mascarpone - 11293 przepisów (strona:362/753)

Malinowa chmurka 218

Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na rewelacyjne ciasto, jakim jest Malinowa chmurka. To ciasto to rzeczywiście chmurka, na dole ciasto kruche, potem galaretka z malinami, śmietana z serkiem mascarpone i na wierzchu beza. Ciasto podobne do ciasta Zemsta teściowej , z tym, że tutaj mamy więcej galaretki i owoców. Wydaje się trudne, ale możecie spokojnie robić, bo to tylko pozory(...)galaretkę i szybciej się zastygła. Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na ciasto kruche. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Krem śmietanowy: 650 ml śmietany kremówki 36 % 350 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1. Wszystkie składniki ubijamy, do momentu, aż powstanie gęsty krem. Trzeba uważać, żeby nie ubijać za długo, bo masa może nam się zważyć. Ja najpierw zawsze

kruche babeczki
Wegetariańska potrawka z sorgo 153

ziaren sorgo (można spokojnie zamienić na kaszę lub ryż) Pół dużego batata Dwie garści zielonego groszku (mrożony) Pół puszki krojonych pomidorów Kilka pieczarek Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku Łyżka mascarpone (można zamienić na jogurt lub serek typu bieluch) Przyprawy: garam masala, curry, ostra i słodka papryka, odrobina cynamonu Ziarna sorgo moczyć w wodzie przez co najmniej 8 godzin Po namoczeniu(...)był przykryty Dusić pod przykryciem Po około 10 minutach dorzucić do garnka pieczarki Po chwili dorzucić zielony groszek Zostawić na wolnym ogniu aż warzywa będą ugotowane Przyprawić, dodać łyżkę mascarpone i całość dokładnie wymieszać Podawać z ugotowanym sorgo, kaszą lub ryżem

HealthyCreations
Wielkanocny cytrynowy baranek 111

jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 8 łyżek mleka Dodatkowo: 2 migdały kolorowy lukier Wykonanie: 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać jajka i dalej miksować(...)Przełożyć do natłuszczonej formy baranka i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 35 minut. 2. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dalej miksując dodać mascarpone oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną  w mleku żelatynę. Masę śmietanową dokładnie wymieszać i obsmarować baranka. Następnie masę przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z masy

Szalona Kuchnia Eweliny
Babeczki stracciatella z kremem i życzenia wielkanocne 135

proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej  Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre(...)dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić. Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wycisnąć na babeczkach "gniazdka". Na środku ułożyć po kilka

Smakołyki Asi
Mus z mango i prosecco 225

porcji 250 g mango, u mnie mrożone 3 jajka 150 ml golden syropu 175 ml prosecco lub szampana 150 ml śmietanki, 38% 3 łyżki cukru 400 g mascarpone 100 g cukru 2 żółtka 200 g malin Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i przetrzyj przez sito. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj golden syrop , cały(...)resztę wina i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Kiedy krem przestygnie dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj ubitą śmietankę. Zmiksuj żółtka z cukrem, następnie dodaj mascarpone i zmiksuj jeszcze raz. Rozłóż krem do pucharków. Na wierchu nałóż porcje musu z mango. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. przed podaniem udekoruj malinami. Smacznego!   Spara Spara

codojedzenia
SERNIK Z MASCARPONE I MUSEM Z CZEKOLADY 120

Spód : 190 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone 1 i 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego starta czekolada mleczna i biała Mus z czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietanki(...)tortownicy o średnicy 25 cm mocno uklepując. Wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do  180 stopni C   (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1-2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych

