mascarpone - 11293 przepisów (strona:349/753)

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 348

pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy Mus jabłkowy: 130g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka o smaku cytrynowym 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 40ml wódki cytrynowej Dodatkowo: 200g kajmaku 100g migdałów 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić(...)wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Masa śmietanowa: Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i zmiksowane mascarpone, całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać tężejący

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto "dżemowiec" 104

domowym dżemem z brzoskwiń z naszego ogródka ale każdy inny gęsty dżem będzie tu dobrze pasował.  *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników 250 g serka mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny 200 g gęstego dżemu brzoskwiniowego (lub innego) na polewę:  125 g masła 1/2 szklanki(...)sztywno. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać dżem i połowę rozpuszczonej żelatyny. Zmiksować szybko i wylać do foremki. Przykryć warstwą herbatników. Do reszty ubitej śmietany dodać serek mascarpone, kawę i pozostałą żelatynę. Zmiksować i wyłożyć do foremki. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.  Przygotować polewę:Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Masło rozpuścić, pozostawić na małym ogniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM 188

blaty bezowe: - 6 białek od dużych jaj ("L") - 300g cukru trzcinowego (najlepiej drobnego) - 1 łyżeczka octu winnego (daję jabłkowy) - szczypta soli Masa do tortu: - 200g kremówki - 200g mascarpone - 120g masy krówkowej (kajmak) - 80g orzechów włoskich (lub pekan) Dodatkowo: - puder i kakao do oprószenia tortu Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na półsztywną(...)minut (w połowie czasu zamieniam blaszki poziomami). Po upieczeniu najlepiej zostawić bezy do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Masa z kajmakiem:  W misie miksera ubić kremówkę razem z mascarpone, następnie do masy dodać masę kajmakową i delikatnie zamieszać (masa nie musi być jednolita). Do masy śmietanowo- kajmakowej dorzucamy rozdrobnione lekko orzechy i delikatnie mieszamy. Na talerz wykładamy jeden blat bezowy

Smaczne Zdrowe
TĘCZOWY TORT UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 698

szklanki cukru pudru (lub więcej/ mniej według uznania) 2 x cukier z prawdziwą wanilią skórka otarta z 3 pomarańczy DO DEKORACJI: 1000 ml śmietany kremówki 36% 500 g mascarpone 3 śmietan-fixy cukier puder do smaku (kilka łyżeczek) esencja waniliowa odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, czarnego biała masa cukrowa drewniane patyczki WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni(...)niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym, aż do wyczerpania blatów i kremu. DEKORCJA: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder do smaku. Dodaj mascarpone i esencję i ponownie zmiksuj, krótko lecz dokładnie. Boki tortu posmaruj częścią kremu, a resztę podziel na 3 części i zabarw na fioletowo, niebiesko i różowo (1 łyżkę zabarw

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem piernikowy mascarpone 93

bliskie mi osoby, a jedną z takich osób jest właśnie moja przyjaciółka. Czasami proste czyny wyrażają więcej niż najpiękniejsze słowa. Spróbujcie ;)     Składniki (na 2 porcje) 200 gram mascarpone  4 pierniki serca piernikowe w deserowej czekoladzie "Kopernik Toruń" kilka ziarenek kardamonu  skórka otarta z 1 limonki  2 łyżki miodu  2 figi  1 łyżka balsamico(...)maliny  kilka pierników "Kopernik Toruń"  W moździerzu ucieram kardamon na pył, dodaję pierniki i również ucieram na puder. Dodaję mascarpone oraz miód i skórkę z limonki. Mieszam dokładnie krem, który przekładam do miski. Po umyciu i osuszeniu w tym samym moździerzu ucieram kilka pierników na puder, który suszę 5 minut na pergaminie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Mango Papaja
CREMESCHNITTEN, KREMOWA SZNYTA 157

żółtka  - 100g cukru  - 800g mleka  - 1 łyżka cukru waniliowego  - ekstrakt waniliowy 3) masa śmietanowa:  - 350g śmietany kremówki (u mnie 30%)  - 350g mascarpone  - 3 łyżki pudru  - 5g żelatyny +30ml wody 4) 150g dżemu truskawkowego 5) ok.150g herbatników maślanych 6) lukier:  - 100g pudru (u mnie trzcinowy)  - 50g kremówki  - kilka kropli(...)przestudzenia. Chłodne wstawiam do lodówki, by bardziej stężało. Warstwa śmietanowa: W małym garnuszku (kubeczku) mieszamy 5g żelatyny z 30g gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misie miksera ubijamy mascarpone z kremówką i 3 łyżkami pudru. Do ubitej masy wlewamy letnią żelatynę (nie może być gorąca, ale też nie może jeszcze ściągać). Dokładnie mieszamy i wykładamy na schłodzoną warstwę budyniową

Smaczne Zdrowe
Brownie z kremem śmietankowym i owocami letnimi 143

Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie(...)Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę przygotowuję używając składników mocno schłodzonych. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. Krem schładzamy w lodówce, powinien lekko stężeć. Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami

Raj dla Podniebienia
Rolada z kremem z białą czekoladą i borówkami 115

składniki na biszkopt: 3 jajka 60 g cukru 100 g mąki tortowej 2 łyżki kakako szczypta proszku do pieczenia składniki na krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250 g mascarpone szklanka borówek 50 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru Przygotowujemy formę 25 x 30 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę(...)formę do pieczenia  i rozprowadzamy na płasko równomiernie. Pieczemy 11-13 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C .  Przygotowujemy krem: Ubijamy śmietankę kremówkę  razem z mascarpone, dodając cukier puder. Jeśli masa będzie za rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy.  Przekładamy krem

noteskulinarnyfiga
Czekoladowy sernik z nutellą i orzechami laskowymi 191

wpłynęło. Smakował nam. Spód: 150-160 g ciasteczek digestive w czekoladzie 3 łyżki gorzkiego kakao 100 g masła Masa serowa: 600 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony 250 g mascarpone 5 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 1/2 szkl. nutelli 60 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady   Ciasteczka mielimy(...)Powstałą masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia. W misie miksera umieszczamy jajka i cukier, chwilę miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone oraz mielone orzechy, nutellę i roztopioną czekoladę, ponownie krótko miksujemy (do połączenia). Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Studzimy w wyłączonym

Smaki Na Talerzu
MALINOWA CHMURKA 140

cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę malinową: 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych lub mrożonych malin Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko(...)Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.  Wykonanie kremu:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć  bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce

Słodki Zakątek
Tiramisu z figami | bez cukru i glutenu | 138

biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu)  1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki)  4 żółtka  2 białka  300g serka naturalnego (Vitello, biedronka) lub mascarpone (jak w oryginale)  100 g "cukru" pudru (u mnie z erytrolu)  4 świeże figi  Przygotowanie:  Żółtka ubijamy z 50g cukru pudru. Dodajemy stopniowo, po łyżce serka (mascarpone

Czarnawisienka
MARCHEWKOWE PANCAKES Z POMARAŃCZOWO - WANILIOWYM TWAROŻKIEM (JAK CIASTO MARCHEWKOWE!) 95

gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA TWAROŻEK POMARAŃCZOWO - WANILIOWY: 200 g tw arogu z wiaderka lub w kostce 1/3 szklanki śmietany kremówki 3 łyżki mascarpone (można pominąć) skórka otarta z 3/4 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii DO PODANIA (OPCJONALNIE): orzechy włoskie (lub inne ulubione) syrop klonowy lub płynny miód WYKONANIE: Wszystkie składniki suche wymieszaj(...)stron (na powierzchni ciasta pokazują się bąbelki powietrza, kiedy jest dobrze usmażone - to znak, że można przewrócić placuszki na drugą stronę). TWAROŻEK: Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem ze śmietanką i mascarpone, dodaj skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii i cukier. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pancakes podawaj z twarożkiem i np. syropem klonowym lub płynnym miodem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Deser z kremem czekoladowym, bananem i piernikiem 229

kalorycznym deserem z kremem czekoladowym, bananem i piernikami. Szybki i prosty w przygotowaniu, zadowoli każdego łasucha. Moich zadowolił :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 większe banany 2 łyżki kremu czekoladowego 4 serca toruńskie w lukrze (pierniczki, mogą być inne) 1 łyżeczka cukru pudru 1. W misie miksera ubijamy śmietanę(...)ubitej dajemy serek mascarpone, zmniejszamy obroty miksera i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 2. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej tej jasnej dodajemy łyżeczkę cukru pudru, miksujemy. Do drugiej dwie łyżki kremu czekoladowego i również miksujemy. Robimy to na niskich obrotach i tylko do połączenia się składników 3. Banany obieramy i kroimy w plasterki, a serca piernikowe

kruche babeczki
Sernik jesienny z masłem orzechowym 118

spód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka cukru pudru 1 jajko masa serowa 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250g serka mascarpone 200g śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 jajek wierzch masło orzechowe (2 łyżki) śmietanka 30% (2 łyżki) maliny/borówki/figi orzechy(...)piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz spód przez ok. 5-7min. W misie miksera umieść zmielony wcześniej twaróg. Miksuj, dodając po kolei resztę składników: po jajku, następnie cukier, mascarpone, wanilię, sok z cytryny, na samym końcu śmietankę. Masę przełóż delikatnie na czekoladowy spód. Masy nie wlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania