połówki cytryny Składniki na frosting starta skórka z całej cytryny aromat cytrynowy ( używam tego na bazie spirytusu , olejowe aromaty nadają taki sztuczny smak) 2 serki Almette śmietankowe serek mascarpone 5 łyżek śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 1 śmietanfix Instructions Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól i masło ubijamy mikserem na małych obrotach do uzyskania "piaskowej" konsystencji. Do sypkich(...)stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. W naczyniu do miksowania umieszczamy mascarpone, almette, śmietankę i cukier puder. Miksujemy chwilę na małych obrotach, następnie dodajemy śmietan fix i aromat. Miksujemy aż uzyskamy gęstą masę - od momentu dodania śmietanfixu trwa to dosłownie chwilę. Serowy
Rusty ForkCzas przygotowania: 120 min + chłodzenia Spód 300 g kruchych ciasteczek korzennych 80 g masła Masa twarogowa 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub ryżowej 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii 5 jajek 2 żółtka 1/3 szklanki śmietany 30% Kajmak gotowa masa krówkowa(...)wyjąć na całą noc 3. Spód - ciasteczka kruszymy, masło topimy, łączymy ciastka z masłem, wykładamy na przygotowane dno, dociskamy, tworzymy lekki brzeg, wstawiamy do lodówki 4. Masa twarogowa - twaróg, mascarpone, cukier, mąkę oraz wanilię dodajemy do miski, mieszamy na wolnych obrotach aż całość uzyska jednolitą konsystencję, następnie dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem kilka sekund, na koniec dodajemy
Słodki Kompromiswody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru Krem: 15g żelatyny + około 110ml ziemnej wody 400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około(...)napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem, fixem. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać połowę likieru advokat, wymieszać. 10. Do rozpuszczonej żelatyny wlać pozostały advokat i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę stopniowo wlewać do śmietanowej masy, cały czas mieszając
Mała CukierenkaSkładniki Biszkopt - 4 jajka - 40 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 - 3 łyżki cukru lub innego słodzika - 2 łyżki kakao Kakaowy krem - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki kakao - 2 -3 łyżki cukru lub innego słodzika Karmel - 200 g daktyli Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 10 g oleju kokosowego Wykonanie Dzień wcześniej(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części. Kakaowy krem Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2 /3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy. Karmel Daktyle odsączmy
Health-Fit-Lifezapewniam, że ciasto szybko zniknie Polecam Składniki: Spód: 180 g herbatników 70 g masła 2 łyżeczki suszonego imbiru Masa serowa: 800 g mielonego twarogu do sernika 200 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki musu z dyni∗ 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 3 płaskie łyżeczki przyprawy(...)piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, do miękkości. Im mniejsze kawałki, tym krócej pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na mus. Mielony twaróg, mascarpone i mus z dyni zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników i krótko miksować, tylko do połączenia składników. Przelać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec
Oryginalny smakkwestii smaku :) Składniki: Beza: • 160 g białek (ok. 4 - 5 sztuk) • 250 g drobnego cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka białego octu winnego Krem kokosowy: • 500 g mascarpone (schłodzone) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (schłodzonego) • 1 op. cukru wanilinowego • 3 łyżki cukru pudru • 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu • pralinki kokosowe Raffaello(...)gęstą część mleka (około pół puszki) i przełożyć do misy miksera. Pozostałe przezroczyste mleko kokosowe (wodę kokosową) można wykorzystać do innych potraw lub deserów. 7. Do mleka kokosowego dodać mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder. Ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość, będzie puszysta, ale sztywna. Na koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. U mnie
W mojej kuchnipory najbardziej przypominają mi w smaku te, które można kupić w sklepie. Talerzyk Porcelana Bogucice Diament Gold Składniki: 100 ml śmietanki łowickiej 30% 100g białej czekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek likieru kokosowego migdały około 35 szt wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Kremówkę podgrzać ale nie gotować(...)Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać zimną kremówkę, likier kokosowy i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rozdrobnione w blenderze wafelki. Ponownie wymieszać i odłożyć na noc do lodówki by masa stężała. Migdały wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, ostudzić i obrać skórki. Z masy
Ala piecze i gotujepieczenia szczypta soli Na masę jabłkową: 6 jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 4 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Biszkopt: b iałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Mąkę pszenną przesiewamy(...)cukrem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec dodajemy cynamon. Gorącą masę zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Krem cynamonowy: kremówkę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego kremu. Na końcu dodajemy cynamon. Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową (możemy ją wcześniej wstawić do lodówki
Smak mojej kuchniśmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Składniki na krem z nabiałem: 700 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka wanilii sproszkowanej Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier Przygotować silikonową formę o średnicy 20-22 cmi lub posmarować tłuszczem metalową formą. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony, letni olej(...)międzyczasie przygotować krem w wybranej wersji. Śmietankę koksową lub śmietanę 30% ubić mikserem z wanilią dodając opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol. W wersji z nabiałem po ubiciu śmietany dodać mascarpone i nadal ubijać do połączenia składników. Ciasto wystudzić a następnie usunąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążyć delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nienaruszony spód. W wydrążony
Ola la LCHFSkładniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków owsianych (bez glutenu) 10 dkg masła (bez laktozy) 2 łyżki drobno krojonych orzechów laskowych 1 persymon Masa serowa: 20 dkg mascarpone (bez laktozy) 25 dkg mielonego sera białego (bez laktozy) 20 dkg puree z dyni 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 7 dkg cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki(...)utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Masa powinna mieć puszystą konsystencję. Do żółtek dodać gładko-mielony ser biały. Robić to stopniowo, cały czas miksując składniki. Kolejno, również partiami dodać ser mascarpone i puree z dyni. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, wanilię i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi. Piana
mecookscukru pudru(3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3 żółtka ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki) krem 460 g masy kajmakowej 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 100 g cukru pudru 50 ml wody 30 g żelatyny(3 łyżki) 1 żółtko polewa 100 g czekolady gorzkiej 30 g masła dodatkowo 200 ml śmietany(...)minut. Studzimy. Śmietanę 30 % mocno chłodzimy. Następnie ubijamy. Pod koniec ubijania śmietany(jak jest już sztywna) stopniowo dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Do śmietany dodajemy serek mascarpone i żółto. Ucieramy do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy. Chwilę studzimy. Następnie powoli wlewamy ją do masy. Na wystudzone ciasto nakładamy krem serowo-śmietanowy. Następnie rozsmarowujemy na kremie masę kajmakową
Ciasta z tradycjaminajlepsze są digestive, ewentualnie inne maślane ale trzeba je lekko posolić) 140 g masła MASA NA SERNIK 4 mango 600 g sera białego na serniki ( ja preferuję Piątnica) 250 mascarpone ⅔ szklanki cukru 6 jajek sok z połowy limonki +ewentualnie mango do ozdoby Instructions Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasteczka rozdrobnić (można to zrobić ręcznie - ja uderzam opakowanie wałkiem- albo(...)ciasteczkową, Wygładzić dobrze ubijając. Wstawić do piekarnika. Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika. Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na pure. W dużej misce zmieszać ser i mascarpone, dodać cukier. Miksować na wolnych obrotach, dodając pojedynczo jajka. Na koniec dodać mango i sok z limonki. Wylać na podpieczony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Potem
Cooking for Emilyalkoholu, dzieci też mogą jeść. Spróbujecie? Polecam #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: 12 szt podłużnych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa w proszku 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietanki 30% 1/2 szkl cukru kakao do posypania Przygotowanie: Galaretkę przesypujemy do miseczki i zalewamy 1/2 szkl gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Do galaretki dodajemy dżem(...)blendujemy go z galaretką, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy partiami mascarpone cały czas miksując, odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć moczymy (przez kilka sekund) w niej 6 podłużnych biszkoptów i układamy obok siebie-najlepiej w jakimś pojemniku. Na truskawkowe biszkopty nakładamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Na masę układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnewaniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 125g miękkiego masła 1 żółtko 50-60g wody Dodatkowo do wypełnienia tartaletek: mix owoców u mnie jagody, maliny i morele 125g serka mascarpone 200g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Wykonanie: do miski lub na stolnicę wykładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, które najlepiej(...)wylepiamy ciastem foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut , serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wkładamy do miski i ubijamy na gładki krem zimne tartaletki nadziewamy kremem śmietanowym i ozdabiamy owocami, jak ktoś chce można dodatkowo owoce posmarować galaretką, będę
Słodkie zapomnienie