masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:194/237)

MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 140

Małe serniczki z truskawkami, nie można im się oprzeć.     SKŁADNIKI Na 6 babeczek: 6 biszkoptów, 150 g mascarpone, 150 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, ½ op.galaretki cytrynowej WYKONANIE 1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia.  2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.  3.Truskawki(...)szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy.  4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek i mus truskawkowy oraz żelatynę.  5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować

słodki bratek
CIASTO MARCHEWKOWE. 312

oleju1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy korzennej)ewentualnie  garść rodzynek i skórka pomarańczowa (u mnie występuje) Jajka ubijam z cukrem na jasną masę. Następnie wlewam olej cienkąstrużką, cały czas ubijając. Dodaję marchewkę, dobrze odciskając z soku.Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i sodą, dodaję porcjamido ciasta, dokładnie mieszkając.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia(...)piekę około 35-40 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka",aż pięknie zbrązowieje. Wystudzić w uchylonym piekarniku.Można posypać cukrem pudrem bądź podać z kremem na bazie mascarpone(moje ciasto nie zdążyło wystygnąć, zanim zostało w większości spożyte).SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego

W kuchni Karmel-itki
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3938

mleka, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie do garnka wlać pozostałe mleko, dodać mascarpone, masło i cukier. Podgrzewać do momentu, aż wszystko się rozpuści, od czasu do czasu mieszając trzepaczką. Odstawić do przestudzenia. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodać(...)Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i posypać kruszonką: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Gdy wszystkie jagodzianki będą gotowe przykryć je ponownie ściereczką i zostawić na 15 min. do napuszenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczne Muffinki reniferki 173

cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami(...)wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu

Kubki smaku
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 102

warzyw w cienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki 120 g wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie(...)cienkie paski cukinii. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora. Dookoła krawędzi naczynia układamy ramkę z odsączonego brokuła. Z jajek, przypraw, twarogu i serka ucieramy gładką masę i wlewamy ją na górę naczynia. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (góra, dół). Opcja: jeśli nie lubisz warzyw al dente i wolisz, żeby były bardziej rozgotowane, można podsmażyć przez

Ugotowane pozamiatane
Torcik truskawkowy bez pieczenia. 325

Polecam! Składniki na torcik truskawkowy bez pieczenia:  na formę 24x28 cm 250-300 g herbatników kakaowych 200 g schłodzonej śmietanki 30% 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki      Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, chłodzimy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej(...)mikrofali), dodajemy do śmietany i miksujemy. Następnie dodajemy serek i dokładnie miksujemy. Żelatynę wkładamy do mikrofali na około 20 sekund, wyjmujemy, mieszamy i cienką stróżką wlewamy do masy. Znów dokładnie miksujemy, na końcu ewentualnie dosładzamy i delikatnie mieszamy.       Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy warstwę herbatników, na nią 1/3 kremu. Krem

Rozpustne gotowanie
Tarta z kremem z białej czekolady i grejpfrutem 196

tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.     Krem z białej czekolady: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone. Do kremu stopniowo wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując do momentu uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Na wystudzony spód tarty wyłożyć krem z białej czekolady, wyrównać. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie(...)zmiksować blenderem. Przelać do garnuszka, dodając cukier, jajko oraz masło. Wszystko podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając trzepaczką. Proszek budyniowy rozpuścić w 3 łyżkach wody, a następnie wlać do masy grejpfrutowej i energicznie wymieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ostudzony grapefruit curd przełożyć do szprycy cukierniczej z grubą końcówką. Masę wyciskać na schłodzony krem z białej czekolady

Nastoletnie Wypiekanie
Tort orzechowy z kawą i whisky 450

pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 140g orzechów laskowych Do nasączenia: 130ml zaparzonej kawy 4-5 łyżek whisky Środek: koło 180g dżemu morelowego (lub konfitury) 250g serka mascarpone 300ml śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 4-5 łyżek whisky 2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach 3-4 łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub cukier(...)Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem stopniowo dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, wymieszać. Do jajecznej masy dodać połowę mąki z orzechami i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz

Mała Cukierenka
Tarta Niebo 272

prosto z lodówki). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym  (fot.2(...)lodówki na minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy  (fot.4) . Smacznego. Gwarantuję, że będzie smakowało :) Źródło: mojeciacho   drukuj przepis

Świat Ciasta
Wuzetka z twarogiem 1284

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki

Ala piecze i gotuje
Cytrynowo-truskawkowy tort bezowy 148

wszystkich, którym brakuje słodyczy na co dzień - słodki tort bezowy na weekend. Cztery warstwy bezy, masa bitej śmietany i słodki sos truskawkowy. Ostatnim bastionem rosądku jest cytrynowy akcent. Bomba kaloryczna, której ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku(...)Gotować aż po wylaniu łyżeczki sosu na zimne naczynie będzie gęsty. Ostudzić.Śmietanę ubić i na koniec ubijania dodać cukier waniliowy.Na krem ubić kolejną porcję śmietany, dodać cukier, serek mascarpone i skórkę z cytryny. Wymieszać. Dolać sok z cytryny i wymieszać.Na koniec "składamy tort". Najpierw beza. Na nią 2/3 kremu z mascarpone. Druga beza, na nią 1/3 kremu mascarpone

W kuchni wieczorem
Biszkopt ala tiramisu 190

Składniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem(...)mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem

prawdziwe jedzenie
Malzenstwo doskonale... 148

bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie.Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie.Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac.Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem(...)upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie.Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc wedle uznania, ja dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz do smietany w proszku

Przysmaki Karolki
Ciasto Kinder Country 171

słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok. 200 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 4 szklanki płatków Nestle Kangus lub ich zamiennik 2 śmietanfixy Białe czekolady połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno ze śmiwtanfixami, dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach, dolewając pomału ostudzoną białą czekoladę(...)składniki się połączą. Formę do pieczenia lub tortownicę (polecam kwadratowe naczynie lub blaszkę, bo łatwiej można podzielić herbatniki)wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów, wstawić do lodówki na ok 2 godziny, a najlepiej na całą

Czerwień i błękit
Tort cytrynowo - bezowy 217

cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach łyżką lub przełożyć masę bezową do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M) . Piec obie blachy jednocześnie przez około 3 godziny. Po upływie 1,5 godziny najlepiej zamienić blachy miejscami. Wyjąć(...)upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc w zamkniętym piekarniku. Krem cytrynowy: 225 g kremu cytrynowego lemon curd np. z tego przepisu 250 g schłodzonego serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietany kremówki 36% oraz: do dekoracji: 2 - 3 łyżki kremu cytrynowego lemon curd Śmietanę ubić na sztywno. Lemon curd delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawać ubitą

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania