mascarpone - 11293 przepisów (strona:348/753)

AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 110

podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji.  Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1  szkl. puree z dyni Na polewę(...)kakao, dodać rozpuszczone masło. Spód i brzegi przygotowanej naszej foremki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera umieścić dyniowe puree, twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy. Ubić, dodać mąkę, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i jajka. Ubijać do połączenia się składników, po czym wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Jesienny sernik z marchewką i orzechami 127

deser podaję sernik w jej kolorach. JESIENNY SERNIK z MARCHEWKĄ i ORZECHAMI Składniki: spód: 450 g ciastek imbirowych lub maślanych 190 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g orzechów nerkowca 100 ml śmietany 18% 400 g białej czekolady 2 marchewki (ok.200 g) 150 ml syropu klonowego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)kilka minut masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę, a orzechy miksujemy w blenderze na gładką masę z dodatkiem śmietany 18%.  Mascarpone ubijamy z ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy masę orzechową, odciśniętą marchewkę startą na tarce do ziemniaków (trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z soku), szczyptę gałki i cynamonu oraz białą czekoladę

Bon appetit mon amie
Tort cytrynowy 224

rózgą kuchenną, a następnie zagotować na wolnym ogniu stale mieszając. Gotować aż krem będzie gęsty w formie budyniu. (Około 2 minut) Ostudzić. 800 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone cytrynowy ugotowany krem (przepis powyżej) 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Śmietanę z cukrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, zmiksować, a następnie stopniowo dodawać krem cytrynowy i miksować

O kuchni z uczuciem
MALINOWA PIEGUSKA 93

nawet na poprawę nastroju, słodkości raz na jakiś czas są jak najbardziej wskazane.Zapraszam więc na pyszny, delikatnie słodki deser z malinami. Mniam! Składniki: szklanka śmietany 30% 5 łyżek serka mascarpone cukier puder do smaku sok z cytryny opakowanie markizów kakaowych  CUKRY NYSKIE dwie szklanki świeżych malin Wykonanie: * Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny(...)smaku (nie przesładzając ponieważ do masy damy jeszcze ciasteczka). Do masy dodajemy serek mascarpone, a następnie pokrusone markizy, delikatnie mieszamy.  * Do pucharka wkładamy do połowy krem śmietanowy z ciasteczkami, na wierzch układamy świeże maliny, posypujemy pokruszonymi rureczkami czekoladowymi, dekorujemy połówkami markiz

Z Majeczką w kuchni
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 142

błyskawicznie! SKŁADNIKI: SPÓD: * orzechy włoskie – 1 szkl * kruche ciastka – ok. 250 g * roztopione masło – 0,5 szkl * cukier puder – 1 pełna łyżka MASA SEROWA: * mascarpone – 500 g * śmietana gęsta – 300 g * cukier puder – do smaku * sok jabłkowy – 1/4 szkl * żelatyna – 1,5 łyżki GALARETKA JABŁKOWA: * jabłko(...)cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy sokiem jabłkowym, zostawiamy do napęcznienia, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ). Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę ( wcześniej ją „hartujemy” ). Masę wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki. GALARETKA JABŁKOWA: Jabłka kroimy

Ostra na Słodko
Placuszki KETO 246

najbliższym czasie podziewać się przepisów właśnie pod tą dietę :) Składniki (około 12 placuszków, całość: 61g tłuszcz/15g węgli/32g białka): 3 jajka 50g wiórków kokosa zmielonych na mąkę 30g mascarpone (użyłam Sottile Gusto z Biedronki) 10g odżywki białkowej waniliowej Sposób przygotowania: Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę żółtka miksujemy z mascarpone dodajemy do białek wszystkie składniki i miksujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tiramisu na biszkopcie 221

czekoladowym 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru(...)szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić. Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić

Opowieści z piekarnika
Ciasto "Leśny mech" 121

oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego) Krem: ok. 200 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru  250 g serka mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo: pestki granatu   Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe jajka z cukrem na puszystą jasną masę(...)minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto zupełnie ostudzić.   Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix.    Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie

Simply Food
Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą 161

białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 1   łyżeczka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki serka mascarpone 5 dag tartej gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek domowej konfitury wiśniowej Listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję(...)temperaturę zmniejszam do 115*c i suszę bezy 90 minut. Zostawiam w uchylonym   piekarniku do momentu wystudzenia. Najlepiej na całą noc. Nadzienie: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na puszysty krem, pod koniec słodzę cukrem pudrem, miksuję. Przekładam blaty śmietanką i konfiturą wiśniową, posypuję tartą na grube wiórka gorzką czekoladą. Dekoruję listkami mięty, schładzam w lodówce przez godzinę

Wanilia i Kardamon
Ciasto Lion 182

łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z ryżu i kajmaku: 100 g preparowanego ryżu 1 puszka (440 g) masy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 %  250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt.  Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie miksera ubijamy śmietanę 36%, jak będzie ubita, dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Połowę masy wykładamy na herbatniki, teraz nakładamy drugi blat biszkoptu i drugą połowę masy. Na masę dajemy pokruszony wierzch biszkopta. Ciasto wkładamy do lodówki

kruche babeczki
Ciasto z malinami kremem kokosowym i chrupiącą bezą 1346

pysznego. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady  1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku  2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki malinowe(...)ostudzenia i lekkiego stężenia. Maliny opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym lub na sitku.  Jeśli mrożone maliny to wcześniej nie rozmrażamy.  Zimną kremówkę razem z zimnym mascarpone ubić na sztywno. Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder wlać likier kokosowy, czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej( nie gorące) i delikatnie wymieszać. Na końcu wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać

Ala piecze i gotuje
Tort z truskawkowym kremem mascarpone 127

lekki, biszkoptowy z dodatkiem truskawek. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar(...)herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty. 2. Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce. 3. Zrobić napar

Kuchnia domowa Ani
Ciasto a'la milky way bez pieczenia 146

pudru 400 g serka naturalnego 2 szkl mleka pełnego w proszku 290 g herbatników Nysanki od Cukry Nyskie 2 galaretki malinowe oraz: 500 ml śmietanki 30% 500 g sera mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady (składniki na dużą blaszkę) Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy(...)herbatniki w czekoladzie i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki na 1 godzinę. Pół litra zimnej śmietanki ubijamy z 1/2 szkl cukru pudru na puszystą masę. następnie dodajemy partiami serek mascarpone cały czas miksując. Przekładamy delikatnie śmietanową masę na galaretkę, wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki na całą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kostka czekoladowa z cappuccino 387

masła 82% 125 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 listki żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy 50 ml rumu Krem śmietankowy(...)wodzie tak jak w przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli   wodnej do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. Krem śmietankowy: Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem

Wanilia i Kardamon
Torcik a la Ferrero Rocher 109

łyżka cukru waniliowego 6 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 500 ml. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na poncz: 1/2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 150 g. orzechów laskowych kilka pralinek Ferrero Rocher do dekoracji Wykonanie: Białka ubić(...)rozbić tłuczkiem przez ścierkę. Poncz: Kawę i cukier wsypać do 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia składników. Krem: Śmietanę ubić na gęsty krem, dodawać po kilka łyżek mascarpone i dalej ubijać. Na koniec dodać nutellę. Zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć ponczem, następnie wyłożyć część kremu, a na krem posypać część orzeszków

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania