masła Wierzch: 500 g truskawek 250 g mascarpone 250 ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Masło rozpuszczamy, a ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym. Mieszamy jedno z drugim. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 3. Formę (24 cm) smarujemy masłem i na jej dno oraz boki wykładamy ciasteczkową masę, ugniatamy dłonią na jednolitą warstwę. Wstawiamy
Motylkowa Kuchniakokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy(...)składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek oreo (2 op po 154g) do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Wykonanie
w mojej kuchnijeden z nich. Składniki : 250 g serka mascarpone 185 g tuńczyka w oleju 1 cebula szalotka kilka oliwek czarnych i zielonych sól, pieprz opakowanie "Waflowych jajek" Przygotowanie : Cebulę kroję w drobną kosteczkę, kilka oliwek obu kolorów kroję w cienkie pół plastry i razem z serkiem i odsączonym tuńczykiem mieszam na jednolitą masę doprawiając solą i pieprzem. Gotowy farsz wkładam
Mechanik w kuchniSkładniki na 2 porcje: 250g serka mascarpone 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec) 2 kiwi garść truskawek Przygotowanie:Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji.Kiwi obrać, odkroić 1 plaster do dekoracji, resztę zmiksować z łyżeczką masy serowej.Nakładać do pucharków/lampek/miseczek warstwami: serek
Ze smakiem i z pasjąmigdałowo - waniliowy: • 300 ml mleka • 1 laska wanilii • 3 duże żółtka • 50 g cukru • 20 g mąki pszennej • 20 g skrobi ziemniaczanej • 20 ml likieru amaretto • 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej Dodatkowo: • 500 g truskawek • podpieczone migdały w płatkach lub słupkach (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Dwie płaskie blachy, będące(...)łyżce. Powinniśmy otrzymać gęstą i lśniącą pianę bezową. 5. Dodać do piany sok z cytryny i ubić. 6. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać. 7. Masę bezową wyłożyć na narysowane koła formując blaty o kilkucentymetrowej wysokości. 8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem
W mojej kuchniwyschnąć w rezultacie po przemieleniu była jedna wielka breja a nie mączka, brei nie dało się przesiać. Później wszystko poszło jak po maśle. Tylko w związku z tym że masa pistacjowa miała więcej wody i w związku z tym, że to był deszczowy dzień, bardzo długo się suszyły, tak długo że już straciłam cierpliwość i wsadziłam niewysuszone do piekarnika, efekt(...)temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) 50 ml wody barwnik w paście/żelu 100 gr gorzkiej czekolady z kawałkami pomarańczy 250 gr serka mascarpone'; document.write(" "); Składniki na 30 (gotowych, złożonych już ciasteczek) 150 g zmielonych pistacji, niesolonych 150 g cukru pudru 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej
moj przepis naDzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki, które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania(...)wygraniając masę od dołu ku górze.Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź.KREM BUDYNIOWY:W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml mleka. W 50 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i wlej mieszankę na gotujące się mleko. Ugotuj budyń.Całkowicie ostudzony budyń zmiksuj krótko z mascarpone
Słodko-Słony Świat IlonyProste, klasyczne muffinki, mięciutkie i wilgotne, zasmakują każdemu. Z dodatkiem pysznej mlecznej czekolady, kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)śmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej
Słodko-Słony Świat Ilonykilka tortów z użyciem serka mascarpone, trochę mi go zostało, a jak wiadomo, otwarty serek długo w lodówce nie postoi... wykorzystałam go m.in. do takich placuszków. Mięciutkie i delikatne nawet po ostygnięciu. Mascarpone zmienia ich smak o 180 stopni! Wypróbujcie w wolnej chwili :). Składniki: (na ok. 10 placuszków) 100 g serka mascarpone 1 jajko rozmiar(...)smażenia Przygotowanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować. Następnie dodać do niego jajko, cukier, jogurt oraz kilka kropel aromatu śmietankowego, ponownie zmiksować. Na koniec przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystko dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju porcje masy (1 placuszek= 1 łyżka ciasta). Placuszki podczas
Nastoletnie WypiekanieKrem: - 4 żółtka - 250 gr serka mascarpone - 150 ml śmietanki kremówki + 50 ml śmietanki - 4 łyżki cukru - 1 łyżka żelatyny Żelatynę zalać 50 ml śmietanki. Pozostałą śmietanę ubić do sztywności. Żółtka ubijać z cukrem do momentu aż zrobią sie puszyste i jasne. Dodawać partiami serek, ubijać nadal. Żelatynę podgrzać, dodać do masy serowo żółtkowej*. Całość wymieszać z odłożoną ubitą
kawawszklancemiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Wlać do rękawa cukierniczego i wyciskać eklerki , układać w dolnej części piekarnika i skropić je delikatnie zimną wodą piec w temp. 200 stopni 25-30 minut .Odstawić do wystygnięcia. KREM MALINOWY 1 szklanka malin - mogą być mrożone 3 łyżki cukru pudru 100 gram serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Maliny blendujemy
na gazieprzekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka typu philadelphia możecie użyć zamiennika czyli twarogu sernikowego, serka śmietankowego bądź mascarpone i też doskonale pasuje
upichcicciastem, najlepiej palcami rozciągając i dociskając. Wlewamy masę serową. Przykrywamy ciemnym ciastem (ja ciasto pokruszyłam na ser). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie, najlepiej przez całą noc. Krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru gorzka kuwertura Śmietanę
Made By Mom And SonKukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto.Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam.Składniki na biszkopt(...)łyżce. Ubijamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy. Delikatnie dodajemy olej i ubijamy jeszcze krótką chwilę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i z kakao. Dodajemy do ubitej masy. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni
Made By Mom And Sonpozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka(...)wymieszać. Ostudzić. Wlać ekstrakt, wymieszać.Płyn wylać do prostokątnego naczynia (10x20 cm) na grubość 1 cm. Wstawić do lodówki do stężenia.Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, dodać kawę, wymieszać.Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.Z zastygniętej galaretki wycinać koła o średnicy 1,5-2 cm.Na spodzie makaronika na środku układać
Pożeraczka, czyli raz adobrze