KuchcikoweLove
Tort Kinder 162

Wylewamy na formę do pieczenia, po czym pieczemy ok. 35 min w ok. 175 stopniach. KREM: Składniki: 400 ml śmietanki 30% 2,5 tabliczki mlecznej czekolady 1 opakowanie serka mascarpone Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy z czekoladą, pogrzewamy ją tylko do momentu zagotowania, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy. Ostudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy (powstanie puszysta masa), na koniec dodajemy mascarpone

psgotujemy
Maliny pod chmurką 209

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych 2 galaretki malinowe Krem: 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej płatki migdałowe do posypania Przygotowanie bezy: Białka ubijać, gdy się spiętrzą dodawać(...)zimnej wody (w metalowej miseczce), tak żeby była przykryta wodą. Odstawić na 10 minut. Zimną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Żelatynę upłynnić nad parą, dodać do kremu i energicznie wymieszać mikserem. Wstawić do lodówki. Przełożenie ciasta: Blachę wyłożyć folią streczową, na spód włożyć upieczone ciasto, wylać tężejącą

Słodka Strefa
Pascha kokosowo-migdałowa i jak nie pęknąć na Wielkanoc 140

odchudzoną i odcukrzoną paschę. Będzie tradycyjnie i nowocześnie z nutą kokosowo-migdałową. Składniki na paschę kokosowo-migdałową kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji) 3 płaskie łyżki wiórków(...)dekoracji – w Biedrze nazywa się to physalis gaza opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku Przepis na paschę kokosowo-migdałową W dużej misce wymieszać serek z mascarpone, amaretto, miodem, migdałami, wiórkami i śliwkami (lub miechunką jeśli jej używamy). Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą i przełożyć do niego masę kokosowo-migdałową. Zostawić przez noc w lodówce, żeby

Ugotowane pozamiatane
Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia 268

kokosem, polecam… Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia Składniki: Spód: 220g kakaowych, podwójnych markiz Mafijnych Black dr Gerard 100g roztopionego, ostygniętego masła 1 łyżeczka kakao bez cukru Krem: 250g serka mascarpone 450ml śmietanki kremówki 30% 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 puszka ananasa w plastrach 15g żelatyny(...)sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. 4. Ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki. 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w 3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. 6. Około 1/3 gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce

Mała Cukierenka
Mazurek różany 126

jest ten różowy mazurek... Składniki: szkl. g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 100 g zimnego masła małe jajko na krem i wierzch: 150 g sera mascarpone 100 g konftury z płatków róży suszone płatki róży płatki migdałowe Obie mąki przesiać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić z nich kruszonkę, następnie(...)lodówki na kwadrans. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić do niego schłodzone ciasto. Piec  około 20-25 min., aż lekko się zezłoci. Wyjąć i wystudzić. Ser mascarpone wymieszać z konfiturą, rozsmarować na zimnym spodzie.  Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni i razem z płatkami posypać nimi wierzch mazurka

wyzwania kuchenne
Mazurek Słoneczny Michałek 157

MICHAŁ Składniki: spód: kruche ciasto (ja użyłam 1 opakowanie gotowego ciasta) wypełnienie: 150 g śmietany 30% 100 g michałków białych (7 cukierków) 100 g białej czekolady 200 g serka mascarpone 1 żółtko 1 puszka brzoskwiń Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy obsypanej bułka tartą, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach,przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą. Pieczemy ok. 15 minut(...)czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Upieczony spód studzimy. wypełnienie: Michałki i czekoladę siekamy i rozpuszczamy w podgrzanej śmietanie, studzimy. Mascarpone miksujemy z żółtkiem dodajemy ostudzona masę michałkową. Masę wylewamy na przestudzone kruche ciasto. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Potem na wierzchu układamy połówki brzoskwinek z puszki

Bon appetit mon amie
Tarta orzechowa z kawałkami czekolady 147

Zott Monte Drink, ·                   125 g serka mascarpone, ·                   70 g gorzkiej czekolady(...)przestygnięcia. Masa : Dwie tabliczki czekolady trzemy na tarce, a pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Jajko miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem cukru na kogel –mogel, następnie dodajemy serek mascarpone, dolewamy  Zott Monte Drink i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie miksujemy. Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, dodajemy kawałki czekolady

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania