody - 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz(...)godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i studzimy je przy uchylonych drzwiczkach. Gdy beza schnie możemy zabrać się za przygotowanie kremu. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Mascarpone, śmietanę, cukier i rozpuszczoną kawę przekładamy do miski i ubijamy aż masa będzie puszysta. Krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim upieczone i wystudzone blaty
Zainspirowana w kuchniforemce o średnicy 28 cm. Składniki: (na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm; składniki w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 250 g serka mascarpone 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao naturalnego Laska wanilii Spód do sernika: 150 g herbatników kakaowych 100 g masła Lukier: 5 łyżek cukru(...)przygotować sernik zebra? Spód: Herbatniki rozkruszyć i wymieszać w blenderze z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno foremki pokrytej papierem do pieczenia. Masa serowa: Ser zmiksować z cukrem i serkiem mascarpone, w trakcie miksowania dodawać po jednym jajku. Miksować tylko do połączenia się składników, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na dwie części, do jednej dodać ziarenka wanilii
Kuchcik gotujebyć on mocny i szanowany, który już w niewielkiej ilości nada deserowi wytrawności , dlatego ja wykorzystam koniak. Przejdźmy do przepisu. Na 3-4 solidne porcje będziemy potrzebować: 500g mascarpone 200g savoiardi (biszkopty) 4 jajka 4 łyżki stołowe cukru do żółtek 4 łyżki stołowe cukru do białek Kakao Szczypta soli Espresso Alkohol: koniak, whisky, lub wino marsala Mixer(...)truskawki, borówki 1. Zaczniemy od oddzielenia żółtek od białek, żółtka ucieramy z cukrem, a połowę ilości białek ubijamy ze szczyptą soli i pod koniec dodajemy cukier; 2. Mascarpone mieszamy z utartymi żółtkami, a następnie z pianą z białek. I tak mamy gotową masę; 3. Pora nadać włoski temperament naszemu deserowi. Skrapiamy biszkopty espresso oraz alkoholem i układamy w naczynie
Tradycyjna Kuchnia