masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:184/237)

Ciasto szpinakowe 138

mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy krem: 1 szkl śmietanki słodkiej 12% 1 op. śnieżki w proszku 250 g mascarpone galaretka: 200 g mrożonych truskawek bez szypułek Hortex 1/4 szkl wody 1 galaretka truskawkowa w proszku tortownica o śr. 18 cm Przygotowanie: Poprzedniego dnia wieczorem zamrożony szpinak wykładamy na sitko(...)garnka wkładamy truskawki i wlewamy wodę, gotujemy przez chwilę a następnie wsypujemy galaretkę w proszku. Wyłączamy gaz i mieszamy tak długo aż galaretka się rozpuści. Blendujemy galaretkę na gładką masę i przelewamy do głębokiego talerza. Odstawiamy aby stężała. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy i pozwalamy mu ostygnąć. Z zimnego ciasta skrajamy górę(dość cienko) i kruszymy-odstawiamy na później

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort kokosowy 331

biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka) 100g płatków migdałów 50g wiórków kokosowych Dzień wcześniej: Mleczko kokosowe należy(...)ubijania dodajemy cukier nie przerywając miksowania.  Dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesiewamy oba rodzaje mąk (cały czas miksując na niskich obrotach). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu

Kolizje Smaków
Makaroniki króliczki z kremem czekoladowym (macarons bunny's) 112

dużych + 1 średniego jajka) 110 g mąki migdałowej (drobno zmielonej!) 200 g cukru pudru 50 g zwykłego cukru odrobina czerwonego barwnika w żelu krem 250 g serka mascarpone  50 g gorzkiej czekolady dekoracja perełki cukrowe (srebrne, złote) Makaroniki 24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki i zostawić w ciepłym(...)się z cukrem to dodać odrobinę czerwonego barwnika. Delikatnie wymieszać. Następnie dodać partiami cukier puder wymieszany z mąką migdałową i całość wymieszać ze sobą (za pomocą szpatułki/drewnianej łyżki!). Masa powinna być lekko rzadka. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy i wyciskać makaroniki*. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu pomiędzy makaronikami, ponieważ lekko się rozleją na boki

Ugotować
Tort jeżynowy w stylu Drip Cake 291

owocami. I tak oto powstał nietuzinkowy, subtelny i ekstremalnie jeżynowy tort. Pachnące jeżyny, zbierane własnoręcznie jesienią świetnie sprawdziły się w połączeniu z delikatnym kremem na bazie śmietany i mascarpone. Dodatkowa, lekko kwaskowa warstwa musu jeżynowego nadała niezwykłej świeżości. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania(...)cytryny 400 g sera mascarpone 400 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru

Wędrówki po kuchni
Deser z wiśniową frużeliną 171

szybki i smaczny deser z serkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki(...)wstawiamy do lodówki, jak stężeje galaretka robimy masę serową, serek mieszamy z cukrem, śmietanę ubijamy na sztywno  i dodajemy do niej masę serową ,mieszamy krótko do połączenia się składników . Wykładamy masę na galaretkę...wstawiamy do lodówki. Robimy frużelinę z kompotu wiśniowego, wiśnie z kompotem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze ok dwóch minut

Wypieki Rene
Leśny mech 150

proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1,5- 2 łyżki cukru pudru Do tego: Owoc granatu/ jeżyny/ maliny Sposób przyrządzenia: 1. Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do kompletnego rozmrożenia. 2. Odciśnij odrobinę soku z rozmrożonego szpinaku. 3. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem wanilinowym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki z poziomkami 176

Babeczki z poziomkamiW ten weekend zebrałam ostatnie już chyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam

Ciastkozercy
Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą 111

cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-miętowy 139

intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę więcej.   Krem z mascarpone - należy pamiętać, aby roztopioną czekoladę z mascarpone mieszać delikatnie. Nie należy tych dwóch składników zbyt szybko łączyć (za pomocą szybkich obrotów miksera), bo wtedy krem "popłynie". Przeżyłam to, więc piszę :) biszkopt:    (podstawowy przepis ze strony Moje Wypieki ) na tortownicę o średnicy(...)szczypta soli Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dosypujemy powoli cukier, kontynuując cały czas ubijanie. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy jeszcze przez kilka minut. Do masy przesiewamy mąkę i kakao (można przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo

bistro mama
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 142

wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa(...)cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około

W poszukiwaniu inspiracji
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce. 135

jajka 2 żółtka cukier waniliowy Delecta 50 ml Whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta ok 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone Z umytej, wysuszonej butelki po napoju zdejmujemy delikatnie etykietę, ponieważ przyda się ona nam później. Przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę.  Napój wlewamy(...)zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami 142

pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru

Kocham Czekoladę
Czekoladowe salami 203

połączyć. Na folii aluminiowej z masy uformować formę salami, zawinąć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroić w grube plastry. P.S  jajko można zastąpić jedną łyżką nutelli i śmietaną ile zabierze lub paroma łyżkami mascarpone. )) Tym wpisem dolączam się

Mia Cucina Sofieta
Tarta z poziomkami, pistacjami i mascarpone 211

kremem mascarpone Składniki: kruche ciasto na tartę 250 g mąki, 100 g masła, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego, szczypta soli nadzienie do tarty 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru trzcinowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 słoik konfitury z wiśni (najlepiej domowej roboty), spora garść pistacji (bez skorupek), dwie garści poziomek Przygotowanie: ciasto(...)masło i ręcznie je rozdrobnić z mąką. ponownie usypać kopiec i zrobić w nim dziurę, w którą należy wlać wymieszane jaja z cukrem. Całość zagniatać do momentu powstania jednolitej masy. Z ciasta utwożyć kulę, przełożyć je na talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć

Pełna Lodówka
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce. 123

jajka 2 żółtka cukier waniliowy Delecta 50 ml whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta ok 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone Wykonanie: Z umytej, wysuszonej butelki po napoju zdejmujemy delikatnie etykietę, ponieważ przyda się ona nam później. Przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę.  Napój(...)zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki