alkoholu, dzieci też mogą jeść. Spróbujecie? Polecam #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Składniki: 12 szt podłużnych biszkoptów 1 galaretka truskawkowa w proszku 3 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietanki 30% 1/2 szkl cukru kakao do posypania Przygotowanie: Galaretkę przesypujemy do miseczki i zalewamy 1/2 szkl gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Do galaretki dodajemy dżem(...)blendujemy go z galaretką, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno. Następnie porcjami dodajemy partiami mascarpone cały czas miksując, odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć moczymy (przez kilka sekund) w niej 6 podłużnych biszkoptów i układamy obok siebie-najlepiej w jakimś pojemniku. Na truskawkowe biszkopty nakładamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Na masę układamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnewaniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii 125g miękkiego masła 1 żółtko 50-60g wody Dodatkowo do wypełnienia tartaletek: mix owoców u mnie jagody, maliny i morele 125g serka mascarpone 200g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Wykonanie: do miski lub na stolnicę wykładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, które najlepiej(...)wylepiamy ciastem foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 15 minut , serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder wkładamy do miski i ubijamy na gładki krem zimne tartaletki nadziewamy kremem śmietanowym i ozdabiamy owocami, jak ktoś chce można dodatkowo owoce posmarować galaretką, będę
Słodkie zapomnienietruskawkowym (przepis TUTAJ ). Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru), lekko kwaskowata(...)sprawą malin, co świetnie komponuje się ze słodkim kremem z mascarpone :)) 9. Ciasto „3 bit” (przepis TUTAJ ). Łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia o smaku karmelowym. Nie znam chyba nikogo kto byłby w stanie się mu oprzeć. Polecam! 10. „Domowy kopiec kreta” (przepis TUTAJ ). Jedno z najpyszniejszych ciast na świecie, oczywiście kiedyś robiłam
Blog z Apetytemszklanki drobnego cukru • 4 jajka • 200 ml śmietanki 30% • budyń śmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku(...)minimalnie uchylony, ja włożyłam trzonek drewnianej łyżki między drzwiczki). 12. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. 13. Śmietankę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu. 14. Udekorować sernik. Oprószyć kakao. 15. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchnimąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy jajka, cukier i ubijamy czas(...)połamaną na kawałki czekoladę i śmetanę. Rozpuszczamy czas 4 min/temp.80/obr.4 . Na ok 30 s przed końcem czasu dodajemy cynamon. Masę studzimy. Kiedy masa będzie zimna zakładamy motylek, dodajemy serek mascarpone i miksujemy czas 1 min/obr.3 Rozwijamy rulon. Biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem nakładmy krem cynamonowy. Kilka łyżek kremu możemy zostawić do dekoracji rolady. Dżemu i masy nakładamy
Themo przepisyciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego) 0,5 kg serka mascarpone 0,1 kg drobnego cukru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie) 50 ml kawy espresso 200 g śmietanki kremówki (36%) 6 jajek 4 łyżki likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika(...)pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia przed nałożeniem masy serowej. Masa serowa: W malakserze wymieszać twaróg, serek mascarpone i śmietankę kremówkę. Następnie dodać cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć
Codziennik Kuchennyłyżeczki cukier puder 4 łyżki szczypta soli masło ok. 80 g. śmietana kwaśna 1 łyżka Masa serowa twaróg z wiaderka 1 kg. lub trzykrotnie zmielony serek mascarpone 250 g. jaja 3 szt. cukier wanilinowy 1 op. mąka pszenna 3 łyżki cukier puder 4-5 łyżek ( lub do smaku ) Dodatkowo maliny świeże lub mrożone ( odmrożone(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut, aż będzie złociste ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: Ser umieścić w misie malaksera. Dodać jaja, serek mascarpone, cukry i mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. Wylać na ostygnięty spód. Dodatkowo: Maliny oprószyć mąką ziemniaczaną. Ułożyć na serniku. Drugą część ciasta zetrzeć nad sernikiem na tarce
Kuchnia PaulettesSkładniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masa serowo-dyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) purée z dyni 0,75 wiaderka (750 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika(...)mąkę, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i równomiernie ugnieść, delikatnie nachodząc na boki formy. 3) Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, następnie cały czas mieszając dodać cukier, jajka, budyń, kaszę manną oraz przyprawę korzenną. 5) Na koniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową
Fitsweet.mejajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej z miąższem) 1/2 szklanki mleka 3 krople aromatu rumowego 3 krople ekstraktu anyżowego (opcjonalnie) Krem: 150 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 50% zawartością kakao 50 g masła 1 łyżka mleka 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 4 łyżki gęstej marmolady(...)Następnie rozsmarować krem z masłem orzechowym i przykryć kolejną częścią piernika. Wierzch polać polewą i udekorować orzeszkami i skórką kandyzowaną. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Krem: Mascarpone chwilę miksować, następnie dodać masło orzechowe i miksować do połączenia się składników. Ilość masła orzechowego dopasować do swoich upodobań. Krem rozsmarować na przekrojonym pierniku. Polewa: Wszystkie składniki polewy rozdrobnić, włożyć
Kuchcik gotujemasła 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka małe 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej czubata 25 g przyprawy do piernika szczypta soli krem kawowy warstwa I: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody galaretka kawowa 1 szklanka wody 1 łyżeczka(...)papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół około 20 minut.Jak przestygnie nasączam piernik winem. Krem kawowy warstwa I: Mascarpone, kremówkę, puder, przekładam do misy i ubijam. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzam razem w 1/4 szklance gorącej wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w gorącej kawie. Odstawiam
wesoła kuchniamąki tortowej(1 szklanka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 4 jajka krem 500 ml śmietany(2 opakowania po 250 ml) 400 g brzoskwiń w puszce 200 g mascarpone 200 g cukru pudru 60 g śmietanfixu(2 opakowania) 50 ml wody Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym(...)stopniach. studzimy. Brzoskwinie odsączmy z zalewy. Kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy. Syrop łączymy z wodą. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone. Krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszy blat lekko nasączamy syropem brzoskwiniowym i układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na brzoskwinie wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo
Ciasta z tradycjamipszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach 50 g czekolady białej 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) dekoracja 50 g czekolady białej 50 g wiórków kokosowych Mąkę(...)szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki. Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą. Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Ciasta z tradycjamijajek 1/2 szklanki cukru 200 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną(...)upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj, aż uzyskasz sztywną pianę, W międzyczasie dodawaj cukier. Następnie dodaj serek mascarpone i przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj go ze śmietaną. WYKOŃCZENIE: Biszkopt przetnij na pół. Jeden blat przełóż na paterę, lekko nasącz go likierem kokosowym lub piernikowym, lekko posmaruj
365 dni dookoła kuchni