masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:193/237)

Sernik na zimno z czekoladą i migdałami 385

puszysty, delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami migdałów. Dziś w wersji na zimno - bo tak też bardzo lubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis. Składniki  1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie) szklanka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny biszkopty 1 gorzka czekolada(...)łyżka masła 1 łyżka cukru pudru migdały - płatki 50 gram Przygotowanie Ser miksujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Letnią dodajemy do masy serowej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej

Mój Smak na Życie
Kremowy sernik czekoladowy z pomarańczą. 139

wręcz rozpływa się w ustach, a ja odpływam. Sami się przekonajcie, bo warto. Sernik czekoladowy z pomarańczą składniki: 200 g zbożowych ciastek czekoladowych 80 g masła 250 g serka mascarpone 250 g twarogu śmietankowego 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 1 pomarańcza wykonanie: Ciasteczka mielimy na "piasek". Masło należy roztopić i połączyć z ciastkami. Tortownicę wykładamy(...)dnie układamy ciasteczka. Dokładnie je wygładzamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Oba serki miksujemy z cukrem i jajkami. Na końcu dodajemy stopioną czekoladę. Gotową masę przekładamy na spód z ciastek. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 150°C Sernik schładzamy w lodówce przez 1 -2 godzin. Tuż przed podaniem dekorujemy go pomarańczą

Przysmaki Karolki
Sernik limonkowo-miętowy mojito 171

zrobię:)Sernik limonkowo-miętowy mojitoSkładniki:Spód:150 g ciastek digestive50 g roztopionego masłaMasa:750 g serka kremowego typu Philadelphia (w oryginale 500 g mielonego twarogu do sernika + 250 g mascarpone)3 jajka200 g drobnego cukru3 limonki (otarta skórka i sok)1 łyżka mąki pszennej25 g liści świeżej mięty, drobno posiekanych30 ml rumu200 ml śmietanki kremówki 1. Ciastka rozdrobnić(...)wymieszać z roztopionym masłem a następnie wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm (w oryginalnym przepisie rozmiar tortownicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskając masę łyżką.2. Ser dobrze zmiksować z cukrem a następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując masę przed dodaniem kolejnego jajka.3. Do masy dodać mąkę, sok i skórkę z limonki, posiekane liście

UgotujmyTo.pl
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 179

ciasta należy przygotować: 2/3 szkl. zimnych białek (u mnie z 4 dużych jajek) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżki naturalnego kakao szczyptę soli Dodatkowo: 250 g mascarpone 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 6 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody (opcjonalnie) letnie, najlepiej kwaskowe owoce (u mnie maliny i porzeczki) Piekarnik nagrzewamy(...)łyżki kakao i bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również po 2 łyżki na raz i każdą partię znów bardzo delikatnie mieszamy. Białka nie mogą opaść. Gotową masę przekładamy do nienatłuszczonej, niewysypanej niczym i niewyłożonej papierem formy, najlepiej silikonowej, ponieważ ciasto delikatnie się do niej przyklei i tak właśnie ma być (ja zazwyczaj piekę to ciacho w okrągłej

Ratunku obiad
Czarne dukaty-tort 198

bialka od żółtek ubić na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodawać łyżka po ,łyżce cukier,nadal ubijając. Następnie dalej ubijając dodawać, po kolei po jednym żółtku.. Teraz do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia skladników.Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec(...)składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek   do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu

w mojej kuchni
OMLET BISZKOPTOWY ZE ŚMIETANĄ 116

wykonaniu omlety biszkoptowe. U mnie były ze śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki, ale Wy możecie je nadziać tym na co tylko macie ochotę... owoce, ulubiony krem, mascarpone.  Omlety te przypominają mi dzieciństwo i małe co nie co kupowane w cukierni :) Do posmarowania omletów wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki od  Dagoma . Z podanych proporcji wyszło(...)pieczenia * 6 łyżek mąki pszennej * 4 łyżki cukru * 1 łyżka kakao (można pominąć) Wykonanie: Jajka wbić do miski, ucierać dodając co chwilę po łyżce cukru. Ucierać tak długo aż masa mniej więcej podwoi swoją objętość a masa jajeczna będzie blado żółta. Następnie przesiać do masy przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.  Na blachę wyłożoną papierem

Zrób to smacznie
Omlet a'la tiramisu. 176

OMLET A'LA TIRAMISU /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ 100 g mascarpone 40 g mąki z zielonych bananów (może być gryczana, pszenna lub inna) ok. 40 ml espresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny jogurt(...)owoce oraz ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 10 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić, wylać doń masę  i smażyć na małym (!) ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! *** Wszystkie składniki wyróżnione kursywą możecie

Poranek na słodko
Tiramisu - Thermomix TM 5 197

Składniki: 2 jajka 1 żółtko 4 tabletki stewii (rozgnieść na proszek) 250 g serka mascarpone 14 biszkoptów (krążki) kakao naturalne - do posypania 1/2 szklanki kawy folia spożywcza kieliszki Sposób przygotowania: Do naczynia na ostrza założyć motylek, włożyć jajka i żółtko, wsypać rozgniecione tabletki stewii, ucierać 6 min/obr. 4 , po tym czasie zdjąć motylek mieszać 2 min/obr. 3 i przez otwór(...)dodawać po łyżce serek. Biszkopty namoczyć w przestudzonej kawie tak aby się nie rozwaliły, wyłożyć dno i na górę przelać masę, położyć druga warstwę biszkoptów namoczonych i ostatnią warstwę masy. Wkładamy do lodówki na 5 h lub na noc, przed podaniem posypać kakao, orzechami włoskimi i kuleczkami zbożowymi Delecta DEKORADA

ClauditteMissCooking
Szybki deser jogurtowo mascarponowy z jeżynami i biszkoptami własnej roboty 134

nabytkiem i dokupiłam jeżyny. Upiekłam okrągłe biszkopty, do których eksperymentalnie dodałam siemię lniane i udało się a dowód na załączonym obrazku: Składniki: 1 opakowanie jogurtu z mascarpone 1 opakowanie cukru trzcinowego z wanilią świeże jeżyny listki melisy Na ciasto: 4 jaja 4 łyżki mąki czubate 2 łyżeczki czubate siemienia lnianego  pół szklanki(...)soli na sztywno, dodaj cukier, potem żółtka. Teraz dodaj siemię lniane i wymieszaj robotem. Następnie dodaj mąkę i niech składniki się połączą. 2. Wylej masę na papier posmarowany masłem i rozprowadź  na całej blasze tak jak do biszkoptu na roladę. 3. Piecz 10 minut w 180 st. Po upieczeniu przykryj ciasto

AZgotuj!
Koronkowy tort z malinami w środku. 219

podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 g mascarpone 3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa. około 300 g malin Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być(...)cytryny Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem.  Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny. Schłodzić. W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) Nasączyłam wiśniówką. Wykonanie  Pierwszy blat nasączyłam delikatnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kluski śląskie z kurczakiem w kremowym sosie 248

ziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ litra bulionu drobiowego 1 łyżka sera mascarpone 10 dag kremowego sera gorgonzola 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sól himalajska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku Świeżo posiekany koperek Sposób przygotowania: Przygotowanie sosu: Mięso z kurczaka pokroić(...)chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem do smaku, podsmażyć 5 minut, zalać gorącym bulionem i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać łyżkę sera  mascarpone oraz  gorgonzola, dusić chwilę aż ser się rozpuści, zagęścić mąką rozrobioną  małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić z ognia. Należy

Wanilia i Kardamon
Tort świąteczny 244

Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji. Krem śmietanowy: Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.  Krem podzielić na trzy części. Na pierwszym cieście rozsmarować część kremu, przykryć drugim ciastem, rozsmarować drugą część kremu, przykryć(...)obficie obsypać kokosem.  Bajaderki do dekoracji: Jedną część ciasta rozkruszyć w dłoniach. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, kokos, nutellę i alkohol. Alkoholu dodajemy tyle, żeby masa była wilgotna, ładnie się formowała i się nie rozpadała. *Z ilością bakali do bajaderek nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Można coś pominąć lub zastąpić innymi bakaliami.  Gotowy tort odłożyć

Ala piecze i gotuje
Rolada podwójnie truskawkowa 192

każdym dokładnie miksując masę. Dodać olej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Połowę mąki dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką i dodać resztę mąki. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na dno formy o wym. 35x42cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować i rozłożyć umyte, osuszone i przekrojone na pół truskawki, przekrojoną stroną ku górze. Oprószyć kaszą manną. Piec(...)upieczeniu roladę wyjąć truskawkami ku górze na mokrą, oprószoną cukrem ściereczkę. Zrolować wraz ze ściereczką tak, aby warstwa ciasta z truskawkami była w środku. Ostudzić. Krem:   250g serka mascarpone,  400 ml śmietanki 30%,  3 łyżki cukru pudru,  50g białej czekolady,  200g truskawek. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone i krótko

Z miłości do słodkości
Cappuccino jabłkowe 171

proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami(...)jabłek, jabłka nie powinny się już prażyć. Gorące jabłka wyłożyć na upieczony biszkopt i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na krem: 0,5 l śmietany 30%; 750 g serka mascarpone; 2 łyżki cukru kryształu; 3 łyżki kawy cappuccino waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną

In my kitchen
CIASTO LEŚNY MECH 569

posmaruj olejem, boków niczym nie smaruj.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.W misce ubij jajka z cukrem i cukrem z wanilią na białą, puszytą masę. Dodaj do masy oolej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując.Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj calość, krótko, ale dokładnie.Teraz dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką(...)minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nozem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania