orzechowego ( typu Nutella ) 200 g posiekanych orzechów laskowych 2,5 szklanki mleka w proszku ( nie granulowanego) puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym 330 g śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 100 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Do miski przekładamy serki waniliowe, dodajemy cukier puder(...)starannie ją rozsmarowujemy. Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale nie na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem przekładamy na warstwę masy kajmakowej i dokładnie ją rozprowadzamy. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki
Smakowite Daniamnie naszło na deser... patrze jest pałeczka ptysiowa.... więc działamy... i jest Tiramisu :) SKŁADNIKI: 250g serka mascarpone słomka ptysiowa firmy BRZEŚĆ 2 jajka 5 łyżeczek cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1/3 szkl zaparzonej mocnej kawy kakao do posypywania WYKONANIE: 1. Cukier trzcinowy i waniliowy mieszamy razem, dzielimy na pół. 2. Białka oddzielamy od żółtek. 3. Białka ubijamy na sztywno(...)połową cukrów. 4. Żółtka ucieramy z drugą połową cukru, dodajemy serek mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach. 5. Ubite białka delikatnie dodajemy do żółtek. Całość mieszamy na jednolitą konsystencje. 6. W pucharkach układamy na przemian : pałeczka ptysiowa namoczona w kawie-krem-kakao i tak do samej góry. 7. Przygotowany deser schładzamy w lodówce około 3 godziny
Dziś Ja gotujełyżka kakao ¾ szklanki oleju rzepakowego 1½ szklanki mielonych orzechów włoskich Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu Krem: 300ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 2 opakowania rogalików mini 7days Czekolada mleczna by polać wierzch 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania Biszkopt: Jajka ucieramy z cukrem do białości(...)nagrzanego do 180⁰C na 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 minut, po czym wyciągamy. Całkowicie wystudzony dzielimy na dwie części. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mascarpone i śmietan fixem na gęstą masę. Przełożenie: Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami i układamy rogaliki. Przykrywamy kremem śmietankowym, a następnie drugim biszkoptem. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej wrzucamy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy
Kuchnia w czekoladziecukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy cukrowe posypki Przygotowanie: muffiny: W misce łączymy składniki suche:mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W oddzielnym(...)Masę przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem. Partiami dodajemy do miksowanego serka mascarpone. Na końcu dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy łyżką, aby dokładnie rozpuścić barwnik. Na ostudzone muffiny za pomocą worka cukierniczego i tylki nakładamy krem formując choinkę. Dekorujemy posypkami cukrowymi. Inspiracja
Bon appetit mon amielistopadowym wydaniu :) Składniki: Beza (3 blaty): 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Krem czekoladowo-kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 1000 g czekolady deserowej 50 g orzechów laskowych 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Na papierze do pieczenia odrysować 3 koła za pomocą talerzyka (o średnicy(...)Orzechy laskowe podprażyć na gorącej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć. Oczyścić orzechy z łupin i drobno posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Zaparzyć kawę w minimalnej ilości wody. Mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką na jednolitą masę. Następnie dodać czekoladę i kawę. Wymieszać wszystko na gładki krem. Na końcu wsypać posiekane orzechy, wymieszać i odstawić krem do lodówki, aby nieco
My simple kitchenDr.Oetker Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej deserowej czekolady 3 łyżki cukru pudru 1 listek żelatyny Dr.Oetker Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 20 dag herbatników 1 duży słoik wiśni lub czereśni w syropie 100 ml rumu ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker(...)kremówkę ubić na gęsty krem dodać cukier puder, ostudzoną czekoladę i płynną żelatynę i krótko zmiksować- tylko do połączenia. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksować mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystego gęstego kremu. Przełożenie ciasta: Kakaowe zimne ciasto ułożyć w blaszce, nasączyć sokiem z rumem z moczenia wiśni, rozsypać
Wanilia i KardamonGotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób : ● 400 g de ryżu arborio ● 400 g borowików (lub mieszanki grzybów, świeżych lub mrożonych) ● 50 g startego parmezanu ● 100 g serka mascarpone ● 1l bulionu warzywnego bio ● 2 ząbki czosnku ● 1 cebula ● 10 cl białego wytrawnego wina ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● odrobina masła ● 4 gałązki natki pietruszki ● sól, pieprz Przygotowanie : Zagotuj bulion(...)przez ryż. Gotuj, dodając stopniowo bulion, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie, na dużej patelni podsmaż posiekany czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Przykryj i odstaw. Do risotto dodaj mascarpone i parmezan, wymieszaj, posól, popieprz. Domieszaj grzyby i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i podaj natychmiast w miseczkach lub głębokich talerzach. Smacznego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadyniowe: 200 g masła 1 szklanka cukru 250 g puree z dyni 3 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku o pieczenia szczypta sol Krem karmelowy: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 60 g orzechów laskowych, podprażonych i grubo posiekanych 70 g czekolady deserowej Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać(...)papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec je w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Krem karmelowy: Mascarpone, śmietanę i masę kajmakową wymieszać ze sobą na jednolity krem. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym
My simple kitchenjest naprawdę przeeepyszny. Więc jeżeli takie lubicie to padniecie. Aj promys 🎃 Składniki na 5 porcji: Podwójne espresso 1 opakowanie biszkoptów 1 szkl. puree z dyni 250 g mascarpone 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej) Przygotowanie: Puree dyniowe miksujemy z mascarpone, słodzidłem i przyprawami. Biszkopty moczymy w kawie (krótko aby całkowicie się nie rozmiękły). Układamy
Czarnawisienkamąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki malinowe 650g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 2 śmietan fixy 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Ok 6 łyżek płatków migdałów Sposób przygotowania(...)tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem. Krem: Śmietankę ubijamy ze śmietanfixami, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Wykładamy na zastygniętą galaretkę malinową. Przykrywamy bezą i ponownie całość wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin
Kuchnia w czekoladziełyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka 2 jajka 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej krem: 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% 200 g serka mascarpone dodatki: śliwki suszone ciasteczka Oreo oczy cukrowe opcjonalnie klej spożywczy Przygotowanie: muffiny: Masło roztapiamy (na małym ogniu) z połamaną czekoladą cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka roztrzepane(...)muffiny wyłożonej papilotkami do 1/2 wysokości foremek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. krem: Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie, studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy mascarpone dodając masę czekoladowo-śmietankową. Na ostudzone muffiny wyciskamy za pomocą worka cukierniczego trochę kremu, na nim na górze kładziemy ciasteczko oreo (połówka bez białej masy). Suszone śliwki kroimy w drobne paski
Bon appetit mon amiepołowy pomarańczy. Na to wykładam mus czekoladowy i ponownie 16 herbatników, które również nasączam sokiem z ½ pomarańczy. Ciasto wstawiam do lodówki i przygotowuję masę kokosową. Masa kokosowa: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 garść migdałów 7 łyżek wiórków kokosowych 7 pralinek rafaello lub princessa kokosowa Śmietanę ubijam na sztywno i cały czas ubijając dodaję(...)łyżce mascarpone oraz cukier puder. Następnie dodaję do masy wiórki, migdały i rozgniecione rafaello lub pokruszoną princessę i delikatnie mieszam łopatką. Tak przygotowaną masę wykładam na mus czekoladowy i przykrywam ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki nasączam sokiem pomarańczowym. Ciasto ponownie wstawiam do lodówki. Następnie przygotowuję polewę czekoladową: 100 ml śmietany 30% 1 czekolada 1 łyżka miodu Śmietanę zagotowuję, ściągam z ognia
Słodki sentymentmuscavado lub trzcinowego ½ łyżeczki soli 230 ml oleju 4 średnie jajka 50 ml mocnej kawy 50 ml mleka 80 gr zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich Krem kawowy: 150 gr mascarpone 2 łyżki mocnej kawy 3 łyżki cukru pudru Lukier kawowy 100 gr cukru pudru 2 łyżki mocnej kawy (wystudzona) orzechy do dekoracji Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przesiać mąkę, dodać(...)wmieszać do ciasta. Na końcu dodać orzechy. Wyłożyć formę ( okrągła ok 25 cm średnicy) papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut. Ostudzić. Przygotować krem: wymieszać mascarpone z kawą i cukrem. Przygotować lukier miksując kawę z cukrem przez ok 5 minut. Przekroić ciasto na pół i przełożyć kremem. Polać lukrem kawowym i ozdobić połówkami orzechów
Smaczny zeszytłyżki oliwy 200 ml białego wytrawnego wina litr rosołku warzywnego 5 grubych plasterków wędzonego boczku garść natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżki mascarpone 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem
Smaczny zeszyt