masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:184/237)

Deser z wiśniową frużeliną 174

szybki i smaczny deser z serkiem mascarpone i frużeliną z wiśni ..... Składniki na 6 salaterek : - 250 ml serka mascarpone - 250 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru - 1 galaretka wiśniowa - 1 L słoik wiśni w kompocie - pół dużej łyżki mąki ziemniaczanej Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu, rozlewamy do salaterek, dodajemy po łyżce wiśni z kompotu. Salaterki(...)wstawiamy do lodówki, jak stężeje galaretka robimy masę serową, serek mieszamy z cukrem, śmietanę ubijamy na sztywno  i dodajemy do niej masę serową ,mieszamy krótko do połączenia się składników . Wykładamy masę na galaretkę...wstawiamy do lodówki. Robimy frużelinę z kompotu wiśniowego, wiśnie z kompotem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na wolnym ogniu mieszamy jeszcze ok dwóch minut

Wypieki Rene
Leśny mech 154

proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1,5- 2 łyżki cukru pudru Do tego: Owoc granatu/ jeżyny/ maliny Sposób przyrządzenia: 1. Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do kompletnego rozmrożenia. 2. Odciśnij odrobinę soku z rozmrożonego szpinaku. 3. Jajka ubij na puszystą masę razem z cukrem i cukrem wanilinowym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Babeczki z poziomkami 188

Babeczki z poziomkamiW ten weekend zebrałam ostatnie już chyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam

Ciastkozercy
Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą 115

cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z ½ cytryny ½ łyżeczki żelatyny fix rozpuszczonej w 1 łyżce wody Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy

Mania Gotowania
Tort czekoladowo-miętowy 144

intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę więcej.   Krem z mascarpone - należy pamiętać, aby roztopioną czekoladę z mascarpone mieszać delikatnie. Nie należy tych dwóch składników zbyt szybko łączyć (za pomocą szybkich obrotów miksera), bo wtedy krem "popłynie". Przeżyłam to, więc piszę :) biszkopt:    (podstawowy przepis ze strony Moje Wypieki ) na tortownicę o średnicy(...)szczypta soli Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dosypujemy powoli cukier, kontynuując cały czas ubijanie. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy jeszcze przez kilka minut. Do masy przesiewamy mąkę i kakao (można przesiać wcześniej). Delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Ważne, aby nie miksować, tylko delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki bardzo

bistro mama
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 150

wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa(...)cukier. Gdy cukier się skończy, ubijamy na puszysto, a następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym chwilę miksując. Mieszamy oba rodzaje mąki z kakao i dodajemy po trochu do masy jajecznej, po każdej porcji dokładnie miksując. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej na dole papierem (boki tortownicy zostają odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około

W poszukiwaniu inspiracji
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce. 141

jajka 2 żółtka cukier waniliowy Delecta 50 ml Whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta ok 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone Z umytej, wysuszonej butelki po napoju zdejmujemy delikatnie etykietę, ponieważ przyda się ona nam później. Przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę.  Napój wlewamy(...)zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami 156

pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 2 opakowania cukru

Kocham Czekoladę
Czekoladowe salami 208

połączyć. Na folii aluminiowej z masy uformować formę salami, zawinąć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroić w grube plastry. P.S  jajko można zastąpić jedną łyżką nutelli i śmietaną ile zabierze lub paroma łyżkami mascarpone. )) Tym wpisem dolączam się

Mia Cucina Sofieta
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce. 128

jajka 2 żółtka cukier waniliowy Delecta 50 ml whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta ok 400 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone Wykonanie: Z umytej, wysuszonej butelki po napoju zdejmujemy delikatnie etykietę, ponieważ przyda się ona nam później. Przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę.  Napój(...)zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Malinowe Pocałunki
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 200

będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z cukrem (zwykłym, nie pudrem). Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy

Ciastkozercy
Babeczki hamburgery 230

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (ja wykorzystałam Fritt kupione(...)wysypujemy bułką tartą. Można wykorzystać także papierowe papilotki, ale ja wolałam nie mieć na brzegach czekoladowych "kotletów" małych rowków po papierkach. Jajko miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i miksujemy na wolnych obrotach. Przekładamy do blaszki. Pieczemy około 15 min. w piekarniku rozgrzanym

Ciastkozercy
ciasto kawowo-pomarańczowe 149

mleka łyżka suchej kawy mielonej  1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru  150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 4 łyżki dżemu pomarańczowego  1 szklanka wystudzonej kawy  2 kieliszki wódki 20 sztuk herbatników kakaowych łyżka kakao(...)jednej łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę i olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.  Przygotować krem kawowy: budyń

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto limonkowe z jagodami i kremem 285

kremowego serka (śmietankowego twarożku lub mascarpone) 150 g cukru pudru 1 limonka (skórka i sok) 50 g jagód 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C, blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Limonki i cytryny wyszorować i sparzyć, następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. 2. Ubić masło z cukrem  na puszystą masę, po jednam dodawać jajka, dokładnie

Kuchnia Prezydentowej
Zupa z pieczonych pomidorów 124

mamy już upieczoną całą  masę pomidorów  możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego, garść świeżych liści bazylii, kilka gałązek świeżego tymianku ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę

Plate of Joy
Mini tarty z ciasta francuskiego i kurek 266

miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki, doprawić wyciśnietym przez praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego

Gosia gotuje
SERNIK "TRZY CZEKOLADOWE MUSY" 870

naturalny zmiksuj krótko z mascarpone, dodaj do tego ubitą kremówkę i wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką. Każdą z czekolad połam na kostki i roztop osobno w kąpieli wodnej (rondelek z niewielką ilością gorącej wody ustaw na ogniu, na rondelek połóż miseczkę, wrzuć do niej kostki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi). Masę serowo-śmietanową podziel na 3 części

Słodko-Słony Świat Ilony
Tiramisu 176

opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypaniaZaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać je na dnie blaszki, tak aby pokryły całe dno (fot.1). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednej łyżce serka

Świat Ciasta
TORCIKI TIRAMISU 213

Torciki są elegantszą i łatwiejszą do podania wersją klasycznego włoskiego tiramisu. Nie jestem amatorem surowych jajek w masach, więc poniżej przedstawiam przepis bez nich. Jeżeli chcesz

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania