masła - aromat do ciasta waniliowy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem - 100g miękkiego masła - 250g mascarpone - 100ggorzkiej czekolady - 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków - 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Krem Czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Mascarpone i miękkie masło dokładnie miksujemy. Dodajemy czekoladę, kakao – miksujemy wszystko razem do momentu aż składniki dobrze(...)stopni. Przygotowujemy blaszkę ( 33 na 23 cm), wykładamy na nią papier do pieczenia i delikatnie natłuszczamy papier. Jajka ubijmy mikserem, dodajemy cukier i olejek, dalej miksujemy na gładką masę. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Masło roztapiamy i przestudzone powoli dolewamy do reszty składników. Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy
Pan i Pani Smith w kuchnicukru pudru 250 g masła 10 jajek 1 op. cukru wanilinowego 50 g skórki pomarańczowej 100 g rodzynek garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 250 g serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) Dodatkowo: masło do wysmarowania formy wiórki kokosowe do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)Formę dokładnie smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ser przepuszczamy RAZ przez maszynkę do mięsa wraz z masłem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasną masę. Cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy. 2. Piekarnik rozgrzewamy
My Culinary Artspecjał mogłaby mieć mi za złe, że użyłam ich nazwy. Po co pakować się w kłopoty na własne życzenie? Dziękuję Ci Doroto O. :) Składniki (ok.20 szt): 200 g serka mascarpone 180 g śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii 1 torebka cukru wanilinowego 10 g żelatyny (ok.1 łyżka) Polewa: 100 g mlecznej czekolady(...)masła Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i zostawić na parę minut do jej napęcznienia. Serek, kremówkę, cukry i wanilię wymieszać w garnuszku i podgrzać. Kiedy masa będzie ciepła wlewamy do niej żelatynę. Po rozmieszaniu żelatyny powstałą miksturę przelewamy do płaskiego pojemnika i wstawiamy do lodówki do stężenia (ok. 1-2 h , można dłużej). Kiedy masa stężała zabieramy
Blondynka Gotujełyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao krem z porzeczki czarnej: 400 g porzeczki czarnej 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny płaskie 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 ml śmietany kremówki 30 % pozostałe :: 300 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 szklanki płatków migdałowych mięta maliny i czarna porzeczka do dekoracji(...)jednym żółtku i mieszam mikserem już tylko chwilę. Mąki przesiewam i dodaję stopniowo delikatnie mieszając łyżką. Formę o średnicy 25 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 15-160 stopni na 45 minut. Biszkopt jasny. Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i dalej ubijam aż się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka
wesoła kuchniaprzy różnorodności wypieków światecznych nie było bez znaczenia. Zmodyfikowałam odrobinę tradycję i tak zamiast masła dałam mascarpone, a cukier podmieniłam jego zdrowszą wersją - ksylitolem. Cudowny sernik, idealny na różne okazje! Polecam! Składniki: 1 kg sera z wiederka 3x mielonego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 160-200 g ksylitolu 6 jajek L skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo(...)żółtek. Zółtka utrzeć z ksylitolem na biały, puszysty kogel-mogel. Ksylitol należy wcześniej zmielić na puder np. w młynku do kawy ser utrzeć z maskarpome na gładką masę. Przesiać budyń i powtórnie zmiksować. Dodawać do masy serowej w porcjach ubite żółtka i miksować do połączenia. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka jajek. Dodać startą skórkę z cytryny przygotować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!idealnie pasują lody :) Śliwka w czekoladzie Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 32 sztuki Porcje 32 sztuki Składniki 150 g kasza jaglana 3 szt jajka 60 g mascarpone 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo 32 szt śliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, aż poczujemy(...)przelewamy trzykrotnie wrzątkiem. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski i miksujemy ze wszystkimi składnikami, poza śliwkami. Formę wykładamy masą do połowy. Układamy śliwki - w dużej formie w równych odstępach, a jeśli pieczemy pojedyncze ciasteczka, to do każdej foremki jedną śliwkę. Na wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy
Kucharzycawymieszać i postawić na ognień, podgrzewać do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, odrobinę frużeliny wymieszać z żelatyną (aby nie było grudek) i wmieszać do całości, ostudzić. Następnie wymieszać mascarpone z frużeliną i gotowy krem schłodzić w lodówce. Muffinki: 200 gram mąki pszennej 100 gram kakao łyżeczka proszku do pieczenia 110 gram cukru pudru 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego(...)mleka Wykonanie: Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. W drugiej misce wymieszać jajka z olejem i mlekiem. Suche składniki połączyć ze składnikami mokrymi, do uzyskania jednolitej masy. Masę nakładać do papilotek do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Następnie dobrze wystudzić i udekorować kremem
Krakowskie smaki Anidodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości(...)średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).6. Robimy krem: Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać nutellę i zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Krem podzielić na 3 części (dwie będą potrzebne do przełożenia tortu, a jedna
Kuchnia domowa AniMocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy. Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady. Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)pianę - jak już piana jest sztywna i stabilna dodawać cukier nie przestając mieszać. Ubić na błyszczącą sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łopatką, aby nie zniszczyć piany a wmieszać dokładnie mąkę. Od tego będzie zależało jak puszysty będzie biszkopt. Tortownicę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp(...)czekolady gorzkiej; - 35 g czekolady mlecznej; Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać z podgrzaną śmietaną. Dodatkowo: – 300 ml śmietany 36 %; – 200 g mascarpone; – esencja waniliowa – 1/2 puszki moreli; – 1/3 słoiczka konfitur wiśniowych Schłodzoną kremówkę ubić z mascarpone, pod koniec ubijania dodać esencje waniliową, można dodać 16 g cukru waniliowego. Pierwszy blat ułożyć
dom-agi.plpodaniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli KREM KOKOSOWY 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% / mocno schłodzonej(min. 24 godziny w lodówce) 4-5 łyżek rumu lub likieru kokosowego np. Malibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski łyżki cukru pudru ANANASY(...)Wrzucamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na lekko sztywną pianę. Stopniowo, cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą (!). Po ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, gęsta, bez wyczuwalnych ziarenek cukru (można rozetrzeć odrobinę między palcami). Na koniec dodajemy
cool and mintymąki 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem(...)Krem składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Wykonanie Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder . Następnie dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników. Dodatkowo dżem jagodowy tutaj , lub z czarnej porzeczki tutaj orzechy
w mojej kuchnizakresu włoskich deserów. Ostatnio oglądałem program Cooking live gdzie Gordon Ramsay robił bardzo proste tiramisu i stwierdziłem że właśnie ten sposób wykorzystam Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy (ja dałem mielonej) - kakao Najpierw rozpuściłem kawę (kawa rozpuszczalna) w gorącej wodzie i zostawiłem(...)gotowa aby ją użyć, wymieszałem serek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W osobnym naczyniu ubiłem śmietanę na sztywno, którą następnie dodałem do serka. Całość wymieszałem na jednolitą masę. Gdy składniki miałem gotowe zacząłem je układać w pucharkach: 1. Najpierw biszkopty namaczałem w kawie i ułożyłem na spód 2. Następnie wyłożyłem po dwie łyżki masy 3. Na wierzch masy
Kuchenne WariacjeSkładniki : opakowanie 250 g serka mascarpone 2 gęste, kremowe jogurty greckie po 180 g 3 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki cukru pudru, kto lubi słodsze ciasta doda 4 bakalie - według uznania, u mnie tylko kopiasta łyżka rodzynek 3 płaskie łyżki oleju rzepakowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia i tyle samo kurkumy- jeśli żółtka jaj blade paczka(...)biszkoptów paluszków Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, dodać jogurty i serek - utrzeć Wsypać do masy kurkumę, mąkę i dobrze wymieszać Wsypać proszek, białka ubić na pianę, dodać i ostrożnie wymieszać z całością, rodzynki wpierw namoczone i dobrze osuszone na papierze wrzuciłam na wierzch masy serowej i nie utonęły :( - lepiej wymieszać z całością Foremkę o średnicy
Proste Potrawylikieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady.Kremem przełożyć blaty ciasta.Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody(...)żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Masę zabarwić odpowiednimi kolorami. Tort posmarować kremem maślanym i nałożyć wyciętą masę
Z miłości do słodkości