szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody oczyszczonej -sok z jednej cytryny lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego KREM -250ml śmietany 30% -250g serka mascarpone -1 łyżka kakao -3/4 szkl cukru pudru DODATKOWO -1 andrut -cukrowe ozdoby Oddzielamy składniki mokre od suchych. Do składników mokrych dajemy suche i delikatnie mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Ciasto(...)wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut-do suchego patyczka. Wyciągamy z formy i studzimy. KREM Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier, mascarpone oraz kakao. Całość miksujemy na gładki krem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy babeczki. Dodatkowo dekorujemy je dowolnymi ozdobami wedle własnego uznania. Z wafla
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczubata szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Czerwony barwnik- opcjonalnie Zielony barwnik- opcjonalnie Krem śmietanowy: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: Świeże winogrona do dekoracji Wiśnie z syropu do dekoracji Sos malinowy do polania Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą(...)natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./ Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować wiane kremem posypać owocami, polać malinowym sosem, schłodzić krótko
Wanilia i Kardamonmleka 125 ml wody 115 g masła 4 jajka szczypta soli krem: 150 g jeżyn mrożonych Hortex 200 ml śmietany 30 % 120 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: ptysie: W rondlu podgrzewamy mleko z wodą i masłem. Dodajemy szczyptę soli. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i d o ciepłej mieszaniny energicznie mieszając dodajemy(...)pozbyć się pestek. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Do lekko przestudzonej śmietany z czekoladą dodajemy mus jeżynowy. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus jeżynowy miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Krem odstawiamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim przecięte na pół ptysie. Ptysie posypujemy cukrem pudrem
Bon appetit mon amieKrewetki królewskie w sosie mascarpone to propozycja na danie prawie jednogarnkowe – jedynie makaron należy ugotować oddzielnie, by następnie dorzucić do patelni i razem wszystko podać gorące, parujące i przepyszne. Przygotowanie zajęło mi 30 minut – zaliczam do szybkich dań obiadowych. Kilka miesięcy temu po raz pierwszy podałam krewetki na obiad, nie mówiąc dzieciom, że... Więcej The post Krewetki królewskie(...)sosie mascarpone appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garneksprawi nam dużo radości na Wielkanoc i będzie zdobić nasz wielkanocny stół. Składniki na paschę orzechową kilo serka naturalnego lub wiaderko twarogu mielonego na sernik (1 kg) opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem – u mnie Kamis 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki masła orzechowego garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych(...)orzeszki ziemne solone do dekoracji czekoladki w kształcie jajek (lub inny wielkanocny akcent) do dekoracji Przepis na paschę z masłem orzechowym i śliwkami Serek dokładnie mieszamy z mascarpone, cukrem z wanilią, miodem i masłem orzechowym. Dodajemy śliwki i czekoladę. Mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę. Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła. Następnego dnia przekładamy
Ugotowane pozamiataneblogu znajdziecie tradycyjne ciasto marchewkowe , marchewkowe brownie (wegańskie), czas na opcję bezglutenową, meeega pyszną. Ciasto jest puszyste, wilgotne i zdrowe, bo słodzone ksylitolem. Rewelacyjnie komponuje się z roślinnym mascarpone - na bazie orzechów nerkowca. Ponadto zaletą ciasta jest łatwość i szybkość jego wykonania, jest tanie i na pewno macie wszystkie składniki pod ręką :) Składniki (na blachę o wym. 23x39(...)owsianej (można zmielić płatki owsiane) pół szklanki mąki kokosowej 1 szklanka ksylitolu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Mascarpone z orzechów nerkowca: 2 szklanki nerkowców (wcześniej namoczonych przez min. godzinę) 2 szklanki mleka roślinnego 6-8 łyżek ksylitolu 2 łyżeczki agaru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Do miski wbić
Domowa Cookierenka Agiurodziny. Składniki: Spód: 100g masła 200g mąki pszennej 70g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa: 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego) 250g mascarpone 4 jajka 140g cukru 35g budyniu śmietankowego 60g mleka w proszku 200ml mleka 9ml aromatu śmietankowego Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 łyżki cukru 125ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka(...)powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut. 2. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym
