masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:199/237)

Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 138

soli3 jajkaZagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę(...)czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze odcisnąć. Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny. Warstwa chrzanowa:200 g serka kremowego (o temp. pokojowej)mały słoiczek chrzanuSerek wymieszać dodając chrzan w ilości zależnej od upodobań.Warstwa łososiowa

UgotujmyTo.pl
Ryżowy kaprys z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem 153

bitą śmietaną jeśli nie przeszkadza Wam kilka dodatkowych kalorii ;) W późniejszym okresie truskawki i rabarbar możecie zastąpić innymi owocami np. brzoskwiniami, śliwkami, karmelizowanymi jabłkami. Składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 250 g dojrzałych truskawek 200 g rabarbaru 120 g brązowego cukru lub ksylitolu 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 100 ml wrzątku 25 g żelatyny skórka(...)cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem, duś na małym ogniu 5 minut, wystudź. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wystudź. Do rabarbaru dodaj truskawki i ryż, zmiksuj na gładką masę. Dodaj serek, śmietanę, żelatynę, ponownie zmiksuj. Przelej do pucharków, odstaw do stężenia, przed podaniem przybierz ulubionymi dodatkami

SzczyptaSmaQ
Tort waniliowy z kokosem 151

Dawno nie było u nas nic na biszkopcie dlatego postanowiliśmy wspólnie upiec jakiś torcik. Kombinacji smakowych było mnóstwo ale tym razem padło na smaki waniliowe, mleka

Kuchenne Wariacje
PRZYJĘCIE URODZINOWE DLA CHŁOPCA - INSPIRACJA 170

domu, a ja z szaleństwem w oczach skakałam w kuchni jak wariatka po stołach i krzesłach, żeby sfotografować przygotowaną aranżację ze wszystkimi smakołykami, przez przypadek dotknęłam palcem umazanym odrobiną mascarpone (nooo doooobrze, przyznaję,. podżerałam makaroniki!!!) obiektyw i, z takim oto odciskiem nieświadoma niczego, robiłam zdjęcia... A kiedy wieczorem odtworzyłam zdjęcia... (piiip piiiip cenzura)... reszta jest historią :DDD W każdym razie(...)tort zaś imitował konsolę Playstation 4 i Pad'a. Przy torcie też przeżyłam mnóstwo "emocji", gdyż upiekłam zbyt miękki biszkopt, więc musiałam trochę z nim powalczyć, żeby go obłożyć masą, przez co wyszedł grubszy niż zamierzałam i po dzień dzisiejszy się biczuję, że nie był równy i taki jak zaplanowałam... :(( Tort na pewno wielu z Was nie zachwyci, ot, czarne

Słodko-Słony Świat Ilony
Mus czekoladowy 100

gorzkiej) ½ szklanki jogurtu naturalnego gęstego 70 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki (30-36%) 2 ½ łyżki cukru pudru 1 ½ łyżeczki żelatyny Dekoracja: 2 kostka białej czekolady (opcjonalnie) 6 szt. dekoracji czekoladowej (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odczekać, aż przestygnie. Do czekolady dodać jogurt naturalny, serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować. Rozpuścić(...)kroku: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 2. Kremówkę ubić na sztywno 3. Żelatynę rozpuścić 4. Zmiksować czekoladę z resztą składników 5. Dodać do masy żelatynę (cały czas miksując) 6. Mus delikatnie wymieszać ze śmietaną 7. Przełożyć do filiżanek lub foremek Pobierz wersję do druku: Pobierz Mus czekoladowy Artykuł Mus czekoladowy pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone 165

Free (klik) 125 g  masła  1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczonego łososia (lub wędzonego na gorąco) 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz   Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagniataj jednolite i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki(...)lekko osolonej wodzie, ale pozostaw je lekko twardawe. Łososia rozdrobnij widelcem na małe kawałki. Serek zmiksuj z jajkami, posól i popieprz. Na podpieczony spód wyłóż kawałki łososia i zalej masą serowo-jajeczną. Na wierzch połóż podgotowane szparagi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 25 minut - tarta musi się zezłocić. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem 133

