najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem dodajcie do niego serek mascarpone lub białą czekoladę. Ale uwaga roztopiona biała czekolada dodana do zimnej kremówki uwielbia się warzyć. Najprostszym sposobem na takie połączenie jest roztopienie czekolady w śmietance a potem schłodzenie jej przez kilka(...)godzin. Ta metoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec 20g cukru
Słodki Blogbiałek dużych jaj 25 dag drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki lemon curd 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki lemon curd 2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych Plasterki cytryny do dekoracji Sposób przygotowania: Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy(...)temperaturę natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy bezę 2 godziny. Studzimy w piekarniku . Można zostawić na całą noc. Krem śmietanowy: Śmietankę kremówkę i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone łączymy w misce, ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość miksujemy . Blat bezowy układamy
Wanilia i Kardamonmocnej kawy lub herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 1 bezbarwna galaretka 3/4 szklanki gorącej wody Beza: 4 białka szczypta soli(...)przestudzenia *** *** Krem czekoladowy: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz krem czekoladowy i mieszamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem ciepłą czekoladę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem
Blog z Apetytemkanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia Składniki: Krem: 500g serka mascarpone 120ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 160ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: około 200g herbatników 100ml mleka 2 łyżki kakao bez cukru Polewa czekoladowa(...)będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać, aby nie było kożucha). Krem: 2. Do czystej miski wlać śmietankę i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać słodkie mleko, ekstrakt waniliowy i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. 3. Blaszkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki
Mała Cukierenkaszalotki 1 ząbek czosnku litr bulion 1 szklanka śmietany 30% masło do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek do podania: szynka parmeńska, natka pietruszki, mascarpone Na maśle podduś szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i ziemniaki. Dopraw gałką muszkatołową i tymiankiem. Na koniec dodaj kalafiora. Smaż składniki 3- 4 minuty. Wlej bulion(...)sito, by była idealnie gładka. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz zagotuj. Na suchej patelni smaż szynkę parmeńską na chrupko. Porcję kremowej zupy podaj z łyżką mascarpone, chipsem z szynki i natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajatrzeba używać proszku do pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru
W garach u GosiSkładniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Sheridan’s 1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 100 g malutkich biszkoptów Puder z suszonych jagód Przygotowanie: Zaparzamy kawę, wlewamy do miseczki, mieszamy z likierem i studzimy. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na dużych(...)obrotach. Żółtka powinny zmienić kolor i konsystencje na puszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut. Zmniejszamy obroty dodając stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy. Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu
Życie zaczyna się w kuchnipucharkach inspirowany słynnym tortem bezowym Dacquoise (dakłas). Do przygotowania w prosty sposób w kilka chwil. 8 deserków 100 gram bezików 300 ml. śmietanki 30% 250 gramów serka mascarpone 150 gramów masy kajmakowej z puszki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej 1 łyżka cukru pudru duża garść orzechów włoskich 10 szt daktyli suszonych Dodatkowo do dekoracji odrobina kakao(...)daktyle kilka orzechów włoskich Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Daktyle pokroić w drobną kosteczkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem gdy zacznie tężeć dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas miksując. Do ubitego na sztywno kremu dodajemy masę kajmakową i kawę rozpuszczalną miksujemy do połączenia składników. Do gotowej masy wsypujemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone daktyle, mieszamy. W pucharkach
Andzia Pichciszklanki mąki 200g masła (lub margaryny) 150g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 3-4 łyżki mleka czekoladowa posypka do ciast *** Z podanych składników zagniatamy jednolite(...)maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi *** *** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała *** *** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków *** *** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby krem
Blog z Apetytemdeser na lato, który z pewnością posmakuje każdemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 4 łyżki soku z cytryny Dodatki 200 g borówek 1 op. galaretki (w moim przypadku jagodowo-jeżynowa(...)lodówki na 10 minut, by masa stężała. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej
Mostek w kuchnisernik karmelowy nada się idealnie! Sprawdźcie jak prosto się go robi! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników czekoladowych 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru brązowego 100 g śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła Sposób wykonania: Herbatniki(...)lodówki, na ok. 15 min, by stężał. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Gotową
Mostek w kuchnidelikatnie popękać. Polecam! Tort Bezowy z Figami Składniki: Beza: 6 białek z dużych jajek o wadze 225g 420g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g Krem: 250g serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 180g jogurtu typu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 fix do śmietany – niekoniecznie jeśli deser podamy od razu(...)około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu bezy można zostawić do ostygnięcia w piekarniku (ja tak zrobiłam). Krem: 6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać jogurt, skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko mikserem. Bezę z małym wgłębieniem położyć na paterze i wyłożyć na nią połowę kremu, wyrównać. Jedną
Mała Cukierenkamieszać czy przygotować do tego przepisu. Na sam koniec pozostaje nam wszystko dokładnie wymieszać, wbić wideleć i zajadać. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu – użyłam kokardek 125g serka mascarpone 3 łyżki pesto bazyliowego 2 duże garści rukoli i trochę do ozdobienia na wierzchu pieprz i sól do smaku parmezan do podania Do gotującej się, dobrze osolonej wody wrzucamy(...)makaron i gotujemy al dente. Przed odcedzeniem makaronu, nabieramy około pół kubka wody spod gotowania. Makaron odcedzamy i gorący wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do garnka serek mascarpone, pesto oraz 2 garści rukoli – wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy po trochu wodę spod gotowania, tak aby utworzył się jedwabisty sos z serka i pesto
Smaczna Stronajesienne smutki. MINI BEZY z KARMELEM Składniki: bezy: 3 białka szczypta soli 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% karmel: 100 g cukru 50 g masła 100 g śmietany 18% dodatkowo : 1 banan sok z 1/2 cytryn 2-3 łyżeczki siekanych orzechów Przygotowanie: bezy(...)przez kolejne 75-90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i studzimy bezy. Bezy powinny być suche z wierzchu,a w środku piankowe. krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. karmel: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i topimy na średnim ogniu nie mieszając. Kiedy nabierze brązowego koloru zmniejszamy ogień
Bon appetit mon amiemele e cioccolato, senza glutine) Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) Pieczona frittata z jabłkami (Frittata al forno con mele) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca