mascarpone - 11293 przepisów (strona:326/753)

Ciasto Morze Czarne 372

mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 1 bezbarwna galaretka 3/4 szklanki gorącej wody Beza: 4 białka szczypta soli(...)przestudzenia *** *** Krem czekoladowy: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz krem czekoladowy i mieszamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem ciepłą czekoladę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem

Blog z Apetytem
Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia 198

kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia Składniki: Krem: 500g serka mascarpone 120ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 160ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: około 200g herbatników 100ml mleka 2 łyżki kakao bez cukru Polewa czekoladowa(...)będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać, aby nie było kożucha). Krem: 2. Do czystej miski wlać śmietankę i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać słodkie mleko, ekstrakt waniliowy i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. 3. Blaszkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki

Mała Cukierenka
Zupa krem z kalafiora i gruszki z chipsem z szynki parmeńskiej 92

szalotki  1 ząbek czosnku  litr bulion  1 szklanka śmietany 30% masło do smażenia  sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek   do podania: szynka parmeńska, natka pietruszki, mascarpone  Na maśle podduś szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę i ziemniaki. Dopraw gałką muszkatołową i tymiankiem. Na koniec dodaj kalafiora. Smaż składniki 3- 4 minuty. Wlej bulion(...)sito, by była idealnie gładka. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz zagotuj.  Na suchej patelni smaż szynkę parmeńską na chrupko. Porcję kremowej zupy podaj z łyżką mascarpone, chipsem z szynki i natką pietruszki.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tort czekoladowy z czarną porzeczką 96

trzeba używać proszku do pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku  biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g   czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru

W garach u Gosi
Jagodowe tiramisu 133

Składniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Sheridan’s 1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 100 g malutkich biszkoptów Puder z suszonych jagód Przygotowanie: Zaparzamy kawę, wlewamy do miseczki, mieszamy z likierem i studzimy.  Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na dużych(...)obrotach. Żółtka powinny zmienić kolor i konsystencje na puszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut. Zmniejszamy obroty dodając  stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy. Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód.  Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu

Życie zaczyna się w kuchni
Deserek w pucharku Dacquoise (dakłas) 449

pucharkach inspirowany słynnym tortem bezowym Dacquoise (dakłas). Do przygotowania w prosty sposób w kilka chwil. 8 deserków 100 gram bezików  300 ml. śmietanki 30% 250 gramów serka mascarpone 150 gramów masy kajmakowej z puszki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej 1 łyżka cukru pudru duża garść orzechów włoskich 10 szt daktyli suszonych  Dodatkowo do dekoracji odrobina kakao(...)daktyle kilka orzechów włoskich Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Daktyle pokroić w drobną kosteczkę. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem gdy zacznie tężeć dodajemy stopniowo serek mascarpone cały czas miksując. Do ubitego na sztywno kremu dodajemy masę kajmakową i kawę rozpuszczalną miksujemy do połączenia składników. Do gotowej masy wsypujemy posiekane orzechy włoskie i pokrojone daktyle, mieszamy. W pucharkach

Andzia Pichci
Ciasteczka grzybki 118

szklanki mąki 200g masła (lub margaryny) 150g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół) 3-4 łyżki mleka czekoladowa posypka do ciast       *** Z podanych składników zagniatamy jednolite(...)maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi *** *** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała *** *** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków *** *** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby krem

Blog z Apetytem
Sernik na zimno z borówkami i galaretką 94

deser na lato, który z pewnością posmakuje każdemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 4 łyżki soku z cytryny Dodatki 200 g borówek 1 op. galaretki (w moim przypadku jagodowo-jeżynowa(...)lodówki na 10 minut, by masa stężała. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej

Mostek w kuchni
Karmelowy sernik na zimno 95

sernik karmelowy nada się idealnie! Sprawdźcie jak prosto się go robi! 😉 Składniki: Spód 200 g herbatników czekoladowych 100 g zimnego masła Masa serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru brązowego 100 g śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła Sposób wykonania: Herbatniki(...)lodówki, na ok. 15 min, by stężał. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Gotową

Mostek w kuchni
Tort Bezowy z Figami 152

delikatnie popękać. Polecam! Tort Bezowy z Figami Składniki: Beza: 6 białek z dużych jajek o wadze 225g 420g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g Krem: 250g serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 180g jogurtu typu greckiego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 fix do śmietany – niekoniecznie jeśli deser podamy od razu(...)około 2 godziny i 30 minut. Po upieczeniu bezy można zostawić do ostygnięcia w piekarniku (ja tak zrobiłam). Krem: 6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać jogurt, skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko mikserem. Bezę z małym wgłębieniem położyć na paterze i wyłożyć na nią połowę kremu, wyrównać. Jedną

Mała Cukierenka
Kremowy makaron z rukolą i pesto bazyliowym 87

mieszać czy przygotować do tego przepisu. Na sam koniec pozostaje nam wszystko dokładnie wymieszać, wbić wideleć i zajadać. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu – użyłam kokardek 125g serka mascarpone 3 łyżki pesto bazyliowego 2 duże garści rukoli i trochę do ozdobienia na wierzchu pieprz i sól do smaku parmezan do podania   Do gotującej się, dobrze osolonej wody wrzucamy(...)makaron i gotujemy al dente. Przed odcedzeniem makaronu, nabieramy około pół kubka wody spod gotowania.   Makaron odcedzamy i gorący wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy do garnka serek mascarpone, pesto oraz 2 garści rukoli – wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy po trochu wodę spod gotowania, tak aby utworzył się jedwabisty sos z serka i pesto

Smaczna Strona
Mini bezy z karmelem 110

jesienne smutki. MINI BEZY z KARMELEM Składniki: bezy: 3 białka szczypta soli 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% karmel:  100 g cukru 50 g masła 100 g śmietany 18% dodatkowo : 1 banan sok z 1/2 cytryn 2-3 łyżeczki siekanych orzechów Przygotowanie: bezy(...)przez kolejne 75-90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i studzimy bezy. Bezy powinny być suche z wierzchu,a w środku piankowe. krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. karmel: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i topimy na średnim ogniu nie mieszając. Kiedy nabierze brązowego koloru zmniejszamy ogień

Bon appetit mon amie
20 wypieków z jabłkami (20 dolci con mele) 158

mele e cioccolato, senza glutine) Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) Pieczona frittata z jabłkami (Frittata al forno con mele) Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, mascarpone i chipsem z szynki parmeńskiej 95

smażenia lub masła  przyprawy, po szczypcie: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, tymianek, pieprz czarny sól do smaku  1 szklanka mleka kokosowego  1 szklanka bulionu  Dodatki:  mascarpone  szynka parmeńska natka pietruszki  listki botwinki  Na oleju podsmaż posiekany ząbek czosnku oraz szalotkę. Dodaj przyprawy i smaż składniki niespełna minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz(...)gładki przetrzyj go przez sito. Na koniec dopraw solą i jeszcze raz doprowadź do wrzenia.  Na suchej patelni usmaż na chrupko szynkę parmeńską. Ugotowaną zupę podaj z łyżką mascarpone, pokruszoną szynką parmeńską, natką pietruszki i dekoracją z listków botwinki, która nie jest konieczna, jednak podnosi walory smakowe zupy.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania