Składniki : Ciasto czekoladowe • 300 g czekolady deserowej • 150 g masła • 6 jajek • 100 g cukru Dodatki : • świeże truskawki • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej) • 250 g sera mascarpone (zimnego) • 2 opakowania cukru wanilinowego • 1 opakowanie śmietan - fix (opcjonalnie) • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Ciasto czekoladowe Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Czekoladę połamać(...)się do niego). Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić (podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce). Dodatki : Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować w krem śmietan-fix jeśli go używamy (przedłuża trwałość kremu, warto
KUCHNIA POLSKAmielonego twarogu 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka śmietanki kokosowej 5 jaj 2 budynie śmietankowe bez cukru Krem: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód(...)przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut przed pieczeniem folię zdjąć aby lekko zrumienić sernik. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Masa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszysto, wyłożyć na upieczony i zimny sernik, na wierzchu ułożyć plasterki obranego i pokrojonego mango, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonSkładniki: (2 porcje) sorbet: ok 250g mrożonych truskawek sok z połowy cytryny 1 łyżka wody 1/4 szklanki cukru (ok. 3 łyżki) krem: 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) 1/2 kubeczka śmietany kremówki (ok. 100g) 1/4 szklanki cukru pudru (ok. 3 łyżki) 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody kawa: ok 400 ml mocnego naparu kawy(...)syrop cukrowy, ponownie miksujemy. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy do czasu osiągnięcia konsystencji sorbetu, 1-2 razy mieszając w trakcie mrozenia. Krem Kawę zaparzyć w łyżce wody, przestudzić. Serek mascarpone miksujemy z naparem kawy i cukrem. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy na średnich obrotach do czasu uzyskania konsystencji kremu. Chłodzimy w lodówce Podanie Zaparzamy kawę, słodzimy według upodobań, studzimy, dolewamy
Nie do chrzanu!łyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy 400 gr. truskawek, przecedzamy przez sito żebypozbyć się ziarenek, dodajemy 2 łyżki cukru(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160*C 25 min. Gotowe babeczki zostawiamy do ostudzenia a my w tym czasie zrobimy krem do dekoracji. KREM DO DEKORACJI: 250 gr. serka mascarpone mieszamy ze smietaną kremówką (ok 200 ml), trzema łyzkami cukru pudru i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania kremu. Dodajemy resztę wcześniej zrobionego musu truskawkowego i niedokładnie mieszamy szpatułką
RITA food channelrzeczy! SKŁADNIKI: torcik jogurtowy z czarną porzeczką - składniki SPÓD: 22 ciasteczka oreo 60 gr. miękkiego masła MASA: 200 ml. śmietanki 30 % 400 gr. jogurtu greckiego 200 gr. serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 1/2 szkl. gorącej wody 1 galaretka zielona + 2 szkl. gorącej wody 400 gr. czarnych porzeczek DEKORACJA: czarne porzeczki 200 ml. mleka -1 op. śnieżki(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. do misy miksera wlewamy 200 ml. śmietanki 30 % i ubijamy na krem. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru ciągle mieszając, 200 gr. serka mascarpone, 400 gr. jogurtu greckiego i ostudzona żelatynę. Chwilkę jeszcze miksujemy. Połowę masy przelewamy do tortownicy na spód ciasteczkowy. Do drugiej połowy masy dodajemy 400 gr. czarnych porzeczek i dobrze mieszamy. Masę
RITA food channelSkładniki: (4 porcje) pomidory (różne odmiany) garść listków bazylii garść łuskanych migdałów kwiaty cebuli do posypania Sos śmietankowo-miętowy 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki majonezu kilkanaście listków świeżej mięty 2 gałązki oregano 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do wysokiego(...)naczynia wlej śmietankę, dodaj majonez i mascarpone. Zmiksuj blenderem. Listki oregano i pietruszki obierz z łodyżek, razem z miętą wrzuć do śmietanki. Dodaj estragon i sok z cytryny. Zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory pokrój w grube plasterki, ułóż na talerzach. Między pomidory powciskaj listki bazylii. Polej przygotowanym sosem. Migdały posiekaj grubo nożem i upraż na suchej
Delicious Placedrobnego do wypieków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem lawendowy 1 czubata łyżeczka świeżych kwiatków lawendy 200 g. śmietanki 36% 250 g. serka mascarpone 50 g. białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder 1 łyżka soku z cytryny odrobina fioletowego barwnika spożywczego (najlepiej tego ) Dużą blachę, np. czarną prostokątną z wyposażenia(...)standardowymi końcówkami miksera przez około 5 minut. Śmietanka jest ubita na sztywno, gdy podczas miksowania końcówki do ubijania tworzą na wierzchu śmietany wzorki. Ubitą śmietanę wstaw do lodówki. Serek mascarpone zmiksuj krótko mikserem. Dodaj do niego rozgniecione kwiatki lawendy, sok z cytryny i trochę barwnika (tyle by uzyskać mniej lub bardziej intensywny fioletowy kolor). Dodawaj również po łyżeczce rozpuszczonej
Delicious Placemarchewki 1/4 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki mąki pszennej 125 g. mascarpone Mąkę wymieszaj na stolnicy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto dłońmi. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. i wyklejaj nim natłuszczone wcześniej(...)pomarańczy. Zmiksuj ponownie. Wlej wszystko do gotującego się soku marchewkowego i mieszaj energicznie, aż utworzy się gęsty budyń. Gdy się zagotuje zdejmij z ognia i całkiem wystudź. Mascarpone zmiksuj krótko, dodawaj do niego po łyżce zimnego budyniu i wmiksuj go w serek. Gotowym kremem napełnij wystudzone tarteletki. Możesz schłodzić w lodówce
Delicious Placełyżka oleju 90 g. mąki pszennej 2 łyżki syropu wiśniowego ok 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (najlepiej takiego ) Polewa 100 g. mlecznej czekolady Krem 250 g. mascarpone 80 g. czekolady gorzkiej 80 g. czekolady mlecznej Nadzienie 1 upieczona pokruszona babeczka 1/3 szkl. syropu wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody Dekoracja 9 wiśni (lub czereśni) koktajlowych Dziesięć(...)górę i boki). Odstaw na kratkę do stężenia czekolady. Obie czekolady na krem rozpuść w kąpieli wodnej lub podgrzewając w rondelku na bardzo malutkim ogniu. Odstaw, aż trochę wystygnie. Mascarpone zmiksuj krótko i dodawaj po trochę rozpuszczonej czekolady. Od razu przełóż krem do rękawa z dowolną tylką i wyciskaj sporo na każdą babeczkę. Wierzch udekoruj wiśnią koktajlową
Delicious Placepszennej -1 szkl cukru -2 łyżki kakao (pełne) -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody -1 szczypta soli KREM -500ml śmietany 30% -250g serka mascarpone -pół szklanki cukru pudru DODATKOWO -250g malin Skłądniki mokre oddzielamy od suchych, mokre dajemy do suchych i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy(...)wysokości ciastem. Pieczemy około 25 minut w tem 180 stopni-do suchego patyczka. Muffinki studzimy. KREM Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone-miksujemy na gładki krem i gotowe :) W każdej babeczce wycinamy nożem dziurkę-na kształt lejka, do dziurki wkładamy maliny (wycięte ciasto kruszymy do miseczki) Na każdą babeczkę wyciskamy krem Następnie na czubek każdej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszkl cukru 2 łyżki masła 4 łyżki puree z malin krem malinowy: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany 30% 1/2 szkl puree z malin 200 g serka mascarpone Przygotowanie: puree z malin : Maliny przekładamy do garnka z 2-3 łyżkami wody i podgrzewamy aż puszczą sok, rozdrabniamy widelcem lub blenderem ,a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się(...)ciepłej śmietanie rozpuszczamy pokruszona czekoladę, na koniec dodając puree z malin. Studzimy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje. Miksujemy ja z serkiem mascarpone. W upieczonych muffinach robimy na środku dziurkę, która napełniamy curdem malinowym. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem malinowy
Bon appetit mon amiekoloru. Składniki: podaję na 2 porcje - krewetki- ilość dowolna, jaką życzycie sobie zjeść ja lubię sobie nie żałować, robię po 8 - 10 na osobę - garść pomidorków koktajlowych - 250 g mascarpone - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - 1 papryczka chili - łyżka lub dwie soku z cytryny - 2 łyżki masła - grubo mielony pieprz i sól morska do smaku - świeża bazylia - 1/2 opakowania makaronu(...)zębami dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe wraz z drugą łyżką masła. Przykrywamy i dusimy 5-7 minut. Dodajemy krewetki i smażymy razem 2 minuty. Teraz czas na mascarpone. dzielimy je na kilka części, by szybciej się rozpuszczało i wykładamy na patenie. Podlewamy kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, by sos nie był zbyt gęsty. Przyprawiamy solą, sokiem
Cook&Lovesię bezy co ułatwia nam zwijanie rolady. Składniki: Beza: 5 białek 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 20 g skondensowanego mleczka w tubce o smaku czekoladowym / kawowym 5 łyżek Cappuccino o smaku czekoladowym ok. 5 łyżek dżemy jagodowego / porzeczkowego Wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z skondensowanym mlekiem, następnie
W Moim Magicznym Domuminut Składniki na ciasto krówka: (na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm) 400 g masy krówkowej (kajmak) 200 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 250 g herbatników kakaowych Galaretka kawowa: 250 ml zaparzonej kawy naturalnej 3 łyżki cukru trzcinowego galaretka wiśniowa Polewa: 100 g czekolady deserowej 70 ml śmietany 30% łyżeczka(...)miodu naturalnego 50 g dowolnych orzeszków (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto krówkę bez pieczenia z galaretką kawową? Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce serek mascarpone i masę krówkową. Miksować tylko do połączenia się składników, powoli dodając rozpuszczoną i zimną żelatynę. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła
Kuchcik gotuje