mascarpone - 11293 przepisów (strona:361/753)

CHŁODNIK JAGODOWY Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI 111

jagodowy. Za oknem pada deszcz jednak my się nie poddajemy i wywołujemy lato zupami na zimno Czego potrzebujemy: 1 opakowanie chłodnika jagodowego WINIARY 300 ml wody 100 ml serka mascarpone 150 ml jogurtu naturalnego 250 ml mleka bazylia skórka pomarańczowa 1 anyż 5 goździków cynamon 1/2 łyżeczki octu balsamicznego  Owoce do podania wiórki kokosa Wodę zaparzamy z anyżem, goździkami(...)skórką pomarańczową, bazylią i szczyptą cynamonu. Opakowanie chłodnika WINIARY rozpuszczamy we wrzącej wodzi (przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową odkładamy na bok). Czekamy aż wystygnie. Do ostudzonej zupy dodajemy serek mascarpone z mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt wymieszany z octem balsamicznym dodajemy do zupy. Mieszamy. Podajemy z sezonowymi owocami (jagody, maliny, porzeczki) i wiórkami kokosowymi 'Przepis bierze udział w Konkursie

Kuchnia w oparach
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 111

płatków migdałowych likier koksowy KREM 400 m mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 10 łyżek cukru pudru 200 g białej czekolady 750 g mascarpone DEKORACJA wiórki kokosowe dekoracja cukrowa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy i mieszamy. Na sam koniec(...)przykrycia na małym ogniu przez ok 40 minut co jakiś czas mieszając. Dodać likier kokosowy. Po zestawieniu z ognia dodajemy połamaną czekoladę i rozpuścić. Schładzamy. Do masy koksowej dodajemy mascarpone wraz z cukrem pudrem i mieszamy. Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim mini blatem. Na to znów nakładamy krem kokosowy i przykrywamy kolejnym mini blatem. Nasze mini

Kuchnia w oparach
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE 95

rodzynki. Wszystko zależy od Was Składniki: NALEŚNIKI: 200 g mąki 30 g kakao 400 ml mleka 3 jajka szczypta soli  KREM 3 łyżki cukru pudru 1 op. serka mascarpone kilka kropel soku z cytryny owoce 1 śmietanka 30% cukier puder do posypania NALEŚNIKI: Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno z odrobiną soli. Mąkę mieszamy(...)gładką konsystencję. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki po ok. 1,5 minuty z każdej strony. KREM: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone oraz sok z cytryny. Krem śmietanowy smarujemy na każdym naleśniku. Dodajemy pokrojone owoce i składamy na 2 razy. Posypujemy cukrem pudrem wg uznania. a wy jakie naleśniki lubicie

Kuchnia w oparach
FRANCUSKI DESER - MILLEFEUILLE 100

kremem w kolorach flagi francuskiej. Przygotowanie jest bardzo proste więc niech nie zraża Was jego wygląd. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 op. śmietanki 30% 1 op serka mascarpone odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru cukier (jak użyłam brązowego) posiekane orzechy barwniki: czerwony i niebieski) Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wielkości(...)Ciasto piec ok 12 min w temp 200 st C. Po tym czasie ciasto oprószamy cukrem i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny i cukier waniliowy i ubijamy do połączenia się smaków. Masę dzielimy na 3 części. 2 części barwimy.  Na wystudzone ciasto szprycą wykładamy krem śmietankowo-waniliowy

Kuchnia w oparach
Wafle z borówkami 142

mleka – 1 jajko – 1 łyżka cukru – 3 łyżki oleju – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli do podania: borówka amerykańska, syrop daktylowy, mascarpone ubite z cukrem lub cukier puder do posypania. Przygotowanie: Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę(...)minuty, aż ciasto się przyrumieni. Gofry wykładamy najlepiej na kratkę. Dekorujemy albo tylko cukrem pudrem, borówkami i polewamy syropem daktylowym, albo zamiast cukru pudru układamy kleksy serka mascarpone wcześniej wymieszanego z łyżką cukru pudru, kładziemy owoce i polewamy syropem Artykuł Wafle z borówkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ciasto orzechowe z kremem 150

mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Zachęcam i polecam. Składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 300 g mąki z orzechów arachidowych 1 szkl śmietanki 36% 250 g mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 75 g orzechów arachidowych siekanych blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje. Wtedy wsypujemy mąkę orzechową(...)stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto przekrajamy na 2 blaty. Krem: do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując. Na 1 blat ciasta nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i układamy na kremie drugi blat ciasta orzechowego. Na cieście rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy siekanymi orzechami. Wstawiamy ciasto

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto z kremem limonkowym 167

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm  i piec 20-25 minut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka z limonki sok z połowy limonki 100 g białej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Serek mascarpone

Anielskie wypieki
Ciasto z kremem oreo. 1111

papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175 stopni na około 20 minut. Ciasto po przestygnięciu przecinamy wzdłuż na dwie części . Masa oreo: 250 g sera mascarpone (dałam ser z jogurtów greckich , zrobiony w domu dzień wcześniej) 150 gram śmietany kremówki 0,5 szklanki drobnego cukru 12 ciastek oreo ,pokruszonych ,razem z kremem Ubijamy śmietanę kremówkę(...)cukrem na sztywno ,dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników.Dodajemy pokruszone ciastka z kremem i mieszamy .Masą przekładamy przekrojony biszkopt .Można polać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce

Ladylaura.
Kinder Country 274

dawką tego przysmaku!  Polecam Kinder Country, pyszny, mega słodki deser, przypomina popularnego batonika :) Polecam małym i dużym łasuchom! Na masę białą: 200 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 białe czekolady ( 200 g) 3 szklanki płatków Kangus,  ja użyłam podróbek z Lidla Na ciemniejszą masę: 150 ml śmietanki 30% 2 mleczne czekolady ( 200 g) jeśli damy gorzką(...)parze. Odstawiam ja do ostudzenia, (aby przyspieszyć wkładam z naczyniem do zimnej wody i mieszam.) Jak czekolada już prawie gotowa, ubijam kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodaję porcjami, mascarpone, na koniec także porcjami, zimna czekolada, wsypuje chrupki ( kangusy) i mieszam całość. Powstałą masę wykładam na ułożone w blaszce herbatniki. Na masie układam drugą warstwę herbatników. Teraz masa ciemniejsza. Czekolady

Takie tam pichcenie
Mini deserki z masą kajmakową i białą czekoladą  2180

szybki deser z masą kajmakową w roli głównej. Inspiracją do powstania deserków była życzliwość marki Stovit, Helio oraz ePrezenty. Składniki: 50 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 150 g masy krówkowej Helio 350 g śmietanki kremówki 30% Przygotowanie: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Serek mascarpone miksujemy, po czym dodajemy 100 g masy krówkowej oraz wlewamy przestudzoną

Podróż w kulinaria
Mleczno cytrynowe trufle w kokosie 170

różnych smaków, a także fajne drewniane herbaciane skrzyneczki   idealne na prezent dla najbliższych i przyjaciół. Składniki na około 20 trufli: 2 tabliczki białej czekolady 25 dag serka mascarpone 1 szklanka mleka w proszku 1 cytryna 1 łyżeczka cukru pudru 10 dag wiórek kokosowych białych do obtoczenia Sposób wykonania: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. Serek(...)mascarpone umieścić w misce, wsypać mleko w proszku, łyżeczkę cukru pudru, wlać płynną czekoladę i całość zmiksować na puszystą jednolitą masę. Cytrynę umyć , sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a z reszty wycisnąć sok. Do masy dodać skórkę z cytryny i cały czas miksując wlać cienkim strumieniem sok, zmiksować do połączenia.  Miskę przykryć folią i włożyć

Wanilia i Kardamon
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 244

wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki(...)zapobiegnie to opadnięciu ciasta).  Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam łyżka) , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy

Kulinarne przygody
Malinowa chmurka 224

Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na rewelacyjne ciasto, jakim jest Malinowa chmurka. To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza. Ciasto podobne do ciasta Zemsta teściowej , z tym, że tutaj mamy więcej galaretki i owoców. Wydaje się trudne, ale możecie spokojnie robić, bo to tylko pozory(...)galaretkę i szybciej się zastygła. Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na ciasto kruche. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Krem śmietanowy: 650 ml śmietany kremówki 36 % 350 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1. Wszystkie składniki ubijamy, do momentu, aż powstanie gęsty krem. Trzeba uważać, żeby nie ubijać za długo, bo masa może nam się zważyć. Ja najpierw zawsze

kruche babeczki
Wegetariańska potrawka z sorgo 163

ziaren sorgo (można spokojnie zamienić na kaszę lub ryż) Pół dużego batata Dwie garści zielonego groszku (mrożony) Pół puszki krojonych pomidorów Kilka pieczarek Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Łyżka mascarpone (można zamienić na jogurt lub serek typu bieluch) Przyprawy: garam masala, curry, ostra i słodka papryka, odrobina cynamonu Ziarna sorgo moczyć w wodzie przez co najmniej 8 godzin Po namoczeniu(...)był przykryty Dusić pod przykryciem Po około 10 minutach dorzucić do garnka pieczarki Po chwili dorzucić zielony groszek Zostawić na wolnym ogniu aż warzywa będą ugotowane Przyprawić, dodać łyżkę mascarpone i całość dokładnie wymieszać Podawać z ugotowanym sorgo, kaszą lub ryżem

HealthyCreations