Szalona Kuchnia Ewelinycukru pudru 1 op. cukru waniliowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy szczypta soli Masa pomarańczowa: 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 60 g serka mascarpone 2 żółtka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Dekoracje: plasterki pomarańczy blanszowane migdały(...)wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy. Masa pomarańczowa: Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy
Kuchnia MagdaLenyokoło 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Krem kajmakowy: 400 g masy kajmakowej 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki Wszystkie, schłodzone składniki na krem umieścić w misce i rozpocząć. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, kremu. Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć(...)kilka łyżek kremu na wierzch tortu. Krem smietanowo-migdałowy: 250 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem. Dodatkowo: gruszki w syropie poncz do nasączenia tortu (woda wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru) Chipsy z gruszek: 2 gruszki cukier
Domowa cukiernia Ewystopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia Bezy powinny lekko popękać. Krem 400 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 10 suszonych daktyli Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować. Daktyle drobno posiekać i dodać do kremu. Wymieszać wszystko. Dodatkowo kakao
O kuchni z uczuciemKREMEM MALINOWYM Składniki: (20 szt) babeczki: 300 g mąki 150 g masła 90 g cukru 3 żółtka szczypta soli krem malinowy: 150 g malin mrożonych Horetx 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 120 g białej czekolady 1 łyżka soku z cytryny bezy: 3 białka 150 g cukru 50 ml wody Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki przekładamy(...)pozbyć się pestek. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie. Do lekko przestudzonej śmietany z czekoladą dodajemy przetarte maliny. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus malinowy miksujemy z mascarpone z dodatkiem soku z cytryny. bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli i 50 g cukru. Resztę cukru zalewamy wodą i gotujemy pilnując termometrem cukierniczym temperatury syropu, musi osiągnąć 120 stopni. Syrop
Bon appetit mon amiepyszny,do tego banalnie prosty-u mnie podany w malutkich porcjach-bo zrobiłam go jako dodatek do różnych dań na słono na urodziny -polecam gorąco!! Składniki: 500g serka mascarpone 4 żółtka pół szkl.cukru drobnego biszkopty duży kubek mocnej kawy 2-3 łyżki rumu 1-2 łyżki kakao do posypania Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem na "kogel mogel",dodajemy łyżkami(...)trochę mascarpone,i ucieramy na gładką masę. Do kawy dolewamy rum i maczamy w niej biszkopty,które układamy w pojemniczkach na przemian z łyżką masy serowo-jajecznej,na końcu posypujemy kakao i schładzamy deser w lodówce. Gotowe!!Prawda ,że proste?? Smacznego
Swojskie jedzonkociężko się oprzeć. Polecam! Składniki: ok 55 sztuk herbatników 1 puszka masy kajmakowej 5 batoników Lion 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1 śmietan-fix 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm) . Na ciasteczkach rozsmarowujemy masę kajmakową *** *** Cztery(...)batoniki Lion drobno kroimy *** *** Na masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników *** *** Połowę śmietany (250ml) ubijamy na sztywno. Dodajemy 1 łyżkę cukru pudru oraz serek mascarpone i wszystko razem miksujemy, na gładką masę. Na koniec dodajemy posiekane batoniki i całość mieszamy razem, za pomocą łyżki. Tak powstałą masę wykładamy na herbatniki *** *** Na masę ponownie wykładamy herbatniki. Resztę śmietanki (250ml) ubijamy
Blog z Apetytempowstanie gęsty krem.Zdjąć z ognia i wmieszać likier.Ostudzić przykrywając folią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu. Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru łyżka cukru wanilinowego 1 śmietan-fix (opcjonalnie,jakby krem miał za lekką konsystencję) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek mascarpone wymieszać i dodać do śmietanki
Anielskie wypiekigorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 4 szt. pralin orzechowych 100 g zmielonych orzechów włoskich Dekoracja: 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru(...)tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Studzimy. Przekrawamy na pół. Masa: Czekoladę razem z pralinami orzechowymi rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie dodajemy rozpuszczoną, letnią czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z masą serową. Połowę gotowej masy
Kuchnia MagdaLeny