Wierzch tortu udekorowałam słodko-kwaskowymi ziarenkami granatu. Składniki bezy: 3 białka jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego Do przybrania ziarenka(...)pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 2 okręgi o średnicy 18 cm. Każdy z okręgów oprószyć skrobią ziemniaczaną, dzięki temu blaty bezowe nie będą przywierały do papieru. Masę białkową wyłożyć na narysowane koła, przy pomocy łyżki uformować lekko spłaszczone ,,chmurki".  Blaty bezowe są niewielkie i niezbyt grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut

Codziennik Kuchenny
CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM Z NUTELLI (NP. NA DZIEŃ CHŁOPAKA) 474

schłodzonej w lodówce) 200 g mascarpone (bardzo zimnego, dobrze schłodzonego w lodówce) 5 pełnych łyżek Nutelli (w temperaturze pokojowej) WYKONANIE: KREM: Kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej mascarpone oraz Nutellę i zmiksuj ponownie wszystko na gładki krem. Wsadź krem do lodówki na czas przygotowywania babeczek. BABECZKI: Piekarnik nagrzej o temperatury 180 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami(...)śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj.  Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka. DEKOROWANIE: Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i udekoruj babeczki

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada bezowa z truskawkami 186

białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypujemy cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie odklejamy papier na którym się piekła. Ubijamy śmietanę i dodajemy serek, ma powstać gęsta, puszysta masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą

charlotte gotuje
Profiterolki z kremem adwokatowym 183

Profiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2

Kto ugości moich gości?
Delikatny sernik waniliowy z puszystym czekoladowym kremem 374

gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest to naprawdę banalnie prosty przepis :)Serdecznie zachęcam do upieczenia! Sernik:* twaróg półtłusty- 450 g* mascarpone- 250 g* kremówka- 200 ml* jajka- 4 szt.* cukier- szklanka* kasza manna- 2 łyżki* ziarenka z całej laski waniliiKrem maślano-czekoladowy:* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 50 ml* masło(...)stopni.Foremkę o średnicy 23cm (ja upiekłam w większej dlatego sernik jest niski, ale polecam wybrać mniejszą tortownicę- sernik będzie się lepiej prezentował), wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę twarogową.Piec 60 min., aż środek będzie ścięty (nie ma sensu sprawdzać patyczkiem, bo ciasto jest wilgotne).Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a kiedy całkowicie ostygnie, to wstawić do lodówki

Kraina Miodem Płynąca
SERNIK TOSKAŃSKI Z KONFITURĄ MORELOWĄ 337

bardziej dietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-)Ja piekę go w tortownicy 26cm.Składniki:- 500g sera mascarpone- 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone)- 6 jajek- 125ml mleka- 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru)- 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750)- 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)- skórka pomarańczowa lub cytrynowa(...)mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra

Smaczne Zdrowe
Tarta z truskawkami 233

Składniki na ciasto:300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka Składniki na masę:1/2 kg serka mascarpone5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%Dodatkowo:1/2 kg truskawek2 łyżki cukruMąkę przesiać, wsypać cukier, dodać zimne masło i wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto(...)odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.Truskawki umyć. Usunąć

Świat Ciasta
5. Kokosowe love! 211

Masło z wiórków kokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść(...)Przygotowanie:  Wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Należy pamiętać o przerwach, aby nie dopuścić do przegrzania silnika i co jakiś czas zeskrobywać ze ścianek blendera masę. Po kilkunastu minutach, wiórki zaczną zmieniać swoją konsystencje przez wydzielany olej. Zacznie robić się kremowa. Ja dodałam do tego małą łyżeczkę oleju, ale nie jest to konieczne.  Gdy masa

Symfonia Smaków
Ciasto mandarynkowe z makiem 186

użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki maku 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego skórka starta z 3 mandarynek 100ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynek Krem: 250g serka mascarpone 150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka startej skórki z mandarynki 2-3 krople aromatu pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny(...)obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę, aromat i wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, mak, skórkę z mandarynek i sok, krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania