Składniki: * 350 ml śmietanki słodkiej 30% * 250 g herbatników * 250 g serka mascarpone * 2 białe czekolady * 2 mleczne czekolady * 3 szklanki płatków Kangus + kilka garści na wierzch ( nie muszą być oryginalne, mogą być dowolne) Przygotowanie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej o odstawić do wystudzenia. W misce ubijamy 200 ml śmietany 30% , gdy śmietana zaczyna się ubijać dodajemy łyżkami(...)serek mascarpone cały czas miksując. Do gotowej masy dodajemy 3 szklanki płatków Kangus i całość mieszamy łyżka. Na koniec dodajemy partiami wystudzoną białą czekoladę i ponownie mieszamy łyżka na jednolitą masę. Zabieramy się za przygotowanie drugiej masy. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną i podobnie jak czekoladę białę pozostawiamy do wystudzenia.. W misce miksujemy 150 ml śmietanki
Kulinarne przygodyczosnku (drobno posiekane) - 1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) - 150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól - pieprz - 1 kg żywych małży - drobny szczypiorek - pietruszka - 1 limonka Sposób przygotowania: Małże myjemy, oczyszczamy i odcedzamy. Zamknięte muszle(...)szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan i mascarpone. Rozpuszczamy, mieszając. Na końcu przyprawiamy Tabasco, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze minutę. Do wrzącego sosu wrzucamy małże. Przykrywamy pokrywą i gotujemy, od czasu do czasu ruszając rondelkiem
DominikaDolciłyżki wody różanej 1 łyżka zalewy z ananasa łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki pasty waniliowej II. Masa: 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1/3 łyżeczki pasty waniliowej + Odrobina marchewki, startej na małych oczkach i marchewki z lukru plastycznego . Sposób przygotowania: W dużej misce umieszczamy marchew(...)odstawiamy na 20 minut, aby zaczęło pracować. Pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka (40-50 minut). Studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białe czekolady. W misce umieszczamy mascarpone, zimną śmietankę i pastę waniliową. Miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Umieszczamy w lodówce pod przykryciem na ok. 30 minut. Ostudzone
DominikaDolcibezą. Składniki: I. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g wiórków kokosowych III. Bezy (Pavlova): 5 białek szczypta soli 300 g cukru IV. Poncz: 30 ml gorącej(...)ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części. Do jednej
DominikaDolcibudyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu(...)siebie przylegały, wylać ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą, Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed podaniem. Smacznego
Wanilia i KardamonUwielbiamy takie połączenia smakowe. Plastry cytryny nadały troszkę kwaskowatości. Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g chałwy waniliowej 4 plastry cytryny Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę ze szczyptą soli. Wsypujemy(...)studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 4 porcje. Złożenie ciasta: Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kajmaku i pierwszą porcję kremu śmietankowego. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta. Następnie wykładamy
VioletoweKucharzeniesuchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na poncz: szklanka wystudzonej herbaty sok z połowy cytryny Ponadto: słoik dżemu jagodowego ½ słoiczka dżemu(...)minut. Piekłam do tzw. „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt na trzy krążki. Zrobiłam krem Do misy miksera przełożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę i wsypałam oba cukry. Miksowałam końcówką miksera do ubijania piany. Najpierw na małych obrotach, mitem zwiększyłam. Trzeba uważać, żeby nie „przebić” śmietanki. Masa ma być delikatna i puszysta
Kuchnia u Krysirobię je w innej formie. Polecam na weekend do kawy. Składniki: 300 g herbatników 200 g masła 6 łyżek ksylitolu (cukru) 2 jajka 150 g serka twarogowego 250 g mascarpone 3/4 szk mleka 2 op. budyniu malinowego 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej 400 ml śmietanki 30% 2 galaretki malinowe w proszku blaszka 24x26cm Przygotowanie: Do garnka wkładamy pokrojone masła, ksylitol(...)jajka, serek i mascarpone, mieszamy i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy tak długo, aż masło się rozpuści i wtedy podkręcamy gaz na mocniejszy. Mleko wlewamy do słoika, dosypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy. Gdy masa na sernik zacznie się gotować wlewamy rozpuszczone budynie z kaszą manną i mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje
słodkie i nie tylko historie kulinarneSKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy(...)małą kostkę, dodajemy na patelnię. Krem podajemy z koperkiem , serkiem mascarpone i grzankami
Kopystką po garachszklanki mąki ziemniaczanej -3 łyżki kakao -5 jajek -1 łyżka octu jabłkowego -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -2 łyżeczki cukru wnilinowego -serek mascarpone -500ml śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -100g białej czekolady -500g czereśni Przygotowanie: 1. Ucieramy żółtka z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem. 2. Ubijamy białka z cukrem wanilinowym(...)średnicy 23cm. Przekładamy masę do formy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30min. 5. Odstawiamy do wystygnięcia. 6. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. 7. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną czekoladę dodać do kremu i delikatnie wymieszać. 8. Biszkopt należy podzielić na trzy blaty i przyłożyć kremem z czereśniami
Coś z niczegoinstastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący(...)Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Na koniec dodajemy odrobinę ulubionego aromatu (można pominąć lub zastąpić np. pesteczkami wanilii
Ciastkozercybiałek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać aby nie przebić(...)piekarniku. Beza po upieczeniu powinna bīć chrupiąca i wypieczona. Może popękać. Środek powinien być mięciutki jak pianka. Jeśli beza podczas pieczenia ciemnieje zmniejszcie temperaturę. Śmietanę razem z mascarpone ubić na sztywną pianę. Nie polecam dodawać cukru! Beza jest bardzo słodka a krem będzie przyjemnym kontrastem. Na upieczoną bezę połóżcie krem a na krem owoce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukrozpuszczoną w wodzie i ponownie krótko zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Zamieszać. Żelatyna powinna dokładnie się rozpuścić. Wystudzić. Krem z białej czekolady 150 g mascarpone 150 g białej czekolady 300 g śmietany kremówki Czekoladę białą rozpuścić i przestudzić . Powinna być zimna, ale nie może zgęstnieć. W misie miksera zmiksować śmietanę z mascarpone